NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo let patients eat without interruptions, with help where needed
  2. BTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
  3. CTo stop visitors from bringing any food into hospital
  4. DTo make sure all patients eat the same meal at once
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  2. BUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  3. CEncourage contact sports to raise the count
  4. DGive aspirin for any headaches
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. APerform a user seal check
  2. BArrange a new fit test
  3. CWear a surgical mask underneath it
  4. DMoisten the edges so it seals better
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. ADraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
  2. BGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  3. CGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  4. DWait for the culture results before starting the antibiotic
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kuris pacientas tinkamiausias paskirti LPN/LVN?

  1. APacientas, kuriam netrukus bus perpilamas pirmas raudonųjų kraujo kūnelių vienetas
  2. BPacientas, paguldytas prieš 30 minučių su nauju krūtinės skausmu
  3. CPacientas su stabiliu lėtiniu širdies nepakankamumu, kuriam reikia geriamųjų vaistų
  4. DPacientas, atvykstantis iš pooperacinės palatos, kuriam reikia pradinio vertinimo
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?

  1. ADim the room lights so the pupil can get smaller
  2. BRecheck it at the next routine observation in four hours
  3. CReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
  4. DDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AReport it, as statins can cause muscle damage
  2. BAdvise more vigorous exercise to work through it
  3. CReassure them that this is a sign the drug is working
  4. DTell them to double the dose
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. APatients who feel well after six hours never need any treatment at all
  2. BParacetamol overdose causes immediate breathing problems
  3. CLiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  4. DParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, sergančiam netinkamos antidiurezinio hormono sekrecijos sindromu (SIADH), natrio koncentracija 128 mEq/L. Kokios paskirtos priemonės tikėtųsi slaugytojas?

  1. APapildomo vandens vartojimo skatinimo
  2. BDidelių 5 % gliukozės tūrių į veną
  3. CMažai natrio turinčios dietos
  4. DSkysčių ribojimo
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AAcute viral hepatitis
  2. BMultiple myeloma
  3. CPrimary hypothyroidism
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakologijaVidutinis

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. AWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
  2. BAsk another nurse to remember the order
  3. CRemember it and write it in the chart at the end of the shift
  4. DGive the drug without recording the order
12.FarmakologijaSunkus

Vaisto pasiskirstymo tūris labai didelis (pvz., 500 L suaugusiajam). Ką tai rodo?

  1. AVaistas plačiai pasisavinamas audiniuose
  2. BVaistą greitai išskiria inkstai
  3. CVaistas beveik visas lieka plazmos skyriuje
  4. DVaisto negalima leisti į veną
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why are IV fluids given cautiously to a patient with heart failure?

  1. AIV fluids stop diuretics from being absorbed
  2. BIV fluids directly damage the heart valves
  3. CExtra volume can quickly cause pulmonary oedema
  4. DIV fluids lower the blood pressure dangerously
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

During a cardiac arrest, the monitor shows an organised rhythm, but there is no pulse. What should the team do?

  1. ADeliver an unsynchronised shock at once and then check the pulse
  2. BGive adenosine to slow the rhythm down
  3. CStop CPR, because an organised rhythm on the monitor means recovery
  4. DContinue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Traukulių priepuolis tęsiasi penkias minutes ir nesibaigia. Koks įprastas pirmos eilės vaistinis gydymas?

  1. A50 % gliukozė į veną visiems pacientams, tada pakartotinis vertinimas
  2. BAdrenalinas į raumenis į išorinį šlaunies paviršių
  3. CBenzodiazepinas, pvz., lorazepamas į veną ar midazolamas už skruosto
  4. DĮsotinamoji fenitoino dozė į veną prieš bet ką kita
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A man who takes tamsulosin for BPH is listed for cataract surgery. Which statement is correct?

  1. AThe dose should be doubled before surgery to prevent urinary retention
  2. BTamsulosin has no effects outside the urinary tract, so nothing changes
  3. CThe eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
  4. DIt should be swapped for oxybutynin the night before to protect the eye
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. AThiazide diuretics
  2. BCalcium supplements
  3. CProton pump inhibitors
  4. DNon-selective beta-blockers
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Infuzuojant vinkristiną į veną per periferinę kaniulę, pacientas skundžiasi deginimu, vieta ištinusi. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. ANedelsiant pašalinti kaniulę ir masažuoti sritį vaistui paskleisti
  2. BPraplauti kaniulę fiziologiniu tirpalu, kad likęs vaistas patektų į veną
  3. CTęsti infuziją lėčiau ir uždėti ledo paketą
  4. DSustabdyti infuziją, kaniulę palikti aspiravimui, laikytis tvarkos
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why is mild anaemia common in the second trimester even in healthy women?

  1. AThe bone marrow stops producing red cells during pregnancy
  2. BThe fetus breaks down maternal red blood cells
  3. CPlasma volume rises more than red cell mass
  4. DIron is lost in the urine because kidney filtration rises
20.Akušerinė slaugaSunkus

The triage nurse receives four phone calls from pregnant women. Who should be told to come in immediately?

  1. AAt 36 weeks with constant pain and a hard uterus
  2. BAt 30 weeks with heartburn after large meals
  3. CAt 25 weeks with mild backache after standing
  4. DAt 12 weeks with mild nausea in the mornings
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  2. BShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
  3. CSmack the child to show that tantrums are not allowed
  4. DGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with cyanotic heart disease and polycythaemia has a fever and vomiting. Why is dehydration especially dangerous?

  1. AIt lowers the red cell count and causes severe anaemia
  2. BIt causes the heart defect to close on its own
  3. CIt makes the blood even thicker and raises the risk of stroke and thrombosis
  4. DIt leads to fluid overload and pulmonary oedema as the kidneys hold on to water
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

An older man has poor concentration, memory complaints and low mood that started after his wife died. Why is careful assessment important?

  1. AOlder adults cannot be treated for depression
  2. BMemory complaints in older adults are always caused by dementia
  3. CLow mood after the loss of a partner is always normal grief and never needs any assessment
  4. DDepression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who has taken haloperidol for many years now has repeated lip smacking and tongue movements. Which action is most appropriate?

  1. AReassure the patient that the movements will soon stop on their own
  2. BReport the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
  3. CIncrease the haloperidol dose, because a higher dose suppresses the abnormal movements of the mouth and tongue
  4. DGive benztropine, because it reliably reverses these movements
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C95,4 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 95,4 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

95,4 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ tsp · 3/parą · 5 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1½ tsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 5 dienas. Suspensija tiekiama 50 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

1½ tsptris kartus per dieną5 dienos50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
10%10 mLm = ? mg

Kiek miligramų vaisto m yra 10 mL 10 % (w/v) tirpalo?

10% w/v10 mL
m = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 165 lb. Paskirta 1 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 10 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

165 lb1 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 12 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 20 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.250 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h80 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 100 vienetų trumpo veikimo insulino 250 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 80 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

100 vnt./250 mL0,05 vnt./kg/h80 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine25 mL/h57 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 25 mL/h greičiu. Pacientas sveria 57 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL25 mL/h57 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLvanduo300 mLpienas200 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas275 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas140 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 200 mLvanduo: 300 mLpienas: 200 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 225 mLžaizdos drenas: 140 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL50 mL/hpradžia 06:0010:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 06:00 ir lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 10:00?

1000 mL50 mL/h06:00 → 10:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 90 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 37,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 90%orasSBP 124HR 64AT 37,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 14 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 41 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 41 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmasI laipsnio AV blokadasinusinė tachikardijasinusinė bradikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 3sinusinė tachikardija
  4. 4sinusinė bradikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. Išmatuokite P–P intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Kodėl tai yra atsakymas

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Atsakymas

A · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Kodėl tai yra atsakymas

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Atsakymas

B · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Perform a user seal check

Kodėl tai yra atsakymas

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Atsakymas

A · Perform a user seal check
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Kodėl tai yra atsakymas

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Atsakymas

A · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pacientas su stabiliu lėtiniu širdies nepakankamumu, kuriam reikia geriamųjų vaistų

Kodėl tai yra atsakymas

Stabilus lėtinis širdies nepakankamumas su įprastais geriamaisiais vaistais yra nuspėjama priežiūra. Naujas krūtinės skausmas, perpylimo pradžia ir pirmasis vertinimas po operacijos reikalauja RN vertinimo.

Atsakymas

C · Pacientas su stabiliu lėtiniu širdies nepakankamumu, kuriam reikia geriamųjų vaistų
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed

Kodėl tai yra atsakymas

A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.

Atsakymas

C · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Report it, as statins can cause muscle damage

Kodėl tai yra atsakymas

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Atsakymas

A · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Kodėl tai yra atsakymas

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Atsakymas

C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Skysčių ribojimo

Kodėl tai yra atsakymas

Esant SIADH, per daug antidiurezinio hormono verčia inkstus sulaikyti vandenį, skiedžiant natrį. Pirma priemonė yra skysčių ribojimas. Hipotoniniai skysčiai ar papildomas vanduo natrį dar labiau sumažintų.Patikrinta pagal: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Skysčių ribojimo
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Multiple myeloma

Kodėl tai yra atsakymas

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Patikrinta pagal: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

B · Multiple myeloma
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Kodėl tai yra atsakymas

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Atsakymas

A · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Vaistas plačiai pasisavinamas audiniuose

Kodėl tai yra atsakymas

Vd, gerokai viršijantis bendrą kūno vandens kiekį, reiškia, kad koncentracija plazmoje maža, nes didžioji vaisto dalis yra audiniuose (riebaluose ar raumenyse), kaip digoksino ar amjodarono atveju.

Atsakymas

A · Vaistas plačiai pasisavinamas audiniuose
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema

Kodėl tai yra atsakymas

In heart failure, the ventricle cannot cope with large increases in preload, so IV fluids can raise filling pressures and cause pulmonary oedema. When fluids are needed, smaller volumes are given with close reassessment of breathing, crackles, JVP, weight and fluid balance.

Atsakymas

C · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable

Kodėl tai yra atsakymas

Pulseless electrical activity is a non-shockable rhythm. Treatment is high-quality CPR, adrenaline as soon as possible and repeated, and a search for reversible causes (the 4 Hs and 4 Ts, such as hypoxia, hypovolaemia, tension pneumothorax and tamponade). Shocks are only for VF and pulseless VT.

Atsakymas

D · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Benzodiazepinas, pvz., lorazepamas į veną ar midazolamas už skruosto

Kodėl tai yra atsakymas

Priepuolis, trunkantis penkias minutes ar ilgiau (ar pasikartojantys priepuoliai be atsigavimo), gydomas kaip epilepsinė būklė. Pirmiausia skiriamas benzodiazepinas (lorazepamas į veną, jei yra prieiga; midazolamas už skruosto ar į nosį arba diazepamas į tiesiąją žarną, jei jos nėra), tada, jei priepuolis tęsiasi, antros eilės priešepilepsinis vaistas, pvz., levetiracetamas, fenitoinas ar valproatas. Gliukozė tikrinama ir duodama tik jei jos mažai.

Atsakymas

C · Benzodiazepinas, pvz., lorazepamas į veną ar midazolamas už skruosto
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Tamsulosin blocks alpha-1A receptors in the iris dilator muscle as well as in the prostate, which can cause intraoperative floppy iris syndrome during cataract surgery. The effect can persist after the drug is stopped, so the surgeon must know in advance to plan the operation. Whether to pause it is a decision for the team.

Atsakymas

C · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Non-selective beta-blockers

Kodėl tai yra atsakymas

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Atsakymas

D · Non-selective beta-blockers
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Sustabdyti infuziją, kaniulę palikti aspiravimui, laikytis tvarkos

Kodėl tai yra atsakymas

Vezikanto ekstravazacija gali sukelti sunkų audinių pažeidimą. Infuziją reikia nedelsiant sustabdyti, pabandyti aspiruoti vaistą per kaniulę, tada laikytis konkrečios tvarkos (vinka alkaloidams, pvz., vinkristinui, tai paprastai reiškia šiltus kompresus ir galbūt hialuronidazę, o antraciklinai paprastai gydomi šalčiu), pakelti galūnę, dokumentuoti ir informuoti komandą.

Atsakymas

D · Sustabdyti infuziją, kaniulę palikti aspiravimui, laikytis tvarkos
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Plasma volume rises more than red cell mass

Kodėl tai yra atsakymas

Plasma volume increases more than red cell mass, so haemoglobin concentration falls (physiological or dilutional anaemia). Iron deficiency can add to this and should still be checked.

Atsakymas

C · Plasma volume rises more than red cell mass
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · At 36 weeks with constant pain and a hard uterus

Kodėl tai yra atsakymas

Constant pain with a hard, tender uterus suggests placental abruption, which can threaten mother and fetus even with little visible bleeding. The other symptoms are common discomforts.

Atsakymas

A · At 36 weeks with constant pain and a hard uterus
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Kodėl tai yra atsakymas

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Atsakymas

A · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · It makes the blood even thicker and raises the risk of stroke and thrombosis

Kodėl tai yra atsakymas

Polycythaemic blood is already viscous; dehydration concentrates it further and increases the risk of cerebral thrombosis and stroke. Fluid intake is monitored closely and IV fluids may be needed during illness.

Atsakymas

C · It makes the blood even thicker and raises the risk of stroke and thrombosis
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Depression in older adults can look like dementia and is treatable

Kodėl tai yra atsakymas

Depression can cause slowed thinking and poor concentration that resemble dementia, sometimes called pseudodementia. Unlike dementia, the cognitive problems usually improve when the depression is treated.

Atsakymas

D · Depression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of tardive dyskinesia, which can be permanent. Early detection and review of the antipsychotic are key; anticholinergic drugs do not treat tardive dyskinesia and may worsen it.

Atsakymas

B · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 35,2 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

95,4 − 32 = 63,4

Dauginkite iš 5/9

T = 63,4·5/9 = 35,22 ≈ 35,2 °C

Atsakymas

T = 35,2 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 3

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

7,5 mL × 3 × 5 = 112,5 mL

Buteliukai

112,5/50 = 2,25 → N = 3

Atsakymas

N = 3
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Vaisto masė

m = 100·10 = 1000 mg

Atsakymas

m = 1000 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 7,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

165/2,2 = 75 kg

Dozė

1·75 = 75 mg

Tūris

V = (75/10)·1 = 7,5 mL

Atsakymas

V = 7,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 28 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

12·60 = 720 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·20/720 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Atsakymas

R = 28 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 28 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 6,7 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Likęs laikas

t = 400/60 = 6,667 ≈ 6,7 h

Atsakymas

t = 6,7 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 10 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·80 = 4 vnt./h

Koncentracija

100/250 = 0,4 vnt./mL

Pompos greitis

R = 4/0,4 = 10 mL/h

Atsakymas

R = 10 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 7,3 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

25·1000 = 25000 mcg/h
25000/60 = 416,7 mcg/min

Kilogramui

D = 416,7/57 = 7,31 ≈ 7,3 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 7,3 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 910 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 200 + 300 + 200 = 700 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 75·8 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1550 mL

Iš viso išskirta

275 + 225 + 140 = 640 mL

Balansas

B = 1550 − 640 = 910 mL

Atsakymas

B = 910 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 800 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

06:00 → 10:00 = 4 h

Sulašintas tūris

50·4 = 200 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 200 = 800 mL

Atsakymas

V = 800 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: jokių judesių → 1

Sudėtis

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Sunkumas

GCS 4 → sunki

Atsakymas

sunki
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 29 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
nuotolis: 27–31 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 49,7 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·41 + 21 = 49,7 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 49,7 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 23 mažų langelių, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,92 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,26 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 83 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 18 mažų langelių = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 per minutę

Skilvelių dažnis

R–R = 36 mažų langelių = 1,44 s → 1500 ÷ 36 = 41,67 ≈ 42 per minutę

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 83 bpm

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 83 bpm

2:1 AV blokada: kas antras P dantelis neperduodamas, todėl prieširdžių dažnis du kartus didesnis už skilvelių dažnį.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions