NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should oxygen cylinders be stored on a ward?

  1. AStacked on top of each other in a corridor
  2. BIn a warm cupboard next to the radiator
  3. CSecured upright in a holder or trolley, away from heat
  4. DLying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?

  1. AThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
  2. BParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
  3. CParacetamol makes the body produce more heat
  4. DParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A small spill of blood is found on the floor. How should it be cleaned?

  1. AWear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
  2. BCover it with a clean sheet and keep working
  3. CLeave it until housekeeping arrives the next morning
  4. DWipe it up quickly with a dry cloth using bare hands, then wash the hands well
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Skubios pagalbos laukiamajame pacientas šešias savaites kosti, naktimis prakaituoja, krenta svoris, skrepliuose yra kraujo. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AUždėti pacientui kaukę ir perkelti jį į oru plintančių infekcijų izoliacinę palatą
  2. BPaguldyti pacientą bendrame bokse su uždaryta užuolaida
  3. CPaprašyti paciento laukti laukiamajame, kol bus pakviestas
  4. DPradėti kontaktines atsargumo priemones su personalo chalatu ir pirštinėmis
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient speaks little English, and the nurse needs to explain a new procedure. What is the best way to communicate?

  1. ASpeak loudly and slowly in English
  2. BAsk the patient’s 10-year-old child to translate
  3. CUse a professional medical interpreter
  4. DUse hand gestures and hope the patient understands
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Nelaimės metu, esant labai ribotiems ištekliams, auka su sunkiais nudegimais beveik visame kūne žymima juoda. Kuris principas paaiškina šį sprendimą?

  1. ADaugiausia gero daugiausia žmonių
  2. BPirmiausia gydyti jauniausias aukas
  3. CGydyti aukas jų atvykimo eilės tvarka
  4. DPirmiausia gydyti sunkiausiai sužeistą asmenį
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on insulin reports nightmares, night sweats and morning headaches. What should be suspected?

  1. AA urinary tract infection
  2. BHyperthyroidism
  3. CNight-time hypoglycaemia
  4. DRaised intracranial pressure
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AThyroid storm
  2. BHypoglycaemia
  3. CAddisonian crisis
  4. DMyxoedema coma
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Two sets of blood cultures are ordered for a patient with suspected sepsis. How are they best collected?

  1. AFrom two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
  2. BAfter the first antibiotic dose, so the infusion is not delayed
  3. CFrom the existing IV line while the infusion continues to run
  4. DBoth from the same site, one minute apart, to save time for the patient
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with severe hypertriglyceridemia has a measured sodium of 128 mEq/L, but a measured serum osmolality is normal, and the patient has no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AHyponatremia caused by drinking far too much water
  2. BPseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
  3. CTrue hyponatremia from SIADH that needs fluid restriction
  4. DHyponatremia caused by severe hyperglycemia in diabetes
11.FarmakologijaVidutinis

Apie kurį sunkų, bet retą statinų nepageidaujamą poveikį pacientai turėtų pranešti nedelsdami?

  1. AKulkšnių tinimą
  2. BSausą kosulį
  3. CMetalo skonį burnoje
  4. DNepaaiškinamą raumenų skausmą ar silpnumą
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl ilgai veikiančius nitratus vartojantiems pacientams patariama kasdien turėti kelių valandų laikotarpį be nitratų?

  1. AKad nitratai nesikauptų riebaliniame audinyje
  2. BKad sumažėtų kraujavimo rizika
  3. CKad būtų išvengta tolerancijos nitratui
  4. DKad kepenys atsigautų po toksinio poveikio
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Analysis of a pleural effusion shows it is an exudate (high protein and LDH compared with blood). Which cause is most likely?

  1. ALiver cirrhosis with a low albumin
  2. BPneumonia or cancer affecting the pleura
  3. CNephrotic syndrome with protein lost in urine
  4. DHeart failure with raised venous pressure
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, kuriam ūmus LOPL paūmėjimas ir CO₂ susilaikymas, paskirti purškiami bronchus plečiantys vaistai. Kuo paprastai turi būti varomas purkštuvas?

  1. ASuspaustu oru, papildomai skiriant kontroliuojamą deguonį per nosies kaniulę
  2. BBe dujų srauto, paprašius paciento giliai kvėpuoti
  3. CDeguonimi 15 l/min. kiek įmanoma ilgiau
  4. DDeguonimi 6–8 l/min. nestebint saturacijos
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. ASoap makes the blood flow faster from the finger
  2. BWashing lowers the glucose in the blood
  3. CWashing prevents all infection from the lancet
  4. DSugar on the skin can give a falsely high reading
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

22 metų pacientui, sergančiam 1 tipo diabetu, gliukozė 28 mmol/l, ketonų 5,2 mmol/l, pH 7,10, kalio 5,9 mmol/l. Kuris teiginys apie kalį teisingas?

  1. ABendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris
  2. BInsuliną reikia sulaikyti, kad kalio lygis liktų stabilus
  3. CPradėjus insuliną kalio pakartotinai tikrinti nereikia
  4. DBendras kalio kiekis organizme yra didelis, todėl dabar reikia kalio rišiklio
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kodėl pacientui su viršutinio virškinamojo trakto kraujavimu karbamidas gali pakilti daug labiau nei kreatininas?

  1. AKreatininas prarandamas su vėmalais
  2. BSuvirškintas kraujas yra baltymų apkrova, didinanti karbamidą
  3. CKarbamidą gamina kraujuojanti skrandžio gleivinė
  4. DKraujavimas visada tiesiogiai pažeidžia inkstų kanalėlius
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?

  1. AA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
  2. BHay fever every spring since childhood
  3. CFeeling sick after eating shellfish once
  4. DItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Akušerinė slaugaVidutinis

When should an Rh-negative woman with no anti-D antibodies routinely receive antenatal anti-D immunoglobulin?

  1. AAfter she has formed anti-D antibodies
  2. BAt about 28 weeks of pregnancy
  3. COnly at the first antenatal visit
  4. DOnly if the baby is known to be Rh-negative
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. AMassage the groin daily to push it down
  2. BRecord it and arrange follow-up; many descend later
  3. CTell the parents it will never descend
  4. DArrange emergency surgery on the testis today
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A toddler refuses a liquid medicine. Which approach is appropriate?

  1. AMix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
  2. BTell the child it is a sweet so that he takes it happily
  3. CHold the child's nose firmly until he has to open his mouth to breathe
  4. DMix it into a full bottle of milk or juice for the whole day
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child has had many hospital admissions with unexplained symptoms. They occur only when the mother is present and stop when the child is apart from her. What should the nurse consider?

  1. AThe ward environment or hospital food is causing the symptoms
  2. BFabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
  3. CThe child is pretending to be ill to avoid school
  4. DA rare genetic disorder that needs more tests at once
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. AKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
  2. BChange his daily routine often, to help him get used to change
  3. CAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  4. DPut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas, metus vartojęs klozapiną, nustoja rūkyti cigaretes. Kodėl tai svarbu?

  1. AKlozapino koncentracija smarkiai sumažėja, todėl dozę paprastai tenka padvigubinti, kad būtų išvengta psichozės atkryčio
  2. BKlozapino koncentracija gali padidėti, didindama šalutinių poveikių, pavyzdžiui, sedacijos ir traukulių, riziką
  3. CKlozapinas visiškai nustoja veikti
  4. DTai visiškai nesvarbu
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
15,7822 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 15,7822 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

15,7822 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
125 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 125 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

125 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

35 kg sveriančiam vaikui paskirta 3 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

35 kg3 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 136,4 lb. Paskirta 0,5 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 250 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

136,4 lb0,5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min4 h

Lašinama 40 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 4 valandas?

40 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 1000 mg vaisto 250 mL, jis laša 5 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

1000 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata150 mLvanduo300 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas275 mLšlapimas200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 150 mLvanduo: 300 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 200 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL120 mL/hpradžia 07:4508:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 07:45 ir lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 08:45?

1000 mL120 mL/h07:45 → 08:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis spontaniškai, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: komandų vykdymas. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 64/min., naujai sumišęs, temperatūra 36,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 98%orasSBP 130HR 64CT 36,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat

Kodėl tai yra atsakymas

Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.

Atsakymas

C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point

Kodėl tai yra atsakymas

In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.

Atsakymas

A · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant

Kodėl tai yra atsakymas

Blood spills are cleaned promptly by staff wearing gloves. The blood is absorbed with disposable material, then the area is cleaned and disinfected with a hospital disinfectant, and waste goes into clinical waste.

Atsakymas

A · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Uždėti pacientui kaukę ir perkelti jį į oru plintančių infekcijų izoliacinę palatą

Kodėl tai yra atsakymas

Užsitęsęs kosulys, naktinis prakaitavimas, svorio kritimas ir kraujo atkosėjimas rodo plaučių tuberkuliozę. Pacientas dėvi chirurginę kaukę ir greitai perkeliamas į neigiamo slėgio palatą, o personalas dėvi respiratorius. Užuolaidos oru plintančių dalelių nesulaiko.

Atsakymas

A · Uždėti pacientui kaukę ir perkelti jį į oru plintančių infekcijų izoliacinę palatą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Use a professional medical interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters give accurate, confidential translation of medical information. Family members, especially children, may leave things out and should not be used for important explanations.

Atsakymas

C · Use a professional medical interpreter
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Daugiausia gero daugiausia žmonių

Kodėl tai yra atsakymas

Masinės nelaimės metu ištekliai naudojami ten, kur išgelbės daugiausia gyvybių. Aukai, kuri mažai tikėtinai išgyvens net visiškai gydoma, teikiama paliatyvi pagalba, o personalas gydo gelbėtinas aukas. Kasdieniame triaže paprastai pirmiausia apžiūrimas sunkiausias pacientas.

Atsakymas

A · Daugiausia gero daugiausia žmonių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Night-time hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Nocturnal hypoglycaemia can cause sweating, restless sleep, nightmares and morning headache. Checking glucose overnight and reviewing insulin doses can confirm and correct it.

Atsakymas

C · Night-time hypoglycaemia
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Thyroid storm

Kodėl tai yra atsakymas

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Atsakymas

A · Thyroid storm
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique

Kodėl tai yra atsakymas

Taking cultures from two separate sites helps distinguish true bacteremia (growth in both sets) from skin contamination (growth in only one). The skin is cleaned carefully, the bottle tops are disinfected, and cultures are taken before antibiotics.

Atsakymas

A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

Kodėl tai yra atsakymas

Very high lipids or proteins take up part of the plasma volume, so some laboratory methods report a falsely low sodium. The osmolality and the sodium measured by direct methods are normal. Treating this "hyponatremia" would be harmful.

Atsakymas

B · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Nepaaiškinamą raumenų skausmą ar silpnumą

Kodėl tai yra atsakymas

Statinai gali sukelti miopatiją, kuri retai progresuoja į rabdomiolizę su inkstų pažeidimu. Nepaaiškinamą raumenų skausmą reikėtų ištirti, pvz., nustatant kreatinkinazės aktyvumą.

Atsakymas

D · Nepaaiškinamą raumenų skausmą ar silpnumą
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Kad būtų išvengta tolerancijos nitratui

Kodėl tai yra atsakymas

Esant pastoviai koncentracijai, tolerancija nitratams išsivysto greitai. Asimetrinis dozavimo grafikas ar pleistrų nuėmimas nakčiai išlaiko jų veiksmingumą.

Atsakymas

C · Kad būtų išvengta tolerancijos nitratui
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Pneumonia or cancer affecting the pleura

Kodėl tai yra atsakymas

Transudates form when hydrostatic or oncotic pressure changes push fluid out of vessels, as in heart failure, cirrhosis and nephrotic syndrome. Exudates form when inflammation or tumour makes the pleura leaky, so protein and LDH are high (Light's criteria). Common causes are pneumonia, cancer, TB and pulmonary embolism.

Atsakymas

B · Pneumonia or cancer affecting the pleura
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Suspaustu oru, papildomai skiriant kontroliuojamą deguonį per nosies kaniulę

Kodėl tai yra atsakymas

Purkštuvams reikia apie 6–8 l/min. Varant juos deguonimi pacientui, sergančiam hiperkapniniu kvėpavimo nepakankamumu, saturacija gali per daug pakilti ir CO₂ susilaikymas sustiprėti. Rekomenduojami oru varomi purkštuvai su atskiru kontroliuojamu deguonimi, titruojamu iki 88–92 %.

Atsakymas

A · Suspaustu oru, papildomai skiriant kontroliuojamą deguonį per nosies kaniulę
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Kodėl tai yra atsakymas

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Atsakymas

D · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Bendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris

Kodėl tai yra atsakymas

Esant DKA, kalis išeina iš ląstelių, o inkstai jį praranda su šlapimu, todėl serumo kalis gali būti normalus ar padidėjęs, nepaisant didelio bendro deficito. Skysčiai ir insulinas jį greitai sumažina. Kalis atidžiai stebimas ir papildomas, kai nukrenta į normalų intervalą, pagal protokolą.

Atsakymas

A · Bendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Suvirškintas kraujas yra baltymų apkrova, didinanti karbamidą

Kodėl tai yra atsakymas

Suvirškintas kraujas yra didelė baltymų apkrova, todėl karbamidas didėja, dažnai neproporcingai kreatininui. Hipovolemija taip pat gali didinti karbamidą. Didelis karbamido kiekis yra rizikos skalių, pvz., Glazgo-Blatchfordo skalės, dalis.

Atsakymas

B · Suvirškintas kraujas yra baltymų apkrova, didinanti karbamidą
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations

Kodėl tai yra atsakymas

Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.

Atsakymas

D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · At about 28 weeks of pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

Routine antenatal anti-D around 28 weeks, in a single or split dose depending on the programme, protects against sensitisation from silent fetomaternal bleeds. It is given again after birth if the baby is Rh-positive.

Atsakymas

B · At about 28 weeks of pregnancy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Record it and arrange follow-up; many descend later

Kodėl tai yra atsakymas

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Atsakymas

B · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe

Kodėl tai yra atsakymas

Mixing with a small amount of food that will be eaten completely, when the medicine allows it, helps the child take the full dose. Large volumes may not be finished, calling medicine sweets is unsafe and forcing risks aspiration.

Atsakymas

A · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures

Kodėl tai yra atsakymas

Fabricated or induced illness (formerly Munchausen syndrome by proxy) is a form of abuse in which a carer invents or causes illness. Careful objective documentation and early involvement of the safeguarding team are essential; the carer should not be confronted alone.

Atsakymas

B · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Kodėl tai yra atsakymas

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Atsakymas

A · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Klozapino koncentracija gali padidėti, didindama šalutinių poveikių, pavyzdžiui, sedacijos ir traukulių, riziką

Kodėl tai yra atsakymas

Dūmai skatina kepenų fermentą CYP1A2, metabolizuojantį klozapiną. Nustojus rūkyti, koncentracija gali smarkiai padidėti, todėl reikia informuoti skiriantįjį gydytoją ir stebėti koncentraciją bei šalutinius poveikius.

Atsakymas

B · Klozapino koncentracija gali padidėti, didindama šalutinių poveikių, pavyzdžiui, sedacijos ir traukulių, riziką
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 15,8 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

15.7822 → 7

Lemia tik kitas skaitmuo

15,7822 → 8
8 yra 5 ar daugiau, todėl 7 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (22) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 15,8 kg

Atsakymas

x = 15,8 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 3 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

125 mL/h × 24 h = 3000 mL

Litrais

V = 3000/1000 = 3 L

Atsakymas

V = 3 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,2 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 3·35 = 105 mg

Tūris

V = 105/25 = 4,2 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 4,2 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,62 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

136,4/2,2 = 62 kg

Dozė

0,5·62 = 31 mg

Tūris

V = (31/250)·5 = 0,62 mL

Atsakymas

V = 0,62 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 640 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Tūris

V = 160·4 = 640 mL

Atsakymas

V = 640 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 20 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

1000/250 = 4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 4·5 = 20 mg/h

Atsakymas

D = 20 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 535 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 300 = 450 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1010 mL

Iš viso išskirta

275 + 200 = 475 mL

Balansas

B = 1010 − 475 = 535 mL

Atsakymas

B = 535 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 880 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

07:45 → 08:45 = 1 h

Sulašintas tūris

120·1 = 120 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 120 = 880 mL

Atsakymas

V = 880 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis spontaniškai → 4
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: komandų vykdymas → 6

Sudėtis

GCS = 4 + 4 + 6 = 14

Sunkumas

GCS 14 → lengva

Atsakymas

lengva
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
naujai sumišęs (C) → 3
T 36,0 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions