NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

At what angle is an intramuscular injection given?

  1. A45 degrees
  2. B15 degrees
  3. C30 degrees
  4. D90 degrees
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. AEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
  2. BWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  3. CWait, since the doctor has already been told
  4. DTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

During a surgical hand scrub, how are the hands held?

  1. AAt the level of the waist, close to the body
  2. BAbove the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
  3. CPointing downward into the sink at all times
  4. DBelow the elbows, so water runs off the fingertips into the sink
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientas, kurio imunitetas labai nusilpęs po kamieninių ląstelių transplantacijos, yra apsauginėje aplinkoje. Kurio daikto negalima nešti į palatą?

  1. AŠviežių gėlių ar vazoninių augalų
  2. BPaties paciento švarių drabužių
  3. CŠeimos nuotraukos rėmelyje, kuris nuvalytas
  4. DŠvaraus, dezinfekuoto planšetinio kompiuterio
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. AKeeping the drainage bag below the level of the bladder
  2. BRaising the drainage bag above the bladder when walking
  3. CDisconnecting the bag every shift to empty it
  4. DLeaving the catheter in place longer than needed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An adult has burns over 40% of the body with no signs of airway injury. Which treatment is the priority during the first hours?

  1. ALarge-volume IV fluids with close monitoring of urine output
  2. BGiving a high-protein meal to support healing
  3. CApplying antibiotic cream to all the burns before anything else
  4. DStarting physiotherapy to prevent contractures straight away
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is admitted with cellulitis of the leg. Why might the nurse mark the edge of the redness on the skin?

  1. ATo monitor whether the infection is spreading or improving
  2. BTo mark the site for an injection
  3. CTo help the patient find the sore area
  4. DTo show the surgeon exactly where to make the incision
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why is a large pleural effusion drained slowly rather than all at once?

  1. AQuick drainage causes the effusion to spread to the other lung
  2. BFluid drained quickly turns into blood
  3. CRapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
  4. DSlow drainage stops the patient needing oxygen
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnce every 12 hours
  2. BOnce a day before breakfast
  3. COnly if symptoms occur
  4. DAbout every hour
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, kuriam į veną infuzuojamas insulinas, gliukozė kraujyje yra 65 mg/dL (3,6 mmol/L). Koks geriausias veiksmas?

  1. AVadovautis mažos gliukozės protokolu ir informuoti gydytoją
  2. BTęsti tuo pačiu greičiu ir pakartotinai patikrinti po keturių valandų
  3. CDuoti geriamojo kalio širdžiai apsaugoti
  4. DNutraukti infuziją, o gliukozės pakartotinį patikrinimą palikti iki ryto
11.FarmakologijaVidutinis

Which description fits tardive dyskinesia?

  1. AA low white cell count with sore throat and fever
  2. BHigh fever with lead-pipe rigidity and confusion
  3. CInvoluntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
  4. DA sudden painful spasm of the neck muscles and upward rolling of the eyes within days of the first dose
12.FarmakologijaSunkus

A malnourished patient with low serum albumin shows nystagmus and unsteady gait. Her total phenytoin level is within range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin makes phenytoin bind more tightly, so the drug is less active
  2. BLow albumin speeds up phenytoin metabolism
  3. CMore phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
  4. DThe total level is high, but the laboratory is wrong
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with chest pain has a first troponin result within the normal range one hour after the pain started. Why is a repeat test arranged?

  1. ATroponin falls during an MI, so a lower value confirms it
  2. BThe first sample is always contaminated
  3. CTroponin may take a few hours to rise after muscle damage
  4. DThe repeat test is only needed for patients over 80
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with squamous cell lung cancer becomes confused, thirsty and constipated, with abdominal pain. Which electrolyte disturbance is most likely?

  1. AHypercalcaemia
  2. BHypomagnesaemia
  3. CHyponatraemia
  4. DHypokalaemia
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient on insulin asks about drinking alcohol. Which advice is correct?

  1. AAlcohol should replace a meal on the days it is drunk
  2. BAlcohol raises glucose, so extra insulin should be taken first
  3. CAlcohol has no effect on blood glucose in people with diabetes
  4. DAlcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3,4 mmol/L (about 13,6 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AOral calcium tablets
  2. BA fluid restriction
  3. CIV fluids to rehydrate the patient
  4. DIV calcium gluconate and vitamin D
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. AMigraine caused by hospital lighting
  2. BRaised blood pressure from pain
  3. CPost-dural puncture headache
  4. DA side effect of the antibiotic
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

After a high-voltage electrical injury, a patient's urine is dark red-brown. What does this suggest and what is the usual aim?

  1. AA urinary infection; send a sample and wait for the result
  2. BBleeding from the bladder; stop all fluids
  3. CMyoglobin from muscle damage; a higher urine output target
  4. DNormal concentrated urine; restrict fluids
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ABreastfeeding
  2. BEarly walking after birth
  3. CCaesarean birth
  4. DNormal blood loss
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?

  1. AGive the baby water instead of milk
  2. BStop feeding and report it urgently
  3. CPlace the baby on its back to sleep
  4. DContinue feeding more slowly
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which nursing action is correct for a newborn receiving phototherapy?

  1. AStop feeds during phototherapy so that bilirubin falls faster
  2. BApply a moisturising lotion to the skin before each session to prevent drying under the lights
  3. CKeep the baby fully dressed under the lights to prevent heat loss
  4. DCover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Pediatrinė slaugaSunkus

10 metų vaikui, kuriam įtariamas apendicitas, buvo stiprus pilvo skausmas, bet staiga labai palengvėjo. Ką tai gali reikšti?

  1. AApendicitas praėjo ir vaikas gali eiti namo
  2. BApendiksas gali būti prakiuręs; pranešti nedelsiant
  3. CNuskausminamasis išgydė problemą
  4. DTai normalus pokytis, tolesnės priežiūros nereikia
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ASudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  2. BRestless pacing and an inability to sit still
  3. CLip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  4. DShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientė, serganti PTSD, staiga atrodo išsigandusi, žiūri įsistebeilijusi ir greitai kvėpuoja bei sako esanti „ten, atgal". Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AIškart paprašyti apibūdinti kiekvieną traumos detalę, kad ji galėtų apdoroti prisiminimą
  2. BKalbėti ramiai, kreiptis vardu ir naudoti įsižeminimo (grounding) technikas jos dėmesiui sugrąžinti į dabartį
  3. CIšeiti iš kambario, kad ji nusiramintų viena
  4. DStaiga paliesti iš nugaros dėmesiui patraukti
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,1 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 37,1 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

37,1 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
40 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 40 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

40 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg, jam paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

90 kg2 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 12,5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

12 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
680 mLliko? mL/h5 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 8 valandas. Po 3 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 680 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

1000 mL / 8 hpo 3 h: 680 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
180 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 6 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 180 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

500 mL / 6 hpo 4 h: 180 mL
Δ = %
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLsultys100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas425 mLšlapimas400 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 240 mLsultys: 100 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 400 mLvėmalai: 150 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta75 mL/h07:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 07:00 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 8/min., SpO₂ 88 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 39,6 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 8SpO₂ 88%O₂SBP 150HR 76AT 39,6 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · 90 degrees

Kodėl tai yra atsakymas

Intramuscular injections are given at 90 degrees so the needle passes through the skin and fat into the muscle. Intradermal injections use about 10–15 degrees.

Atsakymas

D · 90 degrees
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Kodėl tai yra atsakymas

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Atsakymas

A · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows

Kodėl tai yra atsakymas

After a surgical scrub, the hands are the cleanest area, so they are held above the elbows to let water drain away from them toward the less clean elbows.

Atsakymas

B · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Šviežių gėlių ar vazoninių augalų

Kodėl tai yra atsakymas

Šviežios gėlės ir augalai gali nešioti pelėsius, pvz., Aspergillus, ir vandeniu plintančias bakterijas, galinčias sukelti sunkias infekcijas labai imunosupresuotiems pacientams. Švarūs, nušluostomi asmeniniai daiktai paprastai leidžiami.

Atsakymas

A · Šviežių gėlių ar vazoninių augalų
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Kodėl tai yra atsakymas

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Atsakymas

A · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output

Kodėl tai yra atsakymas

Once the airway is secure, the early priority in major burns is fluid resuscitation to prevent burn shock. Urine output is a key guide to whether enough fluid is being given.

Atsakymas

A · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · To monitor whether the infection is spreading or improving

Kodėl tai yra atsakymas

Marking the margin helps staff see whether the redness is spreading despite treatment, which may mean antibiotics need review. The limb is also elevated and observations monitored.

Atsakymas

A · To monitor whether the infection is spreading or improving
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema

Kodėl tai yra atsakymas

Draining a large volume quickly can cause re-expansion pulmonary oedema, with cough, chest tightness and hypoxia. Drainage is controlled, and the patient is watched closely.

Atsakymas

C · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · About every hour

Kodėl tai yra atsakymas

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Atsakymas

D · About every hour
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Vadovautis mažos gliukozės protokolu ir informuoti gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

Gliukozė mažesnė nei 70 mg/dL infuzuojant insuliną yra hipoglikemija. Slaugytojas vadovaujasi ligoninės protokolu, pagal kurį paprastai insulinas nutraukiamas ar sumažinamas ir duodama gliukozės, dažnai tikrinama pakartotinai ir informuojamas gydytojas.

Atsakymas

A · Vadovautis mažos gliukozės protokolu ir informuoti gydytoją
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use

Kodėl tai yra atsakymas

Tardive dyskinesia develops after months or years of dopamine-blocking drugs and may be permanent. Patients are screened regularly so that treatment can be changed early.

Atsakymas

C · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.Farmakologija

Atsakymas: C · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise

Kodėl tai yra atsakymas

Phenytoin is highly protein bound. When albumin is low, the free fraction rises, so toxicity can occur with a "normal" total level; a free phenytoin level or corrected level is more useful.

Atsakymas

C · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage

Kodėl tai yra atsakymas

Troponin starts to rise within hours of myocardial injury, so a very early result can be normal. Protocols use serial measurements at set intervals, with the ECG and clinical picture, to diagnose or exclude MI. A rising pattern supports acute injury.

Atsakymas

C · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Hypercalcaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Squamous cell lung cancer can secrete PTH-related protein, and bone metastases can release calcium. Hypercalcaemia causes confusion, thirst, polyuria, constipation, abdominal pain and arrhythmias ("bones, stones, groans and psychiatric overtones"). Treatment includes IV fluids and bisphosphonates.

Atsakymas

A · Hypercalcaemia
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it

Kodėl tai yra atsakymas

Alcohol reduces the liver's release of glucose, so it increases the risk of hypoglycaemia, which may be delayed for many hours. Patients should eat carbohydrate, check glucose before bed and tell friends that a hypo can look like drunkenness.

Atsakymas

D · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · IV fluids to rehydrate the patient

Kodėl tai yra atsakymas

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.

Atsakymas

C · IV fluids to rehydrate the patient
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Post-dural puncture headache

Kodėl tai yra atsakymas

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Atsakymas

C · Post-dural puncture headache
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target

Kodėl tai yra atsakymas

Electrical injury can cause extensive muscle breakdown, releasing myoglobin that can damage the kidneys. A higher urine output target is set, with fluids titrated and creatine kinase and kidney function monitored.

Atsakymas

C · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Caesarean birth

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Atsakymas

C · Caesarean birth
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Stop feeding and report it urgently

Kodėl tai yra atsakymas

Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.

Atsakymas

B · Stop feeding and report it urgently
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration

Kodėl tai yra atsakymas

Phototherapy works on bilirubin in the skin, so maximal skin should be exposed while the eyes are shielded. Babies can lose extra fluid and become too warm or cold, so temperature, hydration and feeding are monitored; lotions can cause burns.

Atsakymas

D · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Apendiksas gali būti prakiuręs; pranešti nedelsiant

Kodėl tai yra atsakymas

Staigus skausmo palengvėjimas sergant apendicitu gali rodyti prakiurimą, po kurio seka peritonitas su stiprėjančiu skausmu, karščiavimu ir pilvo sienos įtempimu. Apie tai reikia skubiai pranešti.

Atsakymas

B · Apendiksas gali būti prakiuręs; pranešti nedelsiant
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Kodėl tai yra atsakymas

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Atsakymas

D · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Kalbėti ramiai, kreiptis vardu ir naudoti įsižeminimo (grounding) technikas jos dėmesiui sugrąžinti į dabartį

Kodėl tai yra atsakymas

Flešbeko metu įsižeminimas (orientavimas į dabartį, juslių naudojimas, rami paguoda) padeda pacientei atgauti ryšį su tikrove. Išsamus darbas su trauma priklauso planuotai terapijai, o staigus prisilietimas gali gąsdinti.

Atsakymas

B · Kalbėti ramiai, kreiptis vardu ir naudoti įsižeminimo (grounding) technikas jos dėmesiui sugrąžinti į dabartį
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 98,8 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

37,1·9/5 = 66,78

Pridėkite 32

T = 66,78 + 32 = 98,78 ≈ 98,8 °F

Atsakymas

T = 98,8 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 0,96 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

40 mL/h × 24 h = 960 mL

Litrais

V = 960/1000 = 0,96 L

Atsakymas

V = 0,96 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 180 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

2·90 = 180 mg

Atsakymas

D = 180 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 6 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

12,5·12 = 150 mg

Tūris

V = (150/125)·5 = 6 mL

Atsakymas

V = 6 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 136 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/8 = 125 mL/h

Naujas greitis

R = 680/5 = 136 mL/h

Atsakymas

R = 136 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 8 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/6 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 180/2 = 90 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (90 − 83,33)/83,33·100% = 8%

Atsakymas

Δ = 8%

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 885 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 240 + 100 = 340 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1860 mL

Iš viso išskirta

425 + 400 + 150 = 975 mL

Balansas

B = 1860 − 975 = 885 mL

Atsakymas

B = 885 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/75 = 2,667 ≈ 2,7 h

Atsakymas

t = 2,7 h

Tai maždaug 2 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 09:40.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 10

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 8/min → 3
SpO₂ 88% → 3
su deguonimi → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 2 = 10

Atsakymas

NEWS2 = 10
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Rizikos lygis

10 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions