NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. ATell the patient to stop shouting or leave the ward
  2. BWalk away until the patient calms down by themselves
  3. CStay calm, listen and acknowledge their frustration
  4. DArgue back that the staff are very busy
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. AThe next shift, if they feel well enough
  2. BAfter a full week, whatever the symptoms
  3. CAs soon as the vomiting stops
  4. D48 hours after the symptoms have stopped
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kam skirtas „aukštųjų raidžių" (angl. Tall Man) žymėjimas, kaip hydrOXYzine ir hydrALAZINE?

  1. AParodyti vaisto stiprumą
  2. BKad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti
  3. CParodyti, kuris iš dviejų vaistų yra didelės rizikos vaistas
  4. DNurodyti prekinį pavadinimą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  2. BHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
  3. CNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  4. DThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. AStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  2. BGive a dose of every as-needed medication on the chart
  3. CLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
  4. DGo to the station to finish documentation for other patients
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?

  1. ARespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
  2. BThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
  3. CA laboratory error that should be ignored
  4. DThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientui priepuolinis pilvo skausmas, išsipūtęs pilvas, vėmimas, ir jau dvi dienas neišeina išmatos ir dujos. Kokia tikėtina problema?

  1. AGastroenteritas
  2. BŽarnyno nepraeinamumas
  3. CNekomplikuotas apendicitas
  4. DDirgliosios žarnos sindromas
8.Klinikinė slaugaSunkus

In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?

  1. AA fixed, dilated pupil on both sides
  2. BA slow pulse with high blood pressure
  3. CIrregular breathing pauses
  4. DA change in level of consciousness
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  2. BA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
  3. CA positive ANA means the patient has a viral infection
  4. DA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A health care worker's hepatitis B tests show: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc positive. What does this mean?

  1. ANot immune and never exposed to the virus
  2. BPast infection that has resolved, with immunity
  3. CCurrent chronic hepatitis B infection
  4. DImmunity from vaccination only, never infected
11.FarmakologijaVidutinis

A malnourished patient with alcohol dependence needs IV glucose. Which vitamin should be given before or with it?

  1. AVitamin C
  2. BVitamin K (phytomenadione)
  3. CVitamin D
  4. DThiamine (vitamin B1)
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking carbimazole or methimazole (thiamazole) for Graves' disease reports a sore throat and fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AAgranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
  2. BA common cold; advise rest and fluids and continue the drug as usual
  3. CHypothyroidism; add levothyroxine at once
  4. DThyroid storm; double the next dose of the drug
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A80 mmHg
  2. B90 mmHg
  3. C60 mmHg
  4. D100 mmHg
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AThe patient's skin colour improving
  2. BMisting inside the tube
  3. CA sustained waveform on capnography
  4. DThe chest rising on one side only
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which CSF result is most typical of bacterial meningitis?

  1. ACloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
  2. BClear fluid with normal cells, glucose and protein
  3. CClear fluid, many lymphocytes, normal glucose and slightly raised protein
  4. DBlood-stained fluid that clears in later tubes
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AChange the bag and check again next week
  2. BRecord it as normal for a new stoma
  3. CReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
  4. DApply a warm compress to improve the colour of the stoma
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are antibody levels checked after a healthcare worker receives the hepatitis B vaccine?

  1. ATo measure liver damage caused by the vaccine
  2. BTo decide whether they need a liver biopsy
  3. CTo confirm that the vaccine produced immunity
  4. DTo check whether they caught hepatitis B from the vaccine
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Why is folinic acid (leucovorin) given after high-dose methotrexate?

  1. ATo rescue normal cells from methotrexate toxicity
  2. BTo treat the patient's anaemia only
  3. CTo prevent hair loss during treatment
  4. DTo increase the anticancer effect on the tumour
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?

  1. ALong nails and peeling skin
  2. BA single palmar crease and low tone
  3. CAbundant vernix and lanugo
  4. DA high-pitched cry and tremors
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman has a painful, red breast with a fluctuant swelling that has not improved after antibiotics. What should be suspected?

  1. AA blocked duct needing only massage
  2. BNormal engorgement
  3. CA breast abscess needing drainage
  4. DAn allergic reaction to the antibiotic
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kaip slaugytojas turėtų paruošti 4 metų vaiką procedūrai?

  1. ANieko nepaaiškinti, kad nebūtų išgąsdintas
  2. BPaaiškinti trumpai prieš pat procedūrą paprastais žodžiais ir leisti vaikui palaikyti priemones ar pažaisti su lėle
  3. CParodyti vidaus organų schemas
  4. DDetaliai paaiškinti prieš savaitę
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?

  1. AAbout 104 mL per hour
  2. BAbout 67 mL per hour
  3. CAbout 25 mL per hour
  4. DAbout 50 mL per hour
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking sertraline wants to take ibuprofen regularly for arthritis. What should the nurse teach?

  1. AThe combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
  2. BThe combination is completely safe because they act on different systems
  3. CIbuprofen will make the sertraline work faster
  4. DIbuprofen should be taken instead of sertraline on the days when the arthritis pain is bad, to avoid any interaction
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
  2. B"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
  3. C"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
  4. D"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
5 lb 5 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 5 lb 5 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

5 lb 5 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
40 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 40 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

40 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Flakone yra 2 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 7,4 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 8 mL. Paskirta 150 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL150 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10%pradinis tirpalasvanduo = ? mL

Turite paruošti 100 mL 1% (w/v) tirpalo iš 10% (w/v) pradinio tirpalo. Kiek vandens W reikia įpilti į pradinį tirpalą?

C₁ = 10%C₂ = 1%V₂ = 100 mL
W = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min12 h

Lašinama 20 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

20 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
750 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 40 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 750 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

40 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
250 vnt.250 mLtrumpo veikimo insulinas4 mL/h? vnt./h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 250 vienetų trumpo veikimo insulino 250 mL infuzija lašinama 4 mL/h greičiu. Kiek vienetų per valandą D gauna pacientas?

250 vnt./250 mL4 mL/h
D = vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h80 kg6 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 80 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 6 mcg/min. Maišelyje yra 4 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

4 mg/250 mL6 mcg/min80 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLsultys150 mLarbata240 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas175 mLšlapimas150 mLšlapimas450 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

pienas: 240 mLsultys: 150 mLarbata: 240 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL250 mL sulašinta50 mL/h18:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. 18:00 jau sulašinta 250 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL250 mL sulašinta50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 23/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 76/min., naujai sumišęs, temperatūra 36,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 23SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 76CT 36,4 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222612nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,30, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ir HCO₃⁻ 12 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,30PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222628ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,18, PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,18PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijasinusinė bradikardijaI laipsnio AV blokadajungtinis ritmas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumasskilvelinė tachikardijaskilvelių virpėjimassinusinė tachikardija

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  2. 2skilvelinė tachikardija
  3. 3skilvelių virpėjimas
  4. 4sinusinė tachikardija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Kodėl tai yra atsakymas

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Atsakymas

C · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · 48 hours after the symptoms have stopped

Kodėl tai yra atsakymas

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Atsakymas

D · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Kad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti

Kodėl tai yra atsakymas

Taikant „aukštųjų raidžių" žymėjimą, panašių pavadinimų skiriamosios raidės rašomos didžiosiomis, kad personalas skirtumą pastebėtų skaitydamas etiketes, ekranus ir paskyrimus.

Atsakymas

B · Kad panašius vaistų pavadinimus būtų lengviau atskirti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Kodėl tai yra atsakymas

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Atsakymas

A · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Atsakymas

A · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure

Kodėl tai yra atsakymas

Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.

Atsakymas

A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Žarnyno nepraeinamumas

Kodėl tai yra atsakymas

Žarnyno nepraeinamumas sukelia pilvo išsipūtimą, priepuolinį skausmą, vėmimą ir visišką vidurių užkietėjimą. Pacientams dažnai nieko neduodama per burną, o skrandžiui dekompresuoti įvedamas nazogastrinis zondas.

Atsakymas

B · Žarnyno nepraeinamumas
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A change in level of consciousness

Kodėl tai yra atsakymas

Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.

Atsakymas

D · A change in level of consciousness
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Kodėl tai yra atsakymas

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Patikrinta pagal: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Past infection that has resolved, with immunity

Kodėl tai yra atsakymas

The vaccine contains only surface antigen, so vaccination produces anti-HBs alone. A positive anti-HBc shows past or current infection; with HBsAg negative and anti-HBs positive, the infection has cleared and the person is immune.Patikrinta pagal: Hepatitis Testing · MedlinePlus (NIH)

Atsakymas

B · Past infection that has resolved, with immunity
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Thiamine (vitamin B1)

Kodėl tai yra atsakymas

Giving glucose without thiamine to a thiamine-deficient patient can trigger or worsen Wernicke's encephalopathy. Thiamine is therefore given before or alongside glucose.

Atsakymas

D · Thiamine (vitamin B1)
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently

Kodėl tai yra atsakymas

Thionamides can cause agranulocytosis, which leaves the patient unable to fight infection. Sore throat, fever or mouth ulcers need an urgent full blood count, and the drug is stopped while waiting.

Atsakymas

A · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · 80 mmHg

Kodėl tai yra atsakymas

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Atsakymas

A · 80 mmHg
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · A sustained waveform on capnography

Kodėl tai yra atsakymas

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Atsakymas

C · A sustained waveform on capnography
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein

Kodėl tai yra atsakymas

Bacterial meningitis usually gives turbid CSF with raised neutrophils and protein and low glucose. Viral meningitis typically shows clear fluid with lymphocytes and normal glucose.

Atsakymas

A · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Kodėl tai yra atsakymas

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Atsakymas

C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · To confirm that the vaccine produced immunity

Kodėl tai yra atsakymas

Some people do not develop protective anti-HBs antibodies after vaccination. Testing identifies non-responders, who may need further doses and advice after exposures.

Atsakymas

C · To confirm that the vaccine produced immunity
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · To rescue normal cells from methotrexate toxicity

Kodėl tai yra atsakymas

Methotrexate inhibits dihydrofolate reductase. Timed folinic acid bypasses this block in normal cells, reducing toxicity such as mucositis and myelosuppression, while methotrexate levels and kidney function are monitored.

Atsakymas

A · To rescue normal cells from methotrexate toxicity
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · A single palmar crease and low tone

Kodėl tai yra atsakymas

Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.

Atsakymas

B · A single palmar crease and low tone
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · A breast abscess needing drainage

Kodėl tai yra atsakymas

A fluctuant, persistent painful mass despite antibiotics suggests a breast abscess. It needs ultrasound and drainage. Breastfeeding from the other breast can usually continue.

Atsakymas

C · A breast abscess needing drainage
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Paaiškinti trumpai prieš pat procedūrą paprastais žodžiais ir leisti vaikui palaikyti priemones ar pažaisti su lėle

Kodėl tai yra atsakymas

Ikimokyklinukams geriausiai tinka trumpi, konkretūs paaiškinimai prieš pat procedūrą ir medicininis žaidimas. Ilgas išankstinis perspėjimas didina baimę, o schemos tinkamesnės mokyklinio amžiaus vaikams.

Atsakymas

B · Paaiškinti trumpai prieš pat procedūrą paprastais žodžiais ir leisti vaikui palaikyti priemones ar pažaisti su lėle
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · About 67 mL per hour

Kodėl tai yra atsakymas

First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.

Atsakymas

B · About 67 mL per hour
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

SSRIs reduce serotonin uptake into platelets, which impairs clotting. Combined with NSAIDs, aspirin or anticoagulants, the risk of gastrointestinal bleeding rises.

Atsakymas

A · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Atsakymas

B · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 2,41 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

5 oz/16 = 0,3125 lb
5 + 0,3125 = 5,313 lb

Svarai į kilogramus

m = 5,313/2,2 = 2,415 ≈ 2,41 kg

Atsakymas

m = 2,41 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 0,96 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

40 mL/h × 24 h = 960 mL

Litrais

V = 960/1000 = 0,96 L

Atsakymas

V = 0,96 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Tūris

V = 150/250 = 0,6 mL

Atsakymas

V = 0,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: W = 90 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 1·100/10 = 10 mL

Įpilamas vanduo

W = 100 − 10 = 90 mL

Atsakymas

W = 90 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 720 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Tūris

V = 60·12 = 720 mL

Atsakymas

V = 720 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 18,8 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Likęs laikas

t = 750/40 = 18,75 ≈ 18,8 h

Atsakymas

t = 18,8 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 4 vnt./h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250/250 = 1 vnt./mL

Vienetai per valandą

D = 4·1 = 4 vnt./h

Atsakymas

D = 4 vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

6·60 = 360 mcg/h

Pompos greitis

R = 360/16 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1580 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 240 + 150 + 240 = 630 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1580 mL

Atsakymas

I = 1580 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 250 = 250 mL

Laikas

t = 250/50 = 5 h

Atsakymas

t = 5 h

Tai maždaug 5 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:00.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 7

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 23/min → 2
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
naujai sumišęs (C) → 3
T 36,4 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 7

Atsakymas

NEWS2 = 7
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: rizikos nėra

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 4 + 3 + 4 + 2 = 19

Rizikos lygis

19 → rizikos nėra

Atsakymas

rizikos nėra
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,30: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 25 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,7 = 36,95 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 28 mmol/L → ūmi

Atsakymas

ūmi
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,28 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions