NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pacientui 38,6 °C temperatūra, širdies susitraukimų dažnis 118/min, kvėpavimo dažnis 24/min ir naujai atsiradęs sumišimas. Ką pirmiausia reikėtų įtarti?

  1. ATik dehidrataciją dėl per mažo vandens kiekio
  2. BNormalų pooperacinį sveikimą
  3. CSepsį
  4. DTik hipoglikemiją
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient fully upright and ask them to cough again
  2. BCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
  3. CPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
  4. DLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas telefonu gauna žodinį nurodymą. Kokia praktika saugiausia?

  1. AĮsiminti ir užrašyti pamainos pabaigoje
  2. BUžsirašyti ir perskaityti paskyrusiam asmeniui
  3. CĮvykdyti neįrašius
  4. DPaprašyti kolegos paklausyti ir taip pat įsiminti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Kuris slaugytojo veiksmas rodo, kad laikomasi penkių rankų higienos momentų?

  1. AJi išvalo rankas tik tada, kai jos atrodo purvinos
  2. BJi išvalo rankas palietusi lovos atitvarą
  3. CJi mūvi tas pačias pirštines tarp dviejų pacientų
  4. DJi išvalo rankas tik pamainos pradžioje ir pabaigoje
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Several patients on a gastroenterology unit need care. Which patient should the nurse see first?

  1. ATwo hours after a colonoscopy: rigid abdomen and severe new pain
  2. BCrohn disease, waiting to be taken down for a scheduled CT scan
  3. CLong-standing back pain, asking for the usual analgesic
  4. DUlcerative colitis, asking about diet changes for home
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which finding most suggests a tension pneumothorax rather than a simple pneumothorax?

  1. AMild breathlessness with reduced breath sounds on one side of the chest only
  2. BA small air leak seen on a routine chest X-ray
  3. CSharp chest pain that is worse on deep breathing
  4. DTrachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which advice is important for a patient on long-term oral corticosteroids?

  1. ATake them only when symptoms flare
  2. BDouble the dose if a dose is missed
  3. CDo not stop them suddenly
  4. DTake them on an empty stomach at night
8.Klinikinė slaugaSunkus

Sunkia astma sergantis pacientas nutyla, girdima „tyli krūtinė“, jis išsekęs, o kvėpavimo dažnis mažėja. Ką tai rodo?

  1. APriepuolio pagerėjimą, kai bronchospazmas aprimsta ir kvėpavimo takai atsipalaiduoja
  2. BNormalų atsigavimą po purkštuvo
  3. CGyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu
  4. DTik nerimą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug lowers blood glucose sharply
  2. BThe drug causes severe hyperkalemia
  3. CThe sodium always falls further
  4. DThe sodium can rise too quickly
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. ASecondary hypothyroidism from pituitary failure
  2. BAmiodarone-induced hypothyroidism
  3. CAmiodarone-induced hyperthyroidism
  4. DA normal response to amiodarone needing no action
11.FarmakologijaVidutinis

A patient takes low-dose weekly methotrexate for rheumatoid arthritis. Which monitoring is needed?

  1. ADaily blood glucose checks
  2. BRegular blood count, liver and kidney function tests
  3. CWeekly INR checks and a monthly ECG to check the heart rhythm
  4. DMonthly hearing tests
12.FarmakologijaSunkus

Why is strict aseptic technique and a limited hang time needed for propofol infusions?

  1. ALight exposure changes propofol into an opioid
  2. BPropofol becomes more potent the longer it hangs
  3. CPropofol breaks down into a toxic gas after a few hours
  4. DIts lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  2. BIt slows the heart rate dangerously
  3. CIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  4. DIt lowers the blood pressure to very low levels over time
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

During a thrombolytic infusion for an MI, the patient develops a sudden severe headache, vomiting and new confusion. What should the nurse do first?

  1. AContinue the infusion, as headache is a common side effect
  2. BStop the infusion and call for urgent medical help
  3. CGive a second dose to finish the treatment
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which finding most suggests fluid overload in a patient with chronic kidney disease?

  1. AA weight gain of 2 kg (4,4 lb) in two days with ankle swelling
  2. BA weight loss of 1 kg (2,2 lb) after a hot day
  3. CDark yellow urine and thirst
  4. DA dry mouth and a low blood pressure when standing
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on insulin has worsening chronic kidney disease and is having more hypos. What is the best explanation?

  1. AThe patient is eating far more carbohydrate than before
  2. BKidney disease makes the meter read too low
  3. CThe kidneys clear less insulin, so it lasts longer
  4. DKidney disease makes the body resistant to insulin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which factor can precipitate hepatic encephalopathy in a patient with cirrhosis?

  1. AA high fluid intake
  2. BRegular gentle walking
  3. CConstipation
  4. DA low-salt diet
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. AOral candidiasis
  2. BNormal mucositis healing
  3. CLeukoplakia from smoking
  4. DFood residue only
19.Akušerinė slaugaVidutinis

32 savaitę gimdos dugno aukštis yra 37 cm. Kurį paaiškinimą reikėtų apsvarstyti?

  1. ADaugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
  2. BVaisiaus augimo sulėtėjimą
  3. CVaisius nusileido į dubenį
  4. DPer mažai vaisiaus vandenų
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman with a history of postnatal depression is pregnant again. What is the most appropriate plan?

  1. APlan early support and monitoring before and after birth
  2. BTell her that breastfeeding will prevent it
  3. CWait to see whether depression returns after birth
  4. DAdvise her that it will not happen again
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

After a cardiac catheterisation through the femoral artery, which assessment is essential?

  1. AUrine specific gravity at every void
  2. BPupil size and reaction every 15 minutes
  3. CBowel sounds, abdominal girth and stool colour every 15 minutes for the first hours
  4. DPulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child has suspected septic shock. Which action is the most time-critical?

  1. AStarting antibiotics after the fever has been present for 24 hours
  2. BGiving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour
  3. CWaiting for the blood culture results before starting any antibiotic treatment
  4. DGiving oral antibiotics and reviewing the child again in the morning
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

An agitated patient has not responded to verbal de-escalation. A PRN medicine is prescribed. What is the most appropriate step?

  1. AOffer the oral medicine first, before considering an injection
  2. BPlace him in seclusion and then decide about medicine later
  3. CHide the medicine in his drink without telling him
  4. DGive an intramuscular injection at once without offering any choice
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

For 8 months, a woman has worried about her job, money and family's health nearly every day. She has muscle tension, tiredness and poor sleep, but no sudden attacks of fear. Which diagnosis fits best?

  1. AGeneralised anxiety disorder
  2. BAcute stress disorder after a recent trauma
  3. CSpecific phobia
  4. DPanic disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 40 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

40 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 fl oz? mL¼ puodelis? mL2 tsp? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 4 fl oz iš sultys, ¼ puodelis iš arbata, 2 tsp iš kosulio sirupas, 1 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
60 kgBSA = 1,44 m²175 mg/m²D = ? mg

60 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,44 m². Paskirta 175 mg/m². Raskite dozę D mg.

60 kgBSA = 1,44 m²175 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 4700 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

4700 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min8 h

Lašinama 50 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 8 valandas?

50 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg100 mL20 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

200 mg vaisto praskiedžiama 100 mL ir lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Paskirta 60 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

200 mg/100 mL60 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLsultys100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas175 mLšlapimas200 mLšlapimas350 mLžaizdos drenas40 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

arbata: 150 mLsultys: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 100 mL/hpradžia 19:30tiš viso​ = ? h125 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 19:30 125 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 100 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL125 mL/h · 4 h100 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 48/min., reaguoja tik į kalbinimą, temperatūra 36,3 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 118HR 48VT 36,3 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 104/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 97%orasSBP 136HR 104AT 37,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Sepsį

Kodėl tai yra atsakymas

Karščiavimas, tachikardija, tachipnėja ir pakitusi sąmonė rodo sepsį. Reikia skubiai kviesti pagalbą ir gydyti, pavyzdžiui, taikant „sepsis six" priemonių rinkinį.

Atsakymas

C · Sepsį
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Kodėl tai yra atsakymas

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Atsakymas

B · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Užsirašyti ir perskaityti paskyrusiam asmeniui

Kodėl tai yra atsakymas

Užrašius nurodymą ir perskaičius jį garsiai patvirtinama, kad jis išgirstas teisingai. Žodiniai nurodymai pagal tvarką ribojami skubiomis situacijomis, o paskyrusiojo asmens parašu patvirtinami vėliau.

Atsakymas

B · Užsirašyti ir perskaityti paskyrusiam asmeniui
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Ji išvalo rankas palietusi lovos atitvarą

Kodėl tai yra atsakymas

Palietus paciento aplinką, pvz., atitvarus ir stalus, rankos užsiteršia, todėl po to reikalinga rankų higiena. Pirštinės keičiamos tarp pacientų, o rankų higiena reikalinga nepriklausomai nuo to, ar rankos atrodo purvinos.

Atsakymas

B · Ji išvalo rankas palietusi lovos atitvarą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Two hours after a colonoscopy: rigid abdomen and severe new pain

Kodėl tai yra atsakymas

A rigid abdomen with severe pain after colonoscopy suggests bowel perforation and peritonitis, a surgical emergency. The other patients have stable, chronic or routine needs.

Atsakymas

A · Two hours after a colonoscopy: rigid abdomen and severe new pain
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

In tension pneumothorax, trapped air pushes the mediastinum to the other side, reducing venous return and blood pressure. It is life-threatening and needs immediate decompression.

Atsakymas

D · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Do not stop them suddenly

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so stopping suddenly can cause adrenal crisis. Patients should carry a steroid alert card or medical ID and follow sick-day guidance.

Atsakymas

C · Do not stop them suddenly
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Gyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu

Kodėl tai yra atsakymas

Tyli krūtinė, išsekimas, cianozė ir sumišimas yra gyvybei grėsmingi požymiai. Pacientui reikia nedelsiant vyresniojo gydytojo ir intensyviosios terapijos pagalbos.

Atsakymas

C · Gyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · The sodium can rise too quickly

Kodėl tai yra atsakymas

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Atsakymas

D · The sodium can rise too quickly
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Amiodarone-induced hypothyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Patikrinta pagal: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Regular blood count, liver and kidney function tests

Kodėl tai yra atsakymas

Methotrexate can cause bone marrow suppression and liver damage, and poor kidney function raises its levels. Blood tests are regular, alcohol is limited and folic acid is usually given on another day.

Atsakymas

B · Regular blood count, liver and kidney function tests
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated

Kodėl tai yra atsakymas

Propofol is formulated in a soybean oil emulsion, which is a good growth medium for bacteria. Contaminated propofol has caused sepsis, so it is handled aseptically and tubing and containers are changed at set intervals.

Atsakymas

D · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Kodėl tai yra atsakymas

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Atsakymas

C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Stop the infusion and call for urgent medical help

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden neurological change during or after thrombolysis suggests intracranial haemorrhage. The infusion is stopped immediately, help is called, and urgent CT and reversal are considered. Neurological observations continue.

Atsakymas

B · Stop the infusion and call for urgent medical help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · A weight gain of 2 kg (4,4 lb) in two days with ankle swelling

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid weight gain reflects fluid retention. Oedema, breathlessness, crackles in the lungs and a raised blood pressure are other signs. Daily weights are a simple and reliable way to track fluid balance.

Atsakymas

A · A weight gain of 2 kg (4,4 lb) in two days with ankle swelling
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer

Kodėl tai yra atsakymas

The kidneys clear a large share of insulin. As kidney function falls, insulin stays in the blood longer and some oral agents build up, so hypos increase. Insulin doses often need to be reduced.

Atsakymas

C · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Constipation

Kodėl tai yra atsakymas

Constipation, GI bleeding, infection, dehydration, low potassium and sedative drugs can trigger encephalopathy. Keeping the bowels open, for example with lactulose, reduces ammonia absorption.

Atsakymas

C · Constipation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Oral candidiasis

Kodėl tai yra atsakymas

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Atsakymas

A · Oral candidiasis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų

Kodėl tai yra atsakymas

Didesnis nei pagal datą turėtų būti gimdos dugno aukštis leidžia įtarti daugiavaisį nėštumą, polihidramnioną, didelį vaisių ar neteisingas datas. Augimo sulėtėjimas, oligohidramnionas ir vaisiaus nusileidimas matavimą sumažina.

Atsakymas

A · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Plan early support and monitoring before and after birth

Kodėl tai yra atsakymas

A past episode increases the risk of recurrence. Early identification, a care plan with mental health services, support and monitoring during pregnancy and after birth are recommended.

Atsakymas

A · Plan early support and monitoring before and after birth
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site

Kodėl tai yra atsakymas

After catheterisation, the nurse checks the puncture site for bleeding and the affected leg for pulses, colour, temperature and sensation to detect clotting or bleeding. The leg is kept straight for the time set by local policy.

Atsakymas

D · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Giving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour

Kodėl tai yra atsakymas

In septic shock, IV antibiotics are given as soon as possible, ideally within an hour of recognition, after cultures are taken if this does not cause delay. Fluid resuscitation and close monitoring are started at the same time.

Atsakymas

B · Giving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Offer the oral medicine first, before considering an injection

Kodėl tai yra atsakymas

Offering oral medication respects choice and is less restrictive than an injection. Covert administration is only lawful in specific, documented circumstances, not as a routine approach.

Atsakymas

A · Offer the oral medicine first, before considering an injection
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Generalised anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Generalised anxiety disorder is ongoing, excessive worry about many things for at least 6 months. Panic disorder involves recurrent, unexpected panic attacks and worry about having more.

Atsakymas

A · Generalised anxiety disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 104 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

40·9/5 = 72

Pridėkite 32

T = 72 + 32 = 104 °F

Atsakymas

T = 104 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 205 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

4 fl oz = 4·30 = 120 mL
¼ puodelis = 0,25·240 = 60 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Sudėtis

V = 120 + 60 + 10 + 15 = 205 mL

Atsakymas

V = 205 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 252 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 175·1,44 = 252 mg

Atsakymas

D = 252 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,94 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 4700/5000 = 0,94 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,94 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Tūris

V = 50·8 = 400 mL

Atsakymas

V = 400 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

200/100 = 2 mg/mL

Tūris per valandą

60/2 = 30 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1950 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 150 + 100 = 250 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1950 mL

Atsakymas

I = 1950 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL liko

Antroji dalis

500/100 = 5 h

Bendra trukmė

t = 4 + 5 = 9 h

Atsakymas

t = 9 h

Tai maždaug 9 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 04:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 48/min → 1
reaguoja tik į kalbinimą (V) → 3
T 36,3 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 3 + 0 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 104/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions