NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why is a patient with a suspected spinal injury moved by log-rolling?

  1. AIt lets the patient help with the turn
  2. BIt reduces the number of staff needed
  3. CIt keeps the head, neck and spine aligned as one unit
  4. DIt is the fastest way to turn any patient, whatever their condition
2.Slaugos pagrindaiSunkus

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 12 hours before
  2. BUp to 24 hours before
  3. CUp to 2 hours before
  4. DWater is not allowed from the day before
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas ruošia vaistus dviem pacientams. Koks būdas saugiausias?

  1. APaprašyti vieno paciento perduoti vaistus kitam
  2. BAbiejų pacientų vaistus paruošti kartu, kad sutaupytų laiko
  3. CRuošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
  4. DAbiejų pacientų vaistus sudėti į vieną puodelį ir išrūšiuoti prie lovos
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Which patient with a suspected infection meets the qSOFA criteria that signal a higher risk of a poor outcome?

  1. ARespiratory rate 16/min, alert, systolic BP 105 mmHg, WBC 13,000/mm3
  2. BRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38,5 °C
  3. CRespiratory rate 20/min, alert, systolic BP 110 mmHg, heart rate 110/min
  4. DRespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
  2. BGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
  3. CTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
  4. DGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
  2. BThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
  3. CA family member wants an update on their father’s progress
  4. DThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), which principle applies?

  1. AA diagnosis of dementia means the person lacks capacity for all decisions
  2. BCapacity is decided by the next of kin, who must sign a form for every decision
  3. CEveryone over 75 is assumed to lack capacity
  4. DA person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kurie radiniai geriausiai atskiria kardiogeninį šoką nuo hipovoleminio šoko?

  1. APadidėjęs jungo venų spaudimas ir karkalai plaučiuose
  2. BSumažėjęs šlapimo kiekis
  3. CTachikardija, hipotenzija ir silpnas, siūliškas periferinis pulsas
  4. DVėsi, blyški oda
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?

  1. APregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
  2. BThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
  3. CPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
  4. DIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BAcute hemolytic transfusion reaction
  3. CHypoglycemia from fasting
  4. DMalignant hyperthermia
11.FarmakologijaVidutinis

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 33 drops per minute
  2. BAbout 67 drops per minute
  3. CAbout 100 drops per minute
  4. DAbout 20 drops per minute
12.FarmakologijaSunkus

A patient with HIV has a CD4 count below 200 cells/mm3. Which prophylaxis is usually started?

  1. ACo-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
  2. BFluconazole to prevent urinary and skin infections
  3. COseltamivir to prevent influenza
  4. DIsoniazid to prevent hepatitis B
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientas, sergantis hipertenzija, vartoja amlodipiną. Kokį šalutinį poveikį slaugytojas greičiausiai pastebės?

  1. AKulkšnių tinimą
  2. BŠvilpimą
  3. CHiperkalemiją
  4. DSausą, kutenantį kosulį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with small-cell lung cancer becomes confused. Sodium is 122 mmol/L (122 mEq/L) with concentrated urine, and there are no signs of dehydration. What is the most likely cause?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH secretion
  2. BSevere dehydration from poor oral intake
  3. CExcess salt in the diet over several weeks
  4. DCranial diabetes insipidus from brain metastases
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why are insulin and glucose given together to treat hyperkalaemia?

  1. AInsulin makes the kidneys pass more potassium in the urine
  2. BInsulin protects the heart muscle cells from the potassium
  3. CGlucose binds the potassium in the blood and removes it
  4. DInsulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with polycystic kidney disease suddenly has the worst headache of their life and neck stiffness. What should the nurse suspect?

  1. AA migraine linked to high blood pressure
  2. BA subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
  3. CA urinary infection that has spread
  4. DPain spreading upwards from a kidney cyst
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are antiemetics usually given before chemotherapy starts?

  1. AAntiemetics make the chemotherapy work better
  2. BPreventing nausea works better than treating it later
  3. CThey cannot be given once nausea has started
  4. DThey stop the chemotherapy from causing hair loss and mouth sores
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. APerforation with peritonitis
  2. BA side effect of the analgesia given
  3. CSimple constipation that needs a laxative
  4. DThe appendicitis has settled by itself
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  2. BHelp her sit, then stand slowly with support
  3. CLet her walk alone so she feels independent
  4. DWait until day 3 before letting her stand
20.Akušerinė slaugaSunkus

Moteriai 26 savaitę ką tik diagnozuotas gestacinis diabetas. Koks yra įprastas pirmas gydymo žingsnis?

  1. AMitybos patarimai, fizinis aktyvumas ir gliukozės koncentracijos stebėjimas, skiriant vaistų, jei tikslai nepasiekiami
  2. BNustoti valgyti visus angliavandenius
  3. CIškart visoms moterims pradėti insuliną ar geriamąjį sulfonilkarbamidą, nesvarbu, ką rodo gliukozės rodmenys
  4. DTolesnė priežiūra nereikalinga iki gimdymo
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

5 savaičių kūdikis po kiekvieno maitinimo stipriai (srove) vemia ir po to atrodo alkanas. Kokia tikėtina priežastis?

  1. APilorostenozė
  2. BHiršprungo liga
  3. CInvaginacija
  4. DGastroezofaginis refliuksas, normalus pagal amžių
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 4-year-old says it is wrong to hit his sister "because then I get a time-out". Which level of Kohlberg's moral development does this reflect?

  1. APreconventional level
  2. BPostconventional level
  3. CConventional level
  4. DFormal operational level
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuris elgesys yra galimo depresija sergančio paciento savižudiško ketinimo įspėjamasis požymis?

  1. APrašymas padėti užpildyti paraišką darbui po išrašymo
  2. BBrangių daiktų išdalijimas ir staiga atsiradusi rimtis
  3. CŠeimos atostogų planavimas
  4. DPasakojimas apie mėgstamą muziką
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas, sergantis šizofrenija, atsisako antipsichotiko, sakydamas, kad nuo jo jaučiasi lėtas. Koks geriausias pradinis atsakas?

  1. APasakyti, kad jis bus suvaržytas ir jam bus suleista injekcija, jei nevartos tablečių per burną
  2. BPaslėpti vaistą jo maiste
  3. CIšsiaiškinti jo priežastis ir šalutinius poveikius bei informuoti komandą, kad gydymas būtų peržiūrėtas
  4. DUžrašyti „atsisakė" ir daugiau niekada to neaptarinėti
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,7 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 38,7 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

38,7 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
12 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 12 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

12 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg10 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg. Paskirta dozė – 10 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

80 kg10 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 145,2 lb. Paskirta 0,5 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 40 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

145,2 lb0,5 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
490 mLliko? mL/h3 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 8 valandas. Po 5 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 490 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

1000 mL / 8 hpo 5 h: 490 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 250 mg vaisto 250 mL, jis laša 8 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

250 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.500 mLheparin? mL/h61 kg16 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 16 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 61 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./500 mL16 vnt./kg/h61 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h57 kg4 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 57 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 4 mcg/min. Maišelyje yra 4 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

4 mg/250 mL4 mcg/min57 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainavanduo240 mLželė100 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas475 mLšlapimas425 mLšlapimas175 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 98 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

98 kg8 hšlapimas: 475 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 175 mLvėmalai: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL120 mL/hpradžia 06:3010:30: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 06:30 ir lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 10:30?

1000 mL120 mL/h06:30 → 10:30
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 98 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 35,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 102HR 64AT 35,2 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: apribojimų nėra; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L22268nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) ir HCO₃⁻ 8 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,22PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354583HCO₃⁻mmol/L222634ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,24, PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa), HCO₃⁻ 34 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,24PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVI laipsnio AV blokadaII laipsnio AV blokada, II tipasIII laipsnio (visiška) AV blokadaII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1I laipsnio AV blokada
  2. 2II laipsnio AV blokada, II tipas
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 4II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit

Kodėl tai yra atsakymas

Log-rolling turns the body as a single unit while one person controls the head and neck, protecting a possibly unstable spine.

Atsakymas

C · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Up to 2 hours before

Kodėl tai yra atsakymas

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Atsakymas

C · Up to 2 hours before
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu

Kodėl tai yra atsakymas

Vaistus paruošiant, patikrinant ir duodant vienam pacientui vienu metu, prie lovos, sumažėja klaidų dėl netinkamo paciento. Maišant vaistus klaidų tikimybė didėja.

Atsakymas

C · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg

Kodėl tai yra atsakymas

qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.

Atsakymas

D · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Atsakymas

D · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L

Kodėl tai yra atsakymas

A critical potassium of 2,6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Atsakymas

B · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it

Kodėl tai yra atsakymas

The Act begins by presuming capacity. Capacity is decision-specific and time-specific, and people must be given all practicable help to make their own decision.

Atsakymas

D · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Padidėjęs jungo venų spaudimas ir karkalai plaučiuose

Kodėl tai yra atsakymas

Abu tipai sukelia tachikardiją, hipotenziją, vėsią odą ir mažą šlapimo kiekį. Esant kardiogeniniam šokui, nepakankamai dirbanti širdis sukelia venų stazę ir plaučių edemą, todėl dideli skysčių boliusai gali pabloginti būklę.

Atsakymas

A · Padidėjęs jungo venų spaudimas ir karkalai plaučiuose
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood

Kodėl tai yra atsakymas

In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Patikrinta pagal: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

C · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Malignant hyperthermia

Kodėl tai yra atsakymas

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Atsakymas

D · Malignant hyperthermia
11.Farmakologija

Atsakymas: B · About 67 drops per minute

Kodėl tai yra atsakymas

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Atsakymas

B · About 67 drops per minute
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia

Kodėl tai yra atsakymas

A low CD4 count greatly raises the risk of Pneumocystis jirovecii pneumonia. Co-trimoxazole prevents it and also reduces the risk of toxoplasmosis.

Atsakymas

A · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Kulkšnių tinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Dihidropiridininiai kalcio kanalų blokatoriai, pvz., amlodipinas, plečia arterioles, didina kapiliarų slėgį ir sukelia periferinę edemą, paraudimą ir galvos skausmą. Sausas kosulys būdingas AKF inhibitoriams, o švilpimas – neselektyviems beta adrenoblokatoriams sergant astma.

Atsakymas

A · Kulkšnių tinimą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Syndrome of inappropriate ADH secretion

Kodėl tai yra atsakymas

Small-cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention and dilutional hyponatraemia (normal sodium about 135–145 mmol/L). Urine is inappropriately concentrated and the patient is not dry. Fluid restriction and treating the cancer are the main measures; sodium is corrected slowly to avoid osmotic demyelination.

Atsakymas

A · Syndrome of inappropriate ADH secretion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo

Kodėl tai yra atsakymas

Insulin activates the sodium–potassium pump, moving potassium into cells and lowering the serum level within about 15–30 minutes. Glucose is given to prevent hypoglycaemia. The effect is temporary, so potassium must also be removed.

Atsakymas

D · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm

Kodėl tai yra atsakymas

Adult polycystic kidney disease is associated with berry aneurysms. A sudden thunderclap headache suggests subarachnoid haemorrhage and needs emergency assessment and CT imaging.

Atsakymas

B · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Preventing nausea works better than treating it later

Kodėl tai yra atsakymas

Chemotherapy-induced nausea and vomiting is better prevented than treated. Antiemetics are given before treatment and regularly afterwards, according to how emetogenic the regimen is.

Atsakymas

B · Preventing nausea works better than treating it later
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Perforation with peritonitis

Kodėl tai yra atsakymas

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Atsakymas

A · Perforation with peritonitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Help her sit, then stand slowly with support

Kodėl tai yra atsakymas

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Atsakymas

B · Help her sit, then stand slowly with support
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Mitybos patarimai, fizinis aktyvumas ir gliukozės koncentracijos stebėjimas, skiriant vaistų, jei tikslai nepasiekiami

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmos eilės gydymas yra medicininė mitybos terapija, aktyvumas ir savarankiškas gliukozės stebėjimas. Jei tikslų nepasiekiama, pridedama vaistų, pavyzdžiui, insulino. Po gimdymo gliukozė tikrinama dar kartą, nes 2 tipo diabeto rizika padidėjusi.

Atsakymas

A · Mitybos patarimai, fizinis aktyvumas ir gliukozės koncentracijos stebėjimas, skiriant vaistų, jei tikslai nepasiekiami
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Pilorostenozė

Kodėl tai yra atsakymas

Pilorostenozė paprastai pasireiškia 2–8 savaitę srove vemiant be tulžies, kūdikiui po vėmimo esant alkanam, svoriui mažėjant ir kartais apčiuopiamu alyvuogės formos dariniu.

Atsakymas

A · Pilorostenozė
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Preconventional level

Kodėl tai yra atsakymas

At the preconventional level, typical of young children, right and wrong are judged by punishment and reward. Formal operational is one of Piaget's cognitive stages, not a Kohlberg level.

Atsakymas

A · Preconventional level
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Brangių daiktų išdalijimas ir staiga atsiradusi rimtis

Kodėl tai yra atsakymas

Įspėjamieji požymiai: kalbos apie mirtį, daiktų išdalijimas, atsisveikinimas, staigus nuotaikos pagerėjimas po gilios depresijos ir priemonių ieškojimas.

Atsakymas

B · Brangių daiktų išdalijimas ir staiga atsiradusi rimtis
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Išsiaiškinti jo priežastis ir šalutinius poveikius bei informuoti komandą, kad gydymas būtų peržiūrėtas

Kodėl tai yra atsakymas

Pacientai turi teisę būti išklausyti ir daugeliu atvejų atsisakyti gydymo. Priežasčių ir šalutinių poveikių išsiaiškinimas padeda komandai peržiūrėti gydymą. Slaptas vaistų skyrimas leidžiamas tik pagal specialias teisines ir tvarkos sąlygas.

Atsakymas

C · Išsiaiškinti jo priežastis ir šalutinius poveikius bei informuoti komandą, kad gydymas būtų peržiūrėtas
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 101,7 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

38,7·9/5 = 69,66

Pridėkite 32

T = 69,66 + 32 = 101,7 °F

Atsakymas

T = 101,7 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,72 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 12 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 12·60/1000 = 0,72 mg/h

Atsakymas

D = 0,72 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 266,7 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

10·80 = 800 mg

Vienai dozei

D = 800/3 = 266,7 mg

Atsakymas

D = 266,7 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,83 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

145,2/2,2 = 66 kg

Dozė

0,5·66 = 33 mg

Tūris

V = (33/40)·1 = 0,825 ≈ 0,83 mL

Atsakymas

V = 0,83 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 163,3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/8 = 125 mL/h

Naujas greitis

R = 490/3 = 163,3 mL/h

Atsakymas

R = 163,3 mL/h

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

250/250 = 1 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 1·8 = 8 mg/h

Atsakymas

D = 8 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 19,5 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

16·61 = 976 vnt./h

Koncentracija

25 000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 976/50 = 19,52 ≈ 19,5 mL/h

Atsakymas

R = 19,5 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 15 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

4·60 = 240 mcg/h

Pompos greitis

R = 240/16 = 15 mL/h

Atsakymas

R = 15 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,37 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

475 + 425 + 175 = 1075 mL

Kilogramui per valandą

U = 1075/(98·8) = 1,371 ≈ 1,37 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,37 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 520 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

06:30 → 10:30 = 4 h

Sulašintas tūris

120·4 = 480 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 480 = 520 mL

Atsakymas

V = 520 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 4

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
su deguonimi → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 1 = 4

Atsakymas

NEWS2 = 4
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: rizikos nėra

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 4 + 4 + 4 + 3 + 3 = 19

Rizikos lygis

19 → rizikos nėra

Atsakymas

rizikos nėra
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,22: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 20 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi lėtinės fone

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·4,3 = 28,3 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·4,3 = 39,05 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 34 mmol/L → ūmi lėtinės fone

Atsakymas

ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,49 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s

Bazett formulė

QTc = 0,50/√1,04 = 0,50/1,02 = 0,49 s

Atsakymas

QTc = 0,49 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (490 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, II tipas

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 4 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 40 per minutę.
2. Ritmas: P dantelių ritmas reguliarus; R–R reguliarus, išskyrus ilgą pauzę, kur trūksta QRS.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,92 s, 65 per minutę); po vieno iš kiekvienų 4 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,16 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, II tipas

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, II tipas

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions