NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris garsas, matuojant kraujospūdį rankiniu būdu, žymi sistolinį spaudimą?

  1. ATaškas, kuriame visi garsai išnyksta leidžiant orą iš manžetės
  2. BPirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės
  3. CGarsas, girdimas prieš pripučiant manžetę
  4. DGarsiausias girdimas garsas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to keep walking to build strength
  2. BHelp the patient sit or lie down safely
  3. CLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  4. DGive the patient a sugary drink while standing
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Brūkšninių kodų skaitytuvas perspėja, kad vaistas neatitinka paciento įrašo. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti vaistą ir apie perspėjimą pranešti vėliau pamainos metu
  2. BSustoti ir išsiaiškinti priežastį prieš duodant vaistą
  3. CIgnoruoti perspėjimą ir duoti vaistą
  4. DNuskaityti kito paciento apyrankę
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient takes medicines prescribed by several providers. Which advice best reduces the risk of medication errors at home?

  1. AOnly tell each provider about the drugs they prescribed
  2. BKeep each provider’s medicines in separate bags
  3. CKeep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
  4. DStop taking any medicine that seems to repeat another one, without asking anyone
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
  2. BA patient after a hip replacement
  3. CA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
  4. DA patient with a fractured wrist
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientas su nauja tracheostoma kosėja, triukšmingai kvėpuoja, o SpO₂ nukrito iki 86 %. Koks pirmas veiksmas?

  1. AAtsiurbti tracheostomą
  2. BDuoti purškiamo bronchus plečiančio vaisto
  3. CUžrašyti SpO₂ ir iš naujo patikrinti po 30 minučių
  4. DPakeisti tracheostomos raištelius
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A rising serum creatinine most often indicates:

  1. ADehydration of the skin only
  2. BImproved liver function
  3. CIncreased muscle strength
  4. DReduced kidney function
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. AWaiting for the troponin result before taking any action
  2. BStrict bed rest for several days before deciding on treatment
  3. CStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
  4. DRestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
  2. BGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
  3. CGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  4. DGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A young adult has fatigue, bruising and fever. The white cell count is 85 × 10³/µL with many blasts, the hemoglobin is 7,9 g/dL (79 g/L) and the platelets are 22 × 10³/µL. What is the most likely diagnosis?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BPolycythemia vera
  3. CAcute leukemia
  4. DAcute viral infection
11.FarmakologijaVidutinis

Kodėl NVNU, pvz., ibuprofenas, didina skrandžio opų riziką?

  1. AMažina apsauginius prostaglandinus skrandžio gleivinėje
  2. BDidina Helicobacter pylori bakterijų skaičių skrandyje
  3. CTiesiogiai tirpdo gleivių sluoksnį
  4. DDidina skrandžio rūgšties pH
12.FarmakologijaSunkus

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
  2. BIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
  3. CIt inhibits the absorption of all oral drugs
  4. DIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AThe skin needs a break to absorb a larger dose
  2. BA nitrate-free interval prevents tolerance
  3. CIt lowers the risk of a high potassium level
  4. DThe patch works only during the night
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A nurse finds a patient collapsed in bed and unresponsive. What should the nurse do first?

  1. ATake a full set of observations, including temperature and blood glucose
  2. BGive two rescue breaths, then check the blood glucose before calling anyone
  3. CShout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
  4. DLeave the patient to fetch a defibrillator before calling anyone
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A stroke patient with dysphagia has been started on a modified diet. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. AFeed quickly so the patient does not tire during the meal
  2. BLay the patient flat straight after meals so they can rest and digest
  3. CSit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
  4. DGive fluids through a straw so they flow more slowly
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a brain injury has a mean arterial pressure of 80 mmHg and an ICP of 25 mmHg. How should the nurse interpret this?

  1. AThe ICP cannot affect brain perfusion if the blood pressure is normal
  2. BThe cerebral perfusion pressure is 105 mmHg, which is too high
  3. CThe cerebral perfusion pressure is 80 mmHg, which is normal
  4. DThe cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is the Lund and Browder chart preferred to the rule of nines for children?

  1. AIt adjusts for body proportions that change with age
  2. BIt is used only for burns of the hands
  3. CIt is faster to use than any other method of estimation
  4. DIt counts superficial burns as well
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A few hours after an ERCP, a patient has severe epigastric pain radiating to the back, with vomiting. Which complication is most likely?

  1. APost-ERCP pancreatitis
  2. BBiliary colic from a new stone
  3. CAcute appendicitis
  4. DHepatitis B infection
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Rh neigiama moteris ką tik pagimdė Rh teigiamą kūdikį. Kada reikia suleisti anti-D imunoglobulino?

  1. ATik prieš kitą nėštumą
  2. BTik jei kūdikiui atsiranda gelta
  3. CPer 2 savaites po gimdymo
  4. DPer 72 valandas po gimdymo
20.Akušerinė slaugaSunkus

A small for gestational age baby is born at term. Which complications should the nurse anticipate?

  1. AHypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
  2. BHyperglycaemia, fever and anaemia
  3. CRespiratory distress from surfactant deficiency only
  4. DMacrosomia and shoulder dystocia
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. ASports drinks
  2. BCola or other fizzy drinks
  3. CUndiluted apple juice
  4. DOral rehydration solution
22.Pediatrinė slaugaSunkus

10 metų vaikui, kuriam įtariamas apendicitas, buvo stiprus pilvo skausmas, bet staiga labai palengvėjo. Ką tai gali reikšti?

  1. ATai normalus pokytis, tolesnės priežiūros nereikia
  2. BApendiksas gali būti prakiuręs; pranešti nedelsiant
  3. CApendicitas praėjo ir vaikas gali eiti namo
  4. DNuskausminamasis išgydė problemą
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. ASplitting by the patient
  2. BTransference
  3. CPositive reinforcement
  4. DDiagnostic overshadowing
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas rastas nereaguojantis, kvėpavimo dažnis 6/min ir taškiniai vyzdžiai. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. ADuoti didelę stiklinę vandens
  2. BPaguldyti pacientą atsigavimo padėtyje ir palaukti, kol jis natūraliai pabus, niekam neskambinant
  3. CKviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
  4. DDuoti flumazenilio
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
0,18451 mL? mLapvalinti iki 0,01 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mažos injekcijos dozės skaičiavimas duoda 0,18451 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: mažesni nei 1 mL tūriai apvalinami iki mL šimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

0,18451 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tsp · 4/parą · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 2 tsp geriamosios suspensijos kas 6 valandas 7 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

2 tspkas 6 valandas7 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

10 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

10 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

18 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 200 mg. Kokį tūrį V duosite?

18 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 150 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 10 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

100 mg 250 mL infuzija lašinama 12 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

100 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLsultys100 mLsriuba200 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas275 mLšlapimas300 mLžaizdos drenas100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 150 mLsultys: 100 mLsriuba: 200 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 300 mLžaizdos drenas: 100 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL400 mL sulašinta125 mL/h20:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. 20:00 jau sulašinta 400 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL400 mL sulašinta125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Pirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės

Kodėl tai yra atsakymas

Sistolinis spaudimas yra pirmasis aiškus Korotkovo garsas, kai kraujas pradeda tekėti pro manžetę. Diastolinis spaudimas paprastai fiksuojamas ten, kur garsai išnyksta.

Atsakymas

B · Pirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Help the patient sit or lie down safely

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Atsakymas

B · Help the patient sit or lie down safely
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Sustoti ir išsiaiškinti priežastį prieš duodant vaistą

Kodėl tai yra atsakymas

Brūkšninių kodų perspėjimai skirti sugauti klaidas dėl netinkamo paciento, vaisto ir dozės. Slaugytojas sustoja ir patikrina paskyrimą bei vaistą, kreipiasi į vaistinę ar paskyrusį gydytoją. Perspėjimų ignoravimas iš įpročio sukelia klaidų.

Atsakymas

B · Sustoti ir išsiaiškinti priežastį prieš duodant vaistą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible

Kodėl tai yra atsakymas

A single complete medication list and one pharmacy allow interactions and duplicates to be detected. The list, including over-the-counter drugs and supplements, is shown at every visit.

Atsakymas

C · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Kodėl tai yra atsakymas

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Atsakymas

C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Atsiurbti tracheostomą

Kodėl tai yra atsakymas

Triukšmingas kvėpavimas, kosulys ir krintantis SpO₂ pacientui su tracheostoma rodo sekretą vamzdelyje. Atsiurbimas išvalo kvėpavimo takus. Jei kvėpavimo takai vis dar užsikimšę, laikykitės skubaus tracheostomos algoritmo ir kvieskite pagalbą.

Atsakymas

A · Atsiurbti tracheostomą
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Reduced kidney function

Kodėl tai yra atsakymas

Creatinine is a muscle waste product filtered by the kidneys. A rise shows the glomerular filtration rate is falling, as in acute kidney injury.

Atsakymas

D · Reduced kidney function
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Kodėl tai yra atsakymas

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Atsakymas

D · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Kodėl tai yra atsakymas

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Patikrinta pagal: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Acute leukemia

Kodėl tai yra atsakymas

Many circulating blasts with anemia and thrombocytopenia suggest acute leukemia: malignant cells crowd out normal production in the marrow. Despite the high white count, the patient has few working white cells and is at high risk of infection and bleeding.Patikrinta pagal: Laboratory Evaluation of Acute Leukemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

C · Acute leukemia
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Mažina apsauginius prostaglandinus skrandžio gleivinėje

Kodėl tai yra atsakymas

NVNU slopina COX-1 ir mažina prostaglandinus, kurie palaiko gleives, bikarbonato sekreciją ir skrandžio gleivinės kraujotaką.

Atsakymas

A · Mažina apsauginius prostaglandinus skrandžio gleivinėje
12.Farmakologija

Atsakymas: D · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Kodėl tai yra atsakymas

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Atsakymas

D · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · A nitrate-free interval prevents tolerance

Kodėl tai yra atsakymas

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Atsakymas

B · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds

Kodėl tai yra atsakymas

In hospital, the nurse shouts for help, opens the airway and looks for normal breathing (and a pulse if trained) for up to 10 seconds. If the patient is not breathing normally, the arrest team is called and CPR started, with a defibrillator brought as soon as possible.

Atsakymas

C · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards

Kodėl tai yra atsakymas

Sitting upright during and after meals helps food pass safely and reduces reflux and aspiration. Small mouthfuls, unhurried feeding and the textures advised by the speech and language therapist are also important.

Atsakymas

C · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target

Kodėl tai yra atsakymas

CPP = MAP − ICP, so 80 − 25 = 55 mmHg. A CPP below about 60 mmHg risks brain ischaemia. The team will act to lower the ICP and support the MAP.

Atsakymas

D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · It adjusts for body proportions that change with age

Kodėl tai yra atsakymas

The Lund and Browder chart gives different percentages for the head and legs at different ages, so it is more accurate in children and is also widely used in adults.

Atsakymas

A · It adjusts for body proportions that change with age
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Post-ERCP pancreatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Pancreatitis is the most common serious complication of ERCP. Severe epigastric pain radiating to the back with raised amylase or lipase suggests it; management includes analgesia, IV fluids and close monitoring.

Atsakymas

A · Post-ERCP pancreatitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Per 72 valandas po gimdymo

Kodėl tai yra atsakymas

Anti-D skiriamas per 72 valandas po Rh teigiamo kūdikio gimimo, kai tyrimas patvirtina, kad motina dar nėra sensibilizuota. Jei kūdikis Rh neigiamas, jo nereikia.

Atsakymas

D · Per 72 valandas po gimdymo
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Hypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia

Kodėl tai yra atsakymas

SGA babies have low glycogen and fat stores, leading to hypoglycaemia and hypothermia. Chronic intrauterine hypoxia increases red cell production, causing polycythaemia.

Atsakymas

A · Hypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Oral rehydration solution

Kodėl tai yra atsakymas

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Atsakymas

D · Oral rehydration solution
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Apendiksas gali būti prakiuręs; pranešti nedelsiant

Kodėl tai yra atsakymas

Staigus skausmo palengvėjimas sergant apendicitu gali rodyti prakiurimą, po kurio seka peritonitas su stiprėjančiu skausmu, karščiavimu ir pilvo sienos įtempimu. Apie tai reikia skubiai pranešti.

Atsakymas

B · Apendiksas gali būti prakiuręs; pranešti nedelsiant
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Diagnostic overshadowing

Kodėl tai yra atsakymas

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Atsakymas

D · Diagnostic overshadowing
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Kviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia palaikomi kvėpavimo takai ir kvėpavimas, o opioidų poveikiui panaikinti skiriamas naloksonas. Pacientas atidžiai stebimas, nes naloksonas gali nustoti veikti anksčiau už opioidą.

Atsakymas

C · Kviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 0,18 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: šimtosios

0,18451 → 8

Lemia tik kitas skaitmuo

0,18451 → 4
4 yra 4 ar mažiau, todėl 8 lieka.
Tolesni skaitmenys (51) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 0,18 mL

Atsakymas

x = 0,18 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 280 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Visas kursas

V = 10 mL × 4/parą × 7 = 280 mL

Atsakymas

V = 280 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 20·10 = 200 mg

Tūris

V = 200/50 = 4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 9 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

20·18 = 360 mg

Tūris

V = (360/200)·5 = 9 mL

Atsakymas

V = 9 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

150/60 = 2,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 80 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dozė per valandą

12·400 = 4800 mcg/h

Dozė per minutę

D = 4800/60 = 80 mcg/min

Atsakymas

D = 80 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 895 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 100 + 200 = 450 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1570 mL

Iš viso išskirta

275 + 300 + 100 = 675 mL

Balansas

B = 1570 − 675 = 895 mL

Atsakymas

B = 895 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 400 = 600 mL

Laikas

t = 600/125 = 4,8 h

Atsakymas

t = 4,8 h

Tai maždaug 4 h 48 min, todėl maišelis ištuštės apie 00:48.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 75

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 75

Atsakymas

MFS = 75
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 65

Rizikos lygis

65 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions