NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is a portable bladder scanner used for?

  1. AChecking the urine for blood and protein
  2. BDetecting kidney stones
  3. CTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
  4. DMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe mode of transmission
  2. BThe portal of exit
  3. CThe susceptible host
  4. DThe reservoir
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?

  1. AIt always passes through the gut without harm
  2. BIt is only harmful if several batteries are swallowed
  3. CIt can burn through the lining of the esophagus within hours
  4. DThe only risk is poisoning from heavy metals years later
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Kuris požiūris geriausiai užkerta kelią su šlapimo pūslės kateteriu susijusiai šlapimo takų infekcijai, kai kateterio akivaizdžiai reikia?

  1. AAseptinis įvedimas, uždara sistema ir kasdienis poreikio peržiūrėjimas
  2. BReguliariai atjungti maišelį, kad būtų lengviau jį ištuštinti
  3. CKeisti kateterį kasdien, kad jis būtų švarus ir be nuosėdų
  4. DMaišelį laikyti ant lovos, šlapimo pūslės lygyje
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?

  1. AApply a cold pack and recheck in an hour
  2. BGive the next dose of lisinopril with water
  3. CAssess the airway and call for urgent help
  4. DTell the patient this is a common, harmless effect
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An older adult with type 2 diabetes is confused and very dehydrated. The glucose is 900 mg/dL (50 mmol/L), and blood and urine show no significant ketones. What is the most likely problem?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BHypoglycemia with rebound
  3. CHyperosmolar hyperglycemic state
  4. DStress-induced mild hyperglycemia
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?

  1. ABreathe in quickly through the nose while pressing the canister
  2. BBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
  3. CPress the canister and wait one minute before breathing in
  4. DPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  2. BSimple gastroenteritis with no further concern
  3. CHypoglycaemia
  4. DHyperosmolar hyperglycaemic state
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Why is a baseline platelet count taken before starting heparin therapy?

  1. ABecause heparin is given at a dose based on the platelet count
  2. BBecause heparin increases the platelet count to dangerous levels
  3. CSo that the INR can be calculated from the platelet count later
  4. DSo a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?

  1. ARepeat the antibody test, as a positive test is always false
  2. BGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
  3. CTell the patient they definitely have chronic hepatitis C
  4. DTest for HCV RNA to find out whether infection is current
11.FarmakologijaVidutinis

Before starting a TNF-alpha inhibitor such as adalimumab, which test is required?

  1. AScreening for latent tuberculosis
  2. BA glucose tolerance test
  3. CA bone density scan
  4. DAn echocardiogram in every patient
12.FarmakologijaSunkus

A patient on long-term lithium passes large amounts of dilute urine and is always thirsty. What is the most likely explanation?

  1. ALithium increases ADH release from the pituitary
  2. BThe patient is drinking too much and lithium is unrelated
  3. CLithium causes type 1 diabetes by destroying the pancreatic beta cells
  4. DLithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How should a patient with asthma record their peak flow at home?

  1. ATake one gentle blow once a week, at any time of day
  2. BBlow only during an asthma attack, never when well
  3. CTake the average of ten blows after exercise
  4. DTake the best of three blows, ideally morning and evening
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a tracheostomy suddenly becomes distressed, and a suction catheter will not pass down the tube. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxygen and wait
  2. BRemove the inner cannula
  3. CGive a nebulised bronchodilator
  4. DInflate the cuff with more air
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Po galvos sužalojimo pacientui iš nosies varva skaidrus skystis. Kokia pagrindinė problema?

  1. APaprastas peršalimas ar šienligės priepuolis
  2. BAlerginė reakcija į KT kontrastą
  3. CLikvoro nutekėjimas dėl kaukolės lūžio
  4. DNormalios gleivės po verksmo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with stable epilepsy on phenytoin started a new medicine last week. They now have nystagmus, an unsteady gait and slurred speech. What should the nurse do?

  1. ASuspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
  2. BGive the next phenytoin dose early to prevent a seizure
  3. CEncourage the patient to walk more to improve their balance
  4. DSuspect a new stroke and give aspirin straight away before any scan
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuri vaistų grupė dažnai naudojama rūgščiai mažinti po kraujuojančios peptinės opos endoskopinio gydymo?

  1. AKilpiniai diuretikai
  2. BBeta adrenoblokatoriai
  3. CProtonų siurblio inhibitoriai
  4. DH1 antihistamininiai vaistai, pvz., cetirizinas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with advanced cancer who has capacity decides to stop chemotherapy. The family insists that treatment must continue. What should the nurse do?

  1. ATell the patient that stopping is not allowed
  2. BAsk the family to sign a new consent form
  3. CSupport the patient's decision and help the team talk with the family
  4. DContinue treatment because the family has asked for it
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?

  1. AUse a soft brush and keep up routine dental care
  2. BAvoid all dental visits until after the baby is born
  3. CReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
  4. DStop brushing until the bleeding has settled after birth
20.Akušerinė slaugaSunkus

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. AStop caring for her because she refused advice
  2. BPrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
  3. CAsk her partner to consent instead
  4. DRespect her decision, document it and inform the team
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?

  1. AA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
  2. BA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
  3. CA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
  4. DA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. AWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
  2. BSit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  3. CGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  4. DGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?

  1. AIt is against the law in mental health settings
  2. BIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
  3. CIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
  4. DIt shows that the nurse is not listening at all
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

An older patient receiving haloperidol for agitation has an episode of fainting and palpitations. Which test does the nurse expect to be ordered first?

  1. AAn ECG to look for a prolonged QT interval
  2. BA liver function test
  3. CA white blood cell count with differential
  4. DA serum lithium level
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
47,077 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 47,077 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

47,077 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tsp · 3/parą · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 2 tsp geriamosios suspensijos kas 8 valandas 7 dienas. Suspensija tiekiama 150 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

2 tspkas 8 valandas7 dienos150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1 g+ 9,6 mLV = ? mL

Flakone yra 1 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 9,6 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 10 mL. Paskirta 150 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

1 g+ 9,6 mL → 10 mL150 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

14 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 120 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg250 mL10 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 200 mg vaisto 250 mL, jis laša 10 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

200 mg/250 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLsultys120 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas325 mLšlapimas450 mLšlapimas200 mLžaizdos drenas50 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 200 mLsultys: 120 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta120 mL/h06:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. 06:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta120 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 36,8 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 150HR 88AT 36,8 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Kodėl tai yra atsakymas

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Atsakymas

D · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · The susceptible host

Kodėl tai yra atsakymas

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Atsakymas

C · The susceptible host
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · It can burn through the lining of the esophagus within hours

Kodėl tai yra atsakymas

A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.

Atsakymas

C · It can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Aseptinis įvedimas, uždara sistema ir kasdienis poreikio peržiūrėjimas

Kodėl tai yra atsakymas

Kateterio sukeltų šlapimo takų infekcijų prevencija apima aseptinį įvedimą, uždarą sistemą su maišeliu žemiau pūslės ir laisvu nutekėjimu bei kasdienę peržiūrą, kad kateteris būtų pašalintas, kai tik jo nebereikia. Dažnas keitimas ir uždaros sistemos nutraukimas didina infekcijos riziką.

Atsakymas

A · Aseptinis įvedimas, uždara sistema ir kasdienis poreikio peržiūrėjimas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Assess the airway and call for urgent help

Kodėl tai yra atsakymas

Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.

Atsakymas

C · Assess the airway and call for urgent help
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Hyperosmolar hyperglycemic state

Kodėl tai yra atsakymas

Hyperosmolar hyperglycemic state occurs mainly in type 2 diabetes, with extreme glucose, severe dehydration and little or no ketosis. Treatment starts with IV fluids, as in DKA.

Atsakymas

C · Hyperosmolar hyperglycemic state
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold

Kodėl tai yra atsakymas

The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.

Atsakymas

B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Atsakymas

A · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected

Kodėl tai yra atsakymas

Heparin-induced thrombocytopenia is diagnosed partly by a fall of about 50% or more from the baseline count, usually 5–14 days after starting. A baseline count and regular checks make this possible.Patikrinta pagal: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

D · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

Kodėl tai yra atsakymas

Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Patikrinta pagal: Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Screening for latent tuberculosis

Kodėl tai yra atsakymas

TNF inhibitors can reactivate latent TB, so patients are screened with a TB blood test or skin test and chest X-ray. Hepatitis B is usually checked as well.

Atsakymas

A · Screening for latent tuberculosis
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)

Kodėl tai yra atsakymas

Lithium interferes with ADH action in the collecting duct, causing polyuria and polydipsia. Dehydration from this can raise lithium levels further, so fluid balance matters.

Atsakymas

D · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Take the best of three blows, ideally morning and evening

Kodėl tai yra atsakymas

The patient stands or sits upright, takes a full breath and blows as hard and fast as possible, three times, recording the best. Regular readings show variability and guide the action plan, which uses the patient's own best value as the reference.

Atsakymas

D · Take the best of three blows, ideally morning and evening
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Remove the inner cannula

Kodėl tai yra atsakymas

Tracheostomy emergency guidance is to remove the inner cannula first, because it may be blocked with secretions. If the patient does not improve, the cuff is deflated and the tube may need to be removed. Oxygen is applied to the face and the stoma, and emergency help is called.

Atsakymas

B · Remove the inner cannula
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Likvoro nutekėjimas dėl kaukolės lūžio

Kodėl tai yra atsakymas

Skaidrus skystis iš nosies ar ausų po galvos sužalojimo gali būti likvoras, rodantis pamatinį kaukolės lūžį. Apie tai reikia pranešti. Pacientui sakoma nešnypšti nosies, vengiama nosies vamzdelių ar aspiracijos. Likvoro nutekėjimas didina meningito riziką.

Atsakymas

C · Likvoro nutekėjimas dėl kaukolės lūžio
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level

Kodėl tai yra atsakymas

Nystagmus, ataxia and slurred speech are classic signs of phenytoin toxicity. Interacting drugs can raise its level. The nurse holds the dose, ensures safety and escalates for a level and a review. A new neurological deficit still needs medical assessment.

Atsakymas

A · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Protonų siurblio inhibitoriai

Kodėl tai yra atsakymas

PSI didina skrandžio pH, stabilizuoja krešulius ir mažina pakartotinio kraujavimo riziką po endoskopinio opų kraujavimo gydymo. Tiriama dėl H. pylori ir ji išnaikinama, o NVNU, kai įmanoma, nutraukiami.

Atsakymas

C · Protonų siurblio inhibitoriai
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Support the patient's decision and help the team talk with the family

Kodėl tai yra atsakymas

A competent adult can refuse treatment. The nurse advocates for the patient, supports communication with the family and team, and helps plan symptom control and palliative care.

Atsakymas

C · Support the patient's decision and help the team talk with the family
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Use a soft brush and keep up routine dental care

Kodėl tai yra atsakymas

Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.

Atsakymas

A · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Respect her decision, document it and inform the team

Kodėl tai yra atsakymas

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Atsakymas

D · Respect her decision, document it and inform the team
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements

Kodėl tai yra atsakymas

Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.

Atsakymas

B · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Kodėl tai yra atsakymas

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Atsakymas

D · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards

Kodėl tai yra atsakymas

Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.

Atsakymas

B · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · An ECG to look for a prolonged QT interval

Kodėl tai yra atsakymas

Haloperidol and several other antipsychotics can prolong the QT interval, which increases the risk of dangerous ventricular arrhythmias. Fainting and palpitations need an ECG and a check of potassium and magnesium.

Atsakymas

A · An ECG to look for a prolonged QT interval
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 47 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

47.077 → 7

Lemia tik kitas skaitmuo

47.077 → 0
0 yra 4 ar mažiau, todėl 7 lieka.
Tolesni skaitmenys (77) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 47 gtt/min

Atsakymas

x = 47 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 2

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

10 mL × 3 × 7 = 210 mL

Buteliukai

210/150 = 1,4 → N = 2

Atsakymas

N = 2
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

1000 mg/10 mL = 100 mg/mL

Tūris

V = 150/100 = 1,5 mL

Atsakymas

V = 1,5 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,8 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

5·14 = 70 mg

Tūris

V = (70/125)·5 = 2,8 mL

Atsakymas

V = 2,8 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

120/60 = 2 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2·60 = 120 gtt/min

Atsakymas

R = 120 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

200/250 = 0,8 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,8·10 = 8 mg/h

Atsakymas

D = 8 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1120 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 120 = 320 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 80·8 = 640 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1120 mL

Atsakymas

I = 1120 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 1,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Atsakymas

t = 1,7 h

Tai maždaug 1 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 08:10.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 2

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Atsakymas

NEWS2 = 2
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 30

Rizikos lygis

30 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions