NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Paciento stipininės arterijos pulsas nereguliarus. Kaip jį reikėtų skaičiuoti?

  1. AVisas 60 sekundžių, geriausia širdies viršūnėje
  2. B15 sekundžių ir padauginti iš keturių
  3. C10 sekundžių ir padauginti iš šešių
  4. DTik automatiniu kraujospūdžio matuokliu
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A dehydrated patient is receiving IV fluids. Which finding best shows the treatment is working?

  1. AThe urine becomes darker and more concentrated
  2. BThe patient feels more thirsty than before the fluids started
  3. CUrine output rises and the heart rate falls towards normal
  4. DThe heart rate rises and the skin becomes cooler
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  2. BAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  3. CNo screening, because BCG prevents all TB
  4. DA chest x-ray every month for the first year
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse sees a doctor about to insert a central line without a sterile gown, and a polite comment was ignored. Which TeamSTEPPS phrase helps to stop the procedure?

  1. A“Let’s talk about it after you have finished.”
  2. B“I am sure you know what you are doing.”
  3. C“I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
  4. D“I will mention this to the manager at the next staff meeting.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  2. BLast drink this morning; asking when lunch will arrive
  3. CIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  4. DLast drink one week ago; asking about support groups
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

The charge nurse overhears four instructions from an RN to a nursing assistant. Which one needs to be corrected?

  1. A“Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
  2. B“Walk him to the bathroom and back, and stay with him the whole time.”
  3. C“Check his glucose before lunch and tell me the number straight away.”
  4. D“Help him wash and change, and tell me at once if you see any red or broken skin.”
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ABecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  2. BTo make the procedure faster
  3. CTo reduce the cost of dressings
  4. DTo check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinikinė slaugaSunkus

Po klubo sąnario endoprotezavimo pacientui staiga atsiranda stiprus klubo skausmas, koja sutrumpėja ir yra pasukta. Kokia labiausiai tikėtina komplikacija?

  1. AŽaizdos infekcija
  2. BŠlapimo susilaikymas
  3. CBlauzdos giliųjų venų trombozė
  4. DProtezo išnirimas
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Which technique is recommended for a capillary blood glucose test on an adult's finger?

  1. APrick the side of the fingertip
  2. BPrick the center of the fingertip
  3. CSqueeze the finger very hard
  4. DUse the same finger every time
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, piktnaudžiaujančiam alkoholiu, kalio koncentracija 3,0 mEq/L, nepaisant dviejų dienų papildymo. Magnis 0,9 mEq/L. Koks tinkamiausias kitas žingsnis?

  1. APadvigubinti kalio dozę, o magnį palikti vėlesniam laikui
  2. BNutraukti visą elektrolitų papildymą 24 valandoms ir patikrinti
  3. CPapildyti magnį; mažas magnis verčia inkstus toliau netekti kalio
  4. DDuoti diuretiką magnio pertekliui pašalinti
11.FarmakologijaVidutinis

Why is directly observed therapy (DOT) often used for tuberculosis?

  1. AThe drugs work only if a nurse is present
  2. BTB drugs must always be given intravenously in hospital
  3. CTreatment lasts months, and missed doses cause resistance
  4. DPatients with TB cannot swallow tablets
12.FarmakologijaSunkus

A child has a tonic–clonic seizure lasting more than 5 minutes at home and has no IV access. Which drug can be given first by a trained carer or paramedic?

  1. AOral phenytoin tablets crushed in water
  2. BIntramuscular morphine
  3. CBuccal or intranasal midazolam
  4. DOral paracetamol syrup
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. AFlat on the back with no pillows
  2. BLying on the right side, with the affected lung down
  3. CLying on the left side, with the healthy lung down
  4. DProne with the head down
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A 70-year-old man has a small abdominal aortic aneurysm found on screening and is placed under surveillance. Which advice is most important?

  1. AAvoid all exercise and lifting for the rest of his life to protect the aorta
  2. BStop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
  3. CHave the aneurysm repaired immediately, whatever its size or growth rate
  4. DStop all blood pressure medicines to avoid low pressure
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with a new ileal conduit has threads of mucus in their urine. What should the nurse explain?

  1. AThis is normal, because the conduit is made from bowel
  2. BThis is a sign that the stoma is dying
  3. CThis proves a serious kidney infection
  4. DThe kidneys have stopped working properly after surgery
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AA previous episode of migraine
  2. BEffects of sedative drugs or severe hypothermia
  3. CA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  4. DA history of high blood pressure
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuris teiginys apie maitinimą sergant lengvu ūminiu pankreatitu atitinka dabartines rekomendacijas?

  1. APacientai turi nieko nevalgyti bent tris savaites, kad kasa pailsėtų
  2. BMaitinimą per burną galima atnaujinti anksti, kai tik leidžia skausmas ir pykinimas
  3. CMaistas sulaikomas, kol amilazė grįš į normą
  4. DPacientai turi būti maitinami tik parenterine mityba
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. AReport it urgently, as the stoma may be necrotic
  2. BRub the stoma to improve its colour
  3. CCut a smaller hole in the pouch
  4. DRecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?

  1. AIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
  2. BIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
  3. CIt becomes more reliable after the periods return
  4. DIt works for as long as the mother breastfeeds at all
20.Akušerinė slaugaSunkus

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. ASmall white milia on the nose and chin
  2. BMild moulding of the head
  3. CAcrocyanosis of the hands and feet
  4. DCentral cyanosis, fast breathing and grunting
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which medicine may be used to close a patent ductus arteriosus in a preterm baby?

  1. AIntravenous furosemide infusion
  2. BIbuprofen or indomethacin
  3. CProstaglandin E1
  4. DSalbutamol
22.Pediatrinė slaugaSunkus

15 metų mergina, serganti 1 tipo diabetu, numetė svorio, o jos HbA1c smarkiai išaugo. Ji prisipažįsta praleidžianti insulino dozes. Ką turėtų apsvarstyti slaugytojas?

  1. AJi gali nevartoti insulino, kad numestų svorio, o tai valgymo sutrikimo forma, kurią reikia įvertinti
  2. BSvorio kritimas yra gero kontroliavimo požymis, todėl jos insulino dozę dabar galima dar sumažinti
  3. CJai tiesiog reikia mažesnės insulino dozės
  4. DGliukozės matuoklis turbūt sugedęs
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt is a benzodiazepine with antipsychotic effects
  2. BIt needs weekly white blood cell counts for safety
  3. CIt has no effect on dopamine at all
  4. DIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?

  1. AEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
  2. BProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
  3. CAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
  4. DAgree that he is the religious leader so that he feels respected
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
11,7279 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 11,7279 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

11,7279 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tbsp? mL1 fl oz? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 tbsp iš skystasis papildas, 1 fl oz iš sultys, 1½ tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 20 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

14 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

24 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

24 kg10 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
470 mLliko? mL/h10 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 12 valandas. Po 2 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 470 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 12 hpo 2 h: 470 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 250 mg vaisto 50 mL, jis laša 12 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

250 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba150 mLsultys200 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas500 mLšlapimas475 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sriuba: 150 mLsultys: 200 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 500 mLšlapimas: 475 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL sulašinta75 mL/h12:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 12:30 jau sulašinta 50 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL50 mL sulašinta75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Visas 60 sekundžių, geriausia širdies viršūnėje

Kodėl tai yra atsakymas

Nereguliarų pulsą reikia skaičiuoti visą minutę. Skaičiavimas širdies viršūnėje stetoskopu tikslesnis, nes kai kurie susitraukimai gali būti per silpni, kad būtų čiuopiami ties riešu.

Atsakymas

A · Visas 60 sekundžių, geriausia širdies viršūnėje
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Urine output rises and the heart rate falls towards normal

Kodėl tai yra atsakymas

With effective fluid replacement, perfusion improves: urine output increases, the heart rate settles and the blood pressure stabilises. Watching for fluid overload is also important.

Atsakymas

C · Urine output rises and the heart rate falls towards normal
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Kodėl tai yra atsakymas

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Atsakymas

B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · “I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”

Kodėl tai yra atsakymas

CUS words (Concerned, Uncomfortable, Safety issue) are agreed language that signals the need to stop and listen. Maximal barrier precautions are part of the central line bundle, so the concern is valid.

Atsakymas

C · “I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Kodėl tai yra atsakymas

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Atsakymas

A · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”

Kodėl tai yra atsakymas

Giving insulin is medication administration and needs a licensed nurse. Measuring glucose, hygiene and supervised walking are suitable tasks with clear reporting instructions.

Atsakymas

A · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · To check the wound stays closed before removing the rest

Kodėl tai yra atsakymas

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Atsakymas

D · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Protezo išnirimas

Kodėl tai yra atsakymas

Klubo išnirimas po endoprotezavimo sukelia staigų skausmą, kojos sutrumpėjimą ir pasukimą. Reikia skubaus įvertinimo ir atstatymo; pacientai mokomi judesių atsargumo.

Atsakymas

D · Protezo išnirimas
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Prick the side of the fingertip

Kodėl tai yra atsakymas

The sides of the fingertips are less sensitive than the pads, so they are used for capillary sampling. Rotating sites reduces soreness, and hard squeezing can add tissue fluid that gives inaccurate results.

Atsakymas

A · Prick the side of the fingertip
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Papildyti magnį; mažas magnis verčia inkstus toliau netekti kalio

Kodėl tai yra atsakymas

Mažas magnis verčia inkstus netekti kalio, todėl hipokalemija nepasitaiso, kol nepapildomas magnis. Abu dažni piktnaudžiaujant alkoholiu.Patikrinta pagal: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

C · Papildyti magnį; mažas magnis verčia inkstus toliau netekti kalio
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance

Kodėl tai yra atsakymas

Standard TB treatment usually lasts six months or more with several drugs. Poor adherence leads to relapse and multidrug-resistant TB, so supervised dosing improves completion.

Atsakymas

C · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Buccal or intranasal midazolam

Kodėl tai yra atsakymas

Without IV access, buccal or intranasal midazolam, or rectal diazepam, is used to stop a prolonged seizure. Nothing is put into the mouth to swallow during a seizure.

Atsakymas

C · Buccal or intranasal midazolam
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Lying on the left side, with the healthy lung down

Kodėl tai yra atsakymas

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Atsakymas

C · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain

Kodėl tai yra atsakymas

Small aneurysms are usually monitored with regular ultrasound, with repair considered when they reach a threshold size or grow fast. Stopping smoking slows growth, and BP and cardiovascular risk are managed. Sudden abdominal or back pain may mean rupture and needs emergency care.

Atsakymas

B · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · This is normal, because the conduit is made from bowel

Kodėl tai yra atsakymas

An ileal conduit uses a piece of small bowel, which keeps making mucus. Mucus in the urine is expected. Good fluid intake helps keep it moving. Fever, cloudy foul urine or a change in stoma colour should be reported.

Atsakymas

A · This is normal, because the conduit is made from bowel
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Kodėl tai yra atsakymas

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Atsakymas

B · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Maitinimą per burną galima atnaujinti anksti, kai tik leidžia skausmas ir pykinimas

Kodėl tai yra atsakymas

Ankstyvas maitinimas per burną ar enterinis maitinimas padeda išlaikyti žarnyno barjerą ir mažina infekcijas, palyginti su užsitęsusiu badavimu ar parenterine mityba. Sergant lengvu pankreatitu mažai riebalų turinti dieta paprastai atnaujinama, kai tik toleruojama; fermentų lygis iš pradžių normalizuotis neprivalo.

Atsakymas

B · Maitinimą per burną galima atnaujinti anksti, kai tik leidžia skausmas ir pykinimas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Kodėl tai yra atsakymas

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Atsakymas

A · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months

Kodėl tai yra atsakymas

LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.

Atsakymas

B · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Kodėl tai yra atsakymas

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Atsakymas

D · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Ibuprofen or indomethacin

Kodėl tai yra atsakymas

Indomethacin and ibuprofen inhibit prostaglandin production and can close a patent duct in preterm infants; paracetamol is also used in some units. Prostaglandin E1 does the opposite and keeps the duct open.

Atsakymas

B · Ibuprofen or indomethacin
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Ji gali nevartoti insulino, kad numestų svorio, o tai valgymo sutrikimo forma, kurią reikia įvertinti

Kodėl tai yra atsakymas

Tyčinis insulino praleidimas siekiant numesti svorio yra pripažintas valgymo sutrikimo elgesys jauniems žmonėms, sergantiems 1 tipo diabetu. Jis didina DKA ir komplikacijų riziką ir reikalauja jautraus įvertinimo bei siuntimo.

Atsakymas

A · Ji gali nevartoti insulino, kad numestų svorio, o tai valgymo sutrikimo forma, kurią reikia įvertinti
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Kodėl tai yra atsakymas

As a partial agonist, aripiprazole lowers dopamine activity where it is high and supports it where it is low. It is less likely to raise prolactin or cause sedation, but akathisia is a common side effect.

Atsakymas

D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities

Kodėl tai yra atsakymas

Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.

Atsakymas

B · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 11,7 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

11.7279 → 7

Lemia tik kitas skaitmuo

11,7279 → 2
2 yra 4 ar mažiau, todėl 7 lieka.
Tolesni skaitmenys (79) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 11,7 mL

Atsakymas

x = 11,7 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 52,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Sudėtis

V = 15 + 30 + 7,5 = 52,5 mL

Atsakymas

V = 52,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·14 = 28 mg

Tūris

V = 28/20 = 1,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 9,6 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

10·24 = 240 mg

Tūris

V = (240/125)·5 = 9,6 mL

Atsakymas

V = 9,6 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 47 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/12 = 41,67 mL/h

Naujas greitis

R = 470/10 = 47 mL/h

Atsakymas

R = 47 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 60 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

250/50 = 5 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 5·12 = 60 mg/h

Atsakymas

D = 60 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −205 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 200 = 350 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 970 mL

Iš viso išskirta

500 + 475 + 200 = 1175 mL

Balansas

B = 970 − 1175 = −205 mL

Atsakymas

B = −205 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 50 = 450 mL

Laikas

t = 450/75 = 6 h

Atsakymas

t = 6 h

Tai maždaug 6 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 11

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 1 + 3 + 4 + 1 + 1 = 11

Atsakymas

B = 11
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 30 + 0 + 20 + 15 = 80

Rizikos lygis

80 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions