NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris elgesys rodo aktyvų klausymąsi?

  1. ATemos keitimas iškilus emocijoms
  2. BAtsakymo planavimas pacientui kalbant
  3. CŽiūrėjimas į kompiuterio ekraną, kad pokalbio metu būtų užrašoma
  4. DPaciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Ką reiškia „A" komunikacijos priemonėje SBAR?

  1. AAlergijos
  2. BPriėmimas
  3. CVeiksmas
  4. DAssessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. AGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
  2. BGive half by IV push and the rest later
  3. CDilute it in a small syringe and push it
  4. DNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Which action by assistive personnel requires the nurse to step in?

  1. APutting soiled linen straight into a laundry bag at the bedside
  2. BRemoving gloves and then cleaning the hands with alcohol rub
  3. CGoing from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
  4. DWashing hands with soap and water after leaving a C. difficile room
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kuris teiginys rodo teisingą supratimą apie atskaitingumą delegavimo metu?

  1. A„Slaugytojo padėjėjas atskaitingas už tai, ar užduotį buvo teisinga deleguoti."
  2. B„Kai deleguoju užduotį, ji nebėra mano rūpestis."
  3. C„Jei užduotis nepavyksta, atsakingas tik padėjėjas."
  4. D„Aš lieku atskaitingas už sprendimą delegauti ir už rezultato sekimą."
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe patient is anxious and only needs reassurance
  2. BThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  3. CThe burns are healing and the skin is tightening normally
  4. DThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Klinikinė slaugaVidutinis

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. ADoing gentle ankle exercises
  2. BBending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
  3. CLying on their back
  4. DWalking short distances with a frame and a physiotherapist
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AVasovagal syncope
  2. BAnaphylaxis
  3. CA stroke
  4. DA hypoglycaemic coma
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient is starting dabigatran, a direct oral anticoagulant. Which laboratory test is most important to review before the first dose?

  1. ALipase, to rule out an inflamed pancreas first
  2. BINR, to set the dose of the anticoagulant
  3. CTSH, to rule out an overactive thyroid gland
  4. DKidney function (creatinine clearance)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam diabetine ketoacidoze, į veną infuzuojamas insulinas. Kurią laboratorinę reikšmę reikia ypač atidžiai stebėti?

  1. AAlbuminą, nes insulinas verčia kepenis nustoti jį gaminti
  2. BHemoglobiną, nes insulinas ardo raudonuosius kraujo kūnelius
  3. CKalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti
  4. DNatrį, nes insulinas verčia inkstus išskirti labai daug jo
11.FarmakologijaVidutinis

Bethanechol may be used for non-obstructive urinary retention. How does it work?

  1. AIt increases urine production in the kidney
  2. BIt shrinks the prostate gland
  3. CIt blocks muscarinic receptors and relaxes the bladder wall muscle
  4. DIt stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.FarmakologijaSunkus

A heparin infusion contains 25,000 units in 500 mL. The order is 1,000 units per hour. What rate should be set on the pump?

  1. A25 mL/h
  2. B20 mL/h
  3. C50 mL/h
  4. D10 mL/h
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with a regular narrow-complex tachycardia of 180/min is alert with a normal blood pressure. What is usually tried first?

  1. AA large oral dose of digoxin
  2. BChest compressions until the rate slows
  3. CVagal manoeuvres such as a modified Valsalva
  4. DAn immediate unsynchronised shock with the defibrillator
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

An 84-year-old with heart failure becomes breathless with new crackles and a rising blood pressure during a blood transfusion. What should the nurse suspect?

  1. AAn acute haemolytic reaction from wrong blood
  2. BA mild febrile reaction
  3. CTransfusion-associated circulatory overload
  4. DNormal effects of the transfusion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Traukulių priepuolis tęsiasi penkias minutes ir nesibaigia. Koks įprastas pirmos eilės vaistinis gydymas?

  1. AAdrenalinas į raumenis į išorinį šlaunies paviršių
  2. B50 % gliukozė į veną visiems pacientams, tada pakartotinis vertinimas
  3. CĮsotinamoji fenitoino dozė į veną prieš bet ką kita
  4. DBenzodiazepinas, pvz., lorazepamas į veną ar midazolamas už skruosto
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, sergantis hipotiroidizmu, kelias savaites nevartojęs vaistų, hospitalizuotas hipotermiškas ir mieguistas, pulsas 46/min., mažas natrio kiekis ir padidėjęs PaCO₂. Kuri būklė labiausiai tikėtina?

  1. AMiksedeminė koma
  2. BŠilumos smūgis
  3. CAntinksčių krizė
  4. DTirotoksinė krizė
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Koks elektrolitų pokyčių modelis būdingas naviko irimo sindromui?

  1. AMažas kalio ir fosfato kiekis su dideliu kalcio kiekiu
  2. BDidelis natrio ir kalcio kiekis su maža šlapimo rūgštimi
  3. CDidelis kalio, fosfato ir šlapimo rūgšties kiekis; mažas kalcio kiekis
  4. DMažas kalio, fosfato ir šlapimo rūgšties kiekis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Shortly after a spinal anaesthetic, a patient says their arms feel weak and it is hard to breathe, and the BP is falling. What is most likely?

  1. AA normal spinal effect
  2. BA post-dural puncture headache
  3. CAn anxiety attack
  4. DA high spinal block
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman is prescribed low molecular weight heparin after a caesarean. Which teaching is correct?

  1. AIt is a tablet taken with meals
  2. BIt is injected under the skin; report unusual bleeding
  3. CIt must be stopped if she chooses to breastfeed her baby
  4. DIt is given into the muscle of the thigh
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn's cord stump has redness spreading onto the abdominal skin and a foul discharge. What is the priority?

  1. AApply talc and recheck in a week
  2. BCover the cord with a tight dressing
  3. CReport it as possible omphalitis
  4. DTeach the parents to pull the stump off
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A39,5 °C (103,1 °F) or higher
  2. B38,0 °C (100,4 °F) or higher
  3. C37,5 °C (99,5 °F) or higher
  4. D37,0 °C (98,6 °F) or higher
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 9-year-old is being treated for an acute asthma attack. Which finding shows that treatment is working?

  1. AThe wheeze has disappeared and the child is now very drowsy
  2. BThe child is now sitting bolt upright, leaning on the arms
  3. CSlower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles
  4. DThe heart rate has risen further after each dose of salbutamol
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
  2. BThe patient always feels relieved and shows no feelings
  3. CThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
  4. DThe patient finally begins to share their problems for the first time
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientės, sergančios nervine bulimija, kalio koncentracija serume yra 2,8 mmol/L. Kas pagrindinis rūpestis?

  1. APadidėjęs apetitas
  2. BGyvybei pavojingų širdies aritmijų rizika
  3. CSvorio augimo rizika
  4. DPagerėjusi raumenų jėga
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
26,6724 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 26,6724 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

26,6724 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0022:3007:45t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 22:30 ir baigiasi 07:45 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

22:3007:45
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

8 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 10 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

8 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40k vnt.500 mL? mL/h2000 vnt./h

Infuzijoje yra 40000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 2000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

40000 vnt./500 mL2000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 1000 mg vaisto 250 mL, jis laša 25 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

1000 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL60 vnt./kg · 48 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 48 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

60 vnt./kg48 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h62 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 62 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min62 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas100 mLželė120 mLsultys200 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas200 mLšlapimas200 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

pienas: 100 mLželė: 120 mLsultys: 200 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 200 mLvėmalai: 250 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 125 mL/hpradžia 10:00tiš viso​ = ? h75 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 10:00 75 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 125 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL75 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 75/min., grimasa dirginant, aktyvūs judesiai ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 2 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354532HCO₃⁻mmol/L222616papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,32, PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) ir HCO₃⁻ 16 mmol/L, kai Na⁺ 145 ir Cl⁻ 111 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,32PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 145 mmol/LCl⁻ 111 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek yra šio dydžio: P dantelių grupėje, įskaitant neperduotą (n iš n:(n − 1) blokados)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
P dantelių grupėje =

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti

Kodėl tai yra atsakymas

Aktyvus klausymasis apima dėmesį, tinkamą akių kontaktą, linktelėjimus, atspindėjimą ir perfrazavimą. Jis padeda pacientams jaustis išgirstiems, o slaugytojui suteikia tikslios informacijos.

Atsakymas

D · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Assessment (įvertinimas)

Kodėl tai yra atsakymas

SBAR: Situation (situacija), Background (aplinkybės), Assessment (jūsų klinikinis problemos įvertinimas) ir Recommendation (ko jums reikia).

Atsakymas

D · Assessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Kodėl tai yra atsakymas

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Atsakymas

D · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves

Kodėl tai yra atsakymas

Gloves must be changed and hand hygiene done between patients, because contaminated gloves spread organisms directly. The other actions are correct infection-control practice.

Atsakymas

C · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · „Aš lieku atskaitingas už sprendimą delegauti ir už rezultato sekimą."

Kodėl tai yra atsakymas

Delegavęs slaugytojas atskaitingas už sprendimą delegauti bei priežiūrą ir vertinimą. Deleguojamas asmuo atsako už teisingą užduoties atlikimą savo kompetencijos ribose.

Atsakymas

D · „Aš lieku atskaitingas už sprendimą delegauti ir už rezultato sekimą."
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Kodėl tai yra atsakymas

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Atsakymas

D · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Kodėl tai yra atsakymas

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Atsakymas

B · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Vasovagal syncope

Kodėl tai yra atsakymas

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Atsakymas

A · Vasovagal syncope
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Kidney function (creatinine clearance)

Kodėl tai yra atsakymas

Dabigatran is excreted mainly by the kidneys, so poor kidney function raises the drug level and bleeding risk. Kidney function is checked before starting and regularly afterwards. Routine INR monitoring is not used for direct oral anticoagulants.Patikrinta pagal: Dabigatran · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Kidney function (creatinine clearance)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Kalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti

Kodėl tai yra atsakymas

Esant DKA organizmas per šlapimą neteko kalio, bet koncentracija serume gali būti normali ar didelė, nes acidozė ir insulino stoka išstumia kalį iš ląstelių. Insulinas varo jį atgal, todėl koncentracija gali greitai kristi. Kalis tikrinamas dažnai ir papildomas pagal paskyrimą.

Atsakymas

C · Kalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti
11.Farmakologija

Atsakymas: D · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle

Kodėl tai yra atsakymas

Bethanechol mimics acetylcholine at muscarinic receptors, contracting the detrusor muscle. It must not be used if there is mechanical obstruction to outflow.

Atsakymas

D · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.Farmakologija

Atsakymas: B · 20 mL/h

Kodėl tai yra atsakymas

25,000 units ÷ 500 mL = 50 units/mL, and 1,000 units/h ÷ 50 units/mL = 20 mL/h. Heparin is a high-alert drug, so the calculation and pump settings are independently double-checked.

Atsakymas

B · 20 mL/h
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva

Kodėl tai yra atsakymas

In stable supraventricular tachycardia, vagal manoeuvres slow AV node conduction and can stop the rhythm. If they fail, IV adenosine is usually next. Electrical cardioversion is for patients with adverse features such as shock or chest pain.

Atsakymas

C · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Transfusion-associated circulatory overload

Kodėl tai yra atsakymas

Transfusion-associated circulatory overload causes breathlessness, crackles, raised BP and JVP during or soon after transfusion, especially in older people and those with heart or kidney disease. The transfusion is stopped or slowed, the patient sat up and given oxygen, and diuretics may be prescribed. Slow rates and single units with reassessment reduce the risk.

Atsakymas

C · Transfusion-associated circulatory overload
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Benzodiazepinas, pvz., lorazepamas į veną ar midazolamas už skruosto

Kodėl tai yra atsakymas

Priepuolis, trunkantis penkias minutes ar ilgiau (ar pasikartojantys priepuoliai be atsigavimo), gydomas kaip epilepsinė būklė. Pirmiausia skiriamas benzodiazepinas (lorazepamas į veną, jei yra prieiga; midazolamas už skruosto ar į nosį arba diazepamas į tiesiąją žarną, jei jos nėra), tada, jei priepuolis tęsiasi, antros eilės priešepilepsinis vaistas, pvz., levetiracetamas, fenitoinas ar valproatas. Gliukozė tikrinama ir duodama tik jei jos mažai.

Atsakymas

D · Benzodiazepinas, pvz., lorazepamas į veną ar midazolamas už skruosto
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Miksedeminė koma

Kodėl tai yra atsakymas

Miksedeminė koma pasireiškia sutrikusia sąmone, hipotermija, bradikardija, hipoventiliacija, hiponatremija ir hipoglikemija, dažnai išprovokuota infekcijos ar praleisto gydymo. Jai reikia intensyviosios terapijos, skydliaukės hormono į veną, steroidų dangos, kol atmetamas antinksčių nepakankamumas, pasyvaus šildymo ir didelio atsargumo su raminamaisiais.

Atsakymas

A · Miksedeminė koma
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Didelis kalio, fosfato ir šlapimo rūgšties kiekis; mažas kalcio kiekis

Kodėl tai yra atsakymas

Naviko irimas išskiria kalį, fosfatą ir nukleorūgštis (didinančias šlapimo rūgštį). Fosfatas suriša kalcį ir jį sumažina. Kalcio fosfato ir šlapimo rūgšties kristalai gali pažeisti inkstus.

Atsakymas

C · Didelis kalio, fosfato ir šlapimo rūgšties kiekis; mažas kalcio kiekis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · A high spinal block

Kodėl tai yra atsakymas

If local anaesthetic spreads upwards, it can affect the arms, breathing muscles and cardiac nerves, causing hypotension and bradycardia. It is an emergency; help is called, and breathing and circulation are supported.

Atsakymas

D · A high spinal block
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · It is injected under the skin; report unusual bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

Low molecular weight heparin is given subcutaneously and is compatible with breastfeeding. She should rotate sites, not rub them, and report bleeding or unusual bruising.

Atsakymas

B · It is injected under the skin; report unusual bleeding
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Report it as possible omphalitis

Kodėl tai yra atsakymas

Spreading redness, swelling and foul discharge suggest omphalitis, which can lead to sepsis. It needs prompt medical assessment and antibiotics.

Atsakymas

C · Report it as possible omphalitis
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Kodėl tai yra atsakymas

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Atsakymas

B · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Slower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles

Kodėl tai yra atsakymas

Improvement shows as a lower respiratory rate, easier speech, less accessory muscle use and better oxygen saturation. A quiet chest with drowsiness signals exhaustion and danger, and tripod positioning shows ongoing distress.

Atsakymas

C · Slower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Atsakymas

C · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Gyvybei pavojingų širdies aritmijų rizika

Kodėl tai yra atsakymas

Pasikartojantis vėmimas sukelia hipokaliemiją ir metabolinę alkalozę. 2,8 mmol/L kalio koncentracija pavojingai maža ir gali sukelti aritmijas. Pacientei reikia širdies stebėjimo ir kalio papildymo pagal paskyrimą.

Atsakymas

B · Gyvybei pavojingų širdies aritmijų rizika
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 26,7 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

26.6724 → 6

Lemia tik kitas skaitmuo

26,6724 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 6 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (24) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 26,7 kg

Atsakymas

x = 26,7 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 9,25 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

22:30 → 24:00 = 90 min

Po vidurnakčio

00:00 → 07:45 = 465 min

Iš viso

90 + 465 = 555 min
t = 555/60 = 9,25 h

Atsakymas

t = 9,25 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·8 = 16 mg

Tūris

V = 16/10 = 1,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 25 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

40000/500 = 80 vnt./mL

Pompos greitis

R = 2000/80 = 25 mL/h

Atsakymas

R = 25 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 63 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·10/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Atsakymas

R = 63 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 63 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 100 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

1000/250 = 4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 4·25 = 100 mg/h

Atsakymas

D = 100 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 2,9 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·48 = 2 880 vnt.

Tūris

V = 2880/1000 = 2,88 ≈ 2,9 mL

Atsakymas

V = 2,9 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 18,6 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·62 = 620 mcg/min
620·60 = 37200 mcg/h

Pompos greitis

R = 37200/2000 = 18,6 mL/h

Atsakymas

R = 18,6 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 1070 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 120 + 200 = 420 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1720 mL

Iš viso išskirta

200 + 200 + 250 = 650 mL

Balansas

B = 1720 − 650 = 1070 mL

Atsakymas

B = 1070 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL liko

Antroji dalis

200/125 = 1,6 h

Bendra trukmė

t = 4 + 1,6 = 5,6 h

Atsakymas

t = 5,6 h

Tai maždaug 5 h 36 min, todėl maišelis ištuštės apie 15:36.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 12

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 2 + 3 + 1 + 2 = 12

Atsakymas

B = 12
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutiniškai nenormalu

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 75/min → 1
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: aktyvūs judesiai → 2
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 = 6

Interpretacija

6 → vidutiniškai nenormalu

Atsakymas

vidutiniškai nenormalu
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 22 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|30 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1 = 22 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 22 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma normalaus tarpo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 145 − (111 + 16) = 18

Delta santykis

(18 − 12)/(24 − 16) = 0,75
papildoma normalaus tarpo acidozė

Atsakymas

papildoma normalaus tarpo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,52 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Fridericia formulė

QTc = 0,52/∛1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Atsakymas

QTc = 0,52 s

Daugiau nei 0,50 s: žymiai pailgėjęs. (520 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: P dantelių grupėje = 3

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,92 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 3 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,32 s

Atsakymas

P dantelių grupėje = 3

3:2 Wenckebach blokada.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions