NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris Glazgo komų skalės balas rodo visiškai budrų pacientą?

  1. A3
  2. B10
  3. C12
  4. D15
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why should only the patient press the button of a patient-controlled analgesia (PCA) pump?

  1. AVisitors might damage the pump or change its settings if they touch it
  2. BNurses are not allowed to give opioids
  3. CThe pump only works with the patient's fingerprint
  4. DA drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When should blood specimen tubes be labeled?

  1. AAt the bedside, in front of the patient, right after collection
  2. BBack at the station after all the samples are collected
  3. CBy the laboratory staff after the tubes arrive
  4. DAt the nurses’ station before going to the patient, to save time
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy checking that the patient can still talk
  2. BBy listening over the stomach while injecting air
  3. CBy putting the end in water to look for bubbles
  4. DBy an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Before giving a medication to a child, which check is especially important?

  1. AThat the parent agrees with the time it is given
  2. BThat the dose is correct for the child’s weight
  3. CThat the child likes the taste of the drug
  4. DThat the medicine cup is the child’s favorite color
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Komandą sudaro RN, LPN/LVN ir slaugytojo padėjėjas. Kuris paskyrimas tinkamiausias?

  1. APadėjėjas: naujas priėmimas; LPN/LVN: higienos priežiūra; RN: įprasti gyvybinių rodiklių matavimai stabiliems pacientams
  2. BLPN/LVN: visi pradiniai vertinimai; RN: paskirti vaistai; padėjėjas: išrašymo mokymas
  3. CRN: naujas priėmimas; LPN/LVN: vaistai stabiliems pacientams; padėjėjas: higiena
  4. DPadėjėjas: geriamieji vaistai; LPN/LVN: priežiūros planai; RN: higienos priežiūra stabiliems pacientams
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which features suggest pyelonephritis rather than simple cystitis?

  1. ACloudy urine with no other symptoms
  2. BFrequency without any pain
  3. CFever, rigors and loin pain
  4. DMild burning on passing urine only
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. AAsk another patient to confirm who the patient is
  2. BNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
  3. CCheck the name on the bed and proceed
  4. DAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. ANo bowel movement for 2 days and calm sleep
  2. BSix to eight watery stools a day with dizziness
  3. CTwo to three soft stools a day and clearer thinking
  4. DA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. AA sample taken from the wrong patient
  2. BA normal day-to-day variation in Hb
  3. CSudden massive internal bleeding
  4. DAcute bone marrow failure overnight
11.FarmakologijaVidutinis

Vankomicinas į veną dažnai skiriamas infekcijoms, kurias sukelia:

  1. AMRSA
  2. BEscherichia coli
  3. CCandida albicans
  4. DPseudomonas aeruginosa
12.FarmakologijaSunkus

Which strategy is most effective at preventing errors with IV insulin infusions?

  1. AAn independent double check and a smart pump with a drug library
  2. BUsing insulin syringes to measure large IV volumes
  3. CPreparing insulin infusions in advance and leaving them unlabelled
  4. DWriting "U" for units on the order
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

When should an adult with cystic fibrosis take pancreatic enzyme capsules?

  1. AOnce a day on waking, at least an hour before any food
  2. BOnly when they have diarrhoea
  3. CWith all meals and snacks that contain fat
  4. DOnly at bedtime
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Which task for a stable patient with heart failure can the registered nurse most appropriately delegate to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AAssessing lung sounds for new crackles
  2. BMeasuring and recording the morning weight
  3. CTeaching the patient about a low-salt diet
  4. DDeciding whether to give the furosemide dose
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with myasthenia gravis wants to plan a busy day. Which advice fits the disease?

  1. AAvoid rest periods, because rest makes the weakness worse
  2. BDo demanding tasks in the morning or when the drug works best
  3. CExercise to exhaustion so the muscles get stronger quickly
  4. DDo the hardest tasks in the evening when muscles are warmed up
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A student has fever, a severe headache, a spreading non-blanching rash and a BP of 85/50 mmHg. A lumbar puncture is planned. What is the priority?

  1. AWait until after the lumbar puncture before giving antibiotics
  2. BArrange a CT scan of the head before any treatment
  3. CGive IV antibiotics at once and start sepsis treatment
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and recheck observations in an hour
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which lung problem is a known toxicity of bleomycin?

  1. APneumothorax from coughing
  2. BAsthma from pollen
  3. CPulmonary fibrosis
  4. DLung cancer within weeks
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Šeštą dieną po pilvo operacijos pacientas sako, kad kosint kažkas „atsileido", o pro žaizdą matoma žarna. Ką slaugytojas turėtų daryti nedelsdamas?

  1. AŠvelniai įstumti žarną atgal ir tvirtai suklijuoti žaizdos kraštus lipnia juosta
  2. BUždengti fiziologiniu tirpalu sudrėkintais steriliais tvarsčiais, sulenkti kelius, kviesti chirurgą
  3. CPalikti žaizdą neuždengtą ir pasodinti pacientą visiškai stačiai lovoje
  4. DDuoti pacientui lengvą valgį nuraminti, kol laukiama komandos
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA high fibrinogen level and high platelets
  2. BA raised haemoglobin level
  3. CA low white cell count only
  4. DA low fibrinogen level and low platelets
20.Akušerinė slaugaSunkus

A multiparous woman arrives with strong contractions and the baby is born within an hour of their onset. What should the nurse monitor closely afterwards?

  1. AOnly the newborn's blood glucose
  2. BOnly the mother's temperature
  3. CThe mother's ability to walk alone
  4. DUterine tone, bleeding and newborn injury
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child with type 1 diabetes is unconscious from hypoglycaemia at school. What should be done?

  1. AGive a glass of orange juice by mouth
  2. BGive the child's usual dose of insulin
  3. CLet the child sleep and check again in an hour
  4. DGive glucagon and call emergency services
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  2. BA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  3. CA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  4. DA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient with borderline personality disorder has made superficial cuts to her arm on the ward. What is the most appropriate nursing response?

  1. AIgnore the wounds completely so as not to reinforce the self-harming behaviour in any way
  2. BScold her for breaking the ward rules and remove all her privileges
  3. CTreat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings
  4. DGive her a lot of extra attention for the rest of the day
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

According to DSM-5, which childhood condition is a requirement for a later diagnosis of antisocial personality disorder?

  1. AEvidence of conduct disorder starting before age 15
  2. BAutism spectrum disorder diagnosed before school age
  3. CA diagnosis of ADHD before age 7
  4. DSeparation anxiety disorder in early childhood
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
4 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 4 ft 7 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

4 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ fl oz? mL3 tsp? mL3 tbsp? mL2 puodeliai? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ½ fl oz iš sultys, 3 tsp iš kosulio sirupas, 3 tbsp iš skystasis papildas, 2 puodeliai iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

22 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

22 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 7700 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

7700 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mL60 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 30 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 200 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

30 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba250 mLvanduo300 mLželė100 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas250 mLšlapimas225 mLšlapimas200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sriuba: 250 mLvanduo: 300 mLželė: 100 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 200 mL/hpradžia 16:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 16:00 100 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL100 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 26/min., SpO₂ 91 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 38,8 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 26SpO₂ 91%O₂SBP 102HR 88AT 38,8 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · 15

Kodėl tai yra atsakymas

Glazgo skalė svyruoja nuo 3 (gili koma) iki 15 (visiškai budrus). 8 ar mažiau balų paprastai reiškia, kad kvėpavimo takams gresia pavojus.

Atsakymas

D · 15
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose

Kodėl tai yra atsakymas

If the patient becomes too sleepy they cannot press the button, so no more opioid is given. When others press it this safety is lost and respiratory depression can follow.

Atsakymas

D · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · At the bedside, in front of the patient, right after collection

Kodėl tai yra atsakymas

Labeling tubes at the bedside, using two patient identifiers and in the patient’s presence, prevents wrong-patient specimens. Pre-labeled or later-labeled tubes are easily mixed up.

Atsakymas

A · At the bedside, in front of the patient, right after collection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Kodėl tai yra atsakymas

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Atsakymas

D · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · That the dose is correct for the child’s weight

Kodėl tai yra atsakymas

Pediatric doses are usually calculated by weight, and errors can cause serious harm. The nurse checks the dose against the child’s weight and the safe range before giving it.

Atsakymas

B · That the dose is correct for the child’s weight
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · RN: naujas priėmimas; LPN/LVN: vaistai stabiliems pacientams; padėjėjas: higiena

Kodėl tai yra atsakymas

RN atlieka vertinimus ir sudėtingą priežiūrą, LPN/LVN prižiūri stabilius pacientus ir duoda įprastus vaistus, o padėjėjas atlieka įprastą higieną ir matavimus. Kiti variantai priskiria užduotis, nepatenkančias į asmens kompetenciją.

Atsakymas

C · RN: naujas priėmimas; LPN/LVN: vaistai stabiliems pacientams; padėjėjas: higiena
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Fever, rigors and loin pain

Kodėl tai yra atsakymas

Pyelonephritis is an upper urinary tract infection and causes systemic signs such as fever and rigors, with flank pain. Cystitis usually causes local symptoms such as dysuria and frequency.

Atsakymas

C · Fever, rigors and loin pain
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Kodėl tai yra atsakymas

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Atsakymas

B · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Kodėl tai yra atsakymas

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Patikrinta pagal: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · A sample taken from the wrong patient

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Atsakymas

A · A sample taken from the wrong patient
11.Farmakologija

Atsakymas: A · MRSA

Kodėl tai yra atsakymas

Vankomicinas yra glikopeptidas, blokuojantis gramteigiamų bakterijų ląstelės sienelės sintezę. Tai standartinis pasirinkimas MRSA atveju. Jis negali prasiskverbti pro gramneigiamų bakterijų išorinę membraną.

Atsakymas

A · MRSA
12.Farmakologija

Atsakymas: A · An independent double check and a smart pump with a drug library

Kodėl tai yra atsakymas

Independent double checks, standard concentrations and smart pumps with dose limits reduce insulin errors. "U" for units is avoided because it can be misread as a zero.

Atsakymas

A · An independent double check and a smart pump with a drug library
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · With all meals and snacks that contain fat

Kodėl tai yra atsakymas

In CF, thick secretions block the pancreatic ducts, causing fat malabsorption and fatty stools. Enzyme capsules are taken with every meal and fat-containing snack, with the dose adjusted to fat intake. Fat-soluble vitamins (A, D, E, K) are also supplemented.

Atsakymas

C · With all meals and snacks that contain fat
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Measuring and recording the morning weight

Kodėl tai yra atsakymas

Weighing a stable patient is a routine, measurable task that can be delegated, with the result reported to the nurse. Assessment, patient teaching and clinical decisions about medicines require the registered nurse's judgement and cannot be delegated.

Atsakymas

B · Measuring and recording the morning weight
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Do demanding tasks in the morning or when the drug works best

Kodėl tai yra atsakymas

In myasthenia gravis, muscles tire with use and recover with rest, so weakness is often worse later in the day. Planning demanding tasks for times of peak strength and building in rest helps.

Atsakymas

B · Do demanding tasks in the morning or when the drug works best
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment

Kodėl tai yra atsakymas

Meningococcal septicaemia can kill within hours. Antibiotics must not be delayed for a lumbar puncture or scan. Fluids and other sepsis care are started, and a lumbar puncture is often unsafe in a shocked patient.

Atsakymas

C · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Pulmonary fibrosis

Kodėl tai yra atsakymas

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses, in older patients and with high oxygen concentrations. Breathlessness or a new cough must be reported.

Atsakymas

C · Pulmonary fibrosis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Uždengti fiziologiniu tirpalu sudrėkintais steriliais tvarsčiais, sulenkti kelius, kviesti chirurgą

Kodėl tai yra atsakymas

Evischeracija yra chirurginė skubi būklė. Organus reikia uždengti steriliais fiziologiniu tirpalu sudrėkintais tvarsčiais, paguldyti pacientą į žemą Fowlerio padėtį sulenktais keliais įtempimui sumažinti, neduoti nieko per burną, stebėti dėl šoko ir kviesti chirurgą. Niekada nebandykite organų grąžinti atgal.

Atsakymas

B · Uždengti fiziologiniu tirpalu sudrėkintais steriliais tvarsčiais, sulenkti kelius, kviesti chirurgą
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · A low fibrinogen level and low platelets

Kodėl tai yra atsakymas

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Atsakymas

D · A low fibrinogen level and low platelets
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Uterine tone, bleeding and newborn injury

Kodėl tai yra atsakymas

Precipitous labour increases the risk of cervical and perineal tears, uterine atony and haemorrhage, and of newborn injuries such as bruising or intracranial bleeding.

Atsakymas

D · Uterine tone, bleeding and newborn injury
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Give glucagon and call emergency services

Kodėl tai yra atsakymas

An unconscious child cannot swallow safely, so glucagon is given by injection or nasal spray, the child is placed in the recovery position and emergency help is called. Once awake and able to swallow, carbohydrate is given.

Atsakymas

D · Give glucagon and call emergency services
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Kodėl tai yra atsakymas

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Atsakymas

D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Treat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings

Kodėl tai yra atsakymas

Wounds need care, and self-harm requires risk assessment. A calm, non-judgemental response avoids both punishment and unintended reinforcement, and helps the patient explore triggers and safer coping.

Atsakymas

C · Treat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Evidence of conduct disorder starting before age 15

Kodėl tai yra atsakymas

Antisocial personality disorder can only be diagnosed in adults aged 18 or older, and there must be evidence of conduct disorder with onset before age 15.

Atsakymas

A · Evidence of conduct disorder starting before age 15
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 140 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

4·12 + 7 = 55 in

Coliai į centimetrus

h = 55·2,54 = 139,7 ≈ 140 cm

Atsakymas

h = 140 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 555 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
2 puodeliai = 2·240 = 480 mL

Sudėtis

V = 15 + 15 + 45 + 480 = 555 mL

Atsakymas

V = 555 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 10·22 = 220 mg

Tūris

V = 220/50 = 4,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 4,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,77 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 7700/10000 = 0,77 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,77 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 28 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·10/360 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Atsakymas

R = 28 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 28 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 6,7 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Likęs laikas

t = 200/30 = 6,667 ≈ 6,7 h

Atsakymas

t = 6,7 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1750 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 250 + 300 + 100 = 650 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1750 mL

Atsakymas

I = 1750 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL liko

Antroji dalis

100/200 = 0,5 h

Bendra trukmė

t = 4 + 0,5 = 4,5 h

Atsakymas

t = 4,5 h

Tai maždaug 4 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 10

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 26/min → 3
SpO₂ 91% → 3
su deguonimi → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 1 + 0 + 0 + 1 = 10

Atsakymas

NEWS2 = 10
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 1 + 4 + 1 + 3 + 3 = 14

Rizikos lygis

14 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions