NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pacientas negali atsistoti, kad būtų išmatuotas MUST patikros priemonei. Kaip galima įvertinti jo ūgį?

  1. APagal lovos ilgį
  2. BPagal paciento batų dydį
  3. CPagal dilbio (alkūnkaulio) ilgį
  4. DPaprašius lankytojo atspėti
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Vyresnio amžiaus pacientą tris dienas vargina viduriavimas, atsistojus svaigsta galva ir jis išskiria nedidelius tamsaus šlapimo kiekius. Kokia problema labiausiai tikėtina?

  1. ANormalus senėjimas, kuriam veiksmų nereikia
  2. BŠlapimo susilaikymas dėl pilnos šlapimo pūslės
  3. CDehidratacija dėl skysčių netekimo
  4. DSkysčių perkrova dėl per didelio gėrimo
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Pamokiusi pacientą apie naują vaistą, kaip slaugytoja geriausiai patikrina supratimą?

  1. APaklausia „Ar suprantate?“ ir pasitenkina atsakymu „taip“
  2. BDuoda spausdintą lapelį apie vaistą ir tikisi, kad pacientas jį perskaitys namuose
  3. CPaprašo paciento savais žodžiais paaiškinti, kaip ir kada jį vartoti
  4. DPaklausia šeimos, ar ji suprato mokymą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytoja prašo kolegos „tik užmesti akį“ į insulino infuziją prieš ją pradedant. Kas daro patikrinimą tikrai nepriklausomą?

  1. APirmoji slaugytoja garsiai perskaito duomenis, o antroji pritaria
  2. BAntroji slaugytoja pasirašo dokumentuose, kai pirmoji jau pradėjo infuziją
  3. CAntroji slaugytoja atskirai patikrina nurodymą, vaistą, dozę ir siurblio nustatymus, nežinodama atsakymo
  4. DAntroji slaugytoja pažiūri į maišelio etiketę nuo durų
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pacientui staiga bėga kraujas iš nosies, jis budrus ir kvėpuoja normaliai. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. APasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
  2. BPaprašo pacientą stipriai nusišnypšti, kad pasišalintų krešuliai
  3. CPaguldo pacientą ant nugaros su pagalve po keliais
  4. DAtloškia galvą ir uždeda ledo ant sprando
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientei, esančiai 34 nėštumo savaitę, atsirado neskausmingas ryškiai raudonas kraujavimas iš makšties. Ko slaugytojas turėtų vengti?

  1. AMakšties tyrimo
  2. BĮklotų svėrimo kraujo netekčiai įvertinti
  3. CVaisiaus širdies ritmo stebėsenos
  4. DKraujospūdžio ir pulso matavimo
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Slaugytojas randa pacientą gulintį ant grindų prie lovos. Ką reikia daryti pirmiausia?

  1. APaskambinti paciento šeimai
  2. BUžpildyti incidento ataskaitos formą
  3. CIškart pakelti pacientą atgal į lovą, kad jam būtų patogu
  4. DPatikrinti, ar pacientas nesusižeidė, prieš jį judinant
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientui, kuriam paūmėjo LOPL, nepaisant optimalaus medikamentinio gydymo ir kontroliuojamo deguonies tiekimo, išlieka acidozė ir didelis PaCO2. Koks gydymas paprastai svarstomas toliau?

  1. AViso deguonies terapijos nutraukimas
  2. BSedacija, siekiant sulėtinti kvėpavimą
  3. CDeguonis 15 l/min per kaukę be pakartotinio įkvėpimo
  4. DNeinvazinė ventiliacija
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Paskirtas išmatų tyrimas Clostridioides difficile nustatyti. Koks mėginys tinkamas?

  1. ATiesiosios žarnos tepinėlis iš vidurių užkietėjimu sergančio paciento
  2. BBet kurios išmatos po vidurius laisvinančio vaisto dozės
  3. CFormuotų, kietų išmatų mėginys
  4. DNeformuotos (skystos ar minkštos) išmatos
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Slaugytojas moko pacientą, pradedantį vartoti varfariną. Kuris paciento teiginys rodo, kad reikia papildomo mokymo?

  1. A„Žalių lapinių daržovių suvartosiu maždaug tiek pat“
  2. B„INR tikrinsiuosi tiek kartų, kiek man liepia“
  3. C„Jei praleisiu dozę, kitą dieną išgersiu dvi tabletes“
  4. D„Apie varfariną pasakysiu savo odontologui ir vaistininkui“
11.FarmakologijaVidutinis

Kaip reikia naudoti hioscino (skopolamino) pleistrą nuo judesio ligos?

  1. APriklijuoti ant krūtinės tik prasidėjus vėmimui
  2. BPriklijuoti už ausies likus kelioms valandoms iki kelionės
  3. CPerpjauti pusiau vaikams be patarimo
  4. DNuryti, jei nėra vandens
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui, vartojančiam AKF inhibitorių, atsirado sausas kosulys ir vaistas pakeistas losartanu. Kodėl losartanas mažiau linkęs sukelti kosulį?

  1. AJis neblokuoja bradikinino skaidymo
  2. BInkstai jį išskiria greičiau
  3. CJis taip pat veikia kaip bronchus plečiantis vaistas
  4. DJis blokuoja kvėpavimo takų histamino receptorius
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kaip vareniklinas padeda mesti rūkyti?

  1. APagreitina nikotino pašalinimą kepenimis
  2. BPakeičia nikotiną per odą, kaip nikotino pleistras
  3. CIš dalies stimuliuoja ir iš dalies blokuoja nikotino receptorius
  4. DDaro, kad cigaretės skonis būtų metalinis ir rūkymas atrodytų nemalonus
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Ventiliuojamas pacientas su sunkiu ŪKDS bus paguldomas ant pilvo. Kokia pagrindinė priežastis ir pagrindinė slaugos rizika?

  1. AGerina oksigenaciją; rizikos – spaudimo pažeidimai ir vamzdelio pasislinkimas
  2. BGydo infekciją; rizika – karščiavimas
  3. CMažina kraujospūdį; pagrindinė rizika – atšokusi hipertenzija
  4. DGerina virškinimą ir žarnyno judrumą; pagrindinė rizika – vidurių užkietėjimas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam diabetine neuropatija, atsirado opa pėdos priekinėje dalyje. Kuri priemonė svarbiausia gijimui?

  1. AUždengti ją ir patikrinti po mėnesio
  2. BDaugiau vaikščioti kraujotakai pagerinti
  3. CKasdien mirkyti pėdą karštame vandenyje
  4. DPašalinti spaudimą nuo opos
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientui pasireiškė karščiavimas, sumišimas, keistas elgesys ir naujas priepuolis. Įtariamas herpes simplex encefalitas. Kuris vaistas paprastai skiriamas nedelsiant?

  1. AAciklovyras į veną
  2. BAmoksicilinas per burną
  3. CPrednizolonas per burną
  4. DInsulinas į veną
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Įprastas žaizdos tepinėlis išaugino bakterijų, bet žaizdoje nėra infekcijos požymių. Ką tai paprastai reiškia?

  1. AŽaizdą reikia vėl susiūti
  2. BTepinėlio rezultatas reiškia, kad žaizda infekuota
  3. CPacientui nedelsiant reikia antibiotikų į veną, nesvarbu, kaip atrodo žaizda
  4. DŽaizda kolonizuota; antibiotikų paprastai nereikia
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Kodėl po didelių metotreksato dozių skiriama folino rūgšties (leukovorino)?

  1. AKad gydymo metu neslinktų plaukai
  2. BKad padidėtų priešvėžinis poveikis navikui
  3. CKad būtų gydoma tik paciento anemija
  4. DKad normalios ląstelės būtų apsaugotos nuo metotreksato toksiškumo
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Žindanti motina antrą dieną maitinimo metu jaučia pogimdyminius skausmus (mėšlungį). Kas tai paaiškina?

  1. AŽindant išsiskiriantis oksitocinas sutraukia gimdą
  2. BJos pieno gamyba per maža
  3. CJi serga šlapimo takų infekcija
  4. DPlacenta neišėjo visa ir vis dar stumiama lauk
20.Akušerinė slaugaSunkus

Moteriai prieš 30 minučių į veną suleistas opioidas. Dabar kardiotokogramoje matomas minimalus kintamumas, bet deceleracijų nėra. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AOpioido poveikis vaisiaus smegenims
  2. BVirkštelės iškritimas
  3. CPlacentos atsiskyrimas
  4. DSunki vaisiaus anemija dėl Rh ligos
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kas yra „sutikimas" (assent) vaikų priežiūroje?

  1. AForma, leidžianti ligoninei gydyti bet kurį vaiką be tėvų sutikimo
  2. BTėvų pasirašytas teisinis sutikimas dėl operacijos
  3. CVaiko pritarimas priežiūrai, siekiamas kartu su tėvų sutikimu
  4. DGydytojo sprendimas, kuris gydymas geriausias
22.Pediatrinė slaugaSunkus

15 metų paauglė, serganti cistine fibroze, nustojo atlikti kasdienę kineziterapiją. Koks geriausias požiūris?

  1. AIšsiaiškinti jos priežastis ir kartu su ja suplanuoti gydymą, tinkantį jos kasdienybei
  2. BPasakyti tėvams prižiūrėti kiekvieną seansą, kol jai sukaks 18
  3. CNutraukti kineziterapiją, nes ji jos nenori
  4. DGriežtai perspėti, kad ji greitai mirs, jei nedarys, kas sakoma
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Pacientas primygtinai tvirtina, kad personalas nuodija jo maistą. Koks geriausias pradinis požiūris?

  1. ASutikti su juo, kad jis pasitikėtų
  2. BGriežtai pasakyti, kad maisto negaus, kol nenustos kaltinti
  3. CLogiškai ginčytis, kol jis pripažins, kad klysta
  4. DPripažinti jo baimę nesiginčijant dėl įsitikinimo ir kreipti dėmesį į tikrove pagrįstas temas
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientui, nustojusiam gerti prieš 24 valandas, lovoje prasideda generalizuotas toniklonikinis traukulių priepuolis. Koks pirmasis slaugytojo veiksmas?

  1. AĮkišti kažką į burną, kad jis neįkąstų liežuvio
  2. BApsaugoti kvėpavimo takus ir apsaugoti jį nuo sužalojimo
  3. CSuvaržyti jo rankas ir kojas, kad judesiai liautųsi
  4. DDuoti išgerti tiamino užgeriant stikline vandens
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111214:45?2:45 AM2:45 PM4:45 PM1:45 PM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 14:45 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

14:45
  1. 12:45 AM
  2. 22:45 PM
  3. 34:45 PM
  4. 41:45 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
120 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 120 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

120 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

6 kg sveriančiam vaikui paskirta 15 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

6 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 950 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

950 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
160 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 8 valandas. Po 6 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 160 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 8 hpo 6 h: 160 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 250 mL, jis laša 20 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas240 mLvanduo350 mLsultys100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas225 mLšlapimas475 mLšlapimas500 mLšlapimas400 mLžaizdos drenas50 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

pienas: 240 mLvanduo: 350 mLsultys: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 80 mL/hpradžia 11:30tiš viso​ = ? h100 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 11:30 100 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 80 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL100 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 35,5 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 97%orasSBP 150HR 76AT 35,5 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Pagal dilbio (alkūnkaulio) ilgį

Kodėl tai yra atsakymas

MUST apima lenteles, pagal kurias ūgis įvertinamas pagal alkūnkaulio ilgį, kai pacientas negali atsistoti. Taip pat galima naudoti paties paciento nurodytą ūgį, jei jis patikimas.

Atsakymas

C · Pagal dilbio (alkūnkaulio) ilgį
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Dehidratacija dėl skysčių netekimo

Kodėl tai yra atsakymas

Viduriuojant netenkama vandens ir elektrolitų. Ortostatinis svaigulys ir koncentruotas mažo tūrio šlapimas rodo dehidrataciją, kuriai reikia skysčių papildymo, elektrolitų patikros ir atidaus stebėjimo.

Atsakymas

C · Dehidratacija dėl skysčių netekimo
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Paprašo paciento savais žodžiais paaiškinti, kaip ir kada jį vartoti

Kodėl tai yra atsakymas

Taikant teach-back metodą, pacientas savais žodžiais paaiškina informaciją, o tai parodo, ar mokymas buvo veiksmingas. Atsakymas „taip“ į klausimą „Ar suprantate?“ supratimo nepatvirtina.

Atsakymas

C · Paprašo paciento savais žodžiais paaiškinti, kaip ir kada jį vartoti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Antroji slaugytoja atskirai patikrina nurodymą, vaistą, dozę ir siurblio nustatymus, nežinodama atsakymo

Kodėl tai yra atsakymas

Atliekant nepriklausomą dvigubą patikrinimą, antrasis asmuo kiekvieną žingsnį atlieka pats, o paskui abu rezultatai palyginami. Atsakymo skaitymas garsiai ar žvilgsnis iš šalies skatina patvirtinimo šališkumą.

Atsakymas

C · Antroji slaugytoja atskirai patikrina nurodymą, vaistą, dozę ir siurblio nustatymus, nežinodama atsakymo
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį

Kodėl tai yra atsakymas

Palinkimas į priekį neleidžia kraujui patekti į kvėpavimo takus ir skrandį, o tvirtas minkštosios nosies dalies spaudimas dažniausiai sustabdo kraujavimą. Atloškus galvą ar gulint kraujas teka į gerklę.

Atsakymas

A · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Makšties tyrimo

Kodėl tai yra atsakymas

Neskausmingas ryškiai raudonas kraujavimas rodo pirmeigę placentą (placenta praevia). Makšties tyrimas gali sukelti gausų kraujavimą, todėl jo vengiama, kol nežinoma placentos padėtis.

Atsakymas

A · Makšties tyrimo
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Patikrinti, ar pacientas nesusižeidė, prieš jį judinant

Kodėl tai yra atsakymas

Po griuvimo pirmiausia įvertinama paciento būklė, įskaitant kvėpavimo takus, kvėpavimą, kraujotaką, galvos traumą ir galimus lūžius, ir tik tada sprendžiama, kaip jį saugiai perkelti. Paskui apie griuvimą pranešama ir peržiūrimas slaugos planas.

Atsakymas

D · Patikrinti, ar pacientas nesusižeidė, prieš jį judinant
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Neinvazinė ventiliacija

Kodėl tai yra atsakymas

Kai LOPL sukelta hiperkapninė kvėpavimo nepakankamumo būklė išlieka nepaisant gydymo, neinvazinė ventiliacija (dviejų lygių teigiamas slėgis) palaiko vėdinimą ir mažina PaCO2. Nutraukus deguonies tiekimą atsirastų pavojinga hipoksija.

Atsakymas

D · Neinvazinė ventiliacija
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Neformuotos (skystos ar minkštos) išmatos

Kodėl tai yra atsakymas

C. difficile tyrimas atliekamas iš neformuotų išmatų pacientams, kurie viduriuoja, nes daug žmonių nešioja šį mikroorganizmą be ligos. Ištyrus formuotas išmatas ar išmatas po vidurius laisvinančių vaistų, galima nustatyti klaidingą diagnozę.Patikrinta pagal: C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Neformuotos (skystos ar minkštos) išmatos
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · „Jei praleisiu dozę, kitą dieną išgersiu dvi tabletes“

Kodėl tai yra atsakymas

Dvigubinus praleistą varfarino dozę, INR gali padidėti ir gali atsirasti kraujavimas; pacientas turi vadovautis paskyrusio gydytojo nurodymais, paprastai praleistą dozę išgeriant tą pačią dieną arba jos praleidžiant. Pastovus vitamino K suvartojimas, reguliarus INR tikrinimas ir informavimas kitų sveikatos priežiūros specialistų yra teisingi.Patikrinta pagal: Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · „Jei praleisiu dozę, kitą dieną išgersiu dvi tabletes“
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Priklijuoti už ausies likus kelioms valandoms iki kelionės

Kodėl tai yra atsakymas

Pleistras klijuojamas už ausies likus kelioms valandoms iki kelionės, o po to nusiplaunamos rankos. Prisilietus prie akies pirštu su vaistu, gali išsiplėsti vyzdys ir susilpnėti regėjimas.

Atsakymas

B · Priklijuoti už ausies likus kelioms valandoms iki kelionės
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Jis neblokuoja bradikinino skaidymo

Kodėl tai yra atsakymas

AKF (kininazė II) skaido bradikininą, todėl AKF inhibitoriai didina bradikinino kiekį, o tai gali sukelti kosulį ir angioedemą. ARB blokuoja angiotenzino II receptorių, nedarydami įtakos bradikinino skaidymui.

Atsakymas

A · Jis neblokuoja bradikinino skaidymo
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Iš dalies stimuliuoja ir iš dalies blokuoja nikotino receptorius

Kodėl tai yra atsakymas

Vareniklinas yra dalinis nikotininių acetilcholino receptorių agonistas. Jis mažina potraukį ir abstinencijos simptomus bei mažina rūkymo teikiamą malonumą. Dažnas pykinimas, o pacientų prašoma pranešti apie nuotaikos pokyčius.

Atsakymas

C · Iš dalies stimuliuoja ir iš dalies blokuoja nikotino receptorius
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Gerina oksigenaciją; rizikos – spaudimo pažeidimai ir vamzdelio pasislinkimas

Kodėl tai yra atsakymas

Gulėjimas ant pilvo gerina ventiliacijos ir perfuzijos santykį bei oksigenaciją ir pagerina išgyvenamumą sergant sunkiu ŪKDS. Apversti reikia apmokytos komandos. Rizikos apima atsitiktinę ekstubaciją ar kateterių pašalinimą bei veido, krūtinės ir kelių spaudimo pažeidimus, todėl būtinas atsargus paguldymas ir odos tikrinimas.

Atsakymas

A · Gerina oksigenaciją; rizikos – spaudimo pažeidimai ir vamzdelio pasislinkimas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Pašalinti spaudimą nuo opos

Kodėl tai yra atsakymas

Spaudimo pašalinimas (iškrovimas) yra esminis neuropatinės opos gijimui, kartu su infekcijos kontrole, gera kraujotaka ir specializuotos pėdos komandos priežiūra. Karšti mirkymai kelia nudegimų riziką, nes jutimas sumažėjęs.

Atsakymas

D · Pašalinti spaudimą nuo opos
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Aciklovyras į veną

Kodėl tai yra atsakymas

Herpes simplex encefalitas yra gydomas, bet gali sukelti sunkų smegenų pažeidimą. Aciklovyras į veną pradedamas leisti vos įtarus, nelaukiant tyrimų rezultatų. Gydymo metu stebima inkstų funkcija ir hidratacija.

Atsakymas

A · Aciklovyras į veną
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Žaizda kolonizuota; antibiotikų paprastai nereikia

Kodėl tai yra atsakymas

Paviršiuje esančios bakterijos be klinikinių infekcijos požymių yra kolonizacija. Antibiotikai skiriami pagal klinikinius požymius, pvz., plintantį paraudimą, skausmą, karštį, pūlius ar sisteminį negalavimą, o ne vien pagal tepinėlį.

Atsakymas

D · Žaizda kolonizuota; antibiotikų paprastai nereikia
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Kad normalios ląstelės būtų apsaugotos nuo metotreksato toksiškumo

Kodėl tai yra atsakymas

Metotreksatas slopina dihidrofolato reduktazę. Laiku skiriama folino rūgštis apeina šią blokadą normaliose ląstelėse, mažindama toksiškumą, pvz., mukozitą ir mielosupresiją, o metotreksato koncentracija ir inkstų funkcija stebimos.

Atsakymas

D · Kad normalios ląstelės būtų apsaugotos nuo metotreksato toksiškumo
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Žindant išsiskiriantis oksitocinas sutraukia gimdą

Kodėl tai yra atsakymas

Čiulpimas skatina oksitocino išsiskyrimą, kuris sukelia pieno išsiskyrimą ir gimdos susitraukimus. Pogimdyminiai skausmai yra normalūs ir dažnai stipresni moterims, pagimdžiusioms kelis kūdikius. Padeda šlapimo pūslės ištuštinimas ir paprastas nuskausminimas.

Atsakymas

A · Žindant išsiskiriantis oksitocinas sutraukia gimdą
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Opioido poveikis vaisiaus smegenims

Kodėl tai yra atsakymas

Opioidai, magnio sulfatas ir vaisiaus miegas gali laikinai sumažinti kintamumą. Nesant deceleracijų, tikėtina, kad tai susiję su vaistais, tačiau kardiotokogramą reikia stebėti, ar kintamumas atsistato.

Atsakymas

A · Opioido poveikis vaisiaus smegenims
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Vaiko pritarimas priežiūrai, siekiamas kartu su tėvų sutikimu

Kodėl tai yra atsakymas

Vaiko pritarimas (assent) yra paties vaiko sutikimas, išreikštas jo amžiui tinkama kalba, greta tėvų duodamo teisinio sutikimo. Pritarimo siekimas gerbia vaiką ir stiprina bendradarbiavimą bei pasitikėjimą.

Atsakymas

C · Vaiko pritarimas priežiūrai, siekiamas kartu su tėvų sutikimu
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Išsiaiškinti jos priežastis ir kartu su ja suplanuoti gydymą, tinkantį jos kasdienybei

Kodėl tai yra atsakymas

Laikymasis gydymo paauglystėje dažnai mažėja, nes jauni žmonės siekia savarankiškumo ir normalumo. Kliūčių išsiaiškinimas, paauglio įtraukimas į sprendimus, bendrų tikslų nustatymas ir gydymo pritaikymas prie mokyklos bei draugų veikia geriau nei grasinimai.

Atsakymas

A · Išsiaiškinti jos priežastis ir kartu su ja suplanuoti gydymą, tinkantį jos kasdienybei
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Pripažinti jo baimę nesiginčijant dėl įsitikinimo ir kreipti dėmesį į tikrove pagrįstas temas

Kodėl tai yra atsakymas

Ginčijimasis stiprina kliedesius ir ardo pasitikėjimą, o sutikimas juos sustiprina. Reaguokite į jausmą (baimę), laikykitės tikrovės ir siūlykite praktines galimybes, pavyzdžiui, užantspauduotą ar supakuotą maistą.

Atsakymas

D · Pripažinti jo baimę nesiginčijant dėl įsitikinimo ir kreipti dėmesį į tikrove pagrįstas temas
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Apsaugoti kvėpavimo takus ir apsaugoti jį nuo sužalojimo

Kodėl tai yra atsakymas

Priepuolio metu slaugytojas saugo kvėpavimo takus, pašalina aplinkui esančius pavojus, nevaržo ir nieko nekiša į burną bei kviečia pagalbą. Alkoholio abstinencijos traukuliai labiausiai tikėtini per pirmąsias 48 valandas.

Atsakymas

B · Apsaugoti kvėpavimo takus ir apsaugoti jį nuo sužalojimo
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 2:45 PM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

14 − 12 = 2 → PM

Atsakymas

2:45 PM

Atsakymas

2:45 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 2,88 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

Litrais

V = 2880/1000 = 2,88 L

Atsakymas

V = 2,88 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 15·6 = 90 mg

Tūris

V = 90/25 = 3,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,19 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 950/5000 = 0,19 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,19 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 80 mL/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Pradinis greitis

500/8 = 62,5 mL/h

Naujas greitis

R = 160/2 = 80 mL/h

Atsakymas

R = 80 mL/h

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/250 = 0,4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,4·20 = 8 mg/h

Atsakymas

D = 8 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1890 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 240 + 350 + 100 = 690 mL
Intraveninė infuzija: 125·8 = 1000 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1890 mL

Atsakymas

I = 1890 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 12 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL liko

Antroji dalis

800/80 = 10 h

Bendra trukmė

t = 2 + 10 = 12 h

Atsakymas

t = 12 h

Tai maždaug 12 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 1

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Atsakymas

NEWS2 = 1
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 20 + 10 + 15 = 75

Rizikos lygis

75 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions