NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the purpose of a negative-pressure isolation room?

  1. AAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
  2. BThe low pressure kills bacteria inside the room
  3. CIt makes it easier for patients to breathe
  4. DAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuri požymių grupė rodo, kad pacientas gali būti paskutinėse gyvenimo dienose?

  1. AKvėpavimo pobūdžio pokyčiai, vėsi marmurinė oda ir sumažėjęs valgymas bei gėrimas
  2. BDidėjantis apetitas ir budrumas
  3. CDidėjantis šlapimo kiekis ir šiltos rankos
  4. DGeresnis judrumas ir daugiau energijos
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kurio pacientų perkėlimo būdo gaisro ligoninėje metu paprastai vengiama?

  1. ALovų ridenimo pro priešgaisrines duris
  2. BLaiptų
  3. CPerkėlimo horizontaliai į kitą zoną tame pačiame aukšte už priešgaisrinių durų
  4. DLiftų
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to go alone and use the call light if needed
  2. BRaise all four side rails so the patient stays in bed
  3. CTell the patient to wait until the morning
  4. DWalk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Stabilus suaugusysis skundžiasi pilvo skausmu, gyvybiniai rodikliai normalūs. Jam reikės kraujo tyrimų ir KT tyrimo. Koks ESI lygis tinka?

  1. A4 lygis
  2. B5 lygis
  3. C1 lygis
  4. D3 lygis
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kurį vaiką slaugytojas turėtų pamatyti pirmiausia?

  1. APaauglį, sergantį astma, kurio didžiausias iškvėpimo srautas yra 90 % jo asmeninio geriausio
  2. BKūdikį, sergantį RSV, su šnervių plastėjimu, krūtinės įtraukimais ir 89 % SpO₂
  3. CMažylį, kurio temperatūra 38,4 °C ir kuris žaidžia su žaislais
  4. DMokyklinio amžiaus vaiką su gipsu ant kojos, prašantį gerti
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kepenų ciroze sergantis pacientas tampa sumišęs ir mieguistas, jam atsiranda plazdantis rankų drebulys. Kuri komplikacija tikėtina?

  1. ATik apsinuodijimas alkoholiu
  2. BInsulino sukelta hipoglikemija
  3. CKepenų encefalopatija
  4. DInsultas
8.Klinikinė slaugaSunkus

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
  2. B"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
  3. C"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
  4. D"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient has taken a proton pump inhibitor (such as omeprazole) for many years and now has muscle cramps and tremor. Which electrolyte is most likely to be low?

  1. APhosphate
  2. BMagnesium
  3. CSodium
  4. DChloride
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Vakare po operacijos paciento hemoglobinas nukrito nuo 12,5 g/dL iki 8,1 g/dL (nuo 125 iki 81 g/L), o širdies susitraukimų dažnis yra 118/min. Kokia labiausiai tikėtina problema?

  1. ADehidratacija
  2. BGerėjanti būklė
  3. CĮprastas praskiedimas po operacijos, kuriam veiksmų nereikia
  4. DKraujavimas
11.FarmakologijaVidutinis

How should a hyoscine (scopolamine) patch for motion sickness be used?

  1. ACut it in half for children without advice
  2. BApply it to the chest only after the vomiting has started
  3. CSwallow it if no water is available
  4. DApply it behind the ear several hours before travel
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui, neseniai pradėjusiam vartoti haloperidolį, atsiranda aukšta temperatūra, „švino vamzdžio“ tipo raumenų rigidiškumas, sumišimas ir labai didelis kreatinkinazės aktyvumas. Kokia labiausiai tikėtina diagnozė?

  1. ASerotonino sindromas
  2. BPiktybinė hipertermija dėl anestezijos
  3. CŪminė distonija
  4. DPiktybinis neurolepsinis sindromas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

During airway suctioning, when should suction be applied?

  1. AContinuously for at least 30 seconds
  2. BBefore the catheter enters the airway
  3. COnly while inserting the catheter
  4. DOnly while withdrawing the catheter
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Which task for a stable patient with heart failure can the registered nurse most appropriately delegate to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. ADeciding whether to give the furosemide dose
  2. BAssessing lung sounds for new crackles
  3. CTeaching the patient about a low-salt diet
  4. DMeasuring and recording the morning weight
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which group of drugs is a well-known cause of SIADH and hyponatraemia, especially in older people?

  1. ASSRI antidepressants
  2. BBulk-forming laxatives
  3. CProton pump inhibitors
  4. DPenicillin antibiotics
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A drowsy patient's glucose meter shows "HI". What should the nurse do?

  1. ATreat it as very high, check ketones and escalate
  2. BGive glucose gel in case the reading is wrong
  3. CAssume the meter is broken and recheck tomorrow
  4. DRecord "normal" in the notes because no number appears
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kas yra paralyžinis žarnų nepraeinamumas (ileusas)?

  1. AŽarnų judėjimo išnykimas be fizinės kliūties
  2. BŽarnos spindžio užsikimšimas augliu
  3. CGaubtinės žarnos persisukimas, nutraukiantis kraujo tiekimą
  4. DŽarnos sienelės infekcija su karščiavimu
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. ARecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
  2. BCut a smaller hole in the pouch
  3. CRub the stoma to improve its colour
  4. DReport it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which is a common sign of iron deficiency anaemia in pregnancy?

  1. ATiredness, pallor and breathlessness
  2. BIncreased appetite and frequent urination
  3. CWeight gain and ankle swelling
  4. DHigh blood pressure and headache
20.Akušerinė slaugaSunkus

Preeklampsija sergančios moters kraujospūdis, išmatuotas du kartus kas 15 minučių, yra 168/112 mmHg. Kaip tinkama pasielgti?

  1. ASkubiai pranešti gydytojui, kad be delsimo būtų pradėtas antihipertenzinis gydymas
  2. BDuoti didelį gėrimą vandens
  3. CSkatinti ją gulėti ir ilsėtis
  4. DLeisti jai ramiai pailsėti ant kairiojo šono ir kraujospūdį patikrinti iš naujo po 4 valandų, prieš pranešant
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child's asthma action plan shows he is in the yellow zone. What should he do?

  1. AUse the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
  2. BGo straight to the emergency department without using any medicine first
  3. CDouble the preventer dose and do nothing else
  4. DStop all medicines and wait to see if the symptoms pass
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. AA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
  2. BNormal transition; no further checks are needed
  3. CA normal result, because foot readings are always lower
  4. DAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which feature helps distinguish normal grief from major depression?

  1. AIn grief, the person cannot feel any positive emotions or enjoy any memories of the person who died
  2. BIn grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
  3. CIn grief, the person feels worthless and hopeless all the time
  4. DGrief always lasts less than 2 weeks
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient in a mental health unit asks to read his own health records. What is the correct general principle?

  1. AOnly his family can request access to his records on his behalf
  2. BPatients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm
  3. CThe nurse should give him the records immediately without following any procedure
  4. DPsychiatric patients are never allowed to see their records
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
11,0569 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 11,0569 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

11,0569 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 4/parą · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos keturis kartus per dieną 14 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

½ tspketuris kartus per dieną14 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
12 kg20 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 12 kg, jam paskirta 20 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

12 kg20 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
100 mg/5 mLV = ? mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 100 mg. Kokį tūrį V duosite?

12 kg10 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 500 mg vaisto 500 mL, jis laša 5 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

500 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLsultys120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas450 mLšlapimas425 mLšlapimas150 mLžaizdos drenas30 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 89 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

89 kg12 hšlapimas: 450 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 150 mLžaizdos drenas: 30 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL150 mL/hpradžia 13:1516:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 13:15 ir lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:45?

1000 mL150 mL/h13:15 → 16:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: labai ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor

Kodėl tai yra atsakymas

Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.

Atsakymas

A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Kvėpavimo pobūdžio pokyčiai, vėsi marmurinė oda ir sumažėjęs valgymas bei gėrimas

Kodėl tai yra atsakymas

Artėjant mirčiai, kvėpavimas gali tapti nereguliarus ar triukšmingas, oda – vėsi ir marmurinė, o žmonės mažiau valgo bei geria ir daugiau miega. Dėmesys sutelkiamas į komfortą, burnos priežiūrą ir šeimos palaikymą.

Atsakymas

A · Kvėpavimo pobūdžio pokyčiai, vėsi marmurinė oda ir sumažėjęs valgymas bei gėrimas
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Liftų

Kodėl tai yra atsakymas

Gaisro metu liftais nesinaudojama, nebent taip nurodo ugniagesiai, nes jie gali sustoti arba prisipildyti dūmų. Pacientai paprastai pirmiausia perkeliami horizontaliai už priešgaisrinių durų, o prireikus – žemyn laiptais.

Atsakymas

D · Liftų
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Kodėl tai yra atsakymas

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Atsakymas

D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · 3 lygis

Kodėl tai yra atsakymas

Kraujo tyrimai (vienas išteklius) ir KT tyrimas (antras išteklius) sudaro du išteklius, o tai yra ESI 3 lygis, kai gyvybiniai rodikliai priimtini.

Atsakymas

D · 3 lygis
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Kūdikį, sergantį RSV, su šnervių plastėjimu, krūtinės įtraukimais ir 89 % SpO₂

Kodėl tai yra atsakymas

Šnervių plastėjimas, įtraukimai ir mažas SpO₂ rodo kvėpavimo nepakankamumą, o kūdikių būklė gali labai greitai pablogėti. Žaidžiantis karščiuojantis vaikas, ištroškęs vaikas ir paauglys su beveik normaliu didžiausiu iškvėpimo srautu yra stabilūs.

Atsakymas

B · Kūdikį, sergantį RSV, su šnervių plastėjimu, krūtinės įtraukimais ir 89 % SpO₂
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Kepenų encefalopatija

Kodėl tai yra atsakymas

Kepenų encefalopatija sukelia sumišimą ir asteriksį. Dažnai vartojama laktuliozė amoniako įsisavinimui sumažinti, gydomi provokuojantys veiksniai, pvz., infekcija ar kraujavimas.

Atsakymas

C · Kepenų encefalopatija
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Kodėl tai yra atsakymas

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Atsakymas

C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Magnesium

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term proton pump inhibitor use can cause hypomagnesemia by reducing its absorption in the gut. Low magnesium causes tremor, cramps, hyperreflexia and arrhythmias, and it can also cause low potassium and low calcium.Patikrinta pagal: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Proton pump inhibitors and hypomagnesemia: A meta-analysis of observational studies · PubMed Central (NIH/NLM)

Atsakymas

B · Magnesium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Kraujavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Daugiau nei 4 g/dL sumažėjimas su greitu širdies susitraukimų dažniu rodo tebesitęsiantį kraujo netekimą. Slaugytojas įvertina žaizdą ir drenus, stebi gyvybinius požymius ir skubiai informuoja gydytoją. Tam tikras praskiedimas nuo infuzinių skysčių yra dažnas, bet ne toks didelis ir ne su tachikardija.Patikrinta pagal: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Kraujavimas
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Apply it behind the ear several hours before travel

Kodėl tai yra atsakymas

The patch is applied behind the ear several hours before travel, and the hands are washed afterwards. Touching the eye with drug on the fingers can dilate the pupil and blur vision.

Atsakymas

D · Apply it behind the ear several hours before travel
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Piktybinis neurolepsinis sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Piktybinis neurolepsinis sindromas išsivysto po dopamino antagonistų per kelias dienas, jam būdingas švino vamzdžio rigidiškumas, karščiavimas ir padidėjęs KK. Serotonino sindromas išsivysto greičiau, jam būdingas klonusas ir hiperrefleksija.

Atsakymas

D · Piktybinis neurolepsinis sindromas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Only while withdrawing the catheter

Kodėl tai yra atsakymas

The catheter is inserted without suction and suction is applied as it is withdrawn, with each pass kept short. This limits mucosal trauma and hypoxaemia. The patient is monitored for desaturation and bradycardia.

Atsakymas

D · Only while withdrawing the catheter
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Measuring and recording the morning weight

Kodėl tai yra atsakymas

Weighing a stable patient is a routine, measurable task that can be delegated, with the result reported to the nurse. Assessment, patient teaching and clinical decisions about medicines require the registered nurse's judgement and cannot be delegated.

Atsakymas

D · Measuring and recording the morning weight
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · SSRI antidepressants

Kodėl tai yra atsakymas

SSRIs such as sertraline and citalopram can cause SIADH, particularly in older adults. Carbamazepine, some antipsychotics and some chemotherapy drugs are other causes. Sodium is checked if symptoms appear.

Atsakymas

A · SSRI antidepressants
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Treat it as very high, check ketones and escalate

Kodėl tai yra atsakymas

"HI" means the glucose is above the meter's upper range. In a drowsy patient this may be DKA or HHS. A laboratory glucose, ketones, observations and urgent medical review are needed.

Atsakymas

A · Treat it as very high, check ketones and escalate
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Žarnų judėjimo išnykimas be fizinės kliūties

Kodėl tai yra atsakymas

Paralyžinis ileusas – funkcinė obstrukcija, kai sustoja peristaltika, dažnai po pilvo operacijų, vartojant opioidus, esant infekcijai ar elektrolitų sutrikimams (ypač mažam kalio kiekiui). Žarnyno garsai sumažėję arba jų nėra.

Atsakymas

A · Žarnų judėjimo išnykimas be fizinės kliūties
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Kodėl tai yra atsakymas

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Atsakymas

D · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Tiredness, pallor and breathlessness

Kodėl tai yra atsakymas

Iron deficiency causes fatigue, pallor, breathlessness, palpitations and sometimes pica. A full blood count and ferritin confirm the diagnosis.

Atsakymas

A · Tiredness, pallor and breathlessness
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Skubiai pranešti gydytojui, kad be delsimo būtų pradėtas antihipertenzinis gydymas

Kodėl tai yra atsakymas

Sunkaus laipsnio hipertenzija (sistolinis 160 ar diastolinis 110 ir daugiau) nėštumo metu didina insulto riziką ir turi būti gydoma skubiai, geriausia per valandą, paskirtais vaistais, pavyzdžiui, labetaloliu, hidralazinu ar nifedipinu.

Atsakymas

A · Skubiai pranešti gydytojui, kad be delsimo būtų pradėtas antihipertenzinis gydymas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help

Kodėl tai yra atsakymas

In the yellow zone (often 50–80% of personal best), the child follows the plan, usually extra reliever doses, and seeks medical advice if symptoms do not improve. Red-zone symptoms need emergency help.

Atsakymas

A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Kodėl tai yra atsakymas

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Atsakymas

D · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept

Kodėl tai yra atsakymas

In grief, sadness tends to come in waves linked to reminders of the loss, and positive memories and humour are possible. Pervasive worthlessness, self-loathing and hopelessness suggest depression.

Atsakymas

B · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Patients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm

Kodėl tai yra atsakymas

Data protection and health records laws in many countries give patients a right to access their records. Requests follow a formal procedure, and information may be withheld only in limited cases, for example if it could cause serious harm.

Atsakymas

B · Patients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 11,1 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

11.0569 → 0

Lemia tik kitas skaitmuo

11,0569 → 5
5 yra 5 ar daugiau, todėl 0 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (69) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 11,1 mL

Atsakymas

x = 11,1 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 140 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Visas kursas

V = 2,5 mL × 4/parą × 14 = 140 mL

Atsakymas

V = 140 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 240 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

20·12 = 240 mg

Atsakymas

D = 240 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 6 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

10·12 = 120 mg

Tūris

V = (120/100)·5 = 6 mL

Atsakymas

V = 6 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 28 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 250·20/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Atsakymas

R = 28 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 28 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 5 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

500/500 = 1 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 1·5 = 5 mg/h

Atsakymas

D = 5 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,96 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

450 + 425 + 150 = 1025 mL

Kilogramui per valandą

U = 1025/(89·12) = 0,9597 ≈ 0,96 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,96 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 475 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

13:15 → 16:45 = 3,5 h

Sulašintas tūris

150·3,5 = 525 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 525 = 475 mL

Atsakymas

V = 475 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 4 + 4 + 2 + 2 + 4 + 1 = 17

Atsakymas

B = 17
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 2 + 1 + 1 + 2 + 3 = 11

Rizikos lygis

11 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions