NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. AAn ice bath until the patient shivers
  2. BRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  3. CLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
  4. DExtra blankets to make the patient sweat it out
2.Slaugos pagrindaiSunkus

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AContinue until all the secretions have been removed from the airway
  2. BIncrease the suction pressure to finish faster
  3. CInsert the catheter further into the airway
  4. DStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?

  1. ANaloxone and flumazenil
  2. BAtropine and pralidoxime
  3. CVitamin K and protamine
  4. DAcetylcysteine and charcoal
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas davė vaistą netinkamam pacientui. Pacientas atrodo gerai. Kas svarbiausia pirmiausia?

  1. AĮvertinti pacientą ir stebėti vaisto poveikį
  2. BKam nors pasakyti tik pamainos pabaigoje
  3. CPirmiausia užpildyti incidento ataskaitą
  4. DNieko nesakyti pacientui, kad jo nenustebintų
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas prašo slaugytojo padėjėjo naudoti mechaninį keltuvą. Padėjėjas sako, kad niekada nebuvo mokytas juo naudotis. Kuri delegavimo „teisinga" sąlyga būtų pažeista, jei slaugytojas primygtų?

  1. ATeisingas asmuo
  2. BTeisinga užduotis
  3. CTeisinga priežiūra ir vertinimas
  4. DTeisingi nurodymai ir bendravimas
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?

  1. AAn adult with influenza
  2. BA child with chickenpox (varicella)
  3. CA teenager with mumps
  4. DA child with pertussis (whooping cough)
7.Klinikinė slaugaVidutinis

How is Helicobacter pylori infection usually treated?

  1. AAntacids alone, taken after every meal for a month
  2. BA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
  3. CSurgery to remove the stomach
  4. DA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Klinikinė slaugaSunkus

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. AAcute kidney injury
  2. BSyndrome of inappropriate ADH secretion
  3. CDiabetes mellitus
  4. DDiabetes insipidus
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?

  1. ASerum lithium level
  2. BAbsolute neutrophil count
  3. CSerum amylase
  4. DInternational normalized ratio
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with SIADH is on fluid restriction. Which task can the RN delegate to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. ADeciding when to recheck the sodium level
  2. BMeasuring and recording intake and output
  3. CTeaching the reasons for fluid restriction
  4. DAssessing the patient for new confusion
11.FarmakologijaVidutinis

A patient wants to stop paroxetine suddenly. What should the nurse explain?

  1. AStopping suddenly causes dangerous low blood sugar
  2. BStopping suddenly causes the drug to work better for a while
  3. CIt can be stopped at any time, as antidepressants cause no withdrawal effects
  4. DIt can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui, neseniai pradėjusiam vartoti haloperidolį, atsiranda aukšta temperatūra, „švino vamzdžio“ tipo raumenų rigidiškumas, sumišimas ir labai didelis kreatinkinazės aktyvumas. Kokia labiausiai tikėtina diagnozė?

  1. APiktybinė hipertermija dėl anestezijos
  2. BPiktybinis neurolepsinis sindromas
  3. CSerotonino sindromas
  4. DŪminė distonija
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. ABoth drugs should be taken together each day for the best effect
  2. BSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  3. CThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  4. DThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with life-threatening asthma has not responded to repeated nebulised salbutamol (albuterol), ipratropium and steroids. Which drug is commonly given intravenously next?

  1. AIntravenous furosemide
  2. BMagnesium sulfate
  3. CMorphine
  4. DMetoprolol
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has a nephrostomy tube. Which finding needs urgent action?

  1. ASteady urine drainage into the bag
  2. BLight pink urine on the first day after insertion
  3. CDrainage that stops suddenly with new loin pain
  4. DA dry, intact dressing at the site
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

On the first day after a kidney transplant, urine output suddenly falls from 200 mL/h to 10 mL/h. What should the nurse check first?

  1. AThe patient's blood glucose level
  2. BThe patient's temperature and pulse
  3. CWhether the patient has eaten
  4. DThat the catheter is not blocked or kinked
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which diet is usually recommended for a patient with cirrhosis and hepatic encephalopathy?

  1. AOnly clear fluids for several weeks
  2. BNormal protein and enough calories, with a late-evening snack
  3. CA very low-protein diet for the rest of their life to lower ammonia
  4. DNo food at all until the confusion settles
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Kuriam pacientui didžiausia kvėpavimo slopinimo rizika dėl pooperacinio opioidų PCA?

  1. AJaunam pacientui, daug mėnesių reguliariai vartojusiam opioidus
  2. BPacientui be kitų sveikatos problemų, gaunančiam paracetamolį
  3. CPacientui, kurio skausmo balas 8/10 ir kuris visiškai budrus
  4. DOpioidų nevartojusiam vyresnio amžiaus pacientui, turinčiam miego apnėją ir vartojančiam raminamąjį
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kada paprastai atliekamas sprando skaidrumo tyrimas pirmojo trimestro patikrai?

  1. AMaždaug 11–14 savaitę
  2. BMaždaug 18–22 savaitę
  3. CMaždaug 6–8 savaitę
  4. DMaždaug 28–32 savaitę
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 6 weeks has vaginal spotting and one-sided pelvic pain. Her hCG rose only slightly over 48 hours and no pregnancy is seen in the uterus on transvaginal ultrasound. What is the priority concern?

  1. AA complete miscarriage with no further risk
  2. BA molar pregnancy
  3. CA normal early pregnancy
  4. DAn ectopic pregnancy
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. ANo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
  2. BOnly if the parents give written permission first
  3. CYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  4. DNo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Šeima primygtinai reikalauja pasilikti su vaiku skausmingos procedūros metu. Koks atsakas tinkamiausias į šeimą orientuotoje priežiūroje?

  1. ALeisti pasilikti tik jei stovi kampe ir neliečia, nelaiko ir nekalba su vaiku
  2. BPrimygtinai reikalauti, kad visais atvejais laukia lauke
  3. CPalaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
  4. DPasakyti, kad jų buvimas sukelia vaikui prastesnį elgesį
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

How does memantine work in Alzheimer's disease?

  1. AIt inhibits the breakdown of acetylcholine
  2. BIt blocks dopamine D2 receptors
  3. CIt blocks NMDA glutamate receptors
  4. DIt increases serotonin by blocking its reuptake
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who stopped drinking 24 hours ago has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What is the nurse's first action?

  1. AGive oral thiamine with a glass of water
  2. BRestrain his arms and legs to stop the movements
  3. CProtect the airway and keep him safe from injury
  4. DPut something in his mouth to stop him biting his tongue
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C95,5 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 95,5 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

95,5 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0021:3501:40t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 21:35 ir baigiasi 01:40 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

21:3501:40
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

18 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

18 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.250 mL? mL/h800 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 800 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./250 mL800 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 8 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg500 mL6 mL/h? mcg/min

400 mg 500 mL infuzija lašinama 6 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

400 mg/500 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLarbata240 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas225 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 107 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

107 kg12 hšlapimas: 225 mLšlapimas: 225 mLžaizdos drenas: 120 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL100 mL sulašinta125 mL/h13:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. 13:00 jau sulašinta 100 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL100 mL sulašinta125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, taria netinkamus, atsitiktinius žodžius ir geriausias motorinis atsakas: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Kodėl tai yra atsakymas

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Atsakymas

C · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Kodėl tai yra atsakymas

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Atsakymas

D · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Atropine and pralidoxime

Kodėl tai yra atsakymas

Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.

Atsakymas

B · Atropine and pralidoxime
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Įvertinti pacientą ir stebėti vaisto poveikį

Kodėl tai yra atsakymas

Svarbiausia pirmiausia yra paciento sauga: įvertinti, stebėti ir informuoti paskyrusį gydytoją, kuris nusprendžia dėl gydymo. Tada apie klaidą pranešama ligoninės sistemoje, o pacientas informuojamas pagal tvarką.

Atsakymas

A · Įvertinti pacientą ir stebėti vaisto poveikį
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Teisingas asmuo

Kodėl tai yra atsakymas

Teisingas asmuo reiškia, kad deleguojamas asmuo turi mokymą ir kompetenciją užduočiai. Keltuvo naudojimas paprastai yra deleguojama užduotis, bet ne neapmokytam asmeniui. Slaugytojas turėtų organizuoti mokymą arba atlikti užduotį su pagalba.

Atsakymas

A · Teisingas asmuo
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · A child with chickenpox (varicella)

Kodėl tai yra atsakymas

Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.

Atsakymas

B · A child with chickenpox (varicella)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor

Kodėl tai yra atsakymas

Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.

Atsakymas

D · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Diabetes insipidus

Kodėl tai yra atsakymas

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Atsakymas

D · Diabetes insipidus
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Absolute neutrophil count

Kodėl tai yra atsakymas

Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.

Atsakymas

B · Absolute neutrophil count
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Measuring and recording intake and output

Kodėl tai yra atsakymas

UAP can measure and record intake and output and weigh the patient, then report the values to the RN. Assessing mental status, teaching and making decisions about laboratory monitoring need nursing judgment and remain with the RN.

Atsakymas

B · Measuring and recording intake and output
11.Farmakologija

Atsakymas: D · It can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability

Kodėl tai yra atsakymas

Antidepressant discontinuation syndrome is common with short half-life drugs such as paroxetine and venlafaxine. The dose is tapered gradually under supervision.

Atsakymas

D · It can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Piktybinis neurolepsinis sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Piktybinis neurolepsinis sindromas išsivysto po dopamino antagonistų per kelias dienas, jam būdingas švino vamzdžio rigidiškumas, karščiavimas ir padidėjęs KK. Serotonino sindromas išsivysto greičiau, jam būdingas klonusas ir hiperrefleksija.

Atsakymas

B · Piktybinis neurolepsinis sindromas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Kodėl tai yra atsakymas

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Atsakymas

C · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Magnesium sulfate

Kodėl tai yra atsakymas

A single dose of IV magnesium sulfate is recommended in acute severe or life-threatening asthma that does not respond to initial treatment. Senior and critical care help is called early. Sedatives and beta-blockers are dangerous in acute asthma.

Atsakymas

B · Magnesium sulfate
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Drainage that stops suddenly with new loin pain

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden stop in drainage with pain suggests the tube is blocked or dislodged, so the kidney is obstructed again. The nurse checks for kinks and escalates urgently. Fever or rigors may signal infection.

Atsakymas

C · Drainage that stops suddenly with new loin pain
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · That the catheter is not blocked or kinked

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden drop in output after transplant may be caused by a blocked catheter, often from clots. The nurse checks the tubing and may flush the catheter per protocol, and then escalates urgently, because vascular thrombosis or rejection are also possible.

Atsakymas

D · That the catheter is not blocked or kinked
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack

Kodėl tai yra atsakymas

Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.

Atsakymas

B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Opioidų nevartojusiam vyresnio amžiaus pacientui, turinčiam miego apnėją ir vartojančiam raminamąjį

Kodėl tai yra atsakymas

Rizikos veiksniai: opioidų nevartojimas anksčiau, vyresnis amžius, obstrukcinė miego apnėja, nutukimas, inkstų ar kepenų funkcijos sutrikimas, plaučių liga ir kartu vartojami raminamieji (benzodiazepinai, gabapentinoidai). Tokiems pacientams reikia atidesnio sedacijos, kvėpavimo dažnio ir saturacijos stebėjimo, kartais nuolatinio.

Atsakymas

D · Opioidų nevartojusiam vyresnio amžiaus pacientui, turinčiam miego apnėją ir vartojančiam raminamąjį
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Maždaug 11–14 savaitę

Kodėl tai yra atsakymas

Sprando skaidrumas matuojamas maždaug 11–14 savaitę, dažnai kartu su kraujo žymenimis. Išsamus anatominis ultragarsinis tyrimas atliekamas maždaug 18–22 savaitę.

Atsakymas

A · Maždaug 11–14 savaitę
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · An ectopic pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

A slowly rising hCG with an empty uterus at a level where a sac should be seen suggests an ectopic pregnancy. Rupture can cause life-threatening bleeding, so she needs close monitoring and urgent review.

Atsakymas

D · An ectopic pregnancy
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Kodėl tai yra atsakymas

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Atsakymas

C · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Palaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį

Kodėl tai yra atsakymas

Šeimos buvimas procedūrų metu palaikomas į šeimą orientuotoje priežiūroje. Paruoškite tėvus, suteikite jiems vaidmenį, pavyzdžiui, laikyti ar blaškyti vaiką, ir leiskite jiems patiems pasirinkti, ar pasilikti.

Atsakymas

C · Palaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · It blocks NMDA glutamate receptors

Kodėl tai yra atsakymas

Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.

Atsakymas

C · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Protect the airway and keep him safe from injury

Kodėl tai yra atsakymas

During a seizure, the nurse protects the airway, removes nearby hazards, does not restrain or put anything in the mouth, and calls for help. Alcohol withdrawal seizures are most likely in the first 48 hours.

Atsakymas

C · Protect the airway and keep him safe from injury
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 35,3 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

95,5 − 32 = 63,5

Dauginkite iš 5/9

T = 63,5·5/9 = 35,28 ≈ 35,3 °C

Atsakymas

T = 35,3 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 245 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

21:35 → 24:00 = 145 min

Po vidurnakčio

00:00 → 01:40 = 100 min

Iš viso

t = 145 + 100 = 245 min

Atsakymas

t = 245 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·18 = 90 mg

Tūris

V = 90/25 = 3,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 8 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 800/100 = 8 mL/h

Atsakymas

R = 8 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 31 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

8·60 = 480 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·10/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Atsakymas

R = 31 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 31 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 80 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

6·800 = 4800 mcg/h

Dozė per minutę

D = 4800/60 = 80 mcg/min

Atsakymas

D = 80 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,35 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

225 + 225 = 450 mL

Kilogramui per valandą

U = 450/(107·12) = 0,3505 ≈ 0,35 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,35 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,2 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 100 = 400 mL

Laikas

t = 400/125 = 3,2 h

Atsakymas

t = 3,2 h

Tai maždaug 3 h 12 min, todėl maišelis ištuštės apie 16:12.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: taria netinkamus, atsitiktinius žodžius → 3
M: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas) → 4

Sudėtis

GCS = 3 + 3 + 4 = 10

Sunkumas

GCS 10 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 0 + 20 + 0 + 15 = 60

Rizikos lygis

60 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions