NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the purpose of a negative-pressure isolation room?

  1. AThe low pressure kills bacteria inside the room
  2. BAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
  3. CAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
  4. DIt makes it easier for patients to breathe
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient on regular paracetamol (acetaminophen) also takes an over-the-counter cold and flu remedy. Why is this a concern?

  1. ACold remedies stop paracetamol from working, so the pain will not be controlled
  2. BThere is no concern, as cold remedies contain no drugs
  3. CMany cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
  4. DParacetamol makes cold remedies cause drowsiness
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. AAsking the patient to stand and try their best
  2. BA mechanical lift used by enough trained staff
  3. CTwo nurses lifting the patient under the arms
  4. DOne nurse doing a standing pivot transfer
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Priimant į ligoninę, namų vaistų sąraše yra kraują skystinantis vaistas, kurio nėra naujuose ligoninės paskyrimuose. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti namų dozę be paskyrimo
  2. BIšsiaiškinti neatitikimą su paskyrusiu gydytoju
  3. CIgnoruoti, nes ligoninės paskyrimai pakeičia namų vaistus
  4. DPasakyti pacientui slapčia vartoti savo atsargas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
  2. B“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
  3. C“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
  4. D“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kuris paciento radinys yra netikėtas ir reikalauja veiksmų po transuretrinės prostatos rezekcijos su nuolatiniu šlapimo pūslės plovimu?

  1. ALengvi šlapimo pūslės spazmai, praeinantys nuo paskirto spazmolitiko
  2. BŠviesiai rausvas šlapimas, per dieną tampantis skaidresnis
  3. CNoras šlapintis, nepaisant kateterio
  4. DRyškiai raudonas šlapimas su krešuliais ir sumažėjęs tekėjimas pro kateterį
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kepenų ciroze sergantis pacientas tampa sumišęs ir mieguistas, jam atsiranda plazdantis rankų drebulys. Kuri komplikacija tikėtina?

  1. AInsulino sukelta hipoglikemija
  2. BInsultas
  3. CTik apsinuodijimas alkoholiu
  4. DKepenų encefalopatija
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AHypothermia from the fire service water
  2. BDehydration from sweating
  3. CAirway swelling from inhalation injury
  4. DA minor throat infection
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Varfariną vartojantis pacientas pradėjo kasdien valgyti dideles kopūstų ir špinatų porcijas. INR sumažėjo. Kuris patarimas tinkamiausias?

  1. ANiekada daugiau nevalgyti žaliųjų daržovių
  2. BIšlaikyti vitamino K turinčio maisto kiekį pastovų diena iš dienos
  3. CPadvigubinti varfarino dozę nepranešus skiriančiajam gydytojui
  4. DNutraukti varfariną, kol mityba bus normali
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient stopped long-term prednisone suddenly a week ago. Now: blood pressure 78/46 mm Hg, sodium 128 mEq/L, potassium 4,6 mEq/L, glucose 58 mg/dL (3,2 mmol/L). Which condition is most likely?

  1. APrimary hyperaldosteronism (Conn syndrome)
  2. BCushing syndrome from steroid excess
  3. CAcute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
  4. DSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
11.FarmakologijaVidutinis

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it with a glass of milk
  2. BTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
  3. CTake it with a cup of strong tea
  4. DTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
12.FarmakologijaSunkus

A patient with type 2 diabetes starts a high dose of prednisolone for a flare of COPD. Which change should the nurse expect?

  1. AHigher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
  2. BNo change in glucose, as steroids act only in the lungs
  3. CLower blood glucose, so the diabetes medicines should be stopped
  4. DLower potassium only, with no effect on glucose
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Krūtinės ląstos drenažo skystis nustojo svyruoti. Ką tai gali reikšti?

  1. ADrenažo prietaisas pradėjo drenuoti pilvo ertmę
  2. BPlautis išsiplėtė arba vamzdelis perlinkęs ar užsikimšęs
  3. CVandens lygis kameroje per aukštas, kad judėtų
  4. DKitoje pusėje atsirado naujas pneumotoraksas
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, vartojančiam varfariną dėl prieširdžių virpėjimo, paskirtas klaritromicinas. Kuris veiksmas tinkamiausias?

  1. ANutraukti varfariną visam antibiotikų kursui
  2. BPaklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti
  3. CNieko nekeisti, nes antibiotikai varfarino neveikia
  4. DPadvigubinti varfarino dozę kurso metu
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt stops the kidneys from passing so much urine at night
  2. BIt raises potassium to protect the heart
  3. CIt lowers the blood glucose to normal
  4. DIt protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

During haemodialysis, a patient suddenly becomes breathless with chest pain, and air is seen in the line. What should the nurse do first?

  1. AContinue the session and recheck in 30 minutes
  2. BClamp the lines and lay the patient left side down, head low
  3. CSit the patient upright and give a drink of water
  4. DSpeed up the pump to clear the air into the patient
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Koks natrio ribojimo ir spironolaktono vaidmuo sergant ciroze?

  1. ASumažinti amoniako kiekį kraujyje ir gydyti encefalopatiją
  2. BPadidinti kalio netekimą ir užkirsti kelią hiperkalemijai
  3. CSumažinti natrio ir vandens sulaikymą bei kontroliuoti ascitą
  4. DPadidinti kraujospūdį ir pagerinti inkstų kraujotaką
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. ASimple constipation that needs a laxative
  2. BA side effect of the analgesia given
  3. CPerforation with peritonitis
  4. DThe appendicitis has settled by itself
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AIn a separate bedroom from the first night
  2. BIn a separate cot or crib in the parents' room
  3. COn a sofa with a parent when the baby is unsettled
  4. DIn the parents' bed, between the two adults
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AMassage the fundus and look for the source
  2. BWeigh the used pads and record the total
  3. CGive the baby a bath to free the mother's time
  4. DDocument the estimated blood loss in the notes
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kodėl kodeino ir tramadolio nerekomenduojama skirti jaunesniems nei 12 metų vaikams?

  1. AJie per silpni vidutiniam skausmui malšinti, todėl visada pirmenybė teikiama stipresniems opioidams
  2. BJie visada sukelia alergijas
  3. CJuos galima skirti tik į veną
  4. DKai kurie vaikai juos metabolizuoja labai greitai, sukeldami pavojingą kvėpavimo slopinimą
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?

  1. ASymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
  2. BA hoarse voice with mild fever and a runny nose
  3. CA barking cough that is worse at night after a cold
  4. DDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  2. BIt is a strong opioid that causes severe dependence
  3. CIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
  4. DIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse is teaching a patient who has started haloperidol for schizophrenia. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can stop taking it as soon as the voices go away."
  2. B"I should tell the nurse if my neck or jaw muscles feel stiff."
  3. C"I'll avoid alcohol while I'm taking this medicine."
  4. D"I should get up slowly if I feel dizzy."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,9 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 35,9 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

35,9 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 3/parą · 14 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 14 dienas. Suspensija tiekiama 150 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

½ tsptris kartus per dieną14 dienos150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
30 kg15 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 30 kg. Paskirta dozė – 15 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

30 kg15 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

10 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 200 mg. Kokį tūrį V duosite?

10 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 200 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

200 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg500 mL10 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 400 mg vaisto 500 mL, jis laša 10 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.500 mLheparin? mL/h96 kg12 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 12 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 96 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./500 mL12 vnt./kg/h96 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h51 kg2,5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 2,5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 51 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min51 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė100 mLvanduo350 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas250 mLšlapimas425 mLšlapimas200 mLšlapimas350 mLžaizdos drenas140 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

želė: 100 mLvanduo: 350 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 350 mLžaizdos drenas: 140 mLvėmalai: 150 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL150 mL/hpradžia 07:1509:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 07:15 ir lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 09:45?

500 mL150 mL/h07:15 → 09:45
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 36,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 89%orasSBP 112HR 82AT 36,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 50 % deguonies, rodo PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) ir PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 50%PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinis ritmas su platesniu QRSdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasidioventrikulinis ritmasstimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinis ritmas su platesniu QRS
  2. 2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  3. 3idioventrikulinis ritmas
  4. 4stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor

Kodėl tai yra atsakymas

Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.

Atsakymas

B · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage

Kodėl tai yra atsakymas

Paracetamol is in many combination products. Taking several at once can push the total over the safe daily maximum and cause liver damage, so patients are taught to check labels.

Atsakymas

C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · A mechanical lift used by enough trained staff

Kodėl tai yra atsakymas

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Atsakymas

B · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Išsiaiškinti neatitikimą su paskyrusiu gydytoju

Kodėl tai yra atsakymas

Nepaaiškintas namų vaistų ir ligoninės paskyrimų skirtumas gali būti praleidimas arba sąmoningas pakeitimas. Slaugytojas klausia paskyrusio gydytojo, kad sprendimas būtų apgalvotas ir dokumentuotas. Netyčinis antikoaguliantų praleidimas gali sukelti trombus.

Atsakymas

B · Išsiaiškinti neatitikimą su paskyrusiu gydytoju
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.

Atsakymas

C · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Ryškiai raudonas šlapimas su krešuliais ir sumažėjęs tekėjimas pro kateterį

Kodėl tai yra atsakymas

Ryškiai raudonas šlapimas su krešuliais rodo arterinį kraujavimą ir gali užkimšti kateterį, sukeldamas šlapimo pūslės išsiplėtimą. Šviesiai rausvas šlapimas, noras šlapintis ir lengvi spazmai po šios operacijos yra dažni.

Atsakymas

D · Ryškiai raudonas šlapimas su krešuliais ir sumažėjęs tekėjimas pro kateterį
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Kepenų encefalopatija

Kodėl tai yra atsakymas

Kepenų encefalopatija sukelia sumišimą ir asteriksį. Dažnai vartojama laktuliozė amoniako įsisavinimui sumažinti, gydomi provokuojantys veiksniai, pvz., infekcija ar kraujavimas.

Atsakymas

D · Kepenų encefalopatija
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Airway swelling from inhalation injury

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Atsakymas

C · Airway swelling from inhalation injury
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Išlaikyti vitamino K turinčio maisto kiekį pastovų diena iš dienos

Kodėl tai yra atsakymas

Vitaminas K atsveria varfariną, todėl didelis lapinių daržovių kiekio padidėjimas mažina INR. Pacientams nereikia vengti šio maisto, bet kiekis turėtų būti pastovus, kad dozę būtų galima tinkamai nustatyti.Patikrinta pagal: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Išlaikyti vitamino K turinčio maisto kiekį pastovų diena iš dienos
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term glucocorticoids suppress the body's own cortisol production; stopping them suddenly can cause adrenal crisis. Lack of cortisol causes hypotension, hyponatremia and hypoglycemia. Aldosterone is usually still made, so potassium is often normal; high potassium suggests primary adrenal failure. Treatment is IV hydrocortisone and fluids as prescribed.

Atsakymas

C · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Kodėl tai yra atsakymas

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Atsakymas

B · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed

Kodėl tai yra atsakymas

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing liver glucose production and insulin resistance. Glucose is monitored more often, and diabetes treatment may need to be increased during the course.

Atsakymas

A · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Plautis išsiplėtė arba vamzdelis perlinkęs ar užsikimšęs

Kodėl tai yra atsakymas

Svyravimo išnykimas gali atsirasti, kai plautis visiškai išsiplečia ir užsandarina vamzdelį, bet taip pat kai vamzdelis perlinkęs, užkrešėjęs ar pacientas ant jo guli. Reikia įvertinti pacientą ir vamzdelį bei pranešti.

Atsakymas

B · Plautis išsiplėtė arba vamzdelis perlinkęs ar užsikimšęs
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Paklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti

Kodėl tai yra atsakymas

Keli antibiotikai, įskaitant makrolidus, pvz., klaritromiciną, kai kuriuos fluorochinolonus ir kotrimoksazolą, gali padidinti TNS ir kraujavimo riziką. Reikia dažniau stebėti TNS ir galbūt koreguoti dozę. Nutraukti ar padvigubinti varfariną be patarimo nesaugu.

Atsakymas

B · Paklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Atsakymas

D · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low

Kodėl tai yra atsakymas

In suspected air embolism, the blood lines are clamped at once, the pump stopped, and the patient positioned on the left side with the head down to trap air in the right atrium. Oxygen is given and emergency help called.

Atsakymas

B · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Sumažinti natrio ir vandens sulaikymą bei kontroliuoti ascitą

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant ciroze antrinis hiperaldosteronizmas sukelia natrio ir vandens sulaikymą. Natrio ribojimas ir aldosterono antagonistas spironolaktonas (dažnai su kilpiniu diuretiku) mažina ascitą. Spironolaktonas gali sukelti hiperkalemiją ir ginekomastiją.

Atsakymas

C · Sumažinti natrio ir vandens sulaikymą bei kontroliuoti ascitą
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Perforation with peritonitis

Kodėl tai yra atsakymas

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Atsakymas

C · Perforation with peritonitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · In a separate cot or crib in the parents' room

Kodėl tai yra atsakymas

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Atsakymas

B · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Massage the fundus and look for the source

Kodėl tai yra atsakymas

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Atsakymas

A · Massage the fundus and look for the source
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Kai kurie vaikai juos metabolizuoja labai greitai, sukeldami pavojingą kvėpavimo slopinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Itin greitai metabolizuojantiems kodeinas greitai paverčiamas morfiju, o tai gali sukelti gyvybei pavojingą kvėpavimo slopinimą. Reguliuotojai nerekomenduoja kodeino ir tramadolio jaunesniems nei 12 metų vaikams, o po tonzilių ar adenoidų operacijos – jaunesniems nei 18 metų.

Atsakymas

D · Kai kurie vaikai juos metabolizuoja labai greitai, sukeldami pavojingą kvėpavimo slopinimą
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough

Kodėl tai yra atsakymas

Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.

Atsakymas

D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Kodėl tai yra atsakymas

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Atsakymas

A · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · "I can stop taking it as soon as the voices go away."

Kodėl tai yra atsakymas

Antipsychotics are continued after symptoms improve, because stopping them early is a major cause of relapse. Any change should be discussed with the prescriber.

Atsakymas

A · "I can stop taking it as soon as the voices go away."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 96,6 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

35,9·9/5 = 64,62

Pridėkite 32

T = 64,62 + 32 = 96,62 ≈ 96,6 °F

Atsakymas

T = 96,6 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 1

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

2,5 mL × 3 × 14 = 105 mL

Buteliukai

105/150 = 0,7 → N = 1

Atsakymas

N = 1
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 225 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

15·30 = 450 mg

Vienai dozei

D = 450/2 = 225 mg

Atsakymas

D = 225 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,5 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

10·10 = 100 mg

Tūris

V = (100/200)·5 = 2,5 mL

Atsakymas

V = 2,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

200/60 = 3,333 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 3,333·15 = 50 gtt/min

Atsakymas

R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

400/500 = 0,8 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,8·10 = 8 mg/h

Atsakymas

D = 8 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 23 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

12·96 = 1 152 vnt./h

Koncentracija

25 000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1152/50 = 23,04 ≈ 23 mL/h

Atsakymas

R = 23 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3,8 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

2,5·51 = 127,5 mcg/min
127,5·60 = 7650 mcg/h

Pompos greitis

R = 7650/2000 = 3,825 ≈ 3,8 mL/h

Atsakymas

R = 3,8 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −145 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 350 = 450 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1370 mL

Iš viso išskirta

250 + 425 + 200 + 350 + 140 + 150 = 1515 mL

Balansas

B = 1370 − 1515 = −145 mL

Atsakymas

B = −145 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 125 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

07:15 → 09:45 = 2,5 h

Sulašintas tūris

150·2,5 = 375 mL

Likęs tūris

V = 500 − 375 = 125 mL

Atsakymas

V = 125 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 65

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 65

Atsakymas

MFS = 65
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 38 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|80 − 40| = 40 mmHg → 4 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 38 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 234 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,5·713 − 50/0,8 = 356,5 − 62,5 = 294 mmHg

Gradientas

A–a = 294 − 60 = 234 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 234 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,38 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s

Bazett formulė

QTc = 0,34/√0,80 = 0,34/0,8944 = 0,38 s

Atsakymas

QTc = 0,38 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (380 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 25 mažų langelių, 1500 ÷ 25 ≈ 60 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,00 s.
3. Kiekvienas P dantelis eina po savo stimuliacijos smaigalio (prieširdžių stimuliacija).
4. AV intervalas: antrasis smaigalys eina 0,20 s po pirmojo (užprogramuota AV delsa).
5. QRS: 0,14 s, platus, iškart po antrojo smaigalio (skilvelių stimuliacija).

Interpretacija

dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions