NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kokia technika naudojama kateterizuojant šlapimo pūslę?

  1. AJokios ypatingos technikos nereikia
  2. BŠvari technika be pirštinių
  3. CSterili technika tik vyrams
  4. DAseptinė technika
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Eight hours after surgery a patient has not passed urine and has lower abdominal discomfort with a swelling above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ARecord it and check again the next morning
  2. BEncourage the patient to drink two litres of water quickly
  3. CCheck the bladder volume with a scanner and report the findings
  4. DGive a laxative to relieve the swelling
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which part of a sterile surgical gown is considered sterile once it is on?

  1. AThe front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
  2. BThe front from the neck down to the knees
  3. CThe whole gown, including the back, the collar and the area below the waist
  4. DOnly the back of the gown, which nobody touches
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions with a surgical mask
  2. BStandard precautions only
  3. CAirborne and contact precautions
  4. DContact precautions only
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Širdies sustojimo metu palatoje, koks veiksmas eina pirmas, kai patvirtinama, kad pacientas nereaguoja ir nekvėpuoja normaliai?

  1. AAtlikti du gelbstinčius įpūtimus, tada vieną minutę tikrinti pulsą
  2. BSusirasti paciento dokumentus ir patikrinti gaivinimo statusą, prieš kviečiant pagalbą
  3. CIšmatuoti kraujospūdį
  4. DKviesti pagalbą ir pradėti krūtinės ląstos paspaudimus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. ANormal labor contractions starting
  2. BPlacenta previa, which is usually painless
  3. CA urinary tract infection
  4. DPlacental abruption, which is an emergency
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. AWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
  2. BWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  3. CDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  4. DCoarse facial features and very large hands and feet
8.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with reflux disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
  2. B"I will cut down on alcohol."
  3. C"I will raise the head of my bed with blocks."
  4. D"I will try to lose some weight over the next months."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on peritoneal dialysis notices that the drained fluid is cloudy and has abdominal pain. What should the nurse do?

  1. ARecord it as normal and continue the usual exchanges
  2. BStop dialysis for a week and recheck the fluid later
  3. CAdd more glucose to the next bag to clear the fluid
  4. DSend the fluid for cell count and culture and report it
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's results: sodium 140 mEq/L, chloride 100 mEq/L, bicarbonate 12 mEq/L. What is the anion gap, and what does it suggest?

  1. A52 mEq/L, a very high anion gap
  2. B28 mEq/L, a high anion gap
  3. C12 mEq/L, a normal anion gap
  4. D40 mEq/L, a high anion gap
11.FarmakologijaVidutinis

How many micrograms are in 0,5 mg?

  1. A5 micrograms
  2. B500 micrograms
  3. C50 micrograms
  4. D5000 micrograms
12.FarmakologijaSunkus

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. AHigh serum sodium
  2. BLow serum magnesium
  3. CLow serum glucose
  4. DHigh serum calcium
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. ANormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
  2. BNormal, because any measurable urine output is reassuring
  3. CBelow 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  4. DHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?

  1. AFlat and prone for the whole of the first day after surgery
  2. BFully on the non-operated side, to help drain the empty space
  3. COn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
  4. DHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which headache feature most suggests raised intracranial pressure from a brain tumour?

  1. AOnly present after reading for a long time
  2. BA tight band across the forehead that eases with rest
  3. CWorse on waking and on coughing, with vomiting
  4. DBetter in the morning and worse with stress
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. AA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
  2. BAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  3. CA post-renal blockage, with urine backed up
  4. DDiabetes insipidus, with too little ADH
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which advice is appropriate for a patient with a very low platelet count?

  1. AUse a razor blade for shaving every day
  2. BFloss hard every day to prevent gum disease
  3. CUse a soft toothbrush and an electric razor
  4. DTake aspirin regularly for headaches
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Why is folinic acid (leucovorin) given after high-dose methotrexate?

  1. ATo prevent hair loss during treatment
  2. BTo increase the anticancer effect on the tumour
  3. CTo treat the patient's anaemia only
  4. DTo rescue normal cells from methotrexate toxicity
19.Akušerinė slaugaVidutinis

After an amniotomy, why is the time of rupture of the membranes recorded?

  1. AIt predicts exactly when the placenta will deliver
  2. BIt is used to work out the baby's gestational age
  3. CInfection risk rises the longer the membranes are ruptured
  4. DIt is needed to calculate the woman's Bishop score
20.Akušerinė slaugaSunkus

A baby was born through thick meconium-stained fluid. At birth the baby is crying, has good tone and a heart rate above 100/min. What is the appropriate care?

  1. ARoutine care with the mother, with observation
  2. BImmediate tracheal intubation and suction
  3. CSeparation from the mother for 24 hours
  4. DDeep suctioning of the stomach before the first breath
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which statement reflects current guidance about introducing allergenic foods, such as egg and peanut, to infants?

  1. AThey can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
  2. BThey should only be given after a skin prick test in every infant
  3. CThey should be avoided until at least 3 years of age, because early contact is what causes most food allergies
  4. DThey should be given from 6 weeks, mixed into the baby's milk
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. APeeling skin on the fingers and toes
  2. BA new purple rash on the legs
  3. CA new high fever lasting several days
  4. DSudden chest pain during play
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which finding in a patient with anorexia nervosa is most concerning?

  1. ADry skin and brittle hair
  2. BA resting heart rate of 38/min
  3. CConstipation for the past few days
  4. DFeeling cold in a warm room
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who used methamphetamine heavily for weeks stopped 2 days ago. He sleeps most of the day, is very low and says life is pointless. What is the priority?

  1. AWake him often so that his sleep pattern returns to normal
  2. BAssess his suicide risk
  3. CEncourage him to exercise hard to raise his energy
  4. DGive a stimulant to relieve the low mood
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
6 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 6 lb 11 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

6 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
75 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 75 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

75 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
16 kgBSA = 0,68 m²20 mg/m²D = ? mg

16 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 0,68 m². Paskirta 20 mg/m². Raskite dozę D mg.

16 kgBSA = 0,68 m²20 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 5200 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

5200 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
10 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 120 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 10 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg500 mL15 mL/h? mcg/min

400 mg 500 mL infuzija lašinama 15 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

400 mg/500 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba150 mLsultys150 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas500 mLšlapimas475 mLšlapimas250 mLžaizdos drenas40 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sriuba: 150 mLsultys: 150 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL200 mL sulašinta150 mL/h10:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. 10:00 jau sulašinta 200 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL200 mL sulašinta150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: mėlyna ar išblyškusi oda visur, pulsas 170/min., grimasa dirginant, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Aseptinė technika

Kodėl tai yra atsakymas

Šlapimo kateteriai įvedami taikant aseptinę techniką ir sterilias priemones, kad sumažėtų su kateteriu susijusių šlapimo takų infekcijų.

Atsakymas

D · Aseptinė technika
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Check the bladder volume with a scanner and report the findings

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest postoperative urinary retention. A bladder scan confirms the volume, and the doctor is told so it can be relieved, often by catheterisation.

Atsakymas

C · Check the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves

Kodėl tai yra atsakymas

Only the front of the gown from chest to the level of the sterile field and the sleeves from above the elbow to the cuffs are sterile. The back, the neckline and anything below the sterile field are non-sterile.

Atsakymas

A · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Airborne and contact precautions

Kodėl tai yra atsakymas

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Atsakymas

C · Airborne and contact precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Kviesti pagalbą ir pradėti krūtinės ląstos paspaudimus

Kodėl tai yra atsakymas

Kvieskite pagalbą (sustojimo komandą ir defibriliatorių) ir nedelsdami pradėkite kokybiškus paspaudimus. Ilgas pulso tikrinimas, delsimas ar kraujospūdžio matavimas veltui eikvoja laiką. Gaivinimo statusas, kai įmanoma, turėtų būti žinomas iš anksto.

Atsakymas

D · Kviesti pagalbą ir pradėti krūtinės ląstos paspaudimus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Placental abruption, which is an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Atsakymas

D · Placental abruption, which is an emergency
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Kodėl tai yra atsakymas

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Atsakymas

A · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."

Kodėl tai yra atsakymas

Large late meals increase reflux even when a PPI is taken. Raising the head of the bed, losing weight and reducing alcohol are correct measures.

Atsakymas

A · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Send the fluid for cell count and culture and report it

Kodėl tai yra atsakymas

Cloudy effluent with abdominal pain suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. A sample is sent for white cell count, Gram stain and culture, and antibiotics (often given in the dialysis fluid) are started as prescribed.Patikrinta pagal: Dialysis - peritoneal · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Send the fluid for cell count and culture and report it
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · 28 mEq/L, a high anion gap

Kodėl tai yra atsakymas

The anion gap is 140 − (100 + 12) = 28 mEq/L; a typical normal value is about 8–12 mEq/L when potassium is not included. A high anion gap metabolic acidosis suggests unmeasured acids, for example ketones in DKA or lactate in shock.Patikrinta pagal: Anion Gap Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · 28 mEq/L, a high anion gap
11.Farmakologija

Atsakymas: B · 500 micrograms

Kodėl tai yra atsakymas

0,5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Atsakymas

B · 500 micrograms
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Low serum magnesium

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Atsakymas

B · Low serum magnesium
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Kodėl tai yra atsakymas

A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Atsakymas

C · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung

Kodėl tai yra atsakymas

After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.

Atsakymas

C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Worse on waking and on coughing, with vomiting

Kodėl tai yra atsakymas

Headaches from raised ICP are often worse on waking, when coughing, sneezing or bending, and may come with vomiting or visual changes. A new headache with these features needs prompt assessment.

Atsakymas

C · Worse on waking and on coughing, with vomiting
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Kodėl tai yra atsakymas

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Atsakymas

A · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Use a soft toothbrush and an electric razor

Kodėl tai yra atsakymas

With thrombocytopenia, the nurse reduces bleeding risk: soft toothbrush, electric razor, no NSAIDs or aspirin, avoiding IM injections and rectal procedures, and reporting bleeding, bruising or blood in urine or stool.

Atsakymas

C · Use a soft toothbrush and an electric razor
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · To rescue normal cells from methotrexate toxicity

Kodėl tai yra atsakymas

Methotrexate inhibits dihydrofolate reductase. Timed folinic acid bypasses this block in normal cells, reducing toxicity such as mucositis and myelosuppression, while methotrexate levels and kidney function are monitored.

Atsakymas

D · To rescue normal cells from methotrexate toxicity
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured

Kodėl tai yra atsakymas

Once the membranes are ruptured, organisms can ascend into the uterus, and the risk of intra-amniotic infection rises with time. The nurse records the time with the colour, odour and amount of fluid (COAT) and monitors temperature and fetal heart rate.

Atsakymas

C · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Routine care with the mother, with observation

Kodėl tai yra atsakymas

Vigorous babies born through meconium receive routine care and are observed for breathing difficulty. Routine tracheal suctioning is not recommended, even for non-vigorous babies, where effective ventilation comes first.

Atsakymas

A · Routine care with the mother, with observation
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy

Kodėl tai yra atsakymas

Delaying common allergens does not prevent allergy, and early introduction may reduce the risk of peanut allergy. Peanut is given as smooth butter or powder, never whole nuts; infants with severe eczema or known food allergy may need specialist advice first.

Atsakymas

A · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Peeling skin on the fingers and toes

Kodėl tai yra atsakymas

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Atsakymas

A · Peeling skin on the fingers and toes
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · A resting heart rate of 38/min

Kodėl tai yra atsakymas

Severe bradycardia suggests cardiovascular compromise from starvation and can lead to dangerous arrhythmias. It is a common reason for urgent medical admission.

Atsakymas

B · A resting heart rate of 38/min
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Assess his suicide risk

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulant withdrawal can cause profound depression, fatigue, hypersomnia and suicidal thoughts. Suicide risk assessment and close observation are the priorities.

Atsakymas

B · Assess his suicide risk
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 3,04 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

11 oz/16 = 0,6875 lb
6 + 0,6875 = 6,688 lb

Svarai į kilogramus

m = 6,688/2,2 = 3,04 kg

Atsakymas

m = 3,04 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 1,8 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

Litrais

V = 1800/1000 = 1,8 L

Atsakymas

V = 1,8 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 13,6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 20·0,68 = 13,6 mg

Atsakymas

D = 13,6 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,52 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 5200/10000 = 0,52 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,52 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

120/60 = 2 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2·10 = 20 gtt/min

Atsakymas

R = 20 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 200 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

15·800 = 12000 mcg/h

Dozė per minutę

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Atsakymas

D = 200 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 930 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 150 + 150 = 300 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 930 mL

Atsakymas

I = 930 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 200 = 300 mL

Laikas

t = 300/150 = 2 h

Atsakymas

t = 2 h

Tai maždaug 2 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 12:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 75

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 75

Atsakymas

MFS = 75
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutiniškai nenormalu

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 170/min → 2
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 0 + 2 + 1 + 0 + 1 = 4

Interpretacija

4 → vidutiniškai nenormalu

Atsakymas

vidutiniškai nenormalu

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions