NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

In which direction should a female patient's perineum be cleaned?

  1. AIn circles starting at the anus
  2. BEither way, as long as soap is used
  3. CFrom back to front
  4. DFrom front to back
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. AComplete an incident report
  2. BAssess the patient straight away
  3. CRepeat the observations at the next routine time
  4. DTalk to the healthcare assistant about reporting
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. AGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
  2. BDilute it in a small syringe and push it
  3. CNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
  4. DGive half by IV push and the rest later
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Paciento žaizdoje buvo MRSA ir dabar reikia keisti tvarstį. Kokios AAP tinkamos?

  1. ATik sterilios pirštinės, be chalato ar kitos apsaugos
  2. BChalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
  3. CTik N95 respiratorius, nes MRSA yra atsparus mikroorganizmas
  4. DJokių AAP, jei vėliau nuvalomos rankos
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALock the door so the patient cannot leave the unit
  2. BInform the provider, explain the risks and document the discussion
  3. CHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
  4. DLet the patient leave without telling anyone
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. ATell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  2. BAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  3. CIgnore it, because older people bruise easily
  4. DEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which is a major risk factor for Clostridioides difficile infection?

  1. ARecent broad-spectrum antibiotic use
  2. BA diet high in fibre and fresh fruit
  3. CRegular exercise
  4. DTaking regular paracetamol
8.Klinikinė slaugaSunkus

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. AChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CGently explore what the patient understands and what has prompted the question
  4. DLeave and send the doctor without saying anything
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AAbout 30 minutes after the change
  2. BAbout 3 days after the change
  3. CAbout 6 hours after the change
  4. DOnly after the infusion is stopped
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on a stable dose of levothyroxine now has a TSH of 9,8 mIU/L. She recently started taking her calcium and iron supplements with her morning levothyroxine. What is the most likely explanation?

  1. AThe supplements are reducing levothyroxine absorption
  2. BThe supplements are causing an overactive thyroid gland
  3. CThe result is normal for a person on levothyroxine therapy
  4. DThe TSH is low, showing that the dose is now too high
11.FarmakologijaVidutinis

Why should loperamide usually be avoided in bloody diarrhoea with fever?

  1. ALoperamide causes severe hypertension when there is an infection
  2. BSlowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
  3. CLoperamide is an antibiotic that causes resistance
  4. DLoperamide makes the bleeding worse by blocking platelets
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ALiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  2. BSevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  3. CSevere hypertension from the combination
  4. DGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kodėl pacientui, sergančiam išemine širdies liga, beta adrenoblokatoriaus negalima staiga nutraukti?

  1. AStaigus nutraukimas sukelia sunkią ir užsitęsusią hipoglikemiją
  2. BVėliau širdies susitraukimų dažnis visam laikui sulėtėja
  3. CAtoveiksminė tachikardija ir hipertenzija gali išprovokuoti anginą ar miokardo infarktą
  4. DVaistas keletą mėnesių išlieka sukauptas audiniuose
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Dūstančiam pacientui su kauke be pakartotinio kvėpavimo 15 l/min. srautu rezervuaro maišelis visiškai subliūkšta po kiekvieno įkvėpimo. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APalikti, nes subliūkštantis maišelis rodo gerą sandarumą
  2. BNuimti maišelį, nes kaukė veikia ir be jo
  3. CSumažinti srautą iki 2 l/min., kad maišelis nesubliūkštų
  4. DPatikrinti deguonies tiekimą ir srautą, kad maišelis išliktų prisipildęs
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is nimodipine given to patients after a subarachnoid haemorrhage?

  1. ATo dissolve the blood clot around the aneurysm
  2. BTo raise the blood pressure and improve perfusion
  3. CTo stop seizures in the first few days
  4. DTo reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient's glucose is 6,2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AA large snack eaten in the night by mistake
  2. BThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  3. CThe meter is faulty and should be replaced
  4. DThe Somogyi effect from a night-time hypo
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are antiemetics usually given before chemotherapy starts?

  1. AThey stop the chemotherapy from causing hair loss and mouth sores
  2. BPreventing nausea works better than treating it later
  3. CThey cannot be given once nausea has started
  4. DAntiemetics make the chemotherapy work better
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV lipid emulsion
  2. BIV glucose 50%
  3. CIV dantrolene
  4. DIV naloxone
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which finding in a term newborn's first hours is normal?

  1. AShort breathing pauses with no colour change
  2. BCentral cyanosis of the lips and tongue
  3. CA respiratory rate of 80 at rest with retractions
  4. DPauses in breathing of 30 seconds with bradycardia
20.Akušerinė slaugaSunkus

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures stop when the limb is held
  2. BJitteriness stops when the limb is gently held
  3. CJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  4. DSeizures are always triggered by loud sounds
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which measure is most important in preventing infection in a child with neutropenia?

  1. AWearing a mask only when the child has a fever
  2. BGiving routine antibiotics to all family members
  3. CCareful hand hygiene by everyone in contact with the child
  4. DKeeping all visitors, including the parents, out of the child's room
22.Pediatrinė slaugaSunkus

The parents of a 5-year-old refuse a life-saving blood transfusion for religious reasons. What generally happens?

  1. AThe team waits until the child is old enough to make the decision for himself
  2. BRespect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
  3. CThe nurse gives the transfusion secretly while the parents are out of the room, to save time
  4. DThe team must withhold it, because parents always have the final say in every case
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

In DSM-5-TR, prolonged grief disorder in adults requires that at least how long has passed since the death?

  1. A3 years
  2. B2 weeks
  3. C6 weeks
  4. D12 months
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

On the day after hip surgery, a 58-year-old patient has a new tremor, sweating, anxiety and a fast pulse. He did not report any alcohol use on admission. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to see if the symptoms go away on their own once his pain is better controlled
  2. BAssume he has post-operative pain and give extra analgesia only
  3. CTell him that his symptoms are normal after hip surgery
  4. DAsk him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111211:25 AM?12:2510:2511:2523:25

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 11:25 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

11:25 AM
  1. 112:25
  2. 210:25
  3. 311:25
  4. 423:25
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
6 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 6 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

6 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
15 kg25 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 15 kg. Paskirta dozė – 25 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

15 kg25 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 28,6 lb. Paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 10 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

28,6 lb10 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
20 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 150 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

150 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 250 mL, jis laša 15 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas200 mLsultys200 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas150 mLšlapimas425 mLžaizdos drenas80 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

pienas: 200 mLsultys: 200 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL200 mL sulašinta125 mL/h21:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. 21:30 jau sulašinta 200 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL200 mL sulašinta125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 11/min., SpO₂ 86 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 92/56 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 38,1 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 11SpO₂ 86%O₂SBP 92HR 76AT 38,1 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 60/min., verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · From front to back

Kodėl tai yra atsakymas

Cleaning from the urethra towards the anus moves bacteria away from the urinary tract and lowers the risk of urinary tract infection.

Atsakymas

D · From front to back
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Assess the patient straight away

Kodėl tai yra atsakymas

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Atsakymas

B · Assess the patient straight away
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Kodėl tai yra atsakymas

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Atsakymas

C · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA plinta kontaktu, todėl dėvimas chalatas ir pirštinės. Pagal standartines atsargumo priemones pridedama akių ir veido apsauga, kai galimas žaizdos skysčio aptaškymas. Dėl žaizdos MRSA respiratoriaus nereikia.

Atsakymas

B · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Kodėl tai yra atsakymas

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Atsakymas

B · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Kodėl tai yra atsakymas

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Atsakymas

D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Recent broad-spectrum antibiotic use

Kodėl tai yra atsakymas

Broad-spectrum antibiotics disrupt normal gut flora, letting C. difficile overgrow. Older age, hospital stay and proton pump inhibitors also increase the risk.

Atsakymas

A · Recent broad-spectrum antibiotic use
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Kodėl tai yra atsakymas

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Atsakymas

C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · About 6 hours after the change

Kodėl tai yra atsakymas

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Atsakymas

C · About 6 hours after the change
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · The supplements are reducing levothyroxine absorption

Kodėl tai yra atsakymas

Calcium, iron and antacids bind levothyroxine in the gut and reduce absorption, so the TSH rises. Levothyroxine is taken on an empty stomach, usually 30–60 minutes before breakfast, separated from these supplements by about 4 hours.

Atsakymas

A · The supplements are reducing levothyroxine absorption
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer

Kodėl tai yra atsakymas

In dysentery or suspected C. difficile infection, antimotility drugs may prolong illness and increase complications such as toxic megacolon. The cause is assessed and fluids are replaced first.

Atsakymas

B · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Kodėl tai yra atsakymas

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Atsakymas

B · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Atoveiksminė tachikardija ir hipertenzija gali išprovokuoti anginą ar miokardo infarktą

Kodėl tai yra atsakymas

Ilgalaikė beta blokada didina beta receptorių skaičių ir jautrumą. Staiga nutraukus gydymą jie veikiami normalaus adrenalino kiekio, o tai gali sukelti atoveiksminę tachikardiją, hipertenziją ir miokardo išemiją. Dozė mažinama palaipsniui.

Atsakymas

C · Atoveiksminė tachikardija ir hipertenzija gali išprovokuoti anginą ar miokardo infarktą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Patikrinti deguonies tiekimą ir srautą, kad maišelis išliktų prisipildęs

Kodėl tai yra atsakymas

Rezervuaro maišelis turi būti užpildytas prieš uždedant kaukę ir įkvepiant išlikti bent iš dalies prisipildęs. Visiškai subliūkštantis maišelis reiškia, kad pacientas negauna pakankamai deguonies ir gali kvėpuoti kambario oru. Reikia patikrinti tiekimą ir srautą, o jei pacientas lieka hipoksiškas – eskaluoti.

Atsakymas

D · Patikrinti deguonies tiekimą ir srautą, kad maišelis išliktų prisipildęs
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · To reduce brain injury from delayed vasospasm

Kodėl tai yra atsakymas

Nimodipine, a calcium channel blocker, reduces the risk of poor outcome from delayed cerebral ischaemia caused by vasospasm. Blood pressure must be monitored because it can cause hypotension.

Atsakymas

D · To reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Kodėl tai yra atsakymas

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Atsakymas

B · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Preventing nausea works better than treating it later

Kodėl tai yra atsakymas

Chemotherapy-induced nausea and vomiting is better prevented than treated. Antiemetics are given before treatment and regularly afterwards, according to how emetogenic the regimen is.

Atsakymas

B · Preventing nausea works better than treating it later
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · IV lipid emulsion

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Atsakymas

A · IV lipid emulsion
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Short breathing pauses with no colour change

Kodėl tai yra atsakymas

Newborns breathe irregularly, with short pauses of a few seconds and no change in colour or heart rate. Apnoea of 20 seconds or more, or any pause with cyanosis or bradycardia, is abnormal.

Atsakymas

A · Short breathing pauses with no colour change
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Jitteriness stops when the limb is gently held

Kodėl tai yra atsakymas

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Atsakymas

B · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child

Kodėl tai yra atsakymas

Thorough hand hygiene by staff, family and the child is the single most important measure. Avoiding contact with people who are unwell, good mouth and skin care and safe food handling also help.

Atsakymas

C · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed

Kodėl tai yra atsakymas

Clinicians work with families to respect beliefs and use alternatives where safe. When a child's life is at risk, many legal systems allow the team to seek a court order or act in an emergency to give necessary treatment.

Atsakymas

B · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · 12 months

Kodėl tai yra atsakymas

In adults, prolonged grief disorder requires at least 12 months since the loss (6 months for children and adolescents), with intense yearning or preoccupation that impairs functioning. ICD-11 uses a shorter minimum of 6 months.

Atsakymas

D · 12 months
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings

Kodėl tai yra atsakymas

Unexpected alcohol withdrawal is common in surgical patients. Asking about drinking, using a withdrawal scale and reporting early allows treatment before seizures or delirium tremens develop.

Atsakymas

D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 11:25

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

11 AM → 11

Atsakymas

11:25

Atsakymas

11:25
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,36 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 6 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 6·60/1000 = 0,36 mg/h

Atsakymas

D = 0,36 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 93,75 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

25·15 = 375 mg

Vienai dozei

D = 375/4 = 93,75 mg

Atsakymas

D = 93,75 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 13 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

28,6/2,2 = 13 kg

Dozė

10·13 = 130 mg

Tūris

V = (130/10)·1 = 13 mL

Atsakymas

V = 13 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

150/60 = 2,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2,5·20 = 50 gtt/min

Atsakymas

R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 6 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/250 = 0,4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,4·15 = 6 mg/h

Atsakymas

D = 6 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 2100 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 200 = 400 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 2100 mL

Atsakymas

I = 2100 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 200 = 300 mL

Laikas

t = 300/125 = 2,4 h

Atsakymas

t = 2,4 h

Tai maždaug 2 h 24 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:54.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 9

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 11/min → 1
SpO₂ 86% → 3
su deguonimi → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 1 = 9

Atsakymas

NEWS2 = 9
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutiniškai nenormalu

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 60/min → 1
Reakcija į dirginimą: verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant → 2
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 6

Interpretacija

6 → vidutiniškai nenormalu

Atsakymas

vidutiniškai nenormalu

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions