NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

While being helped to eat, a patient with dysphagia coughs and their voice sounds wet and gurgly. What should the nurse do?

  1. AGive a drink of water to wash the food down
  2. BStop feeding and report for a swallowing assessment
  3. CFeed more quickly so the meal is finished before they tire
  4. DLie the patient flat to rest
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Matuojamas kraujospūdis gulint ir stovint. Kuris rezultatas atitinka įprastą ortostatinės hipotenzijos apibrėžimą?

  1. ASistolinio spaudimo sumažėjimas 20 mmHg ar daugiau per 3 minutes atsistojus
  2. BSistolinio spaudimo padidėjimas 20 mmHg atsistojus
  3. CŠirdies susitraukimų dažnio padidėjimas 5 kartais per minutę atsistojus
  4. DSistolinio spaudimo sumažėjimas 5 mmHg ar daugiau po 10 minučių ramaus stovėjimo
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuri įrangos naudojimo praktika teisinga pacientui, kuriam taikomos kontaktinės atsargumo priemonės?

  1. APaciento įrangą nešti į kitą palatą
  2. BTam pacientui naudoti atskirą stetoskopą ir kraujospūdžio manžetę
  3. CVisiems pacientams naudoti tą patį stetoskopą jo nevalant
  4. DNaudoti įrangą iš švarių priemonių patalpos ir grąžinti ją nepakeistą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Sąmoningam pacientui, kuriam kyla užspringimo rizika, duodami geriamieji vaistai. Kuri praktika saugiausia?

  1. APacientą paguldyti plokščiai ant nugaros, kad būtų lengviau nuryti
  2. BPacientą pasodinti tiesiai ir duoti po vieną tabletę
  3. CVisas tabletes sutrinti nepatikrinus, ar tai leidžiama
  4. DVisas tabletes duoti kartu, kad sutaupytų laiko
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. APlacement is confirmed by an approved method
  2. BThe tube is flushed with a large volume of water
  3. CThe patient is asked if the tube feels comfortable
  4. DThe feed is started slowly to see if the patient coughs
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AYawning, with a runny nose and dilated pupils
  2. BAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  3. CAsking for an extra blanket and a hot drink
  4. DDrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Per kokį laiką sergant ūminiu išeminiu insultu paprastai atliekama intraveninė trombolizė?

  1. APer 4,5 valandos nuo simptomų pradžios
  2. BBet kada per savaitę
  3. CTik praėjus 24 valandoms
  4. DPer 48 valandas nuo simptomų pradžios
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will try to pass pale urine."
  2. B"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  3. C"I will follow the diet advice for my stone type."
  4. D"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, patiriančiam skilvelių aritmiją, monitoriuje matomas besisukantis modelis (torsades de pointes). Kuris elektrolitas dažnai skiriamas į veną gydymui?

  1. AMagnio sulfatas
  2. BKalio fosfatas
  3. CKalcio karbonatas
  4. DNatrio bikarbonatas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with C. difficile diarrhea has a white cell count of 24 × 10³/µL and a creatinine that has risen to 2,1 mg/dL (186 µmol/L). What does this indicate?

  1. AUnrelated chronic kidney disease
  2. BSevere C. difficile infection
  3. CSuccessful response to treatment
  4. DMild infection needing no treatment
11.FarmakologijaVidutinis

Digoxin 0,25 mg is ordered. The tablets available are 0,125 mg. How many tablets should be given?

  1. A1 tablet
  2. B0,5 tablet
  3. C2 tablets
  4. D4 tablets
12.FarmakologijaSunkus

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  2. BPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
  3. CInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  4. DLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo stop the patient coughing completely, day and night
  2. BTo make sputum thinner and easier to cough up
  3. CTo widen the airways within minutes
  4. DTo kill bacteria in the airways
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

On day 2 after a surgical tracheostomy, the tube falls out. The patient is breathing but distressed. What should the nurse do first?

  1. ALeave the patient alone while fetching a new tube
  2. BCall for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
  3. CCover the stoma completely with a sealed dressing and wait for help
  4. DForce the tube back through the stoma immediately with firm pressure
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has just started haemodialysis. What usually happens to their protein needs?

  1. AThey increase, because dialysis removes amino acids
  2. BThey stay exactly the same as they were before dialysis
  3. CProtein must be replaced only by IV infusion
  4. DThey fall to almost zero to rest the kidneys
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Po operacijos pacientui, sergančiam Greivso liga, temperatūra 39,8 °C, širdies susitraukimų dažnis 160/min., jis sujaudintas ir vemia. Kuris gydymo rinkinys tinkamiausias?

  1. ALevotiroksinas ir šilti pledai drebėjimui nuraminti
  2. BSkysčių ribojimas ir kilpinis diuretikas tachikardijai gydyti
  3. CAspirinas karščiavimui mažinti ir šeimos gydytojo apžiūra per savaitę
  4. DAušinimas, beta adrenoblokatorius, antitiroidinis vaistas, vėliau jodas ir steroidai
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

What is anticipatory nausea in chemotherapy?

  1. ANausea triggered by reminders of treatment before it is given
  2. BNausea caused by low blood glucose
  3. CNausea that starts about a week after each cycle and lasts for days
  4. DNausea caused only by the smell of food
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientui, sergančiam ciroze ir ascitu, atsirado karščiavimas, pilvo jautrumas ir blogėjantis sumišimas. Kokią komplikaciją reikėtų įtarti?

  1. ANormalią ascito eigą
  2. BSpontaninį bakterinį peritonitą
  3. CŪminį pankreatitą
  4. DPaprastą vidurių užkietėjimą
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kaip šiandien, atliekant kojų patikrą pagal BUBBLE-HE, vertinama, ar pagimdžiusiai moteriai nėra veninės tromboembolijos?

  1. ATikrinamas tik pirštų kapiliarų prisipildymas
  2. BStipriai sulenkiama pėda aukštyn ir remiamasi blauzdos skausmu (Homanso požymis)
  3. CMasažuojama blauzda, kad būtų apčiuopti krešulį
  4. DIeškoma vienpusio kojos tinimo, šilumos, paraudimo ir jautrumo
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AIncomplete miscarriage
  2. BThreatened miscarriage
  3. CComplete miscarriage
  4. DMissed miscarriage
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How are feeds usually restarted after a pyloromyotomy for pyloric stenosis?

  1. ANot until 10 days after surgery, when the wound has healed
  2. BWith large, full-volume feeds straight away to make up for the weight lost
  3. CWithin hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
  4. DOnly by nasogastric tube for the first month at home
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 3-year-old says the IV pump "is angry" when it beeps. Which feature of thinking does this show?

  1. AAbstract reasoning, typical of formal operations
  2. BAnimism, typical of preoperational thinking
  3. CConservation, typical of concrete operations
  4. DObject permanence, typical of the sensorimotor stage
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking an antipsychotic is going on a summer day trip. What should the nurse teach?

  1. ADrink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
  2. BAvoid all fluids so that there is less need to find a toilet
  3. CStop the medicine for the day so that it does not interact with the sunlight and cause a dangerous reaction
  4. DExercise as hard as possible in the heat to burn off the extra weight
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?

  1. ALet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
  2. BGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
  3. CTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
  4. DReassure him that young people do not have heart problems
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111211:00 AM?11:0023:0012:0010:00

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 11:00 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

11:00 AM
  1. 111:00
  2. 223:00
  3. 312:00
  4. 410:00
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0022:1508:35t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 22:15 ir baigiasi 08:35 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

22:1508:35
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg5 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg. Paskirta dozė – 5 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

80 kg5 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.250 mL? mL/h2000 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 2000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./250 mL2000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g500 mL? mL/h0,5 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 0,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/500 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.250 mLheparin? mL/h76 kg15 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 15 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 76 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./250 mL15 vnt./kg/h76 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h61 kg12 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 61 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 12 mcg/min. Maišelyje yra 4 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

4 mg/250 mL12 mcg/min61 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė120 mLpienas100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas375 mLšlapimas475 mLšlapimas425 mLšlapimas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

želė: 120 mLpienas: 100 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 475 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 150 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta50 mL/h17:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. 17:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 88/52 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 14SpO₂ 89%orasSBP 88HR 82AT 37,5 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: rausva oda visur, pulsas 80/min., grimasa dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir geras kvėpavimas su stipriu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222619nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,50, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ir HCO₃⁻ 19 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,50PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222633ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,33, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,33PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Kiek yra šio dydžio: plazdėjimo bangos vienam QRS (n iš n:1 laidumo)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
plazdėjimo bangos vienam QRS =
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Stop feeding and report for a swallowing assessment

Kodėl tai yra atsakymas

Coughing, choking and a wet voice during meals suggest food or drink is entering the airway. Feeding stops, the patient sits upright and a speech and language therapist assesses them.

Atsakymas

B · Stop feeding and report for a swallowing assessment
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Sistolinio spaudimo sumažėjimas 20 mmHg ar daugiau per 3 minutes atsistojus

Kodėl tai yra atsakymas

Ortostatinė hipotenzija paprastai apibrėžiama kaip sistolinio spaudimo sumažėjimas bent 20 mmHg arba diastolinio – 10 mmHg per 3 minutes atsistojus. Tai svarbus radinys vertinant griuvimų riziką.

Atsakymas

A · Sistolinio spaudimo sumažėjimas 20 mmHg ar daugiau per 3 minutes atsistojus
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Tam pacientui naudoti atskirą stetoskopą ir kraujospūdžio manžetę

Kodėl tai yra atsakymas

Nekritinė įranga, pvz., stetoskopai ir manžetės, skiriama pacientui arba išvaloma ir dezinfekuojama prieš naudojant kitam pacientui.

Atsakymas

B · Tam pacientui naudoti atskirą stetoskopą ir kraujospūdžio manžetę
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Pacientą pasodinti tiesiai ir duoti po vieną tabletę

Kodėl tai yra atsakymas

Atsisėdus tiesiai ir duodant vaistus po vieną sumažėja užspringimo rizika. Trinama tik vaistinei patvirtinus, kad saugu, nes kai kurie ilgai atpalaiduojantys ir žarnyne tirpstančiais dangalais dengti preparatai sutrinti yra pavojingi.

Atsakymas

B · Pacientą pasodinti tiesiai ir duoti po vieną tabletę
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Placement is confirmed by an approved method

Kodėl tai yra atsakymas

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Atsakymas

A · Placement is confirmed by an approved method
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Kodėl tai yra atsakymas

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Atsakymas

D · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Per 4,5 valandos nuo simptomų pradžios

Kodėl tai yra atsakymas

Trombolizė alteplaze paprastai atliekama per 4,5 valandos nuo pradžios, kai vaizdinis tyrimas atmeta kraujavimą. Todėl būtina žinoti, kada pacientas paskutinį kartą buvo matytas sveikas.

Atsakymas

A · Per 4,5 valandos nuo simptomų pradžios
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Kodėl tai yra atsakymas

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Atsakymas

B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Magnio sulfatas

Kodėl tai yra atsakymas

Į veną leidžiamas magnio sulfatas yra standartinis torsades de pointes vaistinis gydymas, net kai magnio koncentracija serume normali. Mažas magnis ir mažas kalis abu pailgina QT intervalą ir didina riziką.

Atsakymas

A · Magnio sulfatas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Severe C. difficile infection

Kodėl tai yra atsakymas

A white count of 15 × 10³/µL or more or a creatinine above 1,5 mg/dL marks severe C. difficile infection. These patients need prompt treatment, fluid replacement and close monitoring for complications such as toxic megacolon. Contact precautions with soap-and-water hand hygiene are used.

Atsakymas

B · Severe C. difficile infection
11.Farmakologija

Atsakymas: C · 2 tablets

Kodėl tai yra atsakymas

0,25 mg ÷ 0,125 mg = 2 tablets. Doses that need more than a few tablets or unusual fractions should be double-checked.

Atsakymas

C · 2 tablets
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Kodėl tai yra atsakymas

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Atsakymas

A · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · To make sputum thinner and easier to cough up

Kodėl tai yra atsakymas

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Atsakymas

B · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma

Kodėl tai yra atsakymas

In the first days after a tracheostomy, the tract is immature and the tube can easily be misplaced into the tissues. Emergency guidance is to call for an airway expert, apply oxygen to face and stoma and assess breathing. Reinsertion is done only by trained staff.

Atsakymas

B · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · They increase, because dialysis removes amino acids

Kodėl tai yra atsakymas

Before dialysis, a moderate protein intake may be advised. Dialysis removes amino acids and protein, so needs rise, and malnutrition is a common risk. A renal dietitian sets individual targets.

Atsakymas

A · They increase, because dialysis removes amino acids
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Aušinimas, beta adrenoblokatorius, antitiroidinis vaistas, vėliau jodas ir steroidai

Kodėl tai yra atsakymas

Tirotoksinė krizė kelia pavojų gyvybei. Gydymas apima palaikomąją priežiūrą ir aušinimą, beta blokadą adrenerginiams simptomams, tionamidą (dažnai propiltiouracilą) sintezei blokuoti, jodą, skiriamą po tionamido, hormono išsiskyrimui blokuoti, ir kortikosteroidus. Aspirino vengiama, nes jis gali padidinti laisvo skydliaukės hormono kiekį.

Atsakymas

D · Aušinimas, beta adrenoblokatorius, antitiroidinis vaistas, vėliau jodas ir steroidai
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Nausea triggered by reminders of treatment before it is given

Kodėl tai yra atsakymas

Anticipatory nausea is a conditioned response after previous poorly controlled nausea, triggered by sights or smells linked to treatment. Good antiemetic control from the first cycle helps prevent it; relaxation techniques and anxiolytics may help.

Atsakymas

A · Nausea triggered by reminders of treatment before it is given
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Spontaninį bakterinį peritonitą

Kodėl tai yra atsakymas

Spontaninis bakterinis peritonitas – ascitinio skysčio infekcija be akivaizdaus šaltinio. Jis gali pasireikšti karščiavimu, pilvo skausmu, encefalopatija ar inkstų pažeidimu. Reikia diagnostinės ascito punkcijos (neutrofilų skaičius) ir skubių antibiotikų.

Atsakymas

B · Spontaninį bakterinį peritonitą
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Ieškoma vienpusio kojos tinimo, šilumos, paraudimo ir jautrumo

Kodėl tai yra atsakymas

Homanso požymis nepatikimas ir nebe rekomenduojamas. Vertinamas vienpusis tinimas, šiluma, paraudimas ir skausmas, o apie dusulį ar krūtinės skausmą pranešama nedelsiant. Masažuojant blauzdą krešulys gali atitrūkti.

Atsakymas

D · Ieškoma vienpusio kojos tinimo, šilumos, paraudimo ir jautrumo
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Incomplete miscarriage

Kodėl tai yra atsakymas

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Atsakymas

A · Incomplete miscarriage
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected

Kodėl tai yra atsakymas

After pyloromyotomy, feeding normally restarts within hours and is increased to full feeds as tolerated. Mild vomiting in the first day is common; the nurse monitors intake, weight and the wound.

Atsakymas

C · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Animism, typical of preoperational thinking

Kodėl tai yra atsakymas

Animism, giving lifelike qualities to objects, is a feature of Piaget's preoperational stage. Nurses can use it by explaining equipment in simple, friendly terms and letting the child touch it.

Atsakymas

B · Animism, typical of preoperational thinking
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control

Kodėl tai yra atsakymas

Antipsychotics, especially those with anticholinergic effects, can impair sweating and thermoregulation, increasing the risk of heat stroke. Hydration, shade and avoiding strenuous activity in the heat are advised.

Atsakymas

A · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review

Kodėl tai yra atsakymas

Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.

Atsakymas

C · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 11:00

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

11 AM → 11

Atsakymas

11:00

Atsakymas

11:00
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 620 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

22:15 → 24:00 = 105 min

Po vidurnakčio

00:00 → 08:35 = 515 min

Iš viso

t = 105 + 515 = 620 min

Atsakymas

t = 620 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 100 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

5·80 = 400 mg

Vienai dozei

D = 400/4 = 100 mg

Atsakymas

D = 100 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 20 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 2000/100 = 20 mL/h

Atsakymas

R = 20 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 33 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·10/300 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Atsakymas

R = 33 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 33 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 3,75 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

0,5·60 = 30 mg/h

Pompos greitis

R = 30/8 = 3,75 mL/h

Atsakymas

R = 3,75 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 11,4 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

15·76 = 1 140 vnt./h

Koncentracija

25 000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1140/100 = 11,4 mL/h

Atsakymas

R = 11,4 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 45 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

12·60 = 720 mcg/h

Pompos greitis

R = 720/16 = 45 mL/h

Atsakymas

R = 45 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −385 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 100 = 220 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1040 mL

Iš viso išskirta

375 + 475 + 425 + 150 = 1425 mL

Balansas

B = 1040 − 1425 = −385 mL

Atsakymas

B = −385 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/50 = 4 h

Atsakymas

t = 4 h

Tai maždaug 4 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:30.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nuramina

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausva oda visur → 2
Pulsas: 80/min → 1
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: geras kvėpavimas su stipriu verksmu → 2

Sudėtis

APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 7

Interpretacija

7 → nuramina

Atsakymas

nuramina
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,50: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 33 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: plazdėjimo bangos vienam QRS = 4

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 6 mažų langelių = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 24 mažų langelių = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 63 per minutę
laidumo santykis = 250 ÷ 63 = 4:1

Atsakymas

plazdėjimo bangos vienam QRS = 4
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ritmas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: nereguliarus, R–R nuo 0,74 iki 1,10 s, palaipsniui ilgėja ir trumpėja.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

ritmas → sinusinė aritmija

Atsakymas

ritmas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions