NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. AStrong opioids such as morphine
  2. BWeak opioids only, such as codeine
  3. CGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  4. DNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which pair of details is best for confirming a patient's identity before giving a medicine?

  1. AThe name on the door and the patient's face
  2. BFull name and date of birth, checked against the wristband
  3. CBed number and the patient's first name, checked against the ward list
  4. DRoom number and diagnosis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas įsidūrė adata nuo ŽIV infekuoto paciento. Kodėl svarbu apie tai pranešti nedelsiant?

  1. APoekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas
  2. BPranešti reikia tik apie dūrius intraveninėmis adatomis
  3. CPranešti reikia tik jei žaizda kraujuoja arba gili
  4. DPranešti galima bet kada per mėnesį, rizika nesikeičia
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
  2. BA laboratory machine fault, so no action is needed
  3. CA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  4. DThe previous result was wrong, so it is deleted
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytoja, paprastai dirbanti akušerijoje, perkeliama į suaugusiųjų terapijos skyrių. Kurį pacientą tinkamiausia paskirti šiai slaugytojai?

  1. APacientą, sergantį pneumonija, stabilų vartojant geriamuosius antibiotikus
  2. BPacientą, kuriam nuolat infuzuojamas insulinas dėl diabetinės ketoacidozės
  3. CPacientą su nauja tracheostoma
  4. DPacientą su aktyviu viršutinio virškinimo trakto kraujavimu
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?

  1. AA laboratory error that should be ignored
  2. BThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
  3. CThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
  4. DRespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Klinikinė slaugaVidutinis

When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?

  1. AJust before or with a meal
  2. BTwo hours after finishing a meal
  3. COnce a week
  4. DOnly at bedtime
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?

  1. APlatelet count for both drugs
  2. BINR for heparin and APTT for warfarin
  3. CAPTT for heparin and INR for warfarin
  4. DD-dimer for both drugs
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientas, du dienas vėmęs, turi 32 mg/dL BUN (karbamidas 11,4 mmol/L) ir normalų kreatininą. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. ADehidratacija
  2. BKepenų nepakankamumas
  3. CPerteklinė hidratacija
  4. DMažai baltymų turinti dieta
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientas prieš 24 valandas suvartojo didelę acetaminofeno (paracetamolio) perdozą. Kokių laboratorinių pokyčių labiausiai tikėtis?

  1. AMažo leukocitų skaičiaus su normaliais kepenų tyrimais
  2. BDidelio troponino su normaliu ALT
  3. CLabai didelių ALT ir AST bei kylančio INR
  4. DMažų ALT ir AST bei mažo INR
11.FarmakologijaVidutinis

A 19-year-old starts an SSRI for depression. Which is most important for the nurse to monitor during the first weeks?

  1. ANew or worsening suicidal thoughts or agitation
  2. BHearing loss and tinnitus
  3. CDaily bowel movements only
  4. DBlood glucose before every meal and at bedtime
12.FarmakologijaSunkus

On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?

  1. AClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
  2. BGive the patient's own warfarin brought from home without an order
  3. CAssume the omission is intended and do nothing
  4. DTell the patient to stop warfarin permanently
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo widen the airways within minutes
  2. BTo make sputum thinner and easier to cough up
  3. CTo stop the patient coughing completely, day and night
  4. DTo kill bacteria in the airways
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After a fall onto the chest, part of a patient's chest wall moves inward when they breathe in and outward when they breathe out. What does this indicate?

  1. AA large pleural effusion pressing on the chest wall
  2. BNormal chest movement caused by pain on breathing
  3. CA single simple rib fracture with no lung injury
  4. DA flail chest from ribs broken in more than one place
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo stop blood clots from blocking the catheter
  2. BTo give the patient extra fluids
  3. CTo measure the size of the bladder
  4. DTo treat a urinary infection after the operation
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

22 metų pacientui, sergančiam 1 tipo diabetu, gliukozė 28 mmol/l, ketonų 5,2 mmol/l, pH 7,10, kalio 5,9 mmol/l. Kuris teiginys apie kalį teisingas?

  1. ABendras kalio kiekis organizme yra didelis, todėl dabar reikia kalio rišiklio
  2. BPradėjus insuliną kalio pakartotinai tikrinti nereikia
  3. CBendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris
  4. DInsuliną reikia sulaikyti, kad kalio lygis liktų stabilus
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuri skalė naudojama viršutinio virškinamojo trakto kraujavimo rizikai įvertinti prieš endoskopiją?

  1. AWaterlow pragulų rizikos skalė
  2. BWells GVT skalė
  3. CGlazgo komos skalė
  4. DGlazgo-Blatchfordo skalė
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

During preoperative assessment, a patient says their brother had a "very high fever" during an anaesthetic. What is the most important action?

  1. ARecord it as a family allergy to paracetamol
  2. BGive paracetamol before surgery to prevent fever
  3. CInform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
  4. DReassure the patient that fevers after anaesthesia are always harmless
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?

  1. AReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
  2. BUse a soft brush and keep up routine dental care
  3. CAvoid all dental visits until after the baby is born
  4. DStop brushing until the bleeding has settled after birth
20.Akušerinė slaugaSunkus

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo check that it is complete and nothing is retained
  2. BTo decide whether the baby needs vitamin K
  3. CTo estimate the baby's gestational age from its weight
  4. DTo check the mother's blood type and Rh factor
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kūdikis gimė 29 savaitę ir dabar jam 2 mėnesiai. Kada reikia suleisti įprastas 2 mėnesių vakcinas?

  1. ATik po pirmojo gimtadienio
  2. BTik kai kūdikis sveria 5 kg
  3. CDabar, pagal kūdikio chronologinį amžių
  4. DTik kai kūdikiui sueis 2 mėnesiai pagal koreguotą amžių
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. ACompressions with one finger over the upper sternum
  2. BThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
  3. CBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
  4. DBoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ASudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  2. BLip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  3. CShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  4. DRestless pacing and an inability to sit still
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
  2. BGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
  3. CStop the medicine so that there is no risk of sharing
  4. DSharing is fine as long as the friends are the same age
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111211:35 AM?23:3510:3512:3511:35

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 11:35 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

11:35 AM
  1. 123:35
  2. 210:35
  3. 312:35
  4. 411:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tsp · 2/parą · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 2 tsp geriamosios suspensijos du kartus per dieną 10 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

2 tspdu kartus per dieną10 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2%20 mLm = ? mg

Kiek miligramų vaisto m yra 20 mL 2 % (w/v) tirpalo?

2% w/v20 mL
m = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.250 mL? mL/h500 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 500 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./250 mL500 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL25 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 25 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

25 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 20 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

20 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas200 mLsultys200 mLarbata240 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas475 mLšlapimas375 mLšlapimas425 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 200 mLsultys: 200 mLarbata: 240 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 475 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 425 mLvėmalai: 250 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 50 mL/hpradžia 07:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 07:00 100 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 50 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL100 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Kodėl tai yra atsakymas

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Atsakymas

D · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Full name and date of birth, checked against the wristband

Kodėl tai yra atsakymas

At least two personal identifiers, such as name, date of birth and hospital number, are checked with the patient and the wristband. Bed and room numbers change and are not identifiers.

Atsakymas

B · Full name and date of birth, checked against the wristband
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Poekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas

Kodėl tai yra atsakymas

Nuplovęs žaizdą vandeniu ir muilu, slaugytojas nedelsdamas praneša, kad būtų galima įvertinti ekspoziciją. ŽIV poekspozicinę profilaktiką reikia pradėti kuo anksčiau, geriausia per kelias valandas ir ne vėliau kaip per 72 valandas.

Atsakymas

A · Poekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Kodėl tai yra atsakymas

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Atsakymas

C · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Pacientą, sergantį pneumonija, stabilų vartojant geriamuosius antibiotikus

Kodėl tai yra atsakymas

Perkeliamai slaugytojai reikėtų skirti stabilius pacientus, kurių priežiūrai pakanka bendrų įgūdžių. Nauja tracheostoma, aktyvus kraujavimas ir insulino infuzija dėl DKA reikalauja skyriaus specifinės patirties ir atidaus stebėjimo.

Atsakymas

A · Pacientą, sergantį pneumonija, stabilų vartojant geriamuosius antibiotikus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure

Kodėl tai yra atsakymas

Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.

Atsakymas

D · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Just before or with a meal

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.

Atsakymas

A · Just before or with a meal
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · APTT for heparin and INR for warfarin

Kodėl tai yra atsakymas

The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.

Atsakymas

C · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Dehidratacija

Kodėl tai yra atsakymas

Kai organizmui trūksta skysčių, inkstai reabsorbuoja daugiau karbamido, todėl BUN didėja neproporcingai kreatininui (BUN ir kreatinino santykis virš 20:1). Kepenų nepakankamumas ir mažai baltymų turinti dieta BUN sumažina.Patikrinta pagal: BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Dehidratacija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Labai didelių ALT ir AST bei kylančio INR

Kodėl tai yra atsakymas

Toksiška dozė pažeidžia kepenų ląsteles, todėl ALT ir AST staigiai didėja, o kepenų nepakankamumas didina INR. Acetilcisteinas yra priešnuodis ir geriausiai veikia duotas anksti.Patikrinta pagal: Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

C · Labai didelių ALT ir AST bei kylančio INR
11.Farmakologija

Atsakymas: A · New or worsening suicidal thoughts or agitation

Kodėl tai yra atsakymas

Antidepressants can increase suicidal thinking in young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up and a clear plan for reporting such thoughts are essential.

Atsakymas

A · New or worsening suicidal thoughts or agitation
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)

Kodėl tai yra atsakymas

Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.

Atsakymas

A · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · To make sputum thinner and easier to cough up

Kodėl tai yra atsakymas

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Atsakymas

B · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · A flail chest from ribs broken in more than one place

Kodėl tai yra atsakymas

A flail segment occurs when adjacent ribs are fractured in two or more places, so the segment moves paradoxically. It is often associated with lung contusion and respiratory failure. Management includes oxygen, strong analgesia and sometimes ventilation or surgical fixation.

Atsakymas

D · A flail chest from ribs broken in more than one place
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · To stop blood clots from blocking the catheter

Kodėl tai yra atsakymas

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Atsakymas

A · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Bendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris

Kodėl tai yra atsakymas

Esant DKA, kalis išeina iš ląstelių, o inkstai jį praranda su šlapimu, todėl serumo kalis gali būti normalus ar padidėjęs, nepaisant didelio bendro deficito. Skysčiai ir insulinas jį greitai sumažina. Kalis atidžiai stebimas ir papildomas, kai nukrenta į normalų intervalą, pagal protokolą.

Atsakymas

C · Bendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Glazgo-Blatchfordo skalė

Kodėl tai yra atsakymas

Glazgo-Blatchfordo skalė naudoja karbamidą, hemoglobiną, sistolinį kraujospūdį, pulsą, meleną, sinkopę, kepenų ligą ir širdies nepakankamumą, kad nustatytų pacientus, kuriems reikia intervencijos. Pilna Rockall skalė naudojama po endoskopijos.

Atsakymas

D · Glazgo-Blatchfordo skalė
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family

Kodėl tai yra atsakymas

Malignant hyperthermia susceptibility is inherited. The anaesthetist plans a trigger-free anaesthetic, avoiding volatile agents and suxamethonium, and the family may be referred for testing.

Atsakymas

C · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Use a soft brush and keep up routine dental care

Kodėl tai yra atsakymas

Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.

Atsakymas

B · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · To check that it is complete and nothing is retained

Kodėl tai yra atsakymas

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Atsakymas

A · To check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Dabar, pagal kūdikio chronologinį amžių

Kodėl tai yra atsakymas

Neišnešioti kūdikiai daugumoje kalendorių skiepijami pagal chronologinį amžių (laiką nuo gimimo), o ne koreguotą amžių. Kai kurie labai neišnešioti kūdikiai pirmąsias vakcinas gauna ligoninėje, stebint dėl apnėjos.

Atsakymas

C · Dabar, pagal kūdikio chronologinį amžių
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Kodėl tai yra atsakymas

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Atsakymas

B · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Kodėl tai yra atsakymas

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Atsakymas

C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Atsakymas

A · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 11:35

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

11 AM → 11

Atsakymas

11:35

Atsakymas

11:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 200 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Visas kursas

V = 10 mL × 2/parą × 10 = 200 mL

Atsakymas

V = 200 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: m = 400 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Vaisto masė

m = 20·20 = 400 mg

Atsakymas

m = 400 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 5 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 500/100 = 5 mL/h

Atsakymas

R = 5 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

25/60 = 0,4167 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,4167·60 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 22,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

20·60/60 = 20 mL/h

Likęs laikas

t = 450/20 = 22,5 h

Atsakymas

t = 22,5 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −285 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 200 + 200 + 240 = 640 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1240 mL

Iš viso išskirta

475 + 375 + 425 + 250 = 1525 mL

Balansas

B = 1240 − 1525 = −285 mL

Atsakymas

B = −285 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL liko

Antroji dalis

100/50 = 2 h

Bendra trukmė

t = 4 + 2 = 6 h

Atsakymas

t = 6 h

Tai maždaug 6 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 13:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 2 + 1 + 2 + 3 + 3 + 2 = 13

Atsakymas

B = 13
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 4 + 1 + 3 + 1 = 12

Rizikos lygis

12 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions