NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

In England and Wales, what does it mean if a child under 16 is "Gillick competent"?

  1. AThey have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
  2. BTheir parents must always make every decision for them
  3. CThey are old enough to vote and drive
  4. DThey can refuse all treatment, whatever the risk, until they reach the age of 18
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Slaugytojas įsiduria panaudota adata. Koks teisingas pirmas veiksmas?

  1. AStipriai šveisti vietą šepečiu ir alkoholiu, tada pranešti pamainos pabaigoje
  2. BIščiulpti žaizdą, kad būtų pašalintas kraujas
  3. CUžbaigti pamainą ir pranešti kitą dieną
  4. DLeisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. APut it on the floor until the bed is made
  2. BShake it out first to check for lost items
  3. CCarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  4. DHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A newly hired nurse has these hepatitis B results: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc negative. What do they show?

  1. APast infection that has now cleared
  2. BImmunity from hepatitis B vaccination
  3. CA current hepatitis B infection
  4. DNo immunity, so the vaccine is needed
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

After a hip replacement, a patient has sudden severe hip pain, and the operated leg looks shorter and turned. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary tract infection
  2. BDislocation of the new hip
  3. CNormal pain after surgery
  4. DA pressure injury on the heel
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient who is 7 weeks pregnant has one-sided lower abdominal pain, pain in the shoulder tip, a heart rate of 120/min and a blood pressure of 88/54 mmHg. What is most likely?

  1. AA ruptured ectopic pregnancy
  2. BA normal early pregnancy
  3. CSevere morning sickness
  4. DA urinary tract infection
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is prescribed two different eye drops at the same time. What is correct?

  1. AGive one drop now and the other the next day
  2. BWait about five minutes between the two drops
  3. CGive both drops at once into the same eye
  4. DMix the two drops in one bottle
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kurie radiniai geriausiai atskiria kardiogeninį šoką nuo hipovoleminio šoko?

  1. AVėsi, blyški oda
  2. BTachikardija, hipotenzija ir silpnas, siūliškas periferinis pulsas
  3. CSumažėjęs šlapimo kiekis
  4. DPadidėjęs jungo venų spaudimas ir karkalai plaučiuose
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient takes high-dose biotin supplements for hair and nails. Why should the nurse report this before blood tests?

  1. ABiotin makes the blood clot in the tube before testing
  2. BBiotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
  3. CBiotin causes a true rise in blood glucose in all patients
  4. DBiotin lowers the hemoglobin by destroying the red cells
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient admitted with heavy alcohol use and malnutrition has a glucose of 52 mg/dL (2,9 mmol/L) and low magnesium. Which prescribed treatment should be given before the IV glucose?

  1. AIV thiamine
  2. BIV insulin
  3. CIV potassium
  4. DOral iron
11.FarmakologijaVidutinis

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it with a cup of strong tea
  2. BTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
  3. CTake it with a glass of milk
  4. DTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.FarmakologijaSunkus

A patient who used cocaine has chest pain, agitation, a high temperature, sweating, tachycardia and dilated pupils. Which drug class is commonly first-line for the agitation and sympathetic overactivity?

  1. AOpioid antagonists
  2. BAnticholinergic drugs
  3. CAntihistamines
  4. DBenzodiazepines
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with COPD is prescribed long-term oxygen therapy. How many hours a day is it usually needed to improve survival?

  1. AOnly when walking outside
  2. BOnly during meals
  3. CAt least 15 hours a day
  4. DAbout one hour each morning
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient receiving noradrenaline (norepinephrine) through a peripheral cannula has pale, cold skin around the site. What should the nurse do?

  1. AMassage the area firmly to spread the drug out into the surrounding tissue
  2. BContinue the infusion, as this is expected
  3. CIncrease the rate so the drug enters the vein faster and leaks less
  4. DStop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with Graves' eye disease has gritty eyes and swelling around them in the morning. Which advice is most appropriate?

  1. AUse lubricating drops and sleep with the head raised
  2. BRub the eyes firmly each morning to reduce the swelling
  3. CStay in bright sunlight to dry the eyes
  4. DSmoking more will not affect the eyes
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on IV gentamicin has a rising creatinine and a high trough level. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and inform the prescriber
  2. BGive the next dose early to clear the infection quickly
  3. CEncourage more fluids and give the dose as planned
  4. DStop measuring the drug levels
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which intervention most reduces pressure ulcer risk in an immobile patient?

  1. ARegular repositioning and a pressure-redistributing mattress
  2. BMassaging red areas firmly at each turn to bring back the circulation
  3. CUsing a doughnut-shaped ring cushion
  4. DKeeping the head of the bed raised at 90° all day
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV dantrolene
  2. BIV glucose 50%
  3. CIV lipid emulsion
  4. DIV naloxone
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kurie radiniai būdingi placentos atsisluoksniavimui?

  1. ADelnų ir pėdų niežėjimas
  2. BPilvo skausmas, kieta ar standi gimda ir tamsiai raudonas kraujavimas
  3. CSkaidraus skysčio tekėjimas be susitraukimų
  4. DNeskausmingas ryškiai raudonas kraujavimas su minkšta, atsipalaidavusia, neskausminga gimda
20.Akušerinė slaugaSunkus

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38,2 °C (100,8 °F). Which response is most appropriate?

  1. AAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
  2. BAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  3. CReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
  4. DTell her it is probably her first period and needs no action
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How are feeds usually restarted after a pyloromyotomy for pyloric stenosis?

  1. AWithin hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
  2. BOnly by nasogastric tube for the first month at home
  3. CWith large, full-volume feeds straight away to make up for the weight lost
  4. DNot until 10 days after surgery, when the wound has healed
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which statement by the parent of a child with peanut allergy shows a need for further teaching?

  1. A"I'll read food labels for peanuts every time I shop."
  2. B"I'll call an ambulance every time I use the auto-injector, even if she seems to recover quickly."
  3. C"If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."
  4. D"I'll check the use-by date on her auto-injectors regularly and replace them before they expire."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

According to DSM-5, how long must signs of the disturbance last before schizophrenia can be diagnosed?

  1. AAt least 1 month, with no further time required
  2. BAt least 2 weeks of continuous symptoms
  3. CAt least 2 years, including 6 months of active symptoms
  4. DAt least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient on suicide precautions asks for his razor to shave. What is the most appropriate response?

  1. AGive him the razor, because he has the right to his own belongings
  2. BLet another patient lend him a razor so that staff do not need to be involved and he can keep his privacy
  3. CFollow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
  4. DRefuse, and tell him he cannot shave at all while in hospital
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111216:55?4:55 AM4:55 PM6:55 PM3:55 PM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 16:55 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

16:55
  1. 14:55 AM
  2. 24:55 PM
  3. 36:55 PM
  4. 43:55 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
¼ puodelis? mL2½ tsp? mL2 fl oz? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ¼ puodelis iš arbata, 2½ tsp iš kosulio sirupas, 2 fl oz iš sultys, 1½ tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

28 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

28 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 2200 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

2200 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 10 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1 g500 mL? mL/h4 mg/min

Maišelyje yra 1 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 4 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

1 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas100 mLsultys150 mLvanduo150 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas500 mLšlapimas400 mLšlapimas150 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 94 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

94 kg12 hšlapimas: 500 mLšlapimas: 400 mLšlapimas: 150 mLvėmalai: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta80 mL/h16:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 80 mL/h greičiu. 16:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves

Kodėl tai yra atsakymas

A Gillick-competent young person under 16 has enough maturity and understanding to consent to a specific treatment. Competence is judged for each decision.

Atsakymas

A · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmoji pagalba – leisti žaizdai laisvai kraujuoti jos nespaudžiant, nuplauti ją muilu ir tekančiu vandeniu bei uždengti, netrinant ir nečiulpiant. Nedelsiant pranešus, galima įvertinti riziką ir prireikus skirti poekspozicinę profilaktiką.

Atsakymas

D · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Kodėl tai yra atsakymas

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Atsakymas

D · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Immunity from hepatitis B vaccination

Kodėl tai yra atsakymas

The vaccine contains surface antigen, so it produces anti-HBs only. A negative anti-HBc shows there has been no natural infection, and a negative HBsAg rules out current infection.

Atsakymas

B · Immunity from hepatitis B vaccination
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Dislocation of the new hip

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden pain with shortening and rotation of the leg suggests prosthetic hip dislocation. The nurse keeps the leg still, checks circulation and informs the surgeon.

Atsakymas

B · Dislocation of the new hip
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · A ruptured ectopic pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

A ruptured ectopic pregnancy causes internal bleeding, with abdominal pain, shoulder-tip pain and signs of shock. It is a surgical emergency.

Atsakymas

A · A ruptured ectopic pregnancy
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Wait about five minutes between the two drops

Kodėl tai yra atsakymas

Leaving a few minutes between different drops lets each one be absorbed. Gentle pressure on the inner corner of the eye can also reduce systemic absorption.

Atsakymas

B · Wait about five minutes between the two drops
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Padidėjęs jungo venų spaudimas ir karkalai plaučiuose

Kodėl tai yra atsakymas

Abu tipai sukelia tachikardiją, hipotenziją, vėsią odą ir mažą šlapimo kiekį. Esant kardiogeniniam šokui, nepakankamai dirbanti širdis sukelia venų stazę ir plaučių edemą, todėl dideli skysčių boliusai gali pabloginti būklę.

Atsakymas

D · Padidėjęs jungo venų spaudimas ir karkalai plaučiuose
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH

Kodėl tai yra atsakymas

Many immunoassays use biotin-streptavidin binding, and high blood biotin levels can give falsely high or low results, for example a falsely low troponin or abnormal thyroid tests. The laboratory and prescriber should know about biotin use.Patikrinta pagal: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Biotin Interference with Troponin Lab Tests - Assays Subject to Biotin Interference · U.S. FDA (2022)

Atsakymas

B · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · IV thiamine

Kodėl tai yra atsakymas

People with alcohol use disorder and malnutrition are often deficient in thiamine. Giving glucose first can use up the remaining thiamine and precipitate Wernicke encephalopathy, so thiamine is usually given before or with glucose. Hypoglycemia must still be treated promptly.

Atsakymas

A · IV thiamine
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Kodėl tai yra atsakymas

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Atsakymas

D · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Benzodiazepines

Kodėl tai yra atsakymas

Cocaine causes a sympathomimetic toxidrome. Benzodiazepines reduce agitation, tachycardia, hypertension and hyperthermia, while cooling and cardiac monitoring are also given.

Atsakymas

D · Benzodiazepines
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · At least 15 hours a day

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term oxygen therapy improves survival in COPD with chronic hypoxaemia when used for at least 15 hours a day, including overnight. Patients must not smoke, because of the fire risk. Ambulatory oxygen for exercise is a separate assessment.

Atsakymas

C · At least 15 hours a day
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Stop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy

Kodėl tai yra atsakymas

Extravasated noradrenaline causes intense local vasoconstriction and tissue necrosis. The infusion is stopped at that site (with a plan to continue elsewhere, since the patient depends on it), the team is informed and the local extravasation protocol is followed. Vasopressors are given through a central line where possible.

Atsakymas

D · Stop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Use lubricating drops and sleep with the head raised

Kodėl tai yra atsakymas

Lubricating drops protect the cornea, raising the head at night reduces swelling, and sunglasses help with light sensitivity. Smoking strongly worsens thyroid eye disease, so stopping is advised.

Atsakymas

A · Use lubricating drops and sleep with the head raised
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Hold the next dose and inform the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.

Atsakymas

A · Hold the next dose and inform the prescriber
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Regular repositioning and a pressure-redistributing mattress

Kodėl tai yra atsakymas

Regular repositioning according to risk and suitable support surfaces reduce pressure. Massaging red areas and ring cushions can damage tissue and are not recommended.

Atsakymas

A · Regular repositioning and a pressure-redistributing mattress
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · IV lipid emulsion

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Atsakymas

C · IV lipid emulsion
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Pilvo skausmas, kieta ar standi gimda ir tamsiai raudonas kraujavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Atsisluoksniavimas sukelia skausmą, gimdos jautrumą ir standumą bei tamsų kraujavimą. Kraujavimas gali būti slaptas už placentos, todėl kraujo netektis gali būti daug didesnė, nei matyti.

Atsakymas

B · Pilvo skausmas, kieta ar standi gimda ir tamsiai raudonas kraujavimas
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Kodėl tai yra atsakymas

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Atsakymas

A · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected

Kodėl tai yra atsakymas

After pyloromyotomy, feeding normally restarts within hours and is increased to full feeds as tolerated. Mild vomiting in the first day is common; the nurse monitors intake, weight and the wound.

Atsakymas

A · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · "If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."

Kodėl tai yra atsakymas

Adrenaline is the first treatment for anaphylaxis and must be given without delay; antihistamines do not treat airway swelling or shock. Checking expiry dates, reading labels and calling emergency services after use are correct.

Atsakymas

C · "If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Schizophrenia needs continuous signs for at least 6 months, with at least 1 month of active-phase symptoms such as delusions or hallucinations. An episode of 1 to 6 months is schizophreniform disorder.

Atsakymas

D · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor

Kodėl tai yra atsakymas

Patients at risk still need hygiene and dignity. Policies usually allow supervised use of sharps or safer alternatives, which balance safety with respect.

Atsakymas

C · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 4:55 PM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

16 − 12 = 4 → PM

Atsakymas

4:55 PM

Atsakymas

4:55 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 155 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

¼ puodelis = 0,25·240 = 60 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Sudėtis

V = 60 + 12,5 + 60 + 22,5 = 155 mL

Atsakymas

V = 155 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 10·28 = 280 mg

Tūris

V = 280/50 = 5,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 5,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,44 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 2200/5000 = 0,44 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,44 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 33 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

10·60 = 600 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Atsakymas

R = 33 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 33 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 120 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dozė per valandą

4·60 = 240 mg/h

Pompos greitis

R = 240/2 = 120 mL/h

Atsakymas

R = 120 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,93 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

500 + 400 + 150 = 1050 mL

Kilogramui per valandą

U = 1050/(94·12) = 0,9309 ≈ 0,93 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,93 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/80 = 2,5 h

Atsakymas

t = 2,5 h

Tai maždaug 2 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 19:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 15

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 3 + 4 + 1 + 1 = 15

Atsakymas

B = 15
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions