NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. AFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  2. BAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  3. CSpeak louder and more slowly than usual
  4. DTalk to the family instead of the patient
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?

  1. AAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
  2. BRaise the bed rails and leave the patient alone
  3. CLook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
  4. DTie a sheet across the bed to keep the patient in
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt means the drug must be given by mouth only
  3. CIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  4. DIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy listening over the stomach while injecting air
  2. BBy checking that the patient can still talk
  3. CBy an x-ray reviewed by a competent clinician
  4. DBy putting the end in water to look for bubbles
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kurį pacientą slaugytojas gali saugiai pamatyti paskutinį?

  1. APacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais
  2. BPacientą praėjus dviem valandoms po operacijos, kurio širdies susitraukimų dažnis didėja nuo 88 iki 118/min
  3. CPacientą su staigiu stipriu galvos skausmu
  4. DPacientą su naujais karkalais ir rausvais, putotais skrepliais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. AAsk the colleague to share the vial with them
  2. BReport it to the nurse manager according to policy
  3. CSay nothing, because it is not their business
  4. DTell the patients to watch the colleague carefully
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. AMyocardial infarction
  2. BPericarditis
  3. CRheumatic fever
  4. DInfective endocarditis
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  2. BIt is mainly given to lower the blood pressure
  3. CIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
  4. DIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. ATwo to three soft stools a day and clearer thinking
  2. BA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
  3. CNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  4. DSix to eight watery stools a day with dizziness
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Gaunami keturi laboratoriniai rezultatai. Kuriuo slaugytojas turėtų imtis veiksmų pirmiausia?

  1. AGliukozė 140 mg/dL (7,8 mmol/L) po valgio diabetu sergančiam pacientui
  2. BHemoglobinas 11,8 g/dL (118 g/L) lėtine inkstų liga sergančiam pacientui
  3. CNatris 137 mEq/L pacientui, vakar paguldytam su pneumonija
  4. DKalis 6,6 mEq/L pacientui, sergančiam LIL, su nauju raumenų silpnumu
11.FarmakologijaVidutinis

A patient with heart failure starts furosemide. Which self-monitoring instruction is most useful?

  1. AMeasure the temperature twice a day and record it in a diary
  2. BCheck the blood glucose before every meal
  3. CWeigh daily at the same time on the same scales
  4. DCount the respiratory rate each evening
12.FarmakologijaSunkus

Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?

  1. AIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
  2. BIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
  3. CIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
  4. DIt has a very long half-life of several days
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient who had a stroke has a weak swallow. Which measure most reduces the risk of aspiration pneumonia?

  1. AGiving thin fluids quickly through a straw between meals
  2. BGiving meals while the patient is drowsy
  3. CA swallowing assessment and sitting upright for meals
  4. DLying flat for 30 minutes after eating to aid digestion
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. APneumothorax
  2. BInfection at the puncture site
  3. CPulmonary embolism from the leg
  4. DRe-accumulation of the effusion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has a nephrostomy tube. Which finding needs urgent action?

  1. ALight pink urine on the first day after insertion
  2. BDrainage that stops suddenly with new loin pain
  3. CSteady urine drainage into the bag
  4. DA dry, intact dressing at the site
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

An older man was found on the floor after lying there for many hours. His urine is dark brown, and his creatine kinase is very high. What is the main kidney risk and the key treatment?

  1. AAKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids
  2. BA urinary infection, treated with oral antibiotics only
  3. CA kidney stone, treated with strong pain relief
  4. DHypothermia, treated with a fluid restriction
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. AExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  2. BInject into a vein in the back of the hand
  3. CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  4. DRub the site firmly afterwards to help absorption
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?

  1. AA simple insect bite
  2. BA healing venous ulcer
  3. CNecrotising fasciitis
  4. DMild contact dermatitis
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A newborn baby girl has a small amount of blood-tinged vaginal discharge on day 3. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt shows a urinary tract infection
  2. BIt is caused by maternal hormones
  3. CIt is a sign of sexual abuse
  4. DIt means the baby has a bleeding disorder
20.Akušerinė slaugaSunkus

A deceleration lasts 3 minutes before the baseline recovers. How is this classified?

  1. AA variable acceleration
  2. BAn early deceleration
  3. CA change of baseline
  4. DA prolonged deceleration
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 13-year-old with scoliosis has been prescribed a brace. Which teaching is most important?

  1. AWear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
  2. BWear it over thick clothing to make it more comfortable
  3. CWear it only at weekends and in the holidays, when it does not interfere with school
  4. DWear it only when the back hurts, then take it off
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  2. BA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  3. CA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  4. DA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. ANihilistic
  2. BErotomanic
  3. CGrandiose
  4. DSomatic
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientė prašo slaugytojo pažadėti niekam nesakyti, kad planuoja nusižudyti. Koks geriausias atsakas?

  1. APakeisti temą
  2. BMaloniai paaiškinti, kad šios paslapties išlaikyti negalite, nes jos saugumas svarbus ir turite pasidalyti su komanda
  3. CPasakyti, kad pagalvosite
  4. DPažadėti laikyti paslaptį, kad ji toliau kalbėtų ir pasitikėtų, ir neužrašyti jos įraše bei nesakyti komandai
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011125:15 PM?05:1516:1518:1517:15

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 5:15 PM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

5:15 PM
  1. 105:15
  2. 216:15
  3. 318:15
  4. 417:15
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
8 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 8 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

8 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1 g+ 3,4 mLV = ? mL

Flakone yra 1 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 3,4 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 4 mL. Paskirta 100 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

1 g+ 3,4 mL → 4 mL100 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 41,8 lb. Paskirta 1 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 250 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

41,8 lb1 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg50 mL8 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 200 mg vaisto 50 mL, jis laša 8 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

200 mg/50 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys100 mLželė100 mLsriuba250 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas350 mLšlapimas300 mLšlapimas150 mLžaizdos drenas90 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 100 mLželė: 100 mLsriuba: 250 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 300 mLšlapimas: 150 mLžaizdos drenas: 90 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL200 mL sulašinta75 mL/h19:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 19:30 jau sulašinta 200 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL200 mL sulašinta75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 75/min., reakcijos į dirginimą nėra, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Kodėl tai yra atsakymas

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Atsakymas

B · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst

Kodėl tai yra atsakymas

Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.

Atsakymas

C · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Kodėl tai yra atsakymas

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Atsakymas

C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Kodėl tai yra atsakymas

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Atsakymas

C · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Pacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais

Kodėl tai yra atsakymas

LOPL sergantis pacientas yra paskirtose tikslo ribose ir jaučiasi patogiai, taigi yra stabilus. Didėjantis širdies susitraukimų dažnis po operacijos, plaučių edemos požymiai ir staigus stiprus galvos skausmas reikalauja skubaus vertinimo.

Atsakymas

A · Pacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Report it to the nurse manager according to policy

Kodėl tai yra atsakymas

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Atsakymas

B · Report it to the nurse manager according to policy
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Infective endocarditis

Kodėl tai yra atsakymas

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Atsakymas

D · Infective endocarditis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Kodėl tai yra atsakymas

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Atsakymas

A · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Kodėl tai yra atsakymas

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Patikrinta pagal: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Kalis 6,6 mEq/L pacientui, sergančiam LIL, su nauju raumenų silpnumu

Kodėl tai yra atsakymas

6,6 mEq/L kalis su silpnumu gali sukelti gyvybei pavojingas aritmijas. Slaugytojas organizuoja širdies stebėjimą ir nedelsdamas informuoja gydytoją. Lengva anemija sergant LIL ir nedaug padidėjusi gliukozė po valgio yra tikėtinos; natris normalus.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Kalis 6,6 mEq/L pacientui, sergančiam LIL, su nauju raumenų silpnumu
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Weigh daily at the same time on the same scales

Kodėl tai yra atsakymas

Daily weight is the best home measure of fluid balance. A rapid gain suggests fluid retention, and a rapid loss suggests overdiuresis and dehydration, both of which should be reported.

Atsakymas

C · Weigh daily at the same time on the same scales
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect

Kodėl tai yra atsakymas

Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.

Atsakymas

C · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · A swallowing assessment and sitting upright for meals

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with dysphagia need a formal swallowing assessment, food and fluid textures that are safe for them, sitting upright during and after meals and close supervision. Good oral hygiene also reduces the bacterial load that can be aspirated.

Atsakymas

C · A swallowing assessment and sitting upright for meals
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Pneumothorax

Kodėl tai yra atsakymas

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Atsakymas

A · Pneumothorax
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Drainage that stops suddenly with new loin pain

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden stop in drainage with pain suggests the tube is blocked or dislodged, so the kidney is obstructed again. The nurse checks for kinks and escalates urgently. Fever or rigors may signal infection.

Atsakymas

B · Drainage that stops suddenly with new loin pain
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · AKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids

Kodėl tai yra atsakymas

Prolonged pressure damages muscle (rhabdomyolysis), releasing myoglobin, which is toxic to the tubules, as well as potassium. Early, generous IV fluids with close monitoring of urine output, potassium and creatinine help protect the kidneys.

Atsakymas

A · AKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Kodėl tai yra atsakymas

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Atsakymas

C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Necrotising fasciitis

Kodėl tai yra atsakymas

Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.

Atsakymas

C · Necrotising fasciitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · It is caused by maternal hormones

Kodėl tai yra atsakymas

Pseudomenstruation is caused by withdrawal of maternal hormones after birth and resolves within days. Swollen breasts in either sex have the same cause.

Atsakymas

B · It is caused by maternal hormones
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · A prolonged deceleration

Kodėl tai yra atsakymas

A prolonged deceleration lasts at least 2 minutes but less than 10. A decrease of 10 minutes or more is a baseline change. The cause, such as hypotension or tachysystole, should be found and corrected.

Atsakymas

D · A prolonged deceleration
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath

Kodėl tai yra atsakymas

A brace can slow curve progression during growth only if it is worn for the prescribed time, often most of the day and night. A thin, seamless cotton layer protects the skin, which is checked daily for redness.

Atsakymas

A · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Kodėl tai yra atsakymas

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Atsakymas

D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Grandiose

Kodėl tai yra atsakymas

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Atsakymas

C · Grandiose
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Maloniai paaiškinti, kad šios paslapties išlaikyti negalite, nes jos saugumas svarbus ir turite pasidalyti su komanda

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojas neturi žadėti paslapties dėl pavojaus gyvybei. Sąžiningumas dėl konfidencialumo ribų, išlikus palaikančiam, užtikrina paciento saugumą ir išlaiko pasitikėjimą.

Atsakymas

B · Maloniai paaiškinti, kad šios paslapties išlaikyti negalite, nes jos saugumas svarbus ir turite pasidalyti su komanda
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 17:15

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

5 PM → 5 + 12 = 17

Atsakymas

17:15

Atsakymas

17:15
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,48 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 8 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 8·60/1000 = 0,48 mg/h

Atsakymas

D = 0,48 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

1000 mg/4 mL = 250 mg/mL

Tūris

V = 100/250 = 0,4 mL

Atsakymas

V = 0,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,38 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

41,8/2,2 = 19 kg

Dozė

1·19 = 19 mg

Tūris

V = (19/250)·5 = 0,38 mL

Atsakymas

V = 0,38 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 14 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 250·20/360 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Atsakymas

R = 14 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 14 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 32 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

200/50 = 4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 4·8 = 32 mg/h

Atsakymas

D = 32 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 1230 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 100 + 250 = 450 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 2120 mL

Iš viso išskirta

350 + 300 + 150 + 90 = 890 mL

Balansas

B = 2120 − 890 = 1230 mL

Atsakymas

B = 1230 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 200 = 300 mL

Laikas

t = 300/75 = 4 h

Atsakymas

t = 4 h

Tai maždaug 4 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: jokių judesių → 1

Sudėtis

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Sunkumas

GCS 4 → sunki

Atsakymas

sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 75/min → 1
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 0 = 3

Interpretacija

3 → žemas

Atsakymas

žemas

Jei 5 minutę balas mažesnis nei 7, jis paprastai kartojamas kas 5 minutes iki 20 minučių.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions