NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kada slaugytojas gali atskleisti konfidencialią informaciją be paciento sutikimo?

  1. AKai smalsauja kito skyriaus kolega
  2. BKai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos
  3. CKai žurnalistas klausia apie žinomą pacientą
  4. DKai tik paprašo artimasis
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?

  1. AA fever shows the cancer has spread
  2. BThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
  3. CThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
  4. DChemotherapy always causes a fever that needs no action
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?

  1. ASecured upright in a stand or holder
  2. BPlaced next to a heater to keep it warm
  3. CLying loose on the floor beside the bed
  4. DLaid on the bed next to the patient
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has a needlestick from a patient whose HIV and hepatitis status is unknown. What should happen?

  1. AThe source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
  2. BNothing, because the source patient is probably not infected
  3. CThe nurse is assumed to be infected and stops all work
  4. DThe nurse waits six months before having any blood tests at all
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. AApply a heat pad to the area to increase circulation
  2. BMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  3. CKeep the patient lying on the back to protect the area
  4. DRelieve pressure on the area by changing position regularly
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with SIADH has a serum sodium of 120 mEq/L and is newly confused. Which nursing action has priority?

  1. AEncouraging the patient to drink plenty of water
  2. BHelping the patient to walk in the corridor alone
  3. CSeizure precautions and close neurological checks
  4. DTeaching the patient about a low-sodium diet at home
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. AChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  2. BTake it with an antacid to protect the stomach
  3. CTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
  4. DTake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
8.Klinikinė slaugaSunkus

Ilgai steroidus vartojančio paciento būklė ūmiai pablogėja po vėmimo ir praleistų dozių: hipotenzija ir sumišimas. Kokią skubią būklę reikėtų apsvarstyti?

  1. ANecukrinį diabetą
  2. BHiperkalcemiją
  3. CTirotoksinę krizę
  4. DAntinksčių krizę
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA low serum sodium
  2. BA high serum calcium
  3. CA high serum potassium
  4. DA low serum magnesium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with ongoing hemolytic anemia has an HbA1c of 4,6%, but home glucose readings are often 180–220 mg/dL (10–12 mmol/L). What best explains the gap?

  1. AShort red cell life span lowers the HbA1c falsely
  2. BThe patient has true, well-controlled diabetes
  3. CHemolysis makes the HbA1c test read too high
  4. DThe home glucose meter is reading falsely high
11.FarmakologijaVidutinis

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  2. BIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  3. CIt kills Helicobacter pylori directly
  4. DIt forms a protective coating over the ulcer base
12.FarmakologijaSunkus

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
  2. BIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
  3. CIt inhibits the absorption of all oral drugs
  4. DIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AStable exertional angina from a fixed plaque
  2. BAcute pericarditis
  3. CVasospastic (Prinzmetal) angina
  4. DAortic stenosis
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

During a thrombolytic infusion for an MI, the patient develops a sudden severe headache, vomiting and new confusion. What should the nurse do first?

  1. AGive a second dose to finish the treatment
  2. BSlow the infusion and give an antiemetic
  3. CContinue the infusion, as headache is a common side effect
  4. DStop the infusion and call for urgent medical help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has confirmed meningococcal meningitis. What is usually offered to their close household contacts?

  1. AA lumbar puncture to check for infection
  2. BNo action unless they develop symptoms
  3. CA full course of IV antibiotics in hospital
  4. DPreventive antibiotics
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a long-term catheter has fever and rigors, and a catheter UTI is suspected. Which action is recommended before starting antibiotics?

  1. ATake a sample from the drainage bag and send it to the lab
  2. BFlush the catheter with saline and continue
  3. CRemove the catheter and leave it out permanently
  4. DReplace the catheter and take a sample from the new one
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA small superficial sunburn on the back
  2. BA partial-thickness burn on the hand
  3. CA tiny burn on the forearm with redness only
  4. DA healed burn scar from many years ago
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Infuzuojant vinkristiną į veną per periferinę kaniulę, pacientas skundžiasi deginimu, vieta ištinusi. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. APraplauti kaniulę fiziologiniu tirpalu, kad likęs vaistas patektų į veną
  2. BTęsti infuziją lėčiau ir uždėti ledo paketą
  3. CSustabdyti infuziją, kaniulę palikti aspiravimui, laikytis tvarkos
  4. DNedelsiant pašalinti kaniulę ir masažuoti sritį vaistui paskleisti
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AAmniocentesis
  2. BA routine urine test
  3. CA glucose tolerance test
  4. DA blood pressure check
20.Akušerinė slaugaSunkus

After treatment for a molar pregnancy, what is the most important teaching point?

  1. ATry to conceive again as soon as possible to reduce recurrence
  2. BNo further follow-up is needed once the uterus is empty
  3. CAvoid all physical activity for 6 months
  4. DAttend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

What is the main purpose of medical play with a doll and real equipment before surgery?

  1. ATo let the child express fears and gain a sense of control
  2. BTo keep the child busy so the nurse can do other work
  3. CTo test the child's intelligence
  4. DTo teach the child how the surgeons will do the operation
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with leukaemia and a very high white cell count starts chemotherapy. Which blood results suggest tumour lysis syndrome?

  1. ALow haemoglobin and low platelets with a normal potassium
  2. BHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  3. CHigh sodium, high glucose, low albumin and low urea
  4. DLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
  2. BThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
  3. CThe patient finally begins to share their problems for the first time
  4. DThe patient always feels relieved and shows no feelings
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A woman arrives in the emergency department after a sexual assault and has a cut on her head that is bleeding. What is the priority?

  1. AAsk her for a detailed account of the assault before any care
  2. BCall the police and wait until they arrive before doing anything else, so that no evidence is lost by mistake
  3. CCollect forensic evidence before treating any injuries
  4. DAssess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
8 lb 8 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 8 lb 8 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

8 lb 8 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0019:3008:45t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 19:30 ir baigiasi 08:45 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

19:3008:45
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

9 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

9 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 210 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 1000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

210 units1000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
20 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 150 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

150 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 20 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 200 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys150 mLpienas200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas225 mLšlapimas300 mLžaizdos drenas100 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sultys: 150 mLpienas: 200 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 300 mLžaizdos drenas: 100 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL200 mL sulašinta60 mL/h06:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 06:30 jau sulašinta 200 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL200 mL sulašinta60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos visai neatmerkia akių, neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 8/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 44/min., nereaguoja, temperatūra 39,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 8SpO₂ 99%orasSBP 130HR 44UT 39,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Kai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos

Kodėl tai yra atsakymas

Konfidencialumą galima pažeisti be sutikimo, kai to reikalauja įstatymas arba kai kyla didelė žalos pacientui ar kitiems rizika. Perduodama tik būtina informacija ir tik tinkamiems asmenims.

Atsakymas

B · Kai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.

Atsakymas

B · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Secured upright in a stand or holder

Kodėl tai yra atsakymas

Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.

Atsakymas

A · Secured upright in a stand or holder
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests

Kodėl tai yra atsakymas

After first aid and reporting, the source patient is tested according to law and policy, and the nurse has baseline testing. A rapid risk assessment decides whether HIV prophylaxis is started while results are awaited.

Atsakymas

A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Kodėl tai yra atsakymas

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Atsakymas

D · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Seizure precautions and close neurological checks

Kodėl tai yra atsakymas

Severe hyponatremia can cause seizures and falls. The nurse keeps the patient safe and reports changes; free water is restricted rather than encouraged, as prescribed.

Atsakymas

C · Seizure precautions and close neurological checks
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Kodėl tai yra atsakymas

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Atsakymas

C · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Antinksčių krizę

Kodėl tai yra atsakymas

Ligos metu praleidus steroidų dozes gali ištikti antinksčių krizė su šoku, vėmimu ir sumišimu. Ji skubiai gydoma parenteriniu hidrokortizonu ir skysčiais.

Atsakymas

D · Antinksčių krizę
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · A low serum sodium

Kodėl tai yra atsakymas

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Patikrinta pagal: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

A · A low serum sodium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over the red cell life span. In hemolysis, red cells are younger and have less time to bind glucose, so HbA1c is falsely low. Glucose monitoring or other markers are used instead.Patikrinta pagal: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely
11.Farmakologija

Atsakymas: D · It forms a protective coating over the ulcer base

Kodėl tai yra atsakymas

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Atsakymas

D · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakologija

Atsakymas: A · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Kodėl tai yra atsakymas

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Atsakymas

A · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Kodėl tai yra atsakymas

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Atsakymas

C · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Stop the infusion and call for urgent medical help

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden neurological change during or after thrombolysis suggests intracranial haemorrhage. The infusion is stopped immediately, help is called, and urgent CT and reversal are considered. Neurological observations continue.

Atsakymas

D · Stop the infusion and call for urgent medical help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Preventive antibiotics

Kodėl tai yra atsakymas

Close contacts, such as people living in the same household, are offered chemoprophylaxis, for example with ciprofloxacin or rifampicin (rifampin), to clear carriage. Public health teams usually coordinate this.

Atsakymas

D · Preventive antibiotics
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Replace the catheter and take a sample from the new one

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term catheters develop a biofilm that contaminates samples. Guidance usually advises replacing the catheter, collecting a sample from the new one and then starting antibiotics. Bag samples are not used.

Atsakymas

D · Replace the catheter and take a sample from the new one
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · A partial-thickness burn on the hand

Kodėl tai yra atsakymas

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Atsakymas

B · A partial-thickness burn on the hand
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Sustabdyti infuziją, kaniulę palikti aspiravimui, laikytis tvarkos

Kodėl tai yra atsakymas

Vezikanto ekstravazacija gali sukelti sunkų audinių pažeidimą. Infuziją reikia nedelsiant sustabdyti, pabandyti aspiruoti vaistą per kaniulę, tada laikytis konkrečios tvarkos (vinka alkaloidams, pvz., vinkristinui, tai paprastai reiškia šiltus kompresus ir galbūt hialuronidazę, o antraciklinai paprastai gydomi šalčiu), pakelti galūnę, dokumentuoti ir informuoti komandą.

Atsakymas

C · Sustabdyti infuziją, kaniulę palikti aspiravimui, laikytis tvarkos
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Amniocentesis

Kodėl tai yra atsakymas

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Atsakymas

A · Amniocentesis
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up

Kodėl tai yra atsakymas

hCG is followed until it is undetectable because persistent trophoblastic disease or choriocarcinoma can develop. A new pregnancy would raise hCG and hide this, so reliable contraception is advised during follow-up.

Atsakymas

D · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · To let the child express fears and gain a sense of control

Kodėl tai yra atsakymas

Therapeutic or medical play lets children explore equipment, act out procedures and show feelings they cannot put into words. It reduces anxiety and helps staff correct misunderstandings.

Atsakymas

A · To let the child express fears and gain a sense of control
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid breakdown of tumour cells releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid); phosphate binds calcium, lowering it. This can cause arrhythmias and kidney failure, so hydration, allopurinol or rasburicase and close monitoring are used.

Atsakymas

B · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Atsakymas

A · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent

Kodėl tai yra atsakymas

Medical care for injuries comes first. Forensic examination is offered, explained and carried out only with consent, and the nurse supports the survivor's control over each step.

Atsakymas

D · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 3,86 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

8 oz/16 = 0,5 lb
8 + 0,5 = 8,5 lb

Svarai į kilogramus

m = 8,5/2,2 = 3,864 ≈ 3,86 kg

Atsakymas

m = 3,86 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 795 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

19:30 → 24:00 = 270 min

Po vidurnakčio

00:00 → 08:45 = 525 min

Iš viso

t = 270 + 525 = 795 min

Atsakymas

t = 795 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,8 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·9 = 45 mg

Tūris

V = 45/25 = 1,8 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,21 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 210/1000 = 0,21 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,21 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

150/60 = 2,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2,5·20 = 50 gtt/min

Atsakymas

R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 3,3 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Likęs laikas

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Atsakymas

t = 3,3 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 225 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 200 = 350 mL
Intraveninė infuzija: 75·8 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1050 mL

Iš viso išskirta

225 + 300 + 100 + 200 = 825 mL

Balansas

B = 1050 − 825 = 225 mL

Atsakymas

B = 225 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 13,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 200 = 800 mL

Laikas

t = 800/60 = 13,33 ≈ 13,3 h

Atsakymas

t = 13,3 h

Tai maždaug 13 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 19:50.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: visai neatmerkia akių → 1
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: jokių judesių → 1

Sudėtis

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Sunkumas

GCS 3 → sunki

Atsakymas

sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 8/min → 3
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 44/min → 1
nereaguoja (U) → 3
T 39,6 °C → 2

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 2 = 9
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions