NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Where in the eye should eye drops be placed?

  1. ADirectly onto the centre of the cornea
  2. BOnto the upper eyelid while the eye is shut
  3. CInto the inner corner of the eye only
  4. DInto the pocket of the lower eyelid
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Diabetu sergantis pacientas randamas nereaguojantis, gliukozė kraujyje labai maža, ir jis negali ryti. Koks teisingas būdas?

  1. APalaukti, kol pacientas pabus, ir tada duoti valgyti
  2. BKviesti pagalbą ir pagal protokolą skirti gliukozės kitu būdu, pvz., gliukozės į veną ar gliukagono į raumenis
  3. CĮpilti saldžių sulčių pacientui į burną
  4. DSuleisti įprastą paciento insulino dozę
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuri įrangos naudojimo praktika teisinga pacientui, kuriam taikomos kontaktinės atsargumo priemonės?

  1. ATam pacientui naudoti atskirą stetoskopą ir kraujospūdžio manžetę
  2. BPaciento įrangą nešti į kitą palatą
  3. CVisiems pacientams naudoti tą patį stetoskopą jo nevalant
  4. DNaudoti įrangą iš švarių priemonių patalpos ir grąžinti ją nepakeistą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Chemoterapinio vaisto maišelis prakiuro ant grindų. Koks pirmas žingsnis?

  1. AUžsidėti išsiliejimo rinkinio apsaugos priemones ir apriboti išsiliejimą
  2. BGreitai nušluostyti popieriniais rankšluosčiais plikomis rankomis
  3. CPalikti išdžiūti ir sutvarkyti pamainos pabaigoje
  4. DPaprašyti valytojo nuvalyti įprasta šluoste
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with diabetes is unresponsive and has a blood glucose of 40 mg/dL (2,2 mmol/L). What should the nurse do first?

  1. AWait 15 minutes and recheck the glucose
  2. BPour orange juice into the patient’s mouth
  3. CGive the scheduled dose of insulin
  4. DGive IV dextrose or glucagon as prescribed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?

  1. AMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
  2. BAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
  3. CGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
  4. DWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
7.Klinikinė slaugaVidutinis

For a patient in skin traction on the leg, which is correct?

  1. AThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
  2. BThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
  3. CThe rope is tied to the bed frame to keep it still
  4. DThe weights rest on the floor overnight
8.Klinikinė slaugaSunkus

A day after surgery, a patient's haemoglobin has fallen from 125 g/L to 85 g/L (12,5 to 8,5 g/dL) and their heart rate has risen to 118/min. What is the priority?

  1. AEncourage the patient to eat iron-rich foods
  2. BEscalate urgently, as the patient may be bleeding
  3. CDocument the result and take no further action
  4. DRecheck the haemoglobin next week
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum calcium
  2. BSerum potassium
  3. CSerum sodium
  4. DSerum glucose
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam lėtine inkstų liga, fosfatas yra 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Kuris mitybos mokymas tinkamiausias?

  1. AVietoj rišiklio tuščiu skrandžiu vartoti kalcio papildus
  2. BGerti daugiau kolos tipo gaiviųjų gėrimų, kad išliktų gerai hidratuotas
  3. CRiboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas
  4. DDaugiau valgyti pieno ir sūrio kaulams apsaugoti nuo kalcio netekimo
11.FarmakologijaVidutinis

Which rule applies to intravenous potassium chloride?

  1. AIt must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
  2. BIt is mixed into blood products to save time
  3. CIt is given as a rapid IV push to correct low levels quickly
  4. DIt may be given intramuscularly if there is no IV access
12.FarmakologijaSunkus

During an IV glyceryl trinitrate (nitroglycerin) infusion for chest pain, the patient's blood pressure drops to 82/50 mmHg and he feels faint. What is the nurse's first action?

  1. AGive a sublingual nitroglycerin tablet and increase the rate to relieve the remaining chest pain
  2. BIncrease the infusion rate to improve blood flow to the heart
  3. CStop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
  4. DSit the patient fully upright and give paracetamol for the headache
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How is a patient usually positioned for a thoracentesis?

  1. ASitting upright and leaning forward over a table
  2. BLying on the affected side with the head down
  3. CProne with the arms by the sides
  4. DFlat on the back with the legs raised
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Praėjus trims savaitėms po miokardo infarkto pacientui atsiranda karščiavimas, pleuritinis krūtinės skausmas, silpnėjantis pasilenkus į priekį, ir perikardo trinties garsas. Kuri būklė labiausiai tikėtina?

  1. ANaujas STEMI kitoje arterijoje
  2. BPoinfarktinis (Dresslerio) sindromas
  3. CŪmus kairiojo skilvelio nepakankamumas
  4. DŪmi aortos disekacija
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Po hipofizės operacijos pacientas tris valandas išskiria po 400 ml šlapimo per valandą su mažu savituoju svoriu. Ką turėtų įtarti slaugytojas?

  1. AŪminį inkstų pažeidimą
  2. BNormalią diurezę
  3. CSIADH
  4. DNecukrinį diabetą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. AObstructive sleep apnoea
  2. BAn anxiety disorder
  3. CNarcolepsy
  4. DNormal snoring
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AA wet wound bed always prevents infection
  2. BWounds should be soaked in water for hours every day
  3. CA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
  4. DWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. APick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  2. BUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  3. CThrow it in the clinical waste bag
  4. DLeave it in the bed until the end of the shift
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Ką reiškia santrumpa HELLP?

  1. AHemolizė, padidėję kepenų fermentai, maža trombocitų koncentracija
  2. BHemoragija, eklampsija, žemas spaudimas
  3. CHiperglikemija, padidėjęs laktatas, mažas kalio kiekis
  4. DHipertenzija, padidėję lipidai, mažas baltymų kiekis
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe passenger: fetal size, position or presentation
  2. BThe past history of her mother's labour
  3. CThe placenta: whether it is anterior or posterior
  4. DThe pulse rate during contractions
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kodėl aspirinas vartojamas sergant Kawasaki liga, nors vaikams paprastai jo vengiama?

  1. AJis apsaugo nuo Rėjaus sindromo
  2. BJis mažina uždegimą ir vainikinių arterijų trombų riziką, prižiūrint specialistui
  3. CJis išgydo ligą sukeliančią infekciją
  4. DJis vartojamas tik kaip nuskausminamasis bėrimo ir sąnarių skausmui, ir nutraukiamas, kai karščiavimas praeina
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Kuris radinys 3 mėnesių kūdikiui, sergančiam bronchiolitu, reikalauja nedelsiant imtis veiksmų?

  1. AŠiek tiek mažesnis valgymas nei įprastai, bet šlapių sauskelnių tebėra
  2. BTekanti nosis ir lengvas kosulys
  3. CAuskultuojamas švokštimas
  4. DKvėpavimo pauzės (apnėja) ir 88 % deguonies įsotinimas
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kodėl tricikliai antidepresantai ypač pavojingi perdozavus?

  1. AJie gali sukelti mirtinas širdies aritmijas ir traukulius
  2. BJie tik nežymiai sumažina kraujospūdį ir retai reikia gydymo
  3. CJie sukelia tik lengvą mieguistumą
  4. DPerdozavus jie neturi jokio poveikio
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Veiksni pacientė pasirašė sutikimą EKT kursui. Po dviejų seansų ji sako norinti nutraukti. Kas teisinga?

  1. AJos pasirašytas sutikimas po pirmo seanso tampa privalomas, todėl sutartas kursas dabar turi būti baigtas
  2. BJi gali atšaukti sutikimą bet kada, o jos sprendimas turi būti gerbiamas ir pranešamas komandai
  3. CJi gali nutraukti tik jei sutinka šeima
  4. DPasirašiusi ji turi baigti kursą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
156 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 156 cm. Naudodami 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h coliais. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

156 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ tsp? mL1 fl oz? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1½ tsp iš kosulio sirupas, 1 fl oz iš sultys, 4 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:10 000ampulėV = ? mL

Užpildyto epinefrino (adrenalino) švirkšto etiketėje nurodyta 1:10 000 (0,1 mg/mL). Paskirta 1 mg IV sustojus širdžiai. Kokį tūrį V suleisite?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40k vnt.1000 mL? mL/h1200 vnt./h

Infuzijoje yra 40000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 1200 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

40000 vnt./1000 mL1200 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 20 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

20 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL70 vnt./kg · 76 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 70 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 76 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

70 vnt./kg76 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h62 kg5 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 62 kg sveriančiam pacientui paskirta nitroglycerin po 5 mcg/min. Maišelyje yra 50 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 mg/250 mL5 mcg/min62 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba200 mLvanduo120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas500 mLšlapimas475 mLšlapimas400 mLšlapimas450 mLžaizdos drenas80 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

sriuba: 200 mLvanduo: 120 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL250 mL sulašinta50 mL/h12:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. 12:30 jau sulašinta 250 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL250 mL sulašinta50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 10/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 78/46 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 10SpO₂ 97%orasSBP 78HR 88AT 37,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 139 mmol/L, gliukozė 11,4 mmol/L ir karbamidas 4 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 139 mmol/Lgliukozė 11,4 mmol/Lkarbamidas 4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 34 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Into the pocket of the lower eyelid

Kodėl tai yra atsakymas

Drops go into the lower conjunctival sac, which is less sensitive than the cornea. Pressing gently on the inner corner afterwards reduces drainage into the nose.

Atsakymas

D · Into the pocket of the lower eyelid
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Kviesti pagalbą ir pagal protokolą skirti gliukozės kitu būdu, pvz., gliukozės į veną ar gliukagono į raumenis

Kodėl tai yra atsakymas

Gliukozė per burną kelia aspiracijos riziką, kai pacientas negali ryti. Laikydamasis vietinio protokolo, slaugytojas kviečia pagalbą, apsaugo kvėpavimo takus, skiria gliukozės į veną ar gliukagono į raumenis ir pakartotinai patikrina gliukozę.

Atsakymas

B · Kviesti pagalbą ir pagal protokolą skirti gliukozės kitu būdu, pvz., gliukozės į veną ar gliukagono į raumenis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Tam pacientui naudoti atskirą stetoskopą ir kraujospūdžio manžetę

Kodėl tai yra atsakymas

Nekritinė įranga, pvz., stetoskopai ir manžetės, skiriama pacientui arba išvaloma ir dezinfekuojama prieš naudojant kitam pacientui.

Atsakymas

A · Tam pacientui naudoti atskirą stetoskopą ir kraujospūdžio manžetę
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Užsidėti išsiliejimo rinkinio apsaugos priemones ir apriboti išsiliejimą

Kodėl tai yra atsakymas

Pavojingų vaistų išsiliejimai tvarkomi išsiliejimo rinkiniu, į kurį įeina chemoterapijai tinkamos pirštinės, chalatas ir akių apsauga. Vieta užtveriama, išsiliejimas apribojamas, išvalomas ir išmetamas kaip pavojingos atliekos, tada apie tai pranešama.

Atsakymas

A · Užsidėti išsiliejimo rinkinio apsaugos priemones ir apriboti išsiliejimą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Give IV dextrose or glucagon as prescribed

Kodėl tai yra atsakymas

An unconscious patient must not be given anything by mouth because of aspiration risk. IV dextrose or glucagon raises the glucose quickly.

Atsakymas

D · Give IV dextrose or glucagon as prescribed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient

Kodėl tai yra atsakymas

LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.

Atsakymas

C · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor

Kodėl tai yra atsakymas

Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.

Atsakymas

A · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Escalate urgently, as the patient may be bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

A large fall in haemoglobin with tachycardia suggests ongoing blood loss. The nurse assesses the patient with ABCDE, checks wounds and drains and escalates for urgent review.

Atsakymas

B · Escalate urgently, as the patient may be bleeding
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Serum calcium

Kodėl tai yra atsakymas

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Patikrinta pagal: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Serum calcium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Riboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas

Kodėl tai yra atsakymas

Didelis fosfatas sergant LIL gydomas ribojant fosfato vartojimą, valgio metu vartojant rišiklius ir dialize. Pagrindiniai šaltiniai yra perdirbtas maistas su fosfato priedais, kolos ir didelis pieno produktų kiekis.Patikrinta pagal: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Riboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas
11.Farmakologija

Atsakymas: A · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push

Kodėl tai yra atsakymas

Concentrated potassium given as a bolus can cause fatal cardiac arrhythmias. It is always diluted and given at a controlled rate, usually with an infusion pump.

Atsakymas

A · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Hypotension is a major adverse effect of nitrates due to venous and arterial dilation. The infusion is stopped or reduced, the patient is positioned flat to improve venous return, and the prescriber is informed.

Atsakymas

C · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Sitting upright and leaning forward over a table

Kodėl tai yra atsakymas

Sitting upright and leaning forward on a bedside table widens the intercostal spaces at the back and lets the fluid settle at the base. If the patient cannot sit, lying on the unaffected side may be used.

Atsakymas

A · Sitting upright and leaning forward over a table
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Poinfarktinis (Dresslerio) sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Dresslerio sindromas – imuninės kilmės perikarditas, atsirandantis praėjus savaitėms po miokardo infarkto, su karščiavimu, pleuritiniu skausmu, palengvėjančiu pasilenkus į priekį, ir trinties garsu. Reperfuzijos eroje jis retas. Naujas infarktas sukelia išeminį skausmą, nekintantį keičiant padėtį; disekacija – draskantį skausmą, plintantį į nugarą.

Atsakymas

B · Poinfarktinis (Dresslerio) sindromas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Necukrinį diabetą

Kodėl tai yra atsakymas

Užpakalinės hipofizės skilties ar pagumburio pažeidimas gali sustabdyti ADH išsiskyrimą ir sukelti centrinį necukrinį diabetą su dideliais praskiesto šlapimo kiekiais. Slaugytojas apie tai praneša, atidžiai stebi skysčių balansą ir natrio koncentraciją serume bei tikisi gydymo desmopresinu.

Atsakymas

D · Necukrinį diabetą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Obstructive sleep apnoea

Kodėl tai yra atsakymas

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Atsakymas

A · Obstructive sleep apnoea
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Kodėl tai yra atsakymas

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Atsakymas

C · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Kodėl tai yra atsakymas

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Atsakymas

B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Hemolizė, padidėję kepenų fermentai, maža trombocitų koncentracija

Kodėl tai yra atsakymas

HELLP sindromas yra sunki preeklampsijos komplikacija. Būdingas skausmas dešiniajame viršutiniame pilvo kvadrante ar epigastriume, pykinimas ir bendras negalavimas, o kraujospūdis ne visada labai padidėjęs.

Atsakymas

A · Hemolizė, padidėję kepenų fermentai, maža trombocitų koncentracija
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · The passenger: fetal size, position or presentation

Kodėl tai yra atsakymas

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Atsakymas

A · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Jis mažina uždegimą ir vainikinių arterijų trombų riziką, prižiūrint specialistui

Kodėl tai yra atsakymas

Kawasaki liga yra vaskulitas, galintis sukelti vainikinių arterijų aneurizmas. Ji gydoma į veną leidžiamu imunoglobulinu ir aspirinu, prižiūrint specialistui, echokardiografija tikrinant vainikines arterijas.

Atsakymas

B · Jis mažina uždegimą ir vainikinių arterijų trombų riziką, prižiūrint specialistui
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Kvėpavimo pauzės (apnėja) ir 88 % deguonies įsotinimas

Kodėl tai yra atsakymas

Apnėja ir mažas deguonies įsotinimas yra sunkaus bronchiolito požymiai ir reikalauja skubaus vertinimo bei pagalbos. Kiti radiniai būdingi lengvam bronchiolitui.

Atsakymas

D · Kvėpavimo pauzės (apnėja) ir 88 % deguonies įsotinimas
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Jie gali sukelti mirtinas širdies aritmijas ir traukulius

Kodėl tai yra atsakymas

Triciklių perdozavimas sukelia aritmijas, išplatėjusį QRS, hipotenziją, traukulius ir komą. Savižudybės rizikai esantiems pacientams recepto kiekis gali būti ribojamas.

Atsakymas

A · Jie gali sukelti mirtinas širdies aritmijas ir traukulius
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Ji gali atšaukti sutikimą bet kada, o jos sprendimas turi būti gerbiamas ir pranešamas komandai

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus asmuo gali atšaukti sutikimą bet kada. Slaugytojas informuoja komandą, kuri aptaria sprendimą su ja. Gydyti be sutikimo galima tik pagal specialias teisines sąlygas.

Atsakymas

B · Ji gali atšaukti sutikimą bet kada, o jos sprendimas turi būti gerbiamas ir pranešamas komandai
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 61,4 in

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Centimetrai į colius

h = 156/2,54 = 61,42 ≈ 61,4 in

Atsakymas

h = 61,4 in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 97,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Sudėtis

V = 7,5 + 30 + 60 = 97,5 mL

Atsakymas

V = 97,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Tūris

V = 1/0,1 = 10 mL

Atsakymas

V = 10 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 30 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

40000/1000 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1200/40 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 250·15/180 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 7,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Likęs laikas

t = 450/60 = 7,5 h

Atsakymas

t = 7,5 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 5,3 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

70·76 = 5 320 vnt.

Tūris

V = 5320/1000 = 5,32 ≈ 5,3 mL

Atsakymas

V = 5,3 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 1,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

5·60 = 300 mcg/h

Pompos greitis

R = 300/200 = 1,5 mL/h

Atsakymas

R = 1,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1320 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 120 = 320 mL
Intraveninė infuzija: 100·8 = 800 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1320 mL

Atsakymas

I = 1320 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 15 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 250 = 750 mL

Laikas

t = 750/50 = 15 h

Atsakymas

t = 15 h

Tai maždaug 15 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 03:30.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 10/min → 1
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 293 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·139 + 11,4 + 4 = 293,4 ≈ 293 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 293 mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 44,8 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 44,8 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,38 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

9,5 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 9,5 × 0,04 s = 0,38 s

Atsakymas

QT = 0,38 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,88 s).

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 23 mažų langelių, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,92 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,32 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions