NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

When measuring a wound, how is the length usually taken?

  1. AIn the head-to-toe direction across the longest part
  2. BAround the edge of the wound with a tape measure
  3. CIn whichever direction is shortest
  4. DFrom the wound to the nearest joint
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Iš degančio namo išgelbėto paciento pulsoksimetro rodmuo 99%, bet jis mieguistas ir jam skauda galvą. Kodėl rodmuo gali klaidingai raminti?

  1. ADūmai priverčia oksimetrą rodyti per mažai
  2. BPrie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį
  3. CNudegimai pagerina odos šviesos laidumą
  4. DPaciento širdies susitraukimų dažnis per didelis, kad prietaisas tiksliai nuskaitytų
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When is a prophylactic antibiotic usually given to prevent a surgical site infection?

  1. AOne week before surgery
  2. BOnly if a fever develops after surgery
  3. CThe day after surgery, once the wound is closed
  4. DWithin about 60 minutes before the incision
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?

  1. AAllow it, as long as they walk quickly
  2. BAllow it, if they avoid the nurses’ station
  3. CExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
  4. DAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
  2. BAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  3. CDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
  4. DStarting the transfusion once the blood arrives
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. APull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  2. BPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
  3. CAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  4. DHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinikinė slaugaVidutinis

After a needlestick injury from a patient known to have HIV, why must the nurse report it immediately?

  1. AThe nurse must be tested for HIV the same day to confirm infection
  2. BPost-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
  3. CThe needle must be sent for culture
  4. DThe patient will need antibiotics
8.Klinikinė slaugaSunkus

A few hours after cardiac surgery, a patient has low blood pressure, a raised jugular venous pressure and quiet, muffled heart sounds. What should be suspected?

  1. AHypovolaemia from dehydration
  2. BHyperkalaemia
  3. CPneumonia
  4. DCardiac tamponade
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. ARepeat the test in 10 years
  2. BReferral for colonoscopy
  3. CNo action if there are no symptoms
  4. DStart an iron supplement only
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Paguldomas pacientas, kurio natris 132 mEq/L, o gliukozė kraujyje 600 mg/dL (33,3 mmol/L). Kodėl natrio reikšmė aiškinama atsargiai?

  1. ANatrio rezultatas turi būti laboratorijos klaida
  2. BDidelė gliukozė klaidingai padidina išmatuotą natrį, todėl iš tikrųjų jis mažesnis
  3. CGliukozė neturi įtakos išmatuotam natriui
  4. DDidelė gliukozė pritraukia vandenį į kraują ir praskiedžia natrį
11.FarmakologijaVidutinis

Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?

  1. AA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
  2. BAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
  3. CBulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
  4. DNo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl AKF inhibitorius pacientui su abipuse inkstų arterijų stenoze gali sukelti ūminį inkstų pažeidimą?

  1. AAKF inhibitoriai sutraukia aferentinę arteriolę
  2. BVaistas kristalizuojasi inkstų kanalėliuose
  3. CGFG priklauso nuo angiotenzino II, sutraukiančio eferentinę arteriolę
  4. DAKF inhibitoriai tiesiogiai toksiški proksimalinių kanalėlių ląstelėms inkstuose
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which energy-conservation advice is most useful for a patient with severe COPD?

  1. ASit down for tasks such as washing and dressing, and pace activities
  2. BAvoid any activity at all, staying in a chair to save their energy
  3. CHold the breath while lifting heavy objects
  4. DDo all the household tasks quickly in the morning to get them done
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Po širdies kateterizacijos per spindulinę arteriją, kuris vertinimas svarbiausias?

  1. AŠlapimo savitojo svorio vertinimas kas keturias valandas
  2. BŽarnyno garsų ir pilvo apimties vertinimas kas valandą po tyrimo
  3. CVyzdžių dydžio ir reakcijos į šviesą vertinimas kas 15 minučių
  4. DPlaštakos kraujotakos, jutimo ir judesių bei punkcijos vietos vertinimas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which group of drugs is a well-known cause of SIADH and hyponatraemia, especially in older people?

  1. ABulk-forming laxatives
  2. BProton pump inhibitors
  3. CPenicillin antibiotics
  4. DSSRI antidepressants
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AThe diabetes has been cured, so insulin can stop
  2. BThe insulin has gone off and should be replaced
  3. CA honeymoon phase, but insulin is still needed
  4. DThe patient actually has type 2 diabetes
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which initial treatment is usual for symptomatic hypercalcaemia of malignancy?

  1. AA high-calcium diet with extra milk
  2. BIV fluids followed by an IV bisphosphonate
  3. COral calcium tablets and vitamin D
  4. DFluid restriction and a thiazide diuretic
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

During bowel preparation, an older patient becomes dizzy and confused. Blood tests show sodium 127 mmol/L. What should the nurse do?

  1. AEncourage plain water only, as much as possible
  2. BRecord it and continue as planned, as this is expected
  3. CStop the preparation and escalate to the medical team
  4. DGive the rest of the preparation more quickly
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman in preterm labour receives nifedipine. Which side effect should the nurse watch for?

  1. ALow blood pressure and headache
  2. BHigh blood glucose and tremor
  3. CBradycardia and bronchospasm
  4. DRespiratory depression and absent reflexes
20.Akušerinė slaugaSunkus

Praėjus valandai po gimdymo per natūralius takus, gimdos dugnas kietas ties bamba, bet vyksta nuolatinis ryškiai raudono kraujo tekėjimas. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AGimdos kaklelio, makšties ar tarpvietės plyšimas
  2. BGimdos atonija, kai kraujas kaupiasi gimdoje
  3. CNormalios raudonosios lochijos
  4. DPilna šlapimo pūslė
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which finding suggests repeated self-induced vomiting?

  1. ACalluses on the knuckles and loss of tooth enamel
  2. BSwelling of the ankles and puffy eyes
  3. CYellow skin, itching and dark urine
  4. DA butterfly rash on the cheeks and patchy hair loss
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. AThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
  2. BCompressions with one finger over the upper sternum
  3. CBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
  4. DBoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A man taking risperidone reports breast enlargement and his partner says he has lost interest in sex. Which effect is the most likely cause?

  1. ALow blood sodium
  2. BRaised prolactin
  3. CLow thyroid hormone
  4. DRaised blood calcium
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?

  1. A"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
  2. B"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
  3. C"You obviously weren't serious about stopping."
  4. D"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
9 lb 8 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 9 lb 8 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

9 lb 8 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 tbsp? mL8 fl oz? mL1½ puodeliai? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 4 tbsp iš skystasis papildas, 8 fl oz iš sultys, 1½ puodeliai iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:10 000ampulėV = ? mL

Užpildyto epinefrino (adrenalino) švirkšto etiketėje nurodyta 1:10 000 (0,1 mg/mL). Paskirta 1 mg IV sustojus širdžiai. Kokį tūrį V suleisite?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10%pradinis tirpalasV₁ = ? mL

Turite paruošti 250 mL 2,5% (w/v) tirpalo iš 10% (w/v) pradinio tirpalo. Kokio pradinio tirpalo tūrio V₁ reikia?

C₁ = 10%C₂ = 2,5%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min2 h

Lašinama 50 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

50 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
750 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 750 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h61 kg16 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 16 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 61 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL16 vnt./kg/h61 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine16 mL/h106 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (500 mg 250 mL) lašinama 16 mL/h greičiu. Pacientas sveria 106 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL16 mL/h106 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė100 mLsultys100 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas425 mLšlapimas475 mLšlapimas425 mLžaizdos drenas30 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

želė: 100 mLsultys: 100 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 475 mLšlapimas: 425 mLžaizdos drenas: 30 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL sulašinta50 mL/h11:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. 11:00 jau sulašinta 50 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL50 mL sulašinta50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 7/min., SpO₂ 95 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 7SpO₂ 95%orasSBP 130HR 70AT 37,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 134 mmol/L, gliukozė 14,5 mmol/L ir karbamidas 20,7 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 134 mmol/Lgliukozė 14,5 mmol/Lkarbamidas 20,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222632ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,24, PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,24PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. QRS kompleksai reguliarūs: raskite skilvelių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · In the head-to-toe direction across the longest part

Kodėl tai yra atsakymas

Using the body's head-to-toe axis for length and side-to-side for width keeps measurements consistent between nurses, so changes in size are meaningful.

Atsakymas

A · In the head-to-toe direction across the longest part
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Prie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį

Kodėl tai yra atsakymas

Karboksihemoglobinas sugeria šviesą panašiai kaip oksihemoglobinas, todėl standartiniai pulsoksimetrai pervertina deguonies įsotinimą. Reikia arterinio kraujo dujų tyrimo su kooksimetrija ir skiriama didelės tėkmės deguonies.

Atsakymas

B · Prie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Within about 60 minutes before the incision

Kodėl tai yra atsakymas

For most drugs, prophylaxis is given within 60 minutes before the incision so tissue levels are high during surgery. Some drugs, such as vancomycin, start earlier because they are infused over longer.

Atsakymas

D · Within about 60 minutes before the incision
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it

Kodėl tai yra atsakymas

Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.

Atsakymas

C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Kodėl tai yra atsakymas

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Atsakymas

A · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Kodėl tai yra atsakymas

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Atsakymas

D · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible

Kodėl tai yra atsakymas

HIV post-exposure prophylaxis should be started as soon as possible after exposure, ideally within hours. Occupational health or the emergency department will assess the risk and arrange follow-up testing.

Atsakymas

B · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Cardiac tamponade

Kodėl tai yra atsakymas

Hypotension, raised JVP and muffled heart sounds (Beck's triad) suggest cardiac tamponade. Blood in the pericardial space compresses the heart and needs urgent drainage.

Atsakymas

D · Cardiac tamponade
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Referral for colonoscopy

Kodėl tai yra atsakymas

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Patikrinta pagal: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Referral for colonoscopy
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Didelė gliukozė pritraukia vandenį į kraują ir praskiedžia natrį

Kodėl tai yra atsakymas

Didelė gliukozė pritraukia vandenį iš ląstelių į kraują ir sumažina išmatuotą natrį. Gydant gliukozę, natris paprastai pakyla. Įprasta korekcija prideda maždaug 1,6–2,4 mEq/L natrio kiekvienam 100 mg/dL gliukozės virš 100 mg/dL.Patikrinta pagal: Sodium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Didelė gliukozė pritraukia vandenį į kraują ir praskiedžia natrį
11.Farmakologija

Atsakymas: A · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener

Kodėl tai yra atsakymas

Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.

Atsakymas

A · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Farmakologija

Atsakymas: C · GFG priklauso nuo angiotenzino II, sutraukiančio eferentinę arteriolę

Kodėl tai yra atsakymas

Kai inkstų perfuzija maža, angiotenzinas II sutraukia eferentinę arteriolę ir palaiko slėgį glomerule. Jį užblokavus, slėgis ir GFG sumažėja, todėl inkstų funkcija gali smarkiai pablogėti.

Atsakymas

C · GFG priklauso nuo angiotenzino II, sutraukiančio eferentinę arteriolę
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Sit down for tasks such as washing and dressing, and pace activities

Kodėl tai yra atsakymas

Planning and pacing, sitting for tasks, keeping frequently used items within reach and breathing out during effort reduce breathlessness. Complete inactivity worsens deconditioning, so activity is encouraged within limits.

Atsakymas

A · Sit down for tasks such as washing and dressing, and pace activities
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Plaštakos kraujotakos, jutimo ir judesių bei punkcijos vietos vertinimas

Kodėl tai yra atsakymas

Po prieigos per spindulinę arteriją tikrinamas kompresijos prietaisas ir punkcijos vieta dėl kraujavimo ar hematomos, o plaštaka – dėl spalvos, šilumos, kapiliarų prisipildymo, jutimo ir judesių. Galimos komplikacijos – spindulinės arterijos okliuzija ir dilbio tarpfascinio tarpo sindromas.

Atsakymas

D · Plaštakos kraujotakos, jutimo ir judesių bei punkcijos vietos vertinimas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · SSRI antidepressants

Kodėl tai yra atsakymas

SSRIs such as sertraline and citalopram can cause SIADH, particularly in older adults. Carbamazepine, some antipsychotics and some chemotherapy drugs are other causes. Sodium is checked if symptoms appear.

Atsakymas

D · SSRI antidepressants
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Kodėl tai yra atsakymas

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Atsakymas

C · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · IV fluids followed by an IV bisphosphonate

Kodėl tai yra atsakymas

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, so IV saline is given first, then a bisphosphonate such as zoledronic acid to reduce bone resorption. Calcium, kidney function and symptoms are monitored.

Atsakymas

B · IV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Stop the preparation and escalate to the medical team

Kodėl tai yra atsakymas

Bowel preparation can cause dehydration and electrolyte disturbance, including hyponatraemia, especially in older people. Confusion with low sodium needs prompt medical review, and further prep is withheld until assessed.

Atsakymas

C · Stop the preparation and escalate to the medical team
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Low blood pressure and headache

Kodėl tai yra atsakymas

Nifedipine relaxes smooth muscle in vessels as well as the uterus, causing hypotension, flushing, headache and reflex tachycardia. Absent reflexes suggest magnesium toxicity.

Atsakymas

A · Low blood pressure and headache
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Gimdos kaklelio, makšties ar tarpvietės plyšimas

Kodėl tai yra atsakymas

Nuolatinis ryškiai raudonas kraujavimas esant kietai gimdai leidžia įtarti traumą (plyšimą), kurią reikia apžiūrėti ir susiūti. Atonija gimdą padarytų minkštą, o normalios lochijos neteka nuolatine srovele.

Atsakymas

A · Gimdos kaklelio, makšties ar tarpvietės plyšimas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel

Kodėl tai yra atsakymas

Calluses on the knuckles (Russell's sign) from inducing vomiting, enamel erosion, swollen salivary glands and low potassium are signs of repeated vomiting, as in bulimia nervosa.

Atsakymas

A · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Kodėl tai yra atsakymas

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Atsakymas

A · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Raised prolactin

Kodėl tai yra atsakymas

Blocking dopamine in the tuberoinfundibular pathway raises prolactin. This can cause gynaecomastia, galactorrhoea, menstrual problems and sexual dysfunction; risperidone and first-generation antipsychotics commonly cause it.

Atsakymas

B · Raised prolactin
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."

Kodėl tai yra atsakymas

Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.

Atsakymas

D · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 4,32 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

8 oz/16 = 0,5 lb
9 + 0,5 = 9,5 lb

Svarai į kilogramus

m = 9,5/2,2 = 4,318 ≈ 4,32 kg

Atsakymas

m = 4,32 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 660 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

4 tbsp = 4·15 = 60 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
1½ puodeliai = 1,5·240 = 360 mL

Sudėtis

V = 60 + 240 + 360 = 660 mL

Atsakymas

V = 660 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Tūris

V = 1/0,1 = 10 mL

Atsakymas

V = 10 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V₁ = 62,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 2,5·250/10 = 62,5 mL

Atsakymas

V₁ = 62,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 100 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Tūris

V = 50·2 = 100 mL

Atsakymas

V = 100 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 7,8 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Likęs laikas

t = 750/96 = 7,813 ≈ 7,8 h

Atsakymas

t = 7,8 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 19,5 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

16·61 = 976 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 976/50 = 19,52 ≈ 19,5 mL/h

Atsakymas

R = 19,5 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 5 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

16·2000 = 32000 mcg/h
32000/60 = 533,3 mcg/min

Kilogramui

D = 533,3/106 = 5,031 ≈ 5 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 5 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −315 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 100 = 200 mL
Intraveninė infuzija: 80·8 = 640 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1040 mL

Iš viso išskirta

425 + 475 + 425 + 30 = 1355 mL

Balansas

B = 1040 − 1355 = −315 mL

Atsakymas

B = −315 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 50 = 450 mL

Laikas

t = 450/50 = 9 h

Atsakymas

t = 9 h

Tai maždaug 9 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:00.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 75

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 75

Atsakymas

MFS = 75
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 7/min → 3
SpO₂ 95% → 1
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 303 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·134 + 14,5 + 20,7 = 303,2 ≈ 303 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 303 mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi lėtinės fone

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,7 = 36,95 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 32 mmol/L → ūmi lėtinės fone

Atsakymas

ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,438 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Fridericia formulė

QTc = 0,42/∛0,88 = 0,42/0,9583 = 0,438 s

Atsakymas

QTc = 0,438 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (438 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 58 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 19 mažų langelių = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 per minutę

Skilvelių dažnis

R–R = 26 mažų langelių = 1,04 s → 1500 ÷ 26 = 57,69 ≈ 58 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 58 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 58 bpm

III laipsnio blokada su siaurų kompleksų jungtiniu pakaitiniu ritmu (dažniausiai 40–60 per minutę).

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions