NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

In adult basic life support, how long should the rescuer take to check for normal breathing?

  1. AAs long as it takes to be certain
  2. BNo more than 10 seconds
  3. CAbout 30 seconds
  4. DAt least one minute
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. ALeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  2. BWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  3. CAsk a colleague to sign that they gave it
  4. DWrite it now as a late entry, stating when it was given
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse gives part of a dose of an opioid from a vial and must discard the rest. What is correct?

  1. ADiscard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
  2. BKeep the rest for the patient’s next dose
  3. CReturn the rest to the patient’s medication drawer
  4. DDiscard it alone in the sink and document the amount wasted later in the shift
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?

  1. ALow-level disinfection
  2. BHigh-level disinfection
  3. CWiping with an alcohol wipe
  4. DCleaning with soap and water only
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?

  1. AReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
  2. BRemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
  3. CTurn the nasal cannula up to 15 L/min
  4. DRecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Stebimas pacientas su galvos trauma ir kojos lūžiu. Kuris radinys yra prioritetas?

  1. AGlazgo komos skalės balas krenta nuo 15 iki 12
  2. BPacientas prašo ko nors paskanauti
  3. C6/10 kojos skausmas, nepaisant paskutinės nuskausminamojo dozės
  4. DNedidelis nubrozdinimas ant alkūnės
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?

  1. ADriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
  2. BDriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
  3. CWithout monitoring oxygen saturation
  4. DOnly with the patient lying flat
8.Klinikinė slaugaSunkus

After a high spinal cord injury, a patient has low blood pressure with a slow heart rate and warm, dry skin. What is most likely?

  1. AHypovolaemic shock
  2. BSeptic shock
  3. CCardiac tamponade
  4. DNeurogenic shock
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with an upper gastrointestinal bleed has a BUN of 48 mg/dL (urea 17 mmol/L) and a normal creatinine. What is the most likely explanation?

  1. ASkeletal muscle is breaking down because of the blood loss
  2. BThe kidneys have suddenly lost most of their function
  3. CDigested blood adds protein, which the liver turns into urea
  4. DThe liver has stopped making urea because of the bleeding
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Which patient's result should the nurse act on first?

  1. AHemoglobin 9,6 g/dL (96 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  2. BFerritin 15 ng/mL in a well patient with known iron-deficiency anemia on oral iron
  3. CHemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
  4. DPlatelets 140 × 10³/µL in a patient with mild chronic liver disease
11.FarmakologijaVidutinis

A patient takes theophylline for COPD. Which advice is most important?

  1. AAvoid potassium-rich foods such as bananas
  2. BTake extra doses when short of breath
  3. CLimit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
  4. DDrink plenty of grapefruit juice each morning to improve absorption
12.FarmakologijaSunkus

A malnourished patient with low serum albumin shows nystagmus and unsteady gait. Her total phenytoin level is within range. What is the most likely explanation?

  1. AMore phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
  2. BThe total level is high, but the laboratory is wrong
  3. CLow albumin makes phenytoin bind more tightly, so the drug is less active
  4. DLow albumin speeds up phenytoin metabolism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. AAsthma
  2. BStable angina
  3. CPhaeochromocytoma
  4. DAortic stenosis
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sergantis širdies nepakankamumu, kuriam taikomas 1,5 l per dieną skysčių ribojimas, skundžiasi stipriu troškuliu. Kuri priemonė tinkamiausia?

  1. ABurnos priežiūra, suskaičiuoti ledo gabaliukai ir skysčiai, paskirstyti per dieną
  2. BJokių skysčių iki kito ryto svėrimo
  3. CNeribotas vanduo, nes troškulį visada reikia numalšinti
  4. DSūrūs užkandžiai seilėms skatinti ir sausumui palengvinti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AHot baths cause new areas of damage in the brain
  2. BHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  3. CThis shows that the disease has entered a new progressive stage
  4. DThey should take very cold baths to reverse the damage
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Slaugytojas slaugo keturis pacientus. Kurį pacientą reikia apžiūrėti pirmiausia?

  1. APacientą, sergantį LIL, klausiantį apie fosfatų rišiklį
  2. BPacientą su stabiliu hipotiroidizmu, kuriam metas gerti levotiroksiną
  3. CPacientą, gydomą peritonine dialize, su skaidriu dializatu
  4. DPacientą po kraniotomijos, kurio dešinysis vyzdys naujai išsiplėtęs ir lėtai reaguoja
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How should a patient with facial burns usually be positioned?

  1. AIn any position that keeps the face covered
  2. BLying face down on the pillow to protect the airway
  3. CLying flat with the head lower than the feet
  4. DWith the head of the bed raised to reduce swelling
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Gaivinant nudegusįjį, 80 kg suaugusiojo šlapimo išskyrimas yra 15 ml/val. dvi valandas. Ką tai rodo?

  1. ASkysčių perteklių; visus skysčius į veną reikia nutraukti dabar
  2. BUžsikimšusį kateterį, kurį reikia tiesiog pašalinti
  3. CNormalų šlapimo išskyrimą nudegusiam pacientui
  4. DNepakankamą gaivinimą; skysčių greitį paprastai reikia didinti
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which is a common sign of iron deficiency anaemia in pregnancy?

  1. ATiredness, pallor and breathlessness
  2. BIncreased appetite and frequent urination
  3. CHigh blood pressure and headache
  4. DWeight gain and ankle swelling
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AGive the baby a bath to free the mother's time
  2. BMassage the fundus and look for the source
  3. CDocument the estimated blood loss in the notes
  4. DWeigh the used pads and record the total
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
  2. BWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
  3. CPut a tongue depressor between the child's teeth
  4. DHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
22.Pediatrinė slaugaSunkus

2 mėnesių kūdikis atvežtas su mėlynėmis ant abiejų skruostų. Tėvas ar motina sako, kad kūdikis „daužosi į daiktus". Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APasakyti tėvui ar motinai, kad bus pranešta, ir leisti parsivežti kūdikį namo prieš tai nagrinėjant
  2. BObjektyviai užfiksuoti radinius ir pagal vaiko apsaugos tvarką pranešti apie įtarimą
  3. CApkaltinti tėvą ar motiną smurtu kitų šeimų akivaizdoje
  4. DPriimti paaiškinimą, nes kūdikiai dažnai daužosi į daiktus
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. AAvoidance
  2. BChanges in arousal and reactivity
  3. CIntrusion symptoms
  4. DDissociative amnesia for the trauma
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A school nurse is teaching about inhalant use such as sniffing glue or aerosols. Which risk should be stressed?

  1. ASudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
  2. BInhalants cause only a mild headache and nothing else
  3. CThere is no physical risk, because the substances are legal
  4. DInhalants are only dangerous if they are mixed with alcohol
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011129:45 PM?21:4522:4520:4509:45

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 9:45 PM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

9:45 PM
  1. 121:45
  2. 222:45
  3. 320:45
  4. 409:45
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
110 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Hemoglobino rezultatas yra 110 g/L. Išreikškite jį g/dL Hb.

110 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
15 kg30 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 15 kg. Paskirta dozė – 30 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

15 kg30 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 50,6 lb. Paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 40 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50,6 lb2 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL100 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 100 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

100 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 50 lašų/min greičiu per 15 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
50 vnt.50 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h64 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 50 vienetų trumpo veikimo insulino 50 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 64 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 vnt./50 mL0,05 vnt./kg/h64 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine23 mL/h88 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (800 mg 500 mL) lašinama 23 mL/h greičiu. Pacientas sveria 88 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL23 mL/h88 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLarbata200 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas275 mLšlapimas175 mLšlapimas150 mLšlapimas150 mLžaizdos drenas110 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 87 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

87 kg12 hšlapimas: 275 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 150 mLžaizdos drenas: 110 mLvėmalai: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL100 mL sulašinta75 mL/h16:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 16:00 jau sulašinta 100 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL100 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 139, Cl⁻ 106, HCO₃⁻ 20 mmol/L ir albuminas 29 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 106 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lalbuminas 29 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Išmatuokite plazdėjimo bangų intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijaskilvelinė tachikardijapolimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“prieširdžių virpėjimas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2skilvelinė tachikardija
  3. 3polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“
  4. 4prieširdžių virpėjimas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · No more than 10 seconds

Kodėl tai yra atsakymas

Rescuers look, listen and feel for normal breathing for no more than 10 seconds. If breathing is absent or not normal, they call for help and start CPR.

Atsakymas

B · No more than 10 seconds
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Write it now as a late entry, stating when it was given

Kodėl tai yra atsakymas

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Atsakymas

D · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it

Kodėl tai yra atsakymas

Wasting controlled substances requires a witness, usually another licensed nurse, and both document the waste. This prevents and detects drug diversion.

Atsakymas

A · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · High-level disinfection

Kodėl tai yra atsakymas

Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.

Atsakymas

B · High-level disinfection
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed

Kodėl tai yra atsakymas

Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.

Atsakymas

A · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Glazgo komos skalės balas krenta nuo 15 iki 12

Kodėl tai yra atsakymas

Krentantis GKS balas rodo didėjantį spaudimą kaukolės viduje, kuris gali būti mirtinas, ir reikalauja skubaus eskalavimo. Lūžio skausmas taip pat gydomas, bet jis negrasina gyvybei taip pat.

Atsakymas

A · Glazgo komos skalės balas krenta nuo 15 iki 12
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed

Kodėl tai yra atsakymas

Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.

Atsakymas

B · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Neurogenic shock

Kodėl tai yra atsakymas

Neurogenic shock from cervical or high thoracic injury causes vasodilation and bradycardia because sympathetic outflow is lost. Hypovolaemic shock usually causes tachycardia and cool, pale skin.

Atsakymas

D · Neurogenic shock
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea

Kodėl tai yra atsakymas

Blood in the upper gut is digested, and the absorbed protein is converted to urea, so the BUN rises out of proportion to the creatinine. Reduced kidney blood flow from volume loss can add to the rise.Patikrinta pagal: BUN - blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min

Kodėl tai yra atsakymas

Severe anemia with chest pain and tachycardia suggests the heart is not receiving enough oxygen, which needs urgent action, often including transfusion. The other results are mildly abnormal but expected or stable.Patikrinta pagal: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

C · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects

Kodėl tai yra atsakymas

Theophylline has a narrow therapeutic range, and caffeine adds stimulant effects such as tachycardia, restlessness and insomnia. Toxicity can cause arrhythmias and seizures, so blood levels may be monitored.

Atsakymas

C · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
12.Farmakologija

Atsakymas: A · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise

Kodėl tai yra atsakymas

Phenytoin is highly protein bound. When albumin is low, the free fraction rises, so toxicity can occur with a "normal" total level; a free phenytoin level or corrected level is more useful.

Atsakymas

A · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Phaeochromocytoma

Kodėl tai yra atsakymas

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Atsakymas

C · Phaeochromocytoma
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Burnos priežiūra, suskaičiuoti ledo gabaliukai ir skysčiai, paskirstyti per dieną

Kodėl tai yra atsakymas

Skysčių paskirstymas per dieną, mažų puodelių naudojimas, ledo gabaliukų čiulpimas (įskaičiuojamas į bendrą kiekį), kramtomoji guma be cukraus ir reguliari burnos priežiūra padeda pacientams toleruoti skysčių ribojimą. Sūrus maistas didina troškulį ir skysčių sulaikymą.

Atsakymas

A · Burnos priežiūra, suskaičiuoti ledo gabaliukai ir skysčiai, paskirstyti per dieną
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Kodėl tai yra atsakymas

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Atsakymas

B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Pacientą po kraniotomijos, kurio dešinysis vyzdys naujai išsiplėtęs ir lėtai reaguoja

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas vienpusis išsiplėtęs ir vangiai reaguojantis vyzdys po smegenų operacijos rodo didėjantį intrakranijinį spaudimą, spaudžiantį akies judinamąjį nervą, galimą smegenų įstrigimo požymį. Reikia neatidėliotino vertinimo, įskaitant GKS ir gyvybinius rodiklius, ir skubios eskalacijos. Kiti pacientai stabilūs, jų poreikius galima patenkinti netrukus po to.

Atsakymas

D · Pacientą po kraniotomijos, kurio dešinysis vyzdys naujai išsiplėtęs ir lėtai reaguoja
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · With the head of the bed raised to reduce swelling

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head reduces facial and airway swelling. The airway is monitored closely because swelling can increase over the first 24–48 hours.

Atsakymas

D · With the head of the bed raised to reduce swelling
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Nepakankamą gaivinimą; skysčių greitį paprastai reikia didinti

Kodėl tai yra atsakymas

Įprastas suaugusiųjų tikslas yra apie 0,5 ml/kg/val. (čia 40 ml/val.). 15 ml/val. išskyrimas rodo nepakankamą inkstų aprūpinimą krauju, todėl patikrinus kateterį skysčių greitis didinamas pagal paskyrimą. Per didelis skysčių kiekis taip pat žalingas, nes sukelia edemą ir tarpfascinių tarpų sindromus, todėl formulė yra tik pradžios taškas.

Atsakymas

D · Nepakankamą gaivinimą; skysčių greitį paprastai reikia didinti
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Tiredness, pallor and breathlessness

Kodėl tai yra atsakymas

Iron deficiency causes fatigue, pallor, breathlessness, palpitations and sometimes pica. A full blood count and ferritin confirm the diagnosis.

Atsakymas

A · Tiredness, pallor and breathlessness
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Massage the fundus and look for the source

Kodėl tai yra atsakymas

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Atsakymas

B · Massage the fundus and look for the source
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Kodėl tai yra atsakymas

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Atsakymas

A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Objektyviai užfiksuoti radinius ir pagal vaiko apsaugos tvarką pranešti apie įtarimą

Kodėl tai yra atsakymas

Mėlynės nejudančiam kūdikiui yra stiprus smurto perspėjimo požymis, o anamnezė neatitinka kūdikio raidos. Slaugytojas užfiksuoja faktus, užtikrina vaiko saugumą ir laikosi vaiko apsaugos tvarkos.

Atsakymas

B · Objektyviai užfiksuoti radinius ir pagal vaiko apsaugos tvarką pranešti apie įtarimą
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Changes in arousal and reactivity

Kodėl tai yra atsakymas

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Atsakymas

B · Changes in arousal and reactivity
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use

Kodėl tai yra atsakymas

Inhalants can sensitise the heart to adrenaline and cause fatal arrhythmias ("sudden sniffing death"), even in first-time users. They can also cause suffocation and brain, liver and kidney damage.

Atsakymas

A · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 21:45

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

9 PM → 9 + 12 = 21

Atsakymas

21:45

Atsakymas

21:45
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: Hb = 11 g/dL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

Hb = 110 g/L × (1 L/10 dL) = 11 g/dL

Atsakymas

Hb = 11 g/dL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 225 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

30·15 = 450 mg

Vienai dozei

D = 450/2 = 225 mg

Atsakymas

D = 225 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

50,6/2,2 = 23 kg

Dozė

2·23 = 46 mg

Tūris

V = (46/40)·1 = 1,15 ≈ 1,2 mL

Atsakymas

V = 1,2 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

100/60 = 1,667 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 1,667·15 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 2,3 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Likęs laikas

t = 450/200 = 2,25 ≈ 2,3 h

Atsakymas

t = 2,3 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3,2 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·64 = 3,2 vnt./h

Koncentracija

50/50 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 3,2/1 = 3,2 mL/h

Atsakymas

R = 3,2 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 7 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

23·1600 = 36800 mcg/h
36800/60 = 613,3 mcg/min

Kilogramui

D = 613,3/88 = 6,97 ≈ 7 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 7 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,72 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

275 + 175 + 150 + 150 = 750 mL

Kilogramui per valandą

U = 750/(87·12) = 0,7184 ≈ 0,72 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,72 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 100 = 400 mL

Laikas

t = 400/75 = 5,333 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h

Tai maždaug 5 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:20.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 2 + 3 + 1 + 3 = 13

Atsakymas

B = 13
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 3 + 1 + 3 + 3 = 14

Rizikos lygis

14 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 14,5 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|21 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,9 = 14,5 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 14,5 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 15,75 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 139 − (106 + 20) = 13

Pataisa dėl albumino

13 + 0,25·(40 − 29) = 15,75 mmol/L

Atsakymas

AGc = 15,75 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 300 bpm

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 15 mažų langelių = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 100 = 3:1

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 300 bpm
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions