NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can see their records only with a court order
  2. BPatients have a legal right to request access to their records
  3. CPatients can only see their records once they have been discharged
  4. DOnly doctors are allowed to see health records
2.Slaugos pagrindaiSunkus

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe radial pulse for 15 seconds
  2. BThe apical pulse for a full minute
  3. CThe temperature
  4. DThe blood glucose level
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kam skirtas „aukštųjų raidžių" (angl. Tall Man) žymėjimas, kaip hydrOXYzine ir hydrALAZINE?

  1. AParodyti vaisto stiprumą
  2. BKad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti
  3. CNurodyti prekinį pavadinimą
  4. DParodyti, kuris iš dviejų vaistų yra didelės rizikos vaistas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Paciento žaizdoje buvo MRSA ir dabar reikia keisti tvarstį. Kokios AAP tinkamos?

  1. AChalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
  2. BTik N95 respiratorius, nes MRSA yra atsparus mikroorganizmas
  3. CJokių AAP, jei vėliau nuvalomos rankos
  4. DTik sterilios pirštinės, be chalato ar kitos apsaugos
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sleepiness that is hard to rouse
  2. BA rise in blood pressure with flushed cheeks
  3. CA sudden rise in pain scores
  4. DIncreased appetite and thirst
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, nevaikštantis suaugusysis kvėpuoja 28 kartus per minutę, neturi stipininės arterijos pulso, o jo kapiliarų prisipildymas 4 sekundės. Kokia kategorija jam suteikiama?

  1. AŽalia (lengva)
  2. BJuoda (tikėtina mirtis)
  3. CGeltona (atidėtina), nes kvėpavimo dažnis mažesnis nei 30/min
  4. DRaudona (neatidėliotina)
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Digoksiną vartojantį pacientą pykina, pulsas 48/min, ir jis skundžiasi, kad viskas atrodo geltona. Ką reikėtų įtarti?

  1. ADigoksino toksiškumą
  2. BHipoglikemiją
  3. CNormalų šalutinį poveikį, dėl kurio nieko daryti nereikia
  4. DHipertiroidizmą
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientui, kuriam greitai infuzuojamas vankomicinas, atsiranda veido ir kaklo paraudimas bei niežtintis raudonas išbėrimas. Kokia labiausiai tikėtina priežastis ir veiksmai?

  1. ASu infuzija susijusi reakcija; sustabdyti ar sulėtinti infuziją ir informuoti paskyrusį gydytoją
  2. BKepenų nepakankamumas; visam laikui nutraukti visus vaistus
  3. CNormali reakcija; padidinti infuzijos greitį
  4. DSaulės nudegimas; patepti kremu ir tęsti
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient had a total gastrectomy. Which long-term therapy is needed to prevent anemia?

  1. ALifelong vitamin B12 replacement
  2. BMonthly transfusions of red blood cells
  3. CWeekly doses of oral vitamin K tablets
  4. DLifelong oral folic acid tablets only
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam diabetine ketoacidoze, kalis yra 3,0 mEq/L prieš pradedant insulino infuziją. Ko turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. ASkysčiai nutraukiami, kol kalis bus normalus
  2. BInsulinas pradedamas nedelsiant didesniu greičiu
  3. CPirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą
  4. DKalis nepapildomas, nes insulinas jį padidins
11.FarmakologijaVidutinis

Kuris dažnas šalutinis poveikis būdingas AKF inhibitoriams?

  1. AHipoglikemija
  2. BBradikardija
  3. CKulkšnių patinimas dėl kraujagyslių išsiplėtimo
  4. DSausas kosulys
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui, neseniai pradėjusiam vartoti haloperidolį, atsiranda aukšta temperatūra, „švino vamzdžio“ tipo raumenų rigidiškumas, sumišimas ir labai didelis kreatinkinazės aktyvumas. Kokia labiausiai tikėtina diagnozė?

  1. ASerotonino sindromas
  2. BPiktybinis neurolepsinis sindromas
  3. CPiktybinė hipertermija dėl anestezijos
  4. DŪminė distonija
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which ECG finding is typical of atrial flutter?

  1. AA chaotic baseline with no clear P waves and irregular QRS
  2. BRegular sawtooth flutter waves between QRS complexes
  3. CP waves with no relationship to the QRS complexes
  4. DWide, bizarre QRS complexes at 180/min
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. AStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
  2. BExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  3. CTake up scuba diving to strengthen the lungs
  4. DFly home as soon as possible so they can recover in comfort there
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?

  1. ANo antibiotics, as long as there are no symptoms
  2. BAntibiotics for life to keep the urine sterile
  3. CRemove the catheter permanently at once
  4. DA full course of antibiotics straight away
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

On the first day after a kidney transplant, urine output suddenly falls from 200 mL/h to 10 mL/h. What should the nurse check first?

  1. AThe patient's temperature and pulse
  2. BWhether the patient has eaten
  3. CThe patient's blood glucose level
  4. DThat the catheter is not blocked or kinked
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt forms a protective coating over the ulcer base
  2. BIt kills H. pylori in the stomach lining
  3. CIt blocks histamine receptors on parietal cells
  4. DIt speeds up emptying of the stomach
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On day 3 after surgery, a patient has a temperature of 38,6 °C, respiratory rate 24/min, pulse 118/min, BP 92/58 mmHg and new confusion. What should the nurse do?

  1. AEncourage oral fluids and wait for the doctor's round
  2. BRecord the observations and continue routine care
  3. CEscalate urgently and start the sepsis pathway
  4. DGive paracetamol and recheck in four hours
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman has a positive home pregnancy test. How is this sign classified?

  1. AA diagnostic sign of pregnancy
  2. BA probable sign of pregnancy
  3. CA presumptive sign of pregnancy
  4. DA positive sign of pregnancy
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 12 weeks has light bleeding and mild cramping. The cervix is closed and fetal heart activity is seen on ultrasound. How is this classified?

  1. AThreatened miscarriage
  2. BIncomplete miscarriage
  3. CMissed miscarriage
  4. DInevitable miscarriage
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How should the nurse measure the heart rate of a 9-month-old?

  1. ACount the apical pulse for a full minute
  2. BRead it from the pulse oximeter only
  3. CCount the carotid pulse for 30 seconds and multiply by 2
  4. DCount the radial pulse for 15 seconds and multiply by 4
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with a head injury now has rising blood pressure, a falling heart rate and irregular breathing. What does this indicate?

  1. ANormal recovery after a head injury
  2. BA late sign of raised intracranial pressure; an emergency
  3. CPain from the injury that needs stronger, regular analgesia
  4. DDehydration that needs more fluids
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking an antipsychotic is going on a summer day trip. What should the nurse teach?

  1. AStop the medicine for the day so that it does not interact with the sunlight and cause a dangerous reaction
  2. BAvoid all fluids so that there is less need to find a toilet
  3. CDrink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
  4. DExercise as hard as possible in the heat to burn off the extra weight
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. ARecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
  2. BIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
  3. CTell the patient that he reminds her of her father
  4. DAvoid the patient and let other staff do all of his care
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C96,2 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 96,2 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

96,2 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
¾ puodelis? mL2 fl oz? mL3 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ¾ puodelis iš arbata, 2 fl oz iš sultys, 3 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 40 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

14 kg20 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 116,6 lb. Paskirta 1 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 10 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

116,6 lb1 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 80 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
430 mLliko? mL/h4 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 12 valandas. Po 8 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 430 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

1000 mL / 12 hpo 8 h: 430 mL
Δ = %
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas200 mLarbata200 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 200 mLarbata: 200 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 50 mL/hpradžia 09:00tiš viso​ = ? h125 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 09:00 125 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 50 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL125 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 38,1 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 18SpO₂ 99%orasSBP 136HR 64AT 38,1 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 35,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 97%orasSBP 136HR 70AT 35,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Patients have a legal right to request access to their records

Kodėl tai yra atsakymas

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Atsakymas

B · Patients have a legal right to request access to their records
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The apical pulse for a full minute

Kodėl tai yra atsakymas

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Atsakymas

B · The apical pulse for a full minute
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Kad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti

Kodėl tai yra atsakymas

Taikant „aukštųjų raidžių" žymėjimą, panašių pavadinimų skiriamosios raidės rašomos didžiosiomis, kad personalas skirtumą pastebėtų skaitydamas etiketes, ekranus ir paskyrimus.

Atsakymas

B · Kad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA plinta kontaktu, todėl dėvimas chalatas ir pirštinės. Pagal standartines atsargumo priemones pridedama akių ir veido apsauga, kai galimas žaizdos skysčio aptaškymas. Dėl žaizdos MRSA respiratoriaus nereikia.

Atsakymas

A · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Kodėl tai yra atsakymas

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Atsakymas

A · Increasing sleepiness that is hard to rouse
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Raudona (neatidėliotina)

Kodėl tai yra atsakymas

Mažesnis nei 30/min dažnis išlaiko kvėpavimo patikrą, bet nesantis stipininės arterijos pulsas ar ilgesnis nei 2 sekundžių kapiliarų prisipildymas neišlaiko perfuzijos patikros, taigi auka yra neatidėliotina (raudona). Sustoti po kvėpavimo patikros yra spąstai.

Atsakymas

D · Raudona (neatidėliotina)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Digoksino toksiškumą

Kodėl tai yra atsakymas

Digoksino toksiškumas sukelia pykinimą, vėmimą, bradikardiją, aritmijas ir regėjimo sutrikimus. Mažas kalis didina riziką. Dozės neduokite ir praneškite.

Atsakymas

A · Digoksino toksiškumą
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Su infuzija susijusi reakcija; sustabdyti ar sulėtinti infuziją ir informuoti paskyrusį gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

Greita vankomicino infuzija gali atpalaiduoti histaminą ir sukelti paraudimą bei išbėrimą („vankomicino infuzinė reakcija“). Sulėtinus greitį, jos paprastai išvengiama, tačiau būtina atmesti anafilaksiją.

Atsakymas

A · Su infuzija susijusi reakcija; sustabdyti ar sulėtinti infuziją ir informuoti paskyrusį gydytoją
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Lifelong vitamin B12 replacement

Kodėl tai yra atsakymas

Intrinsic factor from the stomach is needed to absorb vitamin B12 in the ileum. After a total gastrectomy, B12 must be replaced for life, usually by injection, to prevent macrocytic anemia and nerve damage.Patikrinta pagal: Vitamin B12 or folate deficiency anaemia - Causes · NHS (2023); Vitamin B12 deficiency anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Lifelong vitamin B12 replacement
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Pirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą

Kodėl tai yra atsakymas

Insulinas dar labiau sumažins kalį ir gali sukelti pavojingas aritmijas. Įprastose rekomendacijose kalis papildomas, o insulinas atidedamas, kol koncentracija pasieks bent maždaug 3,3 mEq/L, o skysčiai į veną tęsiami. Slaugytojas vadovaujasi ligoninės protokolu ir stebi EKG.Patikrinta pagal: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

C · Pirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Sausas kosulys

Kodėl tai yra atsakymas

AKF skaido ir bradikininą. Jį slopinant, bradikininas kaupiasi kvėpavimo takuose ir kai kuriems pacientams sukelia nuolatinį sausą kosulį.

Atsakymas

D · Sausas kosulys
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Piktybinis neurolepsinis sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Piktybinis neurolepsinis sindromas išsivysto po dopamino antagonistų per kelias dienas, jam būdingas švino vamzdžio rigidiškumas, karščiavimas ir padidėjęs KK. Serotonino sindromas išsivysto greičiau, jam būdingas klonusas ir hiperrefleksija.

Atsakymas

B · Piktybinis neurolepsinis sindromas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes

Kodėl tai yra atsakymas

Atrial flutter is caused by a re-entry circuit in the right atrium, giving regular sawtooth flutter waves, often at about 300/min with 2:1 block (ventricular rate about 150/min). A chaotic baseline with irregular QRS is atrial fibrillation. Like AF, it carries a stroke risk.

Atsakymas

B · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Kodėl tai yra atsakymas

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Atsakymas

A · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · No antibiotics, as long as there are no symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.

Atsakymas

A · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · That the catheter is not blocked or kinked

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden drop in output after transplant may be caused by a blocked catheter, often from clots. The nurse checks the tubing and may flush the catheter per protocol, and then escalates urgently, because vascular thrombosis or rejection are also possible.

Atsakymas

D · That the catheter is not blocked or kinked
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · It forms a protective coating over the ulcer base

Kodėl tai yra atsakymas

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Atsakymas

A · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Escalate urgently and start the sepsis pathway

Kodėl tai yra atsakymas

These findings suggest sepsis with poor perfusion. Urgent medical review and a sepsis bundle, including blood cultures, antibiotics within an hour, lactate, fluids and urine output monitoring, improve survival.

Atsakymas

C · Escalate urgently and start the sepsis pathway
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · A probable sign of pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

A positive hCG test is a probable sign, because hCG can also be raised by a molar pregnancy or some tumours. Only fetal heart activity, fetal movement felt by an examiner or visualisation of the fetus are positive signs.

Atsakymas

B · A probable sign of pregnancy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Threatened miscarriage

Kodėl tai yra atsakymas

Bleeding with a closed cervix and a viable pregnancy is a threatened miscarriage; many continue normally. An open cervix means an inevitable or incomplete miscarriage, and a missed miscarriage has no fetal heart activity.

Atsakymas

A · Threatened miscarriage
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Count the apical pulse for a full minute

Kodėl tai yra atsakymas

In infants and children under about 2 years, the apical pulse is counted with a stethoscope for a full minute. Their rates are fast and may vary with breathing, so short counts are inaccurate.

Atsakymas

A · Count the apical pulse for a full minute
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations is Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure and possible brain herniation. Immediate emergency treatment is needed.

Atsakymas

B · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control

Kodėl tai yra atsakymas

Antipsychotics, especially those with anticholinergic effects, can impair sweating and thermoregulation, increasing the risk of heat stroke. Hydration, shade and avoiding strenuous activity in the heat are advised.

Atsakymas

C · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Kodėl tai yra atsakymas

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Atsakymas

A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 35,7 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

96,2 − 32 = 64,2

Dauginkite iš 5/9

T = 64,2·5/9 = 35,67 ≈ 35,7 °C

Atsakymas

T = 35,7 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 285 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

¾ puodelis = 0,75·240 = 180 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL

Sudėtis

V = 180 + 60 + 45 = 285 mL

Atsakymas

V = 285 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 7 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 20·14 = 280 mg

Tūris

V = 280/40 = 7 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 7 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

116,6/2,2 = 53 kg

Dozė

1·53 = 53 mg

Tūris

V = (53/10)·1 = 5,3 mL

Atsakymas

V = 5,3 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

80/60 = 1,333 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Atsakymas

R = 20 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 29 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/12 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 430/4 = 107,5 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (107,5 − 83,33)/83,33·100% = 29%

Atsakymas

Δ = 29%

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1080 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 200 = 400 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1080 mL

Atsakymas

I = 1080 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 14 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL liko

Antroji dalis

500/50 = 10 h

Bendra trukmė

t = 4 + 10 = 14 h

Atsakymas

t = 14 h

Tai maždaug 14 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 1

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Atsakymas

NEWS2 = 1
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions