NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kokia pagal Mental Capacity Act 2005 (Anglija ir Velsas) yra pradinė prielaida apie suaugusiojo veiksnumą?

  1. ALaikoma, kad vyresnio amžiaus suaugusieji neveiksnūs
  2. BSuaugusysis yra neveiksnus, kol gydytojas formaliai nepatvirtins kitaip
  3. CVeiksnumas preziumuojamas tik sutikus artimajam
  4. DSuaugusysis yra veiksnus, nebent įrodyta, kad ne
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why must a needlestick injury be reported straight away rather than at the end of the shift?

  1. AReporting late means the nurse has to pay for the tests
  2. BThe injury must be documented within ten minutes for the report to be valid
  3. CThe source patient will be discharged soon
  4. DPost-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo measure the patient’s immunity to MRSA
  2. BTo diagnose a sinus infection
  3. CTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
  4. DTo find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient’s blood splashes onto a nurse’s forearm. The skin is intact. What is the correct response?

  1. AStart HIV post-exposure prophylaxis right away, before any other step is taken
  2. BWash the area with soap and water, then follow the reporting policy
  3. CScrub the area with undiluted bleach
  4. DDo nothing, because intact skin cannot be contaminated
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
  2. BGive oxygen at the highest flow and leave the room
  3. CEncourage the patient to breathe even faster
  4. DStay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AAsking for an extra blanket and a hot drink
  2. BDrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
  3. CAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  4. DYawning, with a runny nose and dilated pupils
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kuris vaistas naudojamas nefrakcionuoto heparino poveikiui panaikinti?

  1. AVitaminas K (fitomenadionas)
  2. BNaloksonas
  3. CProtamino sulfatas
  4. DFlumazenilis
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AA stroke
  2. BA hypoglycaemic coma
  3. CVasovagal syncope
  4. DAnaphylaxis
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientas, du dienas vėmęs, turi 32 mg/dL BUN (karbamidas 11,4 mmol/L) ir normalų kreatininą. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AMažai baltymų turinti dieta
  2. BPerteklinė hidratacija
  3. CKepenų nepakankamumas
  4. DDehidratacija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with severe hypertriglyceridemia has a measured sodium of 128 mEq/L, but a measured serum osmolality is normal, and the patient has no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. ATrue hyponatremia from SIADH that needs fluid restriction
  2. BHyponatremia caused by severe hyperglycemia in diabetes
  3. CHyponatremia caused by drinking far too much water
  4. DPseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.FarmakologijaVidutinis

Kuris dažnas šalutinis poveikis būdingas AKF inhibitoriams?

  1. AKulkšnių patinimas dėl kraujagyslių išsiplėtimo
  2. BHipoglikemija
  3. CBradikardija
  4. DSausas kosulys
12.FarmakologijaSunkus

A patient on stable warfarin is prescribed a course of metronidazole. What is the likely effect, and what should the nurse expect?

  1. AThe INR stays the same, as these drugs do not interact
  2. BMetronidazole replaces warfarin, so warfarin is stopped
  3. CThe INR rises, so closer INR monitoring is needed
  4. DThe INR falls, so the risk of clotting increases
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. AProminent U waves
  2. BTall, peaked T waves
  3. CDelta waves before the QRS
  4. DA sawtooth baseline
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A 70-year-old man has a small abdominal aortic aneurysm found on screening and is placed under surveillance. Which advice is most important?

  1. AHave the aneurysm repaired immediately, whatever its size or growth rate
  2. BStop all blood pressure medicines to avoid low pressure
  3. CStop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
  4. DAvoid all exercise and lifting for the rest of his life to protect the aorta
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey stop the gut from absorbing fat
  2. BThey block glucose reabsorption in the kidney
  3. CThey prolong the action of gut incretin hormones
  4. DThey replace insulin that the pancreas cannot make
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a long-term catheter has fever and rigors, and a catheter UTI is suspected. Which action is recommended before starting antibiotics?

  1. ATake a sample from the drainage bag and send it to the lab
  2. BRemove the catheter and leave it out permanently
  3. CFlush the catheter with saline and continue
  4. DReplace the catheter and take a sample from the new one
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How is the height of an epidural sensory block usually checked?

  1. ATesting sensation to cold with ice or a cold spray
  2. BChecking the colour of the patient's urine
  3. CTapping the knee with a reflex hammer and recording the score
  4. DMeasuring the patient's blood glucose level
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?

  1. AUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
  2. BTake it only after the operation is finished
  3. CStop it one week before any operation
  4. DTake a double dose to protect the heart
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Two days after a caesarean, a woman feels bloated with gas pains. Which advice is most helpful?

  1. AStay in bed until the pain stops
  2. BUse straws to drink fluids
  3. CDrink fizzy drinks to bring up the gas
  4. DWalk around regularly
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn passed no meconium by 48 hours and has a swollen abdomen and green vomiting. Which condition should be suspected?

  1. AErythema toxicum
  2. BPhysiological jaundice
  3. CHirschsprung disease
  4. DDevelopmental hip dysplasia
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which diet is usually advised for a child with nephrotic syndrome while there is oedema?

  1. AA high-salt diet to replace losses in the urine
  2. BA protein-free diet to rest the kidneys completely
  3. CA carbohydrate-free diet to reduce fluid retention
  4. DNo added salt
22.Pediatrinė slaugaSunkus

The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F). What is the correct advice?

  1. ABring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
  2. BWait until the next clinic visit, as fever is common
  3. CGive a cool bath and keep the child at home
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which statement about benzodiazepines in anxiety disorders is correct?

  1. AThey are safe to stop suddenly after many months of daily use
  2. BThey are the preferred long-term treatment for generalised anxiety disorder
  3. CThey take 4–6 weeks to have any effect on anxiety, like antidepressants
  4. DThey give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A school nurse is teaching about inhalant use such as sniffing glue or aerosols. Which risk should be stressed?

  1. AInhalants are only dangerous if they are mixed with alcohol
  2. BInhalants cause only a mild headache and nothing else
  3. CThere is no physical risk, because the substances are legal
  4. DSudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,3 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 40,3 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

40,3 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 fl oz? mL1 puodelis? mL½ tsp? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 fl oz iš sultys, 1 puodelis iš arbata, ½ tsp iš kosulio sirupas, ½ tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
60 kgBSA = 1,5 m²375 mg/m²D = ? mg

60 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,5 m². Paskirta 375 mg/m². Raskite dozę D mg.

60 kgBSA = 1,5 m²375 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1180 mikrogramų. Ampulėje yra 2 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1180 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 10 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
600 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 40 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 600 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

40 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL60 vnt./kg · 104 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 104 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

60 vnt./kg104 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine27 mL/h73 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (400 mg 250 mL) lašinama 27 mL/h greičiu. Pacientas sveria 73 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL27 mL/h73 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė100 mLpienas240 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas175 mLšlapimas450 mLšlapimas450 mLšlapimas325 mLžaizdos drenas70 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 100 mLpienas: 240 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 450 mLšlapimas: 450 mLšlapimas: 325 mLžaizdos drenas: 70 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL125 mL/hpradžia 06:0008:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 06:00 ir lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 08:00?

500 mL125 mL/h06:00 → 08:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: apribojimų nėra; mityba: puiki; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 22/min., SpO₂ 92 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 22SpO₂ 92%orasSBP 118HR 64AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 137, Cl⁻ 105, HCO₃⁻ 14 mmol/L ir albuminas 20 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/Lalbuminas 20 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmasI laipsnio AV blokadaII laipsnio AV blokada, II tipasIII laipsnio (visiška) AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Suaugusysis yra veiksnus, nebent įrodyta, kad ne

Kodėl tai yra atsakymas

Įstatymas prasideda veiksnumo prezumpcija. Asmuo nelaikomas neveiksniu vien dėl amžiaus, išvaizdos ar neprotingo sprendimo.

Atsakymas

D · Suaugusysis yra veiksnus, nebent įrodyta, kad ne
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible

Kodėl tai yra atsakymas

After a high-risk exposure, for example to HIV or hepatitis B, preventive treatment is most effective when started early. Prompt reporting also allows the source patient to be assessed.

Atsakymas

D · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Kodėl tai yra atsakymas

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Atsakymas

D · To find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy

Kodėl tai yra atsakymas

Blood on intact skin carries very little risk of bloodborne infection, but it is still washed off promptly and handled according to policy. Bleach damages skin, and prophylaxis is for higher-risk exposures.

Atsakymas

B · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Kodėl tai yra atsakymas

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Atsakymas

D · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Kodėl tai yra atsakymas

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Atsakymas

B · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Protamino sulfatas

Kodėl tai yra atsakymas

Protaminas jungiasi su heparinu ir jį neutralizuoja. Vitaminas K naudojamas varfarino atveju.

Atsakymas

C · Protamino sulfatas
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Vasovagal syncope

Kodėl tai yra atsakymas

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Atsakymas

C · Vasovagal syncope
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Dehidratacija

Kodėl tai yra atsakymas

Kai organizmui trūksta skysčių, inkstai reabsorbuoja daugiau karbamido, todėl BUN didėja neproporcingai kreatininui (BUN ir kreatinino santykis virš 20:1). Kepenų nepakankamumas ir mažai baltymų turinti dieta BUN sumažina.Patikrinta pagal: BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Dehidratacija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

Kodėl tai yra atsakymas

Very high lipids or proteins take up part of the plasma volume, so some laboratory methods report a falsely low sodium. The osmolality and the sodium measured by direct methods are normal. Treating this "hyponatremia" would be harmful.

Atsakymas

D · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Sausas kosulys

Kodėl tai yra atsakymas

AKF skaido ir bradikininą. Jį slopinant, bradikininas kaupiasi kvėpavimo takuose ir kai kuriems pacientams sukelia nuolatinį sausą kosulį.

Atsakymas

D · Sausas kosulys
12.Farmakologija

Atsakymas: C · The INR rises, so closer INR monitoring is needed

Kodėl tai yra atsakymas

Metronidazole inhibits the metabolism of warfarin (mainly via CYP2C9), so warfarin levels and the INR rise. The bleeding risk increases, and the INR is checked more often during and after the course.

Atsakymas

C · The INR rises, so closer INR monitoring is needed
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Tall, peaked T waves

Kodėl tai yra atsakymas

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Atsakymas

B · Tall, peaked T waves
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain

Kodėl tai yra atsakymas

Small aneurysms are usually monitored with regular ultrasound, with repair considered when they reach a threshold size or grow fast. Stopping smoking slows growth, and BP and cardiovascular risk are managed. Sudden abdominal or back pain may mean rupture and needs emergency care.

Atsakymas

C · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · They prolong the action of gut incretin hormones

Kodėl tai yra atsakymas

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Atsakymas

C · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Replace the catheter and take a sample from the new one

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term catheters develop a biofilm that contaminates samples. Guidance usually advises replacing the catheter, collecting a sample from the new one and then starting antibiotics. Bag samples are not used.

Atsakymas

D · Replace the catheter and take a sample from the new one
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Testing sensation to cold with ice or a cold spray

Kodėl tai yra atsakymas

The level at which the patient no longer feels cold shows the upper extent of the sensory block. Motor block is assessed with a scale such as Bromage. A rising block or new weakness is reported.

Atsakymas

A · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.

Atsakymas

A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Walk around regularly

Kodėl tai yra atsakymas

Early and regular walking stimulates peristalsis and helps relieve gas. Carbonated drinks and straws introduce more air. Walking also reduces the risk of venous thromboembolism.

Atsakymas

D · Walk around regularly
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Hirschsprung disease

Kodėl tai yra atsakymas

Delayed meconium, abdominal distension and bilious vomiting suggest bowel obstruction, such as Hirschsprung disease. Bilious vomiting in a newborn is always an emergency.

Atsakymas

C · Hirschsprung disease
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · No added salt

Kodėl tai yra atsakymas

During the oedematous phase, salt is limited to reduce fluid retention, and fluids may be restricted if advised. Protein is not stopped; a normal, balanced intake for age is usually recommended.

Atsakymas

D · No added salt
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics

Kodėl tai yra atsakymas

Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.

Atsakymas

A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence

Kodėl tai yra atsakymas

Benzodiazepines act quickly by enhancing GABA, but long-term use leads to tolerance, dependence and withdrawal. SSRIs and psychological therapy are first-line long-term treatments for most anxiety disorders.

Atsakymas

D · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use

Kodėl tai yra atsakymas

Inhalants can sensitise the heart to adrenaline and cause fatal arrhythmias ("sudden sniffing death"), even in first-time users. They can also cause suffocation and brain, liver and kidney damage.

Atsakymas

D · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 104,5 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

40,3·9/5 = 72,54

Pridėkite 32

T = 72,54 + 32 = 104,5 °F

Atsakymas

T = 104,5 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 280 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1 puodelis = 1·240 = 240 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Sudėtis

V = 30 + 240 + 2,5 + 7,5 = 280 mL

Atsakymas

V = 280 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 562,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 375·1,5 = 562,5 mg

Atsakymas

D = 562,5 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,59 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Tūris

V = 1180/2000 = 0,59 mL

Atsakymas

V = 0,59 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

10·60 = 600 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·10/600 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 15 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Likęs laikas

t = 600/40 = 15 h

Atsakymas

t = 15 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 6,2 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·104 = 6 240 vnt.

Tūris

V = 6240/1000 = 6,24 ≈ 6,2 mL

Atsakymas

V = 6,2 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 9,9 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

27·1600 = 43200 mcg/h
43200/60 = 720 mcg/min

Kilogramui

D = 720/73 = 9,863 ≈ 9,9 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 9,9 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −110 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 240 = 340 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 100·8 = 800 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1360 mL

Iš viso išskirta

175 + 450 + 450 + 325 + 70 = 1470 mL

Balansas

B = 1360 − 1470 = −110 mL

Atsakymas

B = −110 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 250 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

06:00 → 08:00 = 2 h

Sulašintas tūris

125·2 = 250 mL

Likęs tūris

V = 500 − 250 = 250 mL

Atsakymas

V = 250 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 18

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 2 + 4 + 4 + 2 = 18

Atsakymas

B = 18
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 22/min → 2
SpO₂ 92% → 2
kvėpuojant oru → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 28 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|80 − 40| = 40 mmHg → 4 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·4 = 28 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 28 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 23 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 137 − (105 + 14) = 18

Pataisa dėl albumino

18 + 0,25·(40 − 20) = 23 mmol/L

Atsakymas

AGc = 23 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,416 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Bazett formulė

QTc = 0,44/√1,12 = 0,44/1,058 = 0,416 s

Atsakymas

QTc = 0,416 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (416 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 28 mažų langelių, 1500 ÷ 28 ≈ 54 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (1,12 s) ir P–P reguliarus (0,76 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 79 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions