NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  2. BMassage can damage the deeper tissues further
  3. CMassage hides early signs of infection
  4. DMassage makes the redness spread to other areas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An AED is about to deliver a shock. What must the rescuer do?

  1. ARemove the pads and place them again
  2. BMake sure no one is touching the patient
  3. CHold the patient's hand to reassure them
  4. DKeep doing chest compressions during the shock
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When walking with axillary crutches, where should the patient’s weight be taken?

  1. AOn the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
  2. BOn the elbows, kept bent at a right angle with the crutch tops tucked under the arms
  3. COn the shoulders, with the crutches pressed upward
  4. DOn the armpits, resting on the crutch tops
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas nėra tikras, ar steriliojo lauko kraštą palietė steriliąja pirštine. Kokie teisingi veiksmai?

  1. ATęsti, nes slaugytojas nėra tikras
  2. BPaklausti paciento, ar jis matė
  3. CPirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
  4. DNušluostyti pirštinę alkoholiu
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

On a postpartum unit, which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. ASevere pre-eclampsia on a magnesium sulfate infusion
  2. BA new admission transferred from the labor ward with a fever of 38,6 °C
  3. CDay 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
  4. DOne hour after birth with heavy bleeding and a boggy uterus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?

  1. AAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
  2. BNo action, because the spasm is a sign of improvement
  3. CPhysical restraint until the spasm passes
  4. DA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
7.Klinikinė slaugaVidutinis

During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
  2. BIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
  3. CApply a warm pack and continue the infusion
  4. DFlush the cannula hard with saline
8.Klinikinė slaugaSunkus

An acutely ill patient without COPD is on 15 L/min oxygen, and their SpO2 is now 100% and stable. What should be done?

  1. AStop the oxygen and the saturation monitoring because the patient is now well
  2. BKeep the oxygen at 15 L/min for at least a week to be on the safe side
  3. CReduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
  4. DIncrease the oxygen further to build up a reserve
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  2. BGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
  3. CGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
  4. DGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Paciento kalis mėnesiais buvo 3,4–3,6 mEq/L, o šiandien vienintelis rezultatas yra 5,4 mEq/L. Pacientas jaučiasi gerai, EKG normali. Koks geriausias kitas žingsnis?

  1. ANutraukti visus paciento nuolatinius vaistus
  2. BNedelsiant pradėti kalio rišiklį be tolesnių patikrinimų
  3. CPatikrinti, kaip buvo paimtas mėginys, įvertinti pacientą ir pakartoti tyrimą
  4. DIgnoruoti rezultatą, nes pacientas jaučiasi gerai
11.FarmakologijaVidutinis

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A35 mg
  2. B3000 mg
  3. C300 mg
  4. D150 mg
12.FarmakologijaSunkus

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
  2. BIt inhibits the absorption of all oral drugs
  3. CIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
  4. DIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How does ezetimibe lower cholesterol?

  1. AIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
  2. BIt reduces absorption of cholesterol from the gut
  3. CIt increases cholesterol loss in the urine
  4. DIt dissolves plaques already in the arteries
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sergantis astma, anamnezėje turi švokštimą po aspirino. Pooperaciniam skausmui paskirtas ibuprofenas. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti tik jei skausmo balas didesnis nei 8/10
  2. BNeduoti ir paprašyti alternatyvos
  3. CDuoti, nes ibuprofenas nesusijęs su aspirinu
  4. DDuoti kartu su palengvinamuoju inhaliatoriumi
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?

  1. AThe patient has drunk too little fluid
  2. BThe kidneys are making too little urine
  3. CThe bladder is not emptying properly
  4. DThe patient is passing urine normally
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

The nurse has four renal patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with CKD asking about their phosphate binder
  2. BA patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
  3. CA patient with mild itching from uraemia who wants a cream
  4. DA patient with a creatinine slightly above their usual level
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A patient is starting regular oral morphine. Which bowel advice is most appropriate?

  1. ATake a bulk-forming laxative only with very little water
  2. BWait until there has been no stool for a week
  3. CStop eating fibre completely
  4. DStart a regular laxative at the same time
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

After surgery, a patient keeps asking for analgesia before it is due, watches the clock and rates pain 8/10. What is the most appropriate interpretation?

  1. AThe patient is addicted and should have analgesia withheld
  2. BThe patient is exaggerating, so the pain scores should be ignored for now
  3. CPain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
  4. DThe patient needs only distraction and no change in drugs
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AMassage the breasts to stimulate milk flow
  2. BApply warm showers to the breasts several times a day
  3. CWear a supportive bra and use cold packs
  4. DExpress milk often to relieve fullness
20.Akušerinė slaugaSunkus

36 savaičių nėščioji, serganti preeklampsija, skundžiasi nauju skausmu po dešiniaisiais šonkauliais ir pykinimu. Kaip turėtų elgtis slaugytojas?

  1. ASkatinti ją vaikščioti, kad sumažėtų diskomfortas
  2. BĮrašyti ryto vizito aptarimui
  3. CDuoti antacidą ir nuraminti, kad rėmuo vėlyvuoju nėštumo laikotarpiu yra dažnas
  4. DSkubiai pranešti, kad tai galimas kepenų pažeidimo ar HELLP sindromo požymis
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Why should a child with diabetes rotate insulin injection sites?

  1. ATo stop the insulin from becoming less effective over the years
  2. BTo prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
  3. CBecause the same site causes an allergy to insulin
  4. DTo make sure each part of the body gets the same amount of insulin
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
  2. B"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
  3. C"I use my spacer with my inhaler, even at school."
  4. D"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which effects of methadone should the nurse monitor for?

  1. AHypertensive crisis after eating aged cheese
  2. BAgranulocytosis and a sore throat
  3. CRespiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
  4. DHair loss, weight loss and a painful red rash on the face
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?

  1. ABrief experiences like this can be part of normal grief
  2. BIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
  3. CIt means she has delirium and needs urgent tests
  4. DIt proves she has severe major depression with psychosis
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,4 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 40,4 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

40,4 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 tbsp? mL1½ tsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 3 tbsp iš skystasis papildas, 1½ tsp iš kosulio sirupas, 2 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

17 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 20 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

17 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 12,5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

12 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min3 h

Lašinama 60 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 3 valandas?

60 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg100 mL60 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

100 mg vaisto praskiedžiama 100 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 20 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

100 mg/100 mL20 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
50 vnt.50 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h70 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 50 vienetų trumpo veikimo insulino 50 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 70 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 vnt./50 mL0,05 vnt./kg/h70 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine12 mL/h53 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (400 mg 250 mL) lašinama 12 mL/h greičiu. Pacientas sveria 53 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL12 mL/h53 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė120 mLpienas200 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas300 mLšlapimas375 mLžaizdos drenas80 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 120 mLpienas: 200 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL800 mL sulašinta125 mL/h08:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. 08:00 jau sulašinta 800 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL800 mL sulašinta125 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 23/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 36,7 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 23SpO₂ 99%O₂SBP 110HR 76AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: apribojimų nėra; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumasjungtinis ritmasprieširdžių virpėjimas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
  2. 2prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4prieširdžių virpėjimas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada su nereguliariu skilvelių ritmu. Naudokite 6 sekundžių metodą, kad rastumėte: skilvelių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Massage can damage the deeper tissues further

Kodėl tai yra atsakymas

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Atsakymas

B · Massage can damage the deeper tissues further
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Make sure no one is touching the patient

Kodėl tai yra atsakymas

Before the shock the rescuer shouts a warning and checks that everyone is clear. Compressions restart straight after the shock as the AED instructs.

Atsakymas

B · Make sure no one is touching the patient
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits

Kodėl tai yra atsakymas

Weight is taken on the hands and arms. Leaning on the crutch tops can compress the brachial plexus and cause crutch palsy, so a gap is kept between the crutch top and the axilla.

Atsakymas

A · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti

Kodėl tai yra atsakymas

Principas toks: „jei abejojate, tai nesterilu". Lauko kraštas yra nesterilus, todėl pirštinė keičiama. Tęsiant neaiškiu pagrindu pacientui kyla infekcijos rizika.

Atsakymas

C · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs

Kodėl tai yra atsakymas

A stable patient after an uncomplicated birth fits the LPN/LVN role. Heavy bleeding, magnesium infusions and new admissions with fever need RN assessment.

Atsakymas

C · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed

Kodėl tai yra atsakymas

Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.

Atsakymas

A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol

Kodėl tai yra atsakymas

Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.

Atsakymas

A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range

Kodėl tai yra atsakymas

Oxygen is prescribed to a target range, usually 94–98% for most patients. Once the patient is stable it should be weaned down, as unnecessary hyperoxia has no benefit and can be harmful.

Atsakymas

C · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Kodėl tai yra atsakymas

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Patikrinta pagal: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Patikrinti, kaip buvo paimtas mėginys, įvertinti pacientą ir pakartoti tyrimą

Kodėl tai yra atsakymas

Staigus pavienis padidėjimas gali būti tikras pokytis, pavyzdžiui, dėl naujo vaisto ar inkstų pažeidimo, arba mėginio problema, pavyzdžiui, hemolizė ar vėlavimas prieš apdorojant. Slaugytojas įvertina pacientą, informuoja gydytoją ir organizuoja pakartotinį tyrimą.Patikrinta pagal: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

C · Patikrinti, kaip buvo paimtas mėginys, įvertinti pacientą ir pakartoti tyrimą
11.Farmakologija

Atsakymas: C · 300 mg

Kodėl tai yra atsakymas

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Atsakymas

C · 300 mg
12.Farmakologija

Atsakymas: A · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Kodėl tai yra atsakymas

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Atsakymas

A · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · It reduces absorption of cholesterol from the gut

Kodėl tai yra atsakymas

Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.

Atsakymas

B · It reduces absorption of cholesterol from the gut
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Neduoti ir paprašyti alternatyvos

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant NVNU sukeliama kvėpavimo takų liga, aspirinas ir kiti COX-1 slopinantys NVNU gali sukelti sunkų bronchų spazmą. Pacientui, kurio anamnezėje yra reakcija į aspiriną, kitų NVNU be specialisto patarimo duoti negalima. Paracetamolis įprastomis dozėmis paprastai toleruojamas.

Atsakymas

B · Neduoti ir paprašyti alternatyvos
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · The bladder is not emptying properly

Kodėl tai yra atsakymas

A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.

Atsakymas

C · The bladder is not emptying properly
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations

Kodėl tai yra atsakymas

Severe hyperkalaemia with palpitations may lead to life-threatening arrhythmias and needs an urgent ECG, cardiac monitoring and treatment. The other problems are stable or less urgent.

Atsakymas

B · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Start a regular laxative at the same time

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids slow gut movement, and tolerance to constipation does not develop. A regular laxative, often a stimulant with a softener, is started with the opioid, alongside fluids and mobility where possible.

Atsakymas

D · Start a regular laxative at the same time
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan

Kodėl tai yra atsakymas

Clock-watching often reflects inadequate analgesia. The nurse reassesses pain and function, considers multimodal options, and asks the prescriber to review the plan rather than labelling the patient.

Atsakymas

C · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Wear a supportive bra and use cold packs

Kodėl tai yra atsakymas

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Atsakymas

C · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Skubiai pranešti, kad tai galimas kepenų pažeidimo ar HELLP sindromo požymis

Kodėl tai yra atsakymas

Skausmas dešiniajame viršutiniame pilvo kvadrante ar epigastriume esant preeklampsijai rodo kepenų tinimą ar HELLP sindromą ir yra sunkus požymis. Reikia skubaus gydytojo įvertinimo, kraujo tyrimų (trombocitų, kepenų fermentų) ir atidaus stebėjimo.

Atsakymas

D · Skubiai pranešti, kad tai galimas kepenų pažeidimo ar HELLP sindromo požymis
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably

Kodėl tai yra atsakymas

Injecting repeatedly into the same spot causes lipohypertrophy, thickened fatty lumps where insulin absorption is erratic. Rotating within and between sites keeps absorption more predictable.

Atsakymas

B · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."

Kodėl tai yra atsakymas

Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.

Atsakymas

A · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Respiratory depression, sedation and a prolonged QT interval

Kodėl tai yra atsakymas

Methadone can cause respiratory depression, especially when starting or with other sedatives, and it can prolong the QT interval. It has a long half-life, so toxicity can build up over several days.

Atsakymas

C · Respiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Brief experiences like this can be part of normal grief

Kodėl tai yra atsakymas

Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.

Atsakymas

A · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 104,7 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

40,4·9/5 = 72,72

Pridėkite 32

T = 72,72 + 32 = 104,7 °F

Atsakymas

T = 104,7 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 112,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Sudėtis

V = 45 + 7,5 + 60 = 112,5 mL

Atsakymas

V = 112,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·17 = 68 mg

Tūris

V = 68/20 = 3,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 6 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

12,5·12 = 150 mg

Tūris

V = (150/125)·5 = 6 mL

Atsakymas

V = 6 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 180 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

60·60/60 = 60 mL/h

Tūris

V = 60·3 = 180 mL

Atsakymas

V = 180 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

100/100 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

20/1 = 20 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Atsakymas

R = 20 gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3,5 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·70 = 3,5 vnt./h

Koncentracija

50/50 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 3,5/1 = 3,5 mL/h

Atsakymas

R = 3,5 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 6 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

12·1600 = 19200 mcg/h
19200/60 = 320 mcg/min

Kilogramui

D = 320/53 = 6,038 ≈ 6 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 6 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1370 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 200 = 320 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 100·8 = 800 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1370 mL

Atsakymas

I = 1370 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 1,6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 800 = 200 mL

Laikas

t = 200/125 = 1,6 h

Atsakymas

t = 1,6 h

Tai maždaug 1 h 36 min, todėl maišelis ištuštės apie 09:36.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 5

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 23/min → 2
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 5

Atsakymas

NEWS2 = 5
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 3 + 1 + 1 + 4 + 3 + 2 = 14

Rizikos lygis

14 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 35,55 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|73 − 40| = 33 mmHg → 3,3 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,3 = 35,55 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 35,55 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 24 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių virpėjimas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 8 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 80 per minutę.
2. Ritmas: visiškai nereguliarus, R–R nuo 0,44 iki 1,02 s be dėsningumo.
3. P dantelis: nėra; izolinijoje matyti smulkios nereguliarios virpėjimo bangos.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

prieširdžių virpėjimas

Atsakymas

prieširdžių virpėjimas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 60 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 19 mažų langelių = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 per minutę

Skilvelių dažnis

6 QRS kompleksų per 6 s × 10 = 60 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 60 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 60 bpm

II laipsnio II tipas: 4 P dantelių kiekvieniems 3 QRS kompleksų, PR pastovus.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions