NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kokia teisinga vertinimo tvarka taikant ABCDE metodą?

  1. AKvėpavimo takai, Kvėpavimas, Kraujotaka, Neurologinė būklė, Apžiūra
  2. BKvėpavimo takai, Kraujavimas, Sąmonė, Mityba, Šalinimas
  3. CBudrumas, Kraujospūdis, Kraujotaka, Vaistai, Ištyrimas
  4. DVertinimas, Kvėpavimas, Slaugos planas, Išrašymas, Įvertinimas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt makes the muscles weaker for several weeks
  2. BIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  3. CIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
  4. DIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kam skirtas „aukštųjų raidžių" (angl. Tall Man) žymėjimas, kaip hydrOXYzine ir hydrALAZINE?

  1. ANurodyti prekinį pavadinimą
  2. BKad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti
  3. CParodyti vaisto stiprumą
  4. DParodyti, kuris iš dviejų vaistų yra didelės rizikos vaistas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree and drink extra coffee to stay alert
  2. BAgree without telling anyone about the fatigue
  3. CExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
  4. DAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BTreat it as an emergency and escalate at once
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  4. DApply a soothing cream to the rash
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui per periferinę veną leidžiama kalio chlorido infuzija, jis skundžiasi deginimu vietoje, kuri paraudusi. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. AUždeda šiltą kompresą ir tęsia infuziją
  2. BPadidina infuzijos greitį, kad dozė greičiau pasibaigtų
  3. CNutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą
  4. DPasako pacientui, kad deginimas tikėtinas, ir tęsia
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. AUse of opioids after surgery
  2. BBeing male
  3. CBeing a smoker
  4. DA short operation under local anaesthetic
8.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse realises she has given a patient a medicine prescribed for another patient. What should she do first?

  1. AAsk a colleague not to mention it
  2. BCheck the patient's condition and inform the doctor
  3. CWait to see whether any side effects develop
  4. DGive the patient's own medicine as well to balance it
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Which blood collection practice helps prevent hemolysis of the sample?

  1. ALeaving the tourniquet on for at least 3 minutes
  2. BForcing blood quickly through a needle into the tube
  3. CGently inverting the tubes instead of shaking them
  4. DUsing the smallest needle available for every patient
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on digoxin has a calcium of 12,1 mg/dL (3,0 mmol/L) and new nausea and a slow pulse. Why is the calcium result important?

  1. AHigh calcium makes the kidneys clear digoxin faster
  2. BHigh calcium only matters if the potassium is also high
  3. CHigh calcium increases the risk of digoxin toxicity
  4. DHigh calcium blocks digoxin, so the drug stops working
11.FarmakologijaVidutinis

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. AThe drug has no link with eye surgery
  2. BStop the drug for one day and no further action is needed
  3. CTake a double dose on the day of surgery
  4. DTell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.FarmakologijaSunkus

Digoksiną ir furosemidą vartojančiam pacientui atsiranda pykinimas, regėjimo sutrikimai ir nereguliarus pulsas. Kuris elektrolitų sutrikimas greičiausiai padidino apsinuodijimo digoksinu tikimybę?

  1. AHipokalemija
  2. BHipernatremija
  3. CHipokalcemija
  4. DHiperkalemija
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient is starting long-term amiodarone. Which teaching and monitoring are most important?

  1. AExpect orange urine and no need for blood tests
  2. BProtect skin from sunlight and have thyroid, liver and lung checks
  3. CEat extra salt and stop the drug as soon as the pulse is regular
  4. DAvoid dairy products and have the INR checked once at the start
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?

  1. ASit the patient upright with the legs down and give oxygen
  2. BEncourage the patient to walk to ease the breathing
  3. CLie the patient flat with the legs raised on pillows
  4. DGive a large IV fluid bolus to support the circulation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient on peritoneal dialysis has gained weight and has higher glucose levels. Which part of the treatment is the likely cause?

  1. AGlucose absorbed from the dialysis fluid
  2. BAir entering the abdomen during exchanges
  3. CSodium lost into the dialysis fluid
  4. DProtein lost into the dialysis fluid
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a long-term catheter has fever and rigors, and a catheter UTI is suspected. Which action is recommended before starting antibiotics?

  1. ARemove the catheter and leave it out permanently
  2. BTake a sample from the drainage bag and send it to the lab
  3. CReplace the catheter and take a sample from the new one
  4. DFlush the catheter with saline and continue
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. ACalcium supplements
  2. BThiazide diuretics
  3. CProton pump inhibitors
  4. DNon-selective beta-blockers
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?

  1. ACancer and its treatment greatly increase clot risk
  2. BIt is only a muscle strain from walking
  3. CThe swelling shows the cancer has gone
  4. DCalf swelling is a normal effect of chemotherapy
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?

  1. ABlood flow to the placenta is restored between contractions
  2. BIt reduces the mother's need for fluids
  3. CIt allows the cervix to close again between contractions
  4. DIt prevents the membranes from rupturing
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. AUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  2. BDo strong straining exercises to strengthen the muscles
  3. CTake rectal temperatures twice daily
  4. DUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How does hydroxyurea (hydroxycarbamide) help children with sickle cell disease?

  1. AIt removes extra iron after blood transfusions
  2. BIt replaces the missing clotting factors
  3. CIt kills bacteria in the blood and prevents infections
  4. DIt increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
22.Pediatrinė slaugaSunkus

7 metų vaikas po trijų savaičių nuo gerklės uždegimo karščiuoja, jam skauda sąnarius, skausmas keliauja iš sąnario į sąnarį, ir girdimas naujas širdies ūžesys. Ko turėtų įtarti slaugytojas?

  1. AJaunatvinį idiopatinį artritą, nesusijusį su gerklės uždegimu
  2. BKawasaki ligą
  3. CAugimo skausmus
  4. DŪminę reumatinę karštligę
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kurie požymiai būdingi opioidų abstinencijai?

  1. ATaškiniai vyzdžiai ir lėtas kvėpavimas
  2. BŽiovulys, tekanti nosis, išsiplėtę vyzdžiai, žąsies oda ir viduriavimas
  3. CGilus miegas ir vidurių užkietėjimas
  4. DAukšta temperatūra, „švino vamzdžio" rigidiškumas ir sumišimas per dieną nuo paskutinės dozės
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

An 8-year-old taking methylphenidate for 6 months has dropped from the 50th to the 25th centile for weight. What is the most appropriate nursing action?

  1. AAdvise giving a double dose at night instead, so that the medicine does not affect his appetite during the day
  2. BStop the medicine immediately without telling the prescriber
  3. CReport the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast
  4. DIgnore it, because weight changes in children are always normal
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011122:35 AM?14:3503:3501:3502:35

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 2:35 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

2:35 AM
  1. 114:35
  2. 203:35
  3. 301:35
  4. 402:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0023:2504:50t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 23:25 ir baigiasi 04:50 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

23:2504:50
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
30 kg7,5 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 30 kg. Paskirta dozė – 7,5 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

30 kg7,5 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 107,8 lb. Paskirta 5 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 10 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

107,8 lb5 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
10 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 120 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 10 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
300 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 50 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 300 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

50 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLsultys200 mLželė100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas475 mLšlapimas500 mLšlapimas275 mLšlapimas275 mLžaizdos drenas40 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 77 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

77 kg8 hšlapimas: 475 mLšlapimas: 500 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 275 mLžaizdos drenas: 40 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL/hpradžia 11:1514:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 11:15 ir lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 14:45?

500 mL50 mL/h11:15 → 14:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 92 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 96/58 mmHg, pulsas 40/min., budrus, temperatūra 36,3 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 92%orasSBP 96HR 40AT 36,3 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Kvėpavimo takai, Kvėpavimas, Kraujotaka, Neurologinė būklė, Apžiūra

Kodėl tai yra atsakymas

ABCDE vertina Airway (kvėpavimo takus), Breathing (kvėpavimą), Circulation (kraujotaką), Disability (neurologinę būklę, gliukozę) ir Exposure (apžiūrą), išsprendžiant kiekvieną problemą prieš pereinant prie kitos.

Atsakymas

A · Kvėpavimo takai, Kvėpavimas, Kraujotaka, Neurologinė būklė, Apžiūra
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Atsakymas

D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Kad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti

Kodėl tai yra atsakymas

Taikant „aukštųjų raidžių" žymėjimą, panašių pavadinimų skiriamosios raidės rašomos didžiosiomis, kad personalas skirtumą pastebėtų skaitydamas etiketes, ekranus ir paskyrimus.

Atsakymas

B · Kad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Kodėl tai yra atsakymas

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Atsakymas

C · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Treat it as an emergency and escalate at once

Kodėl tai yra atsakymas

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Atsakymas

B · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Nutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą

Kodėl tai yra atsakymas

Skausmas ir paraudimas rodo flebitą ar infiltraciją. Slaugytojas nutraukia infuziją, įvertina vietą ir informuoja gydytoją. Tęsiant infuziją ar leidžiant greičiau audinių pažeidimas didėja.

Atsakymas

C · Nutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Use of opioids after surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Atsakymas

A · Use of opioids after surgery
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Check the patient's condition and inform the doctor

Kodėl tai yra atsakymas

The first priority is the patient: assess them and inform the prescriber so that any treatment can be given. The error must then be documented, reported and discussed openly with the patient (open disclosure; in the UK, the statutory duty of candour).

Atsakymas

B · Check the patient's condition and inform the doctor
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Gently inverting the tubes instead of shaking them

Kodėl tai yra atsakymas

Hemolysis falsely raises potassium and affects other results. It is reduced by gentle inversion of tubes, avoiding very small needles, avoiding strong suction or forcing blood through a needle, and keeping tourniquet time short.

Atsakymas

C · Gently inverting the tubes instead of shaking them
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · High calcium increases the risk of digoxin toxicity

Kodėl tai yra atsakymas

Hypercalcemia, like hypokalemia and hypomagnesemia, makes the heart more sensitive to digoxin and raises the risk of toxic arrhythmias. Nausea and bradycardia suggest toxicity, so the nurse holds the dose and reports the findings.

Atsakymas

C · High calcium increases the risk of digoxin toxicity
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Atsakymas

D · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Hipokalemija

Kodėl tai yra atsakymas

Digoksinas jungiasi prie Na⁺/K⁺-ATPazės toje pačioje vietoje kaip kalis. Mažas kalio kiekis, dažnai sukeltas kilpinių ar tiazidinių diuretikų, didina digoksino jungimąsi ir toksiškumą.

Atsakymas

A · Hipokalemija
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Protect skin from sunlight and have thyroid, liver and lung checks

Kodėl tai yra atsakymas

Amiodarone causes photosensitivity, thyroid dysfunction (it contains iodine), liver toxicity, pulmonary fibrosis and corneal deposits. Patients use high-factor sunscreen and have regular thyroid and liver tests and reviews for cough or breathlessness. It also interacts with warfarin and digoxin.

Atsakymas

B · Protect skin from sunlight and have thyroid, liver and lung checks
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.

Atsakymas

A · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Glucose absorbed from the dialysis fluid

Kodėl tai yra atsakymas

Standard PD fluids contain glucose to pull water out by osmosis. Some glucose is absorbed, adding calories and raising blood glucose. Glucose monitoring and diet advice are needed, and other solutions may be used.

Atsakymas

A · Glucose absorbed from the dialysis fluid
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Replace the catheter and take a sample from the new one

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term catheters develop a biofilm that contaminates samples. Guidance usually advises replacing the catheter, collecting a sample from the new one and then starting antibiotics. Bag samples are not used.

Atsakymas

C · Replace the catheter and take a sample from the new one
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Non-selective beta-blockers

Kodėl tai yra atsakymas

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Atsakymas

D · Non-selective beta-blockers
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Cancer and its treatment greatly increase clot risk

Kodėl tai yra atsakymas

Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.

Atsakymas

A · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Blood flow to the placenta is restored between contractions

Kodėl tai yra atsakymas

During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.

Atsakymas

A · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Kodėl tai yra atsakymas

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Atsakymas

D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling

Kodėl tai yra atsakymas

Hydroxyurea raises the level of fetal haemoglobin (HbF), which does not sickle, reducing pain crises and acute chest syndrome. Regular blood counts are needed because it can lower white cells and platelets.

Atsakymas

D · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Ūminę reumatinę karštligę

Kodėl tai yra atsakymas

Ūminė reumatinė karštligė atsiranda po A grupės streptokokinio faringito ir sukelia migruojantį poliartritą, karditą, bėrimus ir choreją. Karditas gali lemti reumatinę širdies ligą. Streptokokinių gerklės uždegimų gydymas jos išvengia.

Atsakymas

D · Ūminę reumatinę karštligę
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Žiovulys, tekanti nosis, išsiplėtę vyzdžiai, žąsies oda ir viduriavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Opioidų abstinencija sukelia rinorėją, ašarojimą, žiovulį, midriazę, žąsies odą, pilvo mėšlungį, viduriavimą ir nerimą. Ji labai nemaloni, bet sveikiems suaugusiesiems retai pavojinga gyvybei.

Atsakymas

B · Žiovulys, tekanti nosis, išsiplėtę vyzdžiai, žąsies oda ir viduriavimas
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Report the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast

Kodėl tai yra atsakymas

Appetite suppression is a common stimulant effect and can affect growth. The prescriber needs to know, and strategies such as giving the dose after breakfast and offering a good evening meal can help.

Atsakymas

C · Report the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 02:35

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

2 AM → 02

Atsakymas

02:35

Atsakymas

02:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 325 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

23:25 → 24:00 = 35 min

Po vidurnakčio

00:00 → 04:50 = 290 min

Iš viso

t = 35 + 290 = 325 min

Atsakymas

t = 325 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 112,5 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

7,5·30 = 225 mg

Vienai dozei

D = 225/2 = 112,5 mg

Atsakymas

D = 112,5 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 24,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

107,8/2,2 = 49 kg

Dozė

5·49 = 245 mg

Tūris

V = (245/10)·1 = 24,5 mL

Atsakymas

V = 24,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

120/60 = 2 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2·10 = 20 gtt/min

Atsakymas

R = 20 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 6 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Likęs laikas

t = 300/50 = 6 h

Atsakymas

t = 6 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 2,48 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

475 + 500 + 275 + 275 = 1525 mL

Kilogramui per valandą

U = 1525/(77·8) = 2,476 ≈ 2,48 mL/kg/h

Atsakymas

U = 2,48 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 325 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

11:15 → 14:45 = 3,5 h

Sulašintas tūris

50·3,5 = 175 mL

Likęs tūris

V = 500 − 175 = 325 mL

Atsakymas

V = 325 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 75

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 75

Atsakymas

MFS = 75
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 92% → 2
kvėpuojant oru → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 40/min → 3
budrus (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 = 7
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions