NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. ANon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  2. BGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  3. CStrong opioids such as morphine
  4. DWeak opioids only, such as codeine
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Paciento tikslinis deguonies įsotinimas yra 88–92%. Kuri liga labiausiai paaiškina šį žemesnį tikslą?

  1. AApsinuodijimas anglies monoksidu
  2. BAstmos priepuolis jaunam suaugusiajam
  3. CLOPL su hiperkapnijos rizika
  4. DPlaučių uždegimas anksčiau sveikam pacientui, neturinčiam lėtinės plaučių ligos
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
  2. BEstimate the dose by pouring into a cup
  3. CUse a tablespoon for doses over 5 mL
  4. DUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Sutrikusios sąmonės pacientas nuolat tampo nosies ir skrandžio zondą. Kuris požiūris turi būti išbandytas pirmiausia?

  1. APašalinti zondą nepasitarus su komanda
  2. BIš karto fiksuoti riešus, kad zondas būtų apsaugotas
  3. CRaminamasis, kad pacientas ramiai miegotų visą naktį
  4. DMažiau ribojančios priemonės, pvz., reorientavimas ir budėtojas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse takes a telephone order from a provider. What must the nurse do?

  1. ACarry out the order first and ask the provider to confirm it later
  2. BAsk the ward clerk to take the order on the nurse’s behalf instead
  3. CRemember the order and write it in the chart at the end of the shift
  4. DWrite the order down and read it back to the provider to confirm it
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, nevaikštantis suaugusysis kvėpuoja 28 kartus per minutę, neturi stipininės arterijos pulso, o jo kapiliarų prisipildymas 4 sekundės. Kokia kategorija jam suteikiama?

  1. AJuoda (tikėtina mirtis)
  2. BŽalia (lengva)
  3. CRaudona (neatidėliotina)
  4. DGeltona (atidėtina), nes kvėpavimo dažnis mažesnis nei 30/min
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. ARestricting oral fluids
  2. BGiving prompt, effective analgesia
  3. CDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  4. DApplying cold packs to the painful areas
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientui, kuriam ūmiai kraujuoja iš virškinamojo trakto, ŠSD 120/min, o kraujospūdis 90/60 mmHg. Kas yra slaugos prioritetas pakvietus pagalbą?

  1. ADuoti sotų valgį energijai atkurti
  2. BUžtikrinti plataus spindžio intraveninę prieigą ir pasiruošti skysčių ar kraujo pakaitai
  3. CSkatinti vieną nueiti į tualetą
  4. DAtidėti veiksmus, kol bus patikrinta išmatų spalva
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. AReport it to the surgical team before surgery
  2. BSend the patient to surgery without comment
  3. CRepeat the test after the surgery is finished
  4. DGive an oral potassium dose without a prescription
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kurio paciento rezultatą slaugytojas turėtų pranešti pirmiausia?

  1. AGliukozė 42 mg/dL (2,3 mmol/L) pacientui, kuris prakaituoja ir yra sumišęs
  2. BHbA1c 7,4 % (57 mmol/mol) 2 tipo diabetu sergančiam pacientui
  3. CKreatininas 1,6 mg/dL (141 µmol/L) pacientui su žinoma stabilia LIL
  4. DBendras cholesterolis šiek tiek viršija tikslą
11.FarmakologijaVidutinis

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with mild asthma
  2. BA patient with a recent ankle sprain
  3. CA patient with iron deficiency anaemia
  4. DA patient with coronary artery disease
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl sildenafilis kontraindikuotinas pacientui, kuris nuo krūtinės anginos vartoja nitratus?

  1. ANitratai blokuoja sildenafilio metabolizmą kepenyse
  2. BDerinys sukelia pavojingą hiperkalemiją
  3. CAbu didina cGMP kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse ir gali sukelti sunkią hipotenziją
  4. DSildenafilis blokuoja nitratų virtimą azoto oksidu kraujagyslėse
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How does ezetimibe lower cholesterol?

  1. AIt increases cholesterol loss in the urine
  2. BIt dissolves plaques already in the arteries
  3. CIt reduces absorption of cholesterol from the gut
  4. DIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A 74-year-old with atrial fibrillation, hypertension and diabetes asks why she needs an anticoagulant when she feels well. Which reply is best?

  1. AIt is needed only while she has palpitations
  2. BIt is given to lower her blood pressure
  3. CThe anticoagulant will stop the irregular heartbeat for good
  4. DHer risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kas dažniausiai išprovokuoja autonominę disrefleksiją pacientui, patyrusiam nugaros smegenų pažeidimą?

  1. AIlgas miego laikotarpis
  2. BPilna šlapimo pūslė ar užsikimšęs kateteris
  3. CMaža gliukozės koncentracija kraujyje
  4. DDidelis valgis, per greitai suvalgytas naktį
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. AMelatonin
  2. BLactulose
  3. CHaloperidol
  4. DParacetamol (acetaminophen)
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA healed burn scar from many years ago
  2. BA partial-thickness burn on the hand
  3. CA small superficial sunburn on the back
  4. DA tiny burn on the forearm with redness only
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Four patients from a house fire arrive in the emergency department. Which should the nurse assess first?

  1. AA blistered forearm burn and a small cut on the knee
  2. BCircumferential chest burns, with breathing becoming shallow and laboured
  3. CRedness on the backs of both hands, and very anxious
  4. DPartial-thickness burns to both legs, with pain rated 8/10
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman's epidural has just been inserted. Which nursing action is a priority in the next hours?

  1. AKeep her lying flat on her back
  2. BCheck her blood pressure and bladder often
  3. CEncourage her to walk around the room on her own
  4. DRestrict all oral and IV fluids
20.Akušerinė slaugaSunkus

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. ATell her she is putting her baby at risk and must attend
  2. BReport her to social services for missing visits
  3. CExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  4. DDischarge her from antenatal care
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child has tinea capitis (ringworm of the scalp). Which treatment is usually needed?

  1. AA topical antifungal cream alone
  2. BAn oral antifungal medicine
  3. COral antibiotics such as amoxicillin
  4. DShaving the head, with no medicine
22.Pediatrinė slaugaSunkus

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AWithhold the dose and inform the prescriber
  2. BGive the dose and recheck the pulse in an hour
  3. CGive the dose with milk to stop the vomiting
  4. DGive half the dose to be on the safe side
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient who has taken lithium for 3 years reports tiredness, weight gain, feeling cold and constipation. Which problem should be checked?

  1. AHypothyroidism
  2. BAgranulocytosis
  3. CHyperthyroidism
  4. DSerotonin syndrome
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientui, vartojančiam sertraliną, skausmui malšinti paskirtas tramadolis. Po kelių valandų jis sujaudintas, prakaituoja, dreba, o kulkšnyse yra klonusas. Kokia labiausiai tikėtina problema?

  1. ASerotonino sindromas
  2. BAlkoholio abstinencija
  3. CPiktybinis neuroleptinis sindromas
  4. DOpioidų abstinencija
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,4 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39,4 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39,4 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 fl oz? mL2½ tsp? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 fl oz iš sultys, 2½ tsp iš kosulio sirupas, 1½ tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

28 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

28 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
77 kg162 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 162 cm ūgio ir sveria 77 kg. Paskirta 175 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

162 cm77 kg175 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1 g500 mL? mL/h3 mg/min

Maišelyje yra 1 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 3 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

1 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h52 kg20 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 20 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 52 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL20 vnt./kg/h52 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h72 kg7,5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 7,5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 72 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min72 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys200 mLželė100 mLsriuba180 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas450 mLšlapimas150 mLšlapimas375 mLžaizdos drenas40 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 200 mLželė: 100 mLsriuba: 180 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL150 mL sulašinta75 mL/h17:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 17:30 jau sulašinta 150 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 160/min., grimasa dirginant, aktyvūs judesiai ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,13PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222610tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,13, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,13PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių virpėjimassinusinė tachikardijaprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumasskilvelinė tachikardija

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių virpėjimas
  2. 2sinusinė tachikardija
  3. 3prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  4. 4skilvelinė tachikardija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Kodėl tai yra atsakymas

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Atsakymas

A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · LOPL su hiperkapnijos rizika

Kodėl tai yra atsakymas

LOPL sergantiems pacientams, kuriems gresia hiperkapninis kvėpavimo nepakankamumas, per daug deguonies gali padidinti CO₂, todėl taikomas 88–92% tikslas.

Atsakymas

C · LOPL su hiperkapnijos rizika
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Kodėl tai yra atsakymas

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Atsakymas

D · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Mažiau ribojančios priemonės, pvz., reorientavimas ir budėtojas

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia išbandomos mažiau ribojančios priemonės: reorientavimas, tokių priežasčių kaip skausmas tikrinimas, zondo pritvirtinimas nepastebimoje vietoje ir budėjimas prie paciento. Fiksavimo priemonės ar raminamieji naudojami tik jei jos nepadeda ir pacientui kyla pavojus, esant paskyrimui.

Atsakymas

D · Mažiau ribojančios priemonės, pvz., reorientavimas ir budėtojas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Write the order down and read it back to the provider to confirm it

Kodėl tai yra atsakymas

For telephone and verbal orders, the nurse writes down the full order and reads it back so the provider can confirm it. This “read-back” prevents errors from mishearing.

Atsakymas

D · Write the order down and read it back to the provider to confirm it
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Raudona (neatidėliotina)

Kodėl tai yra atsakymas

Mažesnis nei 30/min dažnis išlaiko kvėpavimo patikrą, bet nesantis stipininės arterijos pulsas ar ilgesnis nei 2 sekundžių kapiliarų prisipildymas neišlaiko perfuzijos patikros, taigi auka yra neatidėliotina (raudona). Sustoti po kvėpavimo patikros yra spąstai.

Atsakymas

C · Raudona (neatidėliotina)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Giving prompt, effective analgesia

Kodėl tai yra atsakymas

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Atsakymas

B · Giving prompt, effective analgesia
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Užtikrinti plataus spindžio intraveninę prieigą ir pasiruošti skysčių ar kraujo pakaitai

Kodėl tai yra atsakymas

Tachikardija ir hipotenzija rodo reikšmingą kraujo netekimą. Pirmiausia – ABCDE įvertinimas, plataus spindžio intraveninė prieiga, kraujo tyrimai, įskaitant suderinamumo mėginį, ir gaivinimas, o vėliau – endoskopija.

Atsakymas

B · Užtikrinti plataus spindžio intraveninę prieigą ir pasiruošti skysčių ar kraujo pakaitai
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Report it to the surgical team before surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Patikrinta pagal: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

A · Report it to the surgical team before surgery
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Gliukozė 42 mg/dL (2,3 mmol/L) pacientui, kuris prakaituoja ir yra sumišęs

Kodėl tai yra atsakymas

Simptominė hipoglikemija gali greitai sukelti traukulius ir smegenų pažeidimą, todėl gydoma nedelsiant pagal protokolą. Kiti rezultatai yra lėtiniai ar stabilūs ir gali būti aptarti vėliau.Patikrinta pagal: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Gliukozė 42 mg/dL (2,3 mmol/L) pacientui, kuris prakaituoja ir yra sumišęs
11.Farmakologija

Atsakymas: D · A patient with coronary artery disease

Kodėl tai yra atsakymas

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Atsakymas

D · A patient with coronary artery disease
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Abu didina cGMP kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse ir gali sukelti sunkią hipotenziją

Kodėl tai yra atsakymas

Nitratai per azoto oksidą didina cGMP gamybą, o sildenafilis blokuoja jo skaidymą PDE5. Kartu jie sukelia per didelį kraujagyslių išsiplėtimą ir pavojingą kraujospūdžio kritimą.

Atsakymas

C · Abu didina cGMP kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse ir gali sukelti sunkią hipotenziją
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · It reduces absorption of cholesterol from the gut

Kodėl tai yra atsakymas

Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.

Atsakymas

C · It reduces absorption of cholesterol from the gut
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it

Kodėl tai yra atsakymas

In AF, blood stasis in the left atrium causes clots that can travel to the brain. Scores such as CHA₂DS₂-VASc (age, hypertension, diabetes, female sex and others) estimate stroke risk; her score is high. Anticoagulation reduces stroke risk but does not change the rhythm.

Atsakymas

D · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Pilna šlapimo pūslė ar užsikimšęs kateteris

Kodėl tai yra atsakymas

Dažniausias provokuojantis veiksnys – šlapimo pūslės pertempimas, po jo – vidurių užkietėjimas ir išmatų įstrigimas. Kiti veiksniai – spaudimo sritys, aptempti drabužiai, įaugę nagai ir odos pažeidimai. Svarbiausias gydymas – rasti ir pašalinti sukėlėją.

Atsakymas

B · Pilna šlapimo pūslė ar užsikimšęs kateteris
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Haloperidol

Kodėl tai yra atsakymas

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Atsakymas

C · Haloperidol
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · A partial-thickness burn on the hand

Kodėl tai yra atsakymas

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Atsakymas

B · A partial-thickness burn on the hand
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Circumferential chest burns, with breathing becoming shallow and laboured

Kodėl tai yra atsakymas

Circumferential full-thickness burns of the chest form rigid eschar that restricts chest expansion and can cause respiratory failure. This patient needs immediate breathing assessment, senior help and possibly urgent escharotomy. The others need care but are not immediately life-threatening.

Atsakymas

B · Circumferential chest burns, with breathing becoming shallow and laboured
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Check her blood pressure and bladder often

Kodėl tai yra atsakymas

Epidurals cause sympathetic block, so hypotension is common. They also reduce the urge to void, so the bladder is checked and catheterised if needed. Lateral positions avoid aortocaval compression.

Atsakymas

B · Check her blood pressure and bladder often
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Kodėl tai yra atsakymas

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Atsakymas

C · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · An oral antifungal medicine

Kodėl tai yra atsakymas

Topical creams cannot reach the fungus in the hair shafts and follicles, so tinea capitis needs an oral antifungal for several weeks, sometimes with an antifungal shampoo to reduce spread.

Atsakymas

B · An oral antifungal medicine
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Withhold the dose and inform the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Atsakymas

A · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Hypothyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

Lithium can reduce thyroid hormone production, causing hypothyroidism. Thyroid function is checked regularly, and treatment with levothyroxine allows lithium to be continued if needed.

Atsakymas

A · Hypothyroidism
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Serotonino sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Tramadolis turi serotoninerginį poveikį, o derinant su SSRI gali kilti serotonino sindromas. Serotoninerginiai vaistai nutraukiami ir pacientas gydomas palaikomai; sunkiais atvejais reikia intensyviosios terapijos.

Atsakymas

A · Serotonino sindromas
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 102,9 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39,4·9/5 = 70,92

Pridėkite 32

T = 70,92 + 32 = 102,9 °F

Atsakymas

T = 102,9 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 65 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 fl oz = 1·30 = 30 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Sudėtis

V = 30 + 12,5 + 22,5 = 65 mL

Atsakymas

V = 65 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,8 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·28 = 140 mg

Tūris

V = 140/50 = 2,8 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 2,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 325,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(162·77/3600) = √3,465 = 1,861 m²

Dozė

D = 175·1,861 = 325,8 mg

Atsakymas

D = 325,8 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 8 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 250·10/300 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Atsakymas

R = 8 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 8 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 90 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dozė per valandą

3·60 = 180 mg/h

Pompos greitis

R = 180/2 = 90 mL/h

Atsakymas

R = 90 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 20,8 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

20·52 = 1 040 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1040/50 = 20,8 mL/h

Atsakymas

R = 20,8 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 16,2 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

7,5·72 = 540 mcg/min
540·60 = 32400 mcg/h

Pompos greitis

R = 32400/2000 = 16,2 mL/h

Atsakymas

R = 16,2 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1120 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 100 + 180 = 480 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1120 mL

Atsakymas

I = 1120 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 11,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 150 = 850 mL

Laikas

t = 850/75 = 11,33 ≈ 11,3 h

Atsakymas

t = 11,3 h

Tai maždaug 11 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 04:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 25

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 25

Atsakymas

MFS = 25
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nuramina

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 160/min → 2
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: aktyvūs judesiai → 2
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 1 + 2 + 1 + 2 + 1 = 7

Interpretacija

7 → nuramina

Atsakymas

nuramina
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 15 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|22 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,8 = 15 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 15 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 31 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,42 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formulė

QTc = 0,42/√1,00 = 0,42/1 = 0,42 s

Atsakymas

QTc = 0,42 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (420 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions