NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why is early mobilisation important for older inpatients?

  1. AWalking makes older patients' bones grow longer
  2. BIt lets staff change the beds more easily while patients are up
  3. CBed rest quickly causes loss of strength and independence
  4. DOlder patients do not need sleep during the day
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Pragulos dugnas visiškai padengtas fibrinu ir tamsiu šašu (eschara). Kaip ji klasifikuojama?

  1. ANeklasifikuojama, nes gylio nematyti
  2. BUžgijusi, nes susidarė šašas
  3. C1 kategorija, nes oda neatvira
  4. D2 kategorija, nes ji uždengta
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt means the drug must be given by mouth only
  3. CIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  4. DIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. AAssess the patient for injury before moving them
  2. BComplete an incident report while the details are fresh
  3. CTelephone the family to tell them about the fall
  4. DLift the patient back into bed with a colleague
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pamainos vadovui reikia atlaisvinti lovą. Kuris pacientas tinkamiausias išrašyti ar perkelti į žemesnio lygio priežiūrą?

  1. APneumonija, deguonies poreikis per naktį išaugo nuo 2 iki 4 L/min
  2. BPaguldytas prieš dvi valandas dėl krūtinės skausmo; troponino rezultatas dar nežinomas
  3. C3 diena po nesudėtingos apendektomijos, valgo, vartoja geriamuosius nuskausminamuosius
  4. D1 diena po žarnyno operacijos su nauja 38,5 °C temperatūra
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kuri delegacija tinkama slaugytojo padėjėjui?

  1. APirmo maisto davimas pacientui po insulto, kurio rijimas dar neįvertintas
  2. BPaciento stebėjimas per pirmąsias 15 kraujo perpylimo minučių
  3. CĮprasto šlapimo mėginio paėmimas iš stabilaus paciento
  4. DKą tik įvesto nosies ir skrandžio zondo patikra prieš pirmą maitinimą
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. APolyuria, thirst and weight loss
  2. BSevere loin pain and fever
  3. CBlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
  4. DHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ADehydration, managed with an IV fluid bolus
  2. BDiabetes insipidus, managed with extra fluids
  3. CCushing's syndrome, managed with potassium
  4. DSIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. AReferral for colonoscopy
  2. BStart an iron supplement only
  3. CNo action if there are no symptoms
  4. DRepeat the test in 10 years
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with right upper abdominal pain from gallstones now has jaundice, a total bilirubin of 4,8 mg/dL (82 µmol/L) and a raised ALP. What is the most likely cause?

  1. AA stone blocking the common bile duct
  2. BGilbert syndrome triggered by pain
  3. CUncomplicated gallbladder inflammation
  4. DHemolysis caused by the gallstones
11.FarmakologijaVidutinis

During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?

  1. ASevere hypoglycaemia caused by the drug
  2. BA common infusion reaction to amphotericin B
  3. CA sign that the drug has been given into an artery
  4. DA sign that the fungal infection is cured
12.FarmakologijaSunkus

A patient has received a sodium nitroprusside infusion for several days. He becomes confused and develops a metabolic acidosis. What should be suspected?

  1. AHypoglycaemia from nitroprusside
  2. BCyanide toxicity from nitroprusside breakdown
  3. CAn allergic reaction to the plastic of the infusion bag
  4. DHyperkalaemia from the infusion
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. ATake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  2. BTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  3. CAvoid all potassium-containing foods
  4. DStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a confirmed type A aortic dissection is hypertensive and tachycardic while awaiting surgery. Which drug class is usually given first to lower the heart rate and blood pressure?

  1. AAn intravenous fluid bolus
  2. BAn intravenous thrombolytic
  3. CAn intravenous beta-blocker
  4. DOral aspirin
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which measure best detects a decline in breathing in a patient with Guillain–Barré syndrome?

  1. ARegular forced vital capacity measurements
  2. BOxygen saturation alone
  3. CDaily chest X-rays
  4. DPeak flow before and after a bronchodilator
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?

  1. AA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
  2. BA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
  3. CA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
  4. DA patient waiting for a routine HbA1c test
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Koks pagrindinis klinikinis skirtumas tarp plonosios ir storosios žarnos nepraeinamumo?

  1. AKlinikinio skirtumo nėra; atskirti galima tik KT
  2. BPlonoji žarna: tik ryškus išsipūtimas; storoji žarna: nėra skausmo, vėmimo ir išsipūtimo
  3. CPlonoji žarna: visai nevemiama; storoji žarna: ankstyvas gausus vėmimas be išsipūtimo
  4. DPlonoji žarna: ankstyvas vėmimas, mažiau išsipūtimo; storoji žarna: vėlesnis vėmimas, ryškus išsipūtimas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse teaches a patient about a fentanyl skin patch. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll fold used patches sticky sides together before disposal."
  2. B"I'll put the new patch on a different area of skin."
  3. C"I won't put a hot water bottle over the patch."
  4. D"I can cut the patch in half if I need less."
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo screen for critical congenital heart disease
  2. BTo measure the baby's blood pressure
  3. CTo screen for hearing loss
  4. DTo check the baby's blood glucose
20.Akušerinė slaugaSunkus

Naujagimio pažastinė temperatūra yra 36,0 °C. Kuris veiksmas tinkamiausias pirmiausia?

  1. APalaukti kito įprasto stebėjimo
  2. BIškart išmaudyti kūdikį šiltoje vonelėje
  3. CPalikti kūdikį neapsirengusį lovelėje, kad būtų galima atidžiai stebėti odos spalvą
  4. DPaguldyti kūdikį oda prie odos prie motinos, uždengtą ir su kepuraite
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How are feeds usually restarted after a pyloromyotomy for pyloric stenosis?

  1. AWith large, full-volume feeds straight away to make up for the weight lost
  2. BOnly by nasogastric tube for the first month at home
  3. CNot until 10 days after surgery, when the wound has healed
  4. DWithin hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 6-month-old has just learned to roll over. Which safety advice is most urgent now?

  1. AInstall locks on all kitchen cupboards and drawers
  2. BNever leave her alone on a changing table, bed or sofa
  3. CTurn pan handles towards the back of the stove and fit a guard around the cooker
  4. DTeach her not to touch the hot oven door
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient who has just been admitted says, "I don't want to talk to anyone." What is the best initial nursing approach?

  1. AAsk a series of direct questions until he answers
  2. BSpend short, regular periods with the patient without forcing conversation
  3. CLeave the patient alone until he asks to talk
  4. DTell the patient that talking is required to be discharged
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas rastas nereaguojantis, kvėpavimo dažnis 6/min ir taškiniai vyzdžiai. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. APaguldyti pacientą atsigavimo padėtyje ir palaukti, kol jis natūraliai pabus, niekam neskambinant
  2. BKviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
  3. CDuoti flumazenilio
  4. DDuoti didelę stiklinę vandens
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C101,6 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 101,6 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

101,6 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0019:3008:50t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 19:30 ir baigiasi 08:50 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

19:3008:50
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
45 kg20 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 45 kg, jam paskirta 20 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

45 kg20 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 3,52 mg. Ampulėje yra 4000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

3,52 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg500 mL10 mL/h? mcg/min

400 mg 500 mL infuzija lašinama 10 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
50 vnt.50 mLtrumpo veikimo insulinas8 mL/h? vnt./h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 50 vienetų trumpo veikimo insulino 50 mL infuzija lašinama 8 mL/h greičiu. Kiek vienetų per valandą D gauna pacientas?

50 vnt./50 mL8 mL/h
D = vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine? mL/h102 kg5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 800 mg 500 mL. Paskirta 5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 102 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min102 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainavanduo200 mLsriuba200 mLpienas240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas500 mLšlapimas200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

vanduo: 200 mLsriuba: 200 mLpienas: 240 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL150 mL sulašinta60 mL/h20:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 20:00 jau sulašinta 150 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL150 mL sulašinta60 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 38,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 14SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 70AT 38,0 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354573HCO₃⁻mmol/L222631ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,25, PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,25PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumassinusinė tachikardijanormalus sinusinis ritmasprieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  2. 2sinusinė tachikardija
  3. 3normalus sinusinis ritmas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek PR intervalas pailgėja nuo pirmo iki antro grupės susitraukimo (ΔPR), sekundėmis?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
ΔPR = s

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.

Atsakymas

C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Neklasifikuojama, nes gylio nematyti

Kodėl tai yra atsakymas

Kai fibrinas ar eschara dengia žaizdos dugną, tikrasis gylis nežinomas, todėl pragula fiksuojama kaip neklasifikuojama, kol dugną bus galima pamatyti.

Atsakymas

A · Neklasifikuojama, nes gylio nematyti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Kodėl tai yra atsakymas

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Atsakymas

C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Assess the patient for injury before moving them

Kodėl tai yra atsakymas

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Atsakymas

A · Assess the patient for injury before moving them
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · 3 diena po nesudėtingos apendektomijos, valgo, vartoja geriamuosius nuskausminamuosius

Kodėl tai yra atsakymas

Pacientas po apendektomijos stabilus, valgo ir susitvarko su geriamaisiais nuskausminamaisiais. Laukiamas troponinas, didėjantis deguonies poreikis ir nauja karštinė reiškia, kad paciento eiga dar neaiški.

Atsakymas

C · 3 diena po nesudėtingos apendektomijos, valgo, vartoja geriamuosius nuskausminamuosius
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Įprasto šlapimo mėginio paėmimas iš stabilaus paciento

Kodėl tai yra atsakymas

Įprasto šlapimo mėginio paėmimas iš stabilaus paciento yra nuspėjamas ir deleguojamas. Zondo padėties patvirtinimas, maitinimas prieš rijimo patikrą ir perpylimo pradžios stebėjimas reikalauja slaugos vertinimo.

Atsakymas

C · Įprasto šlapimo mėginio paėmimas iš stabilaus paciento
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Kodėl tai yra atsakymas

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Atsakymas

D · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · SIADH, often managed first with fluid restriction

Kodėl tai yra atsakymas

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Atsakymas

D · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Referral for colonoscopy

Kodėl tai yra atsakymas

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Patikrinta pagal: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Referral for colonoscopy
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · A stone blocking the common bile duct

Kodėl tai yra atsakymas

A gallstone in the common bile duct (choledocholithiasis) obstructs bile flow, raising conjugated bilirubin and ALP. Fever with jaundice and pain suggests cholangitis, an emergency. Simple cholecystitis usually causes only mild liver test changes.Patikrinta pagal: Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · A stone blocking the common bile duct
11.Farmakologija

Atsakymas: B · A common infusion reaction to amphotericin B

Kodėl tai yra atsakymas

Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.

Atsakymas

B · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown

Kodėl tai yra atsakymas

Nitroprusside releases cyanide, which is normally converted to thiocyanate. With high doses, long infusions or poor organ function, cyanide and thiocyanate can accumulate; the infusion is also protected from light.

Atsakymas

B · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Kodėl tai yra atsakymas

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Atsakymas

A · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · An intravenous beta-blocker

Kodėl tai yra atsakymas

In acute dissection, IV beta-blockers are usually given first to reduce heart rate and the rate of rise of pressure, limiting extension of the tear. Vasodilators may follow once the heart rate is controlled. Antiplatelets, anticoagulants and thrombolytics are avoided. Type A dissection needs urgent surgery.

Atsakymas

C · An intravenous beta-blocker
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Regular forced vital capacity measurements

Kodėl tai yra atsakymas

In Guillain–Barré syndrome, the breathing muscles weaken progressively. A falling vital capacity shows this early, long before oxygen saturation drops. A weak cough and difficulty counting in one breath are other warning signs.

Atsakymas

A · Regular forced vital capacity measurements
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused

Kodėl tai yra atsakymas

Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.

Atsakymas

B · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Plonoji žarna: ankstyvas vėmimas, mažiau išsipūtimo; storoji žarna: vėlesnis vėmimas, ryškus išsipūtimas

Kodėl tai yra atsakymas

Esant proksimalinei plonosios žarnos obstrukcijai, vėmimas ankstyvas ir ryškus, o išsipūtimas nedidelis. Esant storosios žarnos obstrukcijai, išsipūtimas ryškus, vidurių užkietėjimas ankstyvas, o vėmimas vėlesnis (ir gali būti išmatų kvapo). Vaizdiniais tyrimais patvirtinamas lygis ir priežastis.

Atsakymas

D · Plonoji žarna: ankstyvas vėmimas, mažiau išsipūtimo; storoji žarna: vėlesnis vėmimas, ryškus išsipūtimas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · "I can cut the patch in half if I need less."

Kodėl tai yra atsakymas

Cutting a fentanyl patch can release the drug unpredictably and cause overdose. Heat increases absorption, used patches still contain drug and must be folded and disposed of safely, and sites are rotated.

Atsakymas

D · "I can cut the patch in half if I need less."
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · To screen for critical congenital heart disease

Kodėl tai yra atsakymas

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Atsakymas

A · To screen for critical congenital heart disease
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Paguldyti kūdikį oda prie odos prie motinos, uždengtą ir su kepuraite

Kodėl tai yra atsakymas

Žemesnė nei maždaug 36,5 °C temperatūra yra maža. Kontaktas oda prie odos su antklode ir kepuraite kūdikį sušildo. Iš naujo patikrinkite temperatūrą ir gliukozę, nes šalčio stresas eikvoja gliukozę ir gali sukelti hipoglikemiją. Maudymas padidintų šilumos netektį.

Atsakymas

D · Paguldyti kūdikį oda prie odos prie motinos, uždengtą ir su kepuraite
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected

Kodėl tai yra atsakymas

After pyloromyotomy, feeding normally restarts within hours and is increased to full feeds as tolerated. Mild vomiting in the first day is common; the nurse monitors intake, weight and the wound.

Atsakymas

D · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa

Kodėl tai yra atsakymas

Rolling makes falls from raised surfaces the main immediate risk, so a hand should always stay on the baby on any raised surface. Cupboard locks and kitchen safety become important as she starts to crawl and pull to stand.

Atsakymas

B · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Spend short, regular periods with the patient without forcing conversation

Kodėl tai yra atsakymas

Short, frequent, predictable contacts show acceptance and help build trust. Forcing conversation increases anxiety, while leaving the patient alone can reinforce withdrawal.

Atsakymas

B · Spend short, regular periods with the patient without forcing conversation
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Kviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia palaikomi kvėpavimo takai ir kvėpavimas, o opioidų poveikiui panaikinti skiriamas naloksonas. Pacientas atidžiai stebimas, nes naloksonas gali nustoti veikti anksčiau už opioidą.

Atsakymas

B · Kviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 38,7 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

101,6 − 32 = 69,6

Dauginkite iš 5/9

T = 69,6·5/9 = 38,67 ≈ 38,7 °C

Atsakymas

T = 38,7 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 800 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

19:30 → 24:00 = 270 min

Po vidurnakčio

00:00 → 08:50 = 530 min

Iš viso

t = 270 + 530 = 800 min

Atsakymas

t = 800 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 900 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

20·45 = 900 mg

Atsakymas

D = 900 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,88 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

3,52 mg = 3520 mcg

Tūris

V = 3520/4000 = 0,88 mL

Atsakymas

V = 0,88 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 500·15/360 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

10·800 = 8000 mcg/h

Dozė per minutę

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Atsakymas

D = 133,3 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 8 vnt./h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

50/50 = 1 vnt./mL

Vienetai per valandą

D = 8·1 = 8 vnt./h

Atsakymas

D = 8 vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 19,1 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

5·102 = 510 mcg/min
510·60 = 30600 mcg/h

Pompos greitis

R = 30600/1600 = 19,13 ≈ 19,1 mL/h

Atsakymas

R = 19,1 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1140 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 200 + 240 = 640 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1140 mL

Atsakymas

I = 1140 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 150 = 350 mL

Laikas

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Atsakymas

t = 5,8 h

Tai maždaug 5 h 50 min, todėl maišelis ištuštės apie 01:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 2

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Atsakymas

NEWS2 = 2
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 70

Rizikos lygis

70 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 32,05 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|63 − 40| = 23 mmHg → 2,3 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 32,05 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi lėtinės fone

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,3 = 27,3 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,3 = 35,55 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 31 mmol/L → ūmi lėtinės fone

Atsakymas

ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 15 mažų langelių, 1500 ÷ 15 ≈ 100 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,60 s.
3. P dantelis: nėra; reguliarios pjūklo formos plazdėjimo bangos kas 0,20 s (300 per minutę), 3 kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas

Atsakymas

prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ΔPR = 0,14 s

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,88 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,38 s

Atsakymas

ΔPR = 0,14 s

Didžiausias PR žingsnis būna tarp pirmo ir antro grupės susitraukimo; vėlesni žingsniai mažesni, todėl R–R intervalai trumpėja prieš pauzę.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions