Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
DŠvarus popierinis rankšluostis, kuriuo nusausintos rankos
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
Kuriam pacientui labiausiai reikia kritimo prevencijos priemonių?
APacientui, laukiančiam išrašymo ir einančiam savarankiškai
BBudriam pacientui, laikomam lovos režimo ir vykdančiam nurodymus
CJaunam suaugusiajam su sulūžusiu pirštu, kuris eina tvirtai ir saugiai be pagalbos
DVyresnio amžiaus pacientui, neseniai sutrikusios sąmonės, vartojančiam raminamąjį, netvirtos eisenos
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
Which postoperative patient should the nurse see first?
APain of 4/10 one hour after an oral analgesic
BWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
CDressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
DAsking when the urinary catheter will be removed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?
AA tear in the birth canal or cervix
BNormal lochia for the first hour
CA full bladder pushing the uterus aside
DUterine atony that needs more massage
7.Klinikinė slaugaVidutinis
Sąmonės netekusio diabetu sergančio paciento gliukozė kraujyje 2,1 mmol/L, intraveninės prieigos nėra. Ką galima skirti?
AGliukozės tablečių per burną
BGliukagono į raumenis
CVaisių sulčių per burną
DInsulino po oda
8.Klinikinė slaugaSunkus
Pacientas, kuriam įtariamas meningitas, karščiuoja, jam sustingęs sprandas ir neblykštantis išbėrimas. Kas svarbiausia?
APritemdyti šviesą, skatinti ilsėtis ir rodiklius patikrinti po keturių valandų
BDuoti paracetamolio nuo karščiavimo ir pacientą įvertinti rytoj
CSkubus įvertinimas ir nedelsiant skiriami antibiotikai, nelaukiant tyrimų
DLaukti juosmeninės punkcijos rezultato prieš pradedant bet kokį gydymą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?
ASave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
BSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
CCollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
DHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?
AHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
BThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
CHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
DThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
11.FarmakologijaVidutinis
Which teaching about zolpidem is correct?
ATake it right before bed, only if you can sleep a full night
BTake it in the morning so that it is out of the system by night
CTake it with alcohol to make it act faster
DDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
12.FarmakologijaSunkus
On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?
ATell the patient to stop warfarin permanently
BAssume the omission is intended and do nothing
CClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
DGive the patient's own warfarin brought from home without an order
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Pacientas serga prieširdžių virpėjimu ilgiau nei 48 valandas ir jam planuojama elektyvinė kardioversija. Kodėl prieš tai reikalinga antikoaguliacija?
AAtkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
BAntikoaguliantai sumažina šoko skausmą
CAntikoaguliantai sumažina šokui reikalingą elektros energiją
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A conscious adult in the dining room is suddenly unable to speak, cough or breathe after a mouthful of food. What should the nurse do first?
AUp to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
BSweep blindly in the mouth with a finger
CLie them down on the floor and start chest compressions immediately
DEncourage them to drink a glass of water to wash the food down
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
Kuris teiginys apie fenitoino leidimą į veną teisingas?
AJį galima maišyti su bet kokia gliukozės infuzija
BJį reikia suleisti greitai per kelias sekundes
CŠirdies ritmo ar kraujospūdžio stebėti nereikia
DJis skiriamas 0,9 % natrio chlorido tirpale stebint širdies veiklą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
Hemodializės metu paciento kraujospūdis nukrenta iki 80/50 mmHg, jis jaučia svaigulį ir pykinimą. Koks tinkamiausias pirmas slaugos veiksmas?
AIš karto duoti įprastą paciento antihipertenzinio vaisto dozę
BPadidinti skysčių pašalinimo greitį, kad procedūra greičiau pasibaigtų
CPaguldyti pacientą horizontaliai, sumažinti skysčių pašalinimą ir kviesti pagalbą
DPasodinti pacientą stačiai ir paskatinti trumpai pasivaikščioti
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
Kokios AAP paprastai rekomenduojamos duodant citotoksinę chemoterapiją?
APopierinė chirurginė kaukė, bet be pirštinių
BAAP nereikia, nes infuzijos maišelis sandarus
CChemoterapijai tinkamos pirštinės ir nepralaidus chalatas
DĮprastos medvilninės pirštinės ir plastikinė prijuostė
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
Pacientui su ileostoma 6 valandas išskyrų nėra, jaučia mėšlungį, pilvo išsipūtimą, pykinimą, o stoma ištinusi. Ką turėtų įtarti slaugytojas?
ANedidelį odos bėrimą aplink stomą
BDehidrataciją dėl labai gausių ileostomos išskyrų
CStomos užsikimšimą, dažnai dėl maisto, kuriam reikia įvertinimo
DNormalų tylų laikotarpį su nauja ileostoma
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Kodėl priešlaikinį gimdymą patiriančiai moteriai skiriami kortikosteroidai, pavyzdžiui, betametazonas?
AKad paspartėtų vaisiaus plaučių brendimas
BKad sumažėtų motinos kraujospūdis
CKad nustotų susitraukimai
DKad būtų išvengta dangalų infekcijos
20.Akušerinė slaugaSunkus
A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?
AMassage the fundus and look for the source
BWeigh the used pads and record the total
CDocument the estimated blood loss in the notes
DGive the baby a bath to free the mother's time
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
Which injury in an infant is most suggestive of physical abuse?
AA scraped knee in a 3-year-old
BA bruise on the shin of a walking toddler
CA greenstick fracture of the forearm after a fall from a slide
DPosterior rib fractures
22.Pediatrinė slaugaSunkus
Two weeks after a ventriculoperitoneal shunt was inserted, an infant has a fever, irritability and redness along the shunt tract. What should the nurse suspect?
AAn allergy to the hospital soap
BNormal healing; no action needed
CShunt infection; report it urgently
DTeething, which explains the fever and the irritability
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?
A"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
B"Of course not. Only crazy people would ask that."
C"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
D"Yes, but you're in the right place now."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?
A"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
B"You obviously weren't serious about stopping."
C"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
D"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 97,6 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.
97,6 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ¼ puodelis iš arbata, 8 fl oz iš sultys, 1 tbsp iš skystasis papildas, 1 tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.
1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
Pacientas sveria 22 kg. Paskirta dozė – 7,5 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?
22 kg7,5 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
24 kg sveriančiam vaikui paskirta 12,5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 120 mg. Kokį tūrį V duosite?
24 kg12,5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Lašinama 40 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 6 valandas?
40 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
Maišelyje yra 500 mg vaisto 50 mL, jis laša 12 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?
500 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 13:00 80 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 60 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
1000 mL80 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.
6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 23/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 23SpO₂ 99%O₂SBP 130HR 88AT 37,1 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: D · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
Kodėl tai yra atsakymas
Gloves reduce, but do not remove, the risk of hand contamination. Hand hygiene is performed after glove removal every time.
Atsakymas
D · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: D · Ar jis gali suprasti, įsiminti ir pasverti informaciją bei pranešti apie sprendimą
Kodėl tai yra atsakymas
Asmuo yra neveiksnus priimti sprendimą, jei dėl psichikos ar smegenų sutrikimo negali suprasti, įsiminti, panaudoti ar pasverti informacijos arba pranešti apie savo sprendimą. Neprotingas pasirinkimas pats savaime neįrodo neveiksnumo.
Atsakymas
D · Ar jis gali suprasti, įsiminti ir pasverti informaciją bei pranešti apie sprendimą
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: C · Tvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio
Kodėl tai yra atsakymas
Krauju ar infekciniais kūno skysčiais užteršti daiktai pagal vietos taisykles išmetami kaip klinikinės atliekos. Švarus įpakavimas išmetamas su bendromis ar perdirbamomis atliekomis, kad klinikinių atliekų kiekis būtų kuo mažesnis.
Atsakymas
C · Tvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Vyresnio amžiaus pacientui, neseniai sutrikusios sąmonės, vartojančiam raminamąjį, netvirtos eisenos
Kodėl tai yra atsakymas
Naujai atsiradęs sumišimas, raminamasis ir netvirta eisena yra pagrindiniai kritimo rizikos veiksniai. Pacientui reikia tokių priemonių kaip žema lova, suplanuotas vedimas į tualetą, glaudus stebėjimas ir vaistų peržiūra.
Atsakymas
D · Vyresnio amžiaus pacientui, neseniai sutrikusios sąmonės, vartojančiam raminamąjį, netvirtos eisenos
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: C · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
Kodėl tai yra atsakymas
Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.
Atsakymas
C · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · A tear in the birth canal or cervix
Kodėl tai yra atsakymas
Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.
Atsakymas
A · A tear in the birth canal or cervix
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: B · Gliukagono į raumenis
Kodėl tai yra atsakymas
Esant hipoglikemijai be sąmonės, gydymas per burną kelia aspiracijos riziką. Gliukagonas į raumenis atpalaiduoja kepenų glikogeną; jei yra prieiga, naudojama gliukozė į veną.
Atsakymas
B · Gliukagono į raumenis
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: C · Skubus įvertinimas ir nedelsiant skiriami antibiotikai, nelaukiant tyrimų
Kodėl tai yra atsakymas
Bakterinis meningitas ir meningokokinis sepsis progresuoja greitai. Antibiotikų negalima atidėti dėl tyrimų, pvz., juosmeninės punkcijos.
Atsakymas
C · Skubus įvertinimas ir nedelsiant skiriami antibiotikai, nelaukiant tyrimų
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
Kodėl tai yra atsakymas
The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Patikrinta pagal:Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)
Atsakymas
D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: A · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
Kodėl tai yra atsakymas
Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Patikrinta pagal:Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Atsakymas
A · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Farmakologija
Atsakymas: A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
Kodėl tai yra atsakymas
Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.
Atsakymas
A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmakologija
Atsakymas: C · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
Kodėl tai yra atsakymas
Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.
Atsakymas
C · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: A · Atkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
Kodėl tai yra atsakymas
Po 48 valandų prieširdžių virpėjimo gali būti prieširdžių trombų. Atkūrus organizuotą susitraukimą jie gali būti išstumti ir sukelti insultą. Pacientai paprastai gauna antikoaguliantų bent tris savaites prieš procedūrą (arba krešulį paneigia transezofaginė echokardiografija) ir bent keturias savaites po jos.
Atsakymas
A · Atkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: A · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
Kodėl tai yra atsakymas
For a conscious adult with severe choking, current UK, European and AHA (2025) guidance teach up to five back blows, then up to five abdominal thrusts, repeated until the obstruction clears; some older courses used abdominal thrusts alone. If the person becomes unconscious, CPR is started. Blind finger sweeps can push the object further in.
Atsakymas
A · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: D · Jis skiriamas 0,9 % natrio chlorido tirpale stebint širdies veiklą
Kodėl tai yra atsakymas
Fenitoinas nusėda gliukozės turinčiuose tirpaluose, todėl skiriamas 0,9 % natrio chlorido tirpale, paprastai per linijinį filtrą. Per greitai infuzuojant gali atsirasti hipotenzija, bradikardija ir aritmijos, todėl greitis ribojamas, o EKG ir kraujospūdis stebimi.
Atsakymas
D · Jis skiriamas 0,9 % natrio chlorido tirpale stebint širdies veiklą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: C · Paguldyti pacientą horizontaliai, sumažinti skysčių pašalinimą ir kviesti pagalbą
Kodėl tai yra atsakymas
Intradializinė hipotenzija dažna. Paguldymas, ultrafiltracijos mažinimas ar pristabdymas ir nedidelis fiziologinio tirpalo bolusas pagal protokolą paprastai atkuria kraujospūdį. Antihipertenziniai vaistai hipotenzijai linkusiems pacientams prieš dializę dažnai sulaikomi, kaip paskirta.
Atsakymas
C · Paguldyti pacientą horizontaliai, sumažinti skysčių pašalinimą ir kviesti pagalbą
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: C · Chemoterapijai tinkamos pirštinės ir nepralaidus chalatas
Kodėl tai yra atsakymas
Citotoksiniai vaistai gali įsisiurbti per odą ar būti įkvėpti. Personalas naudoja chemoterapijai tinkamas pirštines (dažnai dvejas), nepralaidžius ilgomis rankovėmis chalatus ir akių apsaugą, kai galimi aptaškymai, taip pat uždarų sistemų priemones ir saugų šalinimą.
Atsakymas
C · Chemoterapijai tinkamos pirštinės ir nepralaidus chalatas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: C · Stomos užsikimšimą, dažnai dėl maisto, kuriam reikia įvertinimo
Kodėl tai yra atsakymas
Išskyrų nebuvimas su mėšlungiu, išsipūtimu, pykinimu ar vėmimu ir ištinusi stoma rodo obstrukciją, dažnai dėl skaidulingo maisto. Pacientą reikia įvertinti; gali būti duodama skysčių ir kreipiamasi specialisto patarimo. Vidurius laisvinantys vaistai be gydytojo patarimo neduodami.
Atsakymas
C · Stomos užsikimšimą, dažnai dėl maisto, kuriam reikia įvertinimo
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · Kad paspartėtų vaisiaus plaučių brendimas
Kodėl tai yra atsakymas
Prenataliniai kortikosteroidai didina surfaktanto gamybą ir mažina neišnešiotų kūdikių kvėpavimo distreso sindromą bei kitas komplikacijas. Tokolitikai naudojami gimdymui atidėti, dažnai tam, kad steroidai spėtų pradėti veikti.
Atsakymas
A · Kad paspartėtų vaisiaus plaučių brendimas
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · Massage the fundus and look for the source
Kodėl tai yra atsakymas
The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.
Atsakymas
A · Massage the fundus and look for the source
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: D · Posterior rib fractures
Kodėl tai yra atsakymas
Posterior rib fractures in infants are highly suggestive of abuse because they usually result from forceful squeezing of the chest. Bruises on the shins and grazes are common in mobile children.
Atsakymas
D · Posterior rib fractures
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · Shunt infection; report it urgently
Kodėl tai yra atsakymas
Shunt infections usually occur within the first months after surgery and may show fever, redness or swelling along the tract, poor feeding and irritability, sometimes with signs of shunt blockage. Urgent assessment, cultures and antibiotics are needed.
Atsakymas
C · Shunt infection; report it urgently
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: C · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
Kodėl tai yra atsakymas
The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.
Atsakymas
C · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: A · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
Kodėl tai yra atsakymas
Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.
Atsakymas
A · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: T = 36,4 °C
Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.
Atimkite 32
97,6 − 32 = 65,6
Dauginkite iš 5/9
T = 65,6·5/9 = 36,44 ≈ 36,4 °C
Atsakymas
T = 36,4 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 320 mL
Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.
Kiekviena eilutė mL
¼ puodelis = 0,25·240 = 60 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
Sudėtis
V = 60 + 240 + 15 + 5 = 320 mL
Atsakymas
V = 320 mL
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: D = 55 mg
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Iš viso per parą
7,5·22 = 165 mg
Vienai dozei
D = 165/3 = 55 mg
Atsakymas
D = 55 mg
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 12,5 mL
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Dozė pagal kūno masę
12,5·24 = 300 mg
Tūris
V = (300/120)·5 = 12,5 mL
Atsakymas
V = 12,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: V = 240 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Greitis mL/h
40·60/60 = 40 mL/h
Tūris
V = 40·6 = 240 mL
Atsakymas
V = 240 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: D = 120 mg/h
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Koncentracija
500/50 = 10 mg/mL
Dozavimo greitis
D = 10·12 = 120 mg/h
Atsakymas
D = 120 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: I = 880 mL
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Sudėkite suvartotus skysčius
per os: 200 + 100 = 300 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 880 mL
Atsakymas
I = 880 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 16 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Pirmoji dalis
80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL liko
Antroji dalis
840/60 = 14 h
Bendra trukmė
t = 2 + 14 = 16 h
Atsakymas
t = 16 h
Tai maždaug 16 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 05:00.
33.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: B = 15
Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.
Įvertinkite kiekvieną poskalę
jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: galima problema → 2
Sudėtis
Braden suma = 1 + 2 + 3 + 3 + 4 + 2 = 15
Atsakymas
B = 15
34.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: žemas
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 23/min → 2
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,1 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4
Joks rodiklis nevertinamas 3.
Rizikos grupė
žemas
Atsakymas
žemas
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.