NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris garsas, matuojant kraujospūdį rankiniu būdu, žymi sistolinį spaudimą?

  1. AGarsas, girdimas prieš pripučiant manžetę
  2. BPirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės
  3. CTaškas, kuriame visi garsai išnyksta leidžiant orą iš manžetės
  4. DGarsiausias girdimas garsas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AAsk for a full medication review
  2. BStop all the medicines straight away
  3. CAdvise the patient to stay in bed
  4. DAdd a sedative to help them rest
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuri praktika su vaistų buteliukais ir švirkštais yra saugi?

  1. AAdatą palikti buteliuko kamštyje vėlesniam naudojimui
  2. BKaskart prieinant prie buteliuko naudoti naują sterilią adatą ir švirkštą
  3. CPakartotinai naudoti švirkštą, jei uždėta nauja adata
  4. DTą patį švirkštą naudoti dviem pacientams, jei jis praplautas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. AThe patient is simply tired after the event
  2. BNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
  3. CNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
  4. DThe patient is now allergic to naloxone
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?

  1. ARemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
  2. BReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
  3. CTurn the nasal cannula up to 15 L/min
  4. DRecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with suspected sepsis has four prescribed orders. Which should usually be done first?

  1. ATake blood cultures
  2. BGive the IV antibiotic
  3. CArrange a chest X-ray for later today
  4. DRepeat the lactate in six hours
7.Klinikinė slaugaVidutinis

After removing a peripheral IV cannula, what should the nurse check?

  1. AThat the site is left uncovered and bleeding freely
  2. BThat the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
  3. CThat the cannula is put back in its sterile packet for the next patient
  4. DThat the patient's blood glucose is normal before removal
8.Klinikinė slaugaSunkus

Ciroze sergančiam pacientui su dideliu, įtemptu pilvu atliekama paracentezė. Kodėl gali būti skiriama albumino?

  1. AKad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį
  2. BKad padidėtų kalio kiekis šlapime
  3. CKad būtų gydoma skysčio infekcija
  4. DKad kepenys nustotų gaminti daugiau tulžies
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Prieš duodant paskirtą kalio chloridą į veną, koks vertinimas svarbiausias?

  1. AŠlapimo kiekis ir inkstų funkcija
  2. BAbiejų ausų klausa
  3. COdos turgoras dilbyje
  4. DVyzdžių dydis ir reakcija į šviesą
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BHereditary hemochromatosis
  3. CAnemia of chronic disease
  4. DAcute viral hepatitis A
11.FarmakologijaVidutinis

Methylergometrine (methylergonovine) is prescribed for postpartum bleeding. Which finding would make the nurse withhold it and check with the prescriber?

  1. ATemperature of 37,2 °C (99 °F)
  2. BHaemoglobin slightly below normal
  3. CHeart rate of 88 per minute
  4. DBlood pressure of 160/105 mmHg
12.FarmakologijaSunkus

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AGive the infusion as a rapid push
  2. BGive a loop diuretic before each dose
  3. CRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  4. DKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

During an episode of chest pain, a patient's ECG shows new horizontal ST depression. What does this most likely indicate?

  1. AHyperkalaemia
  2. BA normal finding during pain
  3. CPericarditis
  4. DMyocardial ischaemia
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
  2. BGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
  3. CSit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
  4. DLay the patient flat and reassure them
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why are insulin and glucose given together to treat hyperkalaemia?

  1. AInsulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
  2. BInsulin protects the heart muscle cells from the potassium
  3. CInsulin makes the kidneys pass more potassium in the urine
  4. DGlucose binds the potassium in the blood and removes it
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AA honeymoon phase, but insulin is still needed
  2. BThe diabetes has been cured, so insulin can stop
  3. CThe patient actually has type 2 diabetes
  4. DThe insulin has gone off and should be replaced
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?

  1. AAsk a relative to sign instead of the patient
  2. BSign the form on the patient's behalf as a witness
  3. CTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
  4. DAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll watch for dizziness and dark urine."
  2. B"I'll report if my output becomes very watery and high."
  3. C"I'll chew my food well to avoid blockages."
  4. D"I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA blood pressure check
  2. BAmniocentesis
  3. CA routine urine test
  4. DA glucose tolerance test
20.Akušerinė slaugaSunkus

At a booking visit, a woman says she drinks heavily most weekends. Which nursing response is most appropriate?

  1. AExplain the risks and refer her for support to stop
  2. BTell her the damage is done, so stopping will not help
  3. CAdvise her to change to beer, which has less alcohol
  4. DReassure her that weekend drinking is safe if she avoids weekdays
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child has scabies. Which plan is correct?

  1. AStop treatment as soon as the itch improves on the first day
  2. BTreat only the child, as family members without itching are not infected
  3. CTreat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
  4. DTreat only the itchy areas of skin, not the whole body
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?

  1. ASymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
  2. BA hoarse voice with mild fever and a runny nose
  3. CDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
  4. DA barking cough that is worse at night after a cold
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

In a therapy group, one member talks constantly and interrupts others. What should the group leader do?

  1. ACriticise the member in front of the whole group so that she learns to stay quiet
  2. BAcknowledge the member's contribution and invite others to share their views
  3. CAsk the member to leave the group permanently so that others can speak
  4. DLet the member continue, because she has a lot to say
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A school nurse is teaching about inhalant use such as sniffing glue or aerosols. Which risk should be stressed?

  1. AInhalants cause only a mild headache and nothing else
  2. BSudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
  3. CThere is no physical risk, because the substances are legal
  4. DInhalants are only dangerous if they are mixed with alcohol
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,2 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 37,2 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

37,2 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 4/parą · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos keturis kartus per dieną 10 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

½ tspketuris kartus per dieną10 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:10 000ampulėV = ? mL

Užpildyto epinefrino (adrenalino) švirkšto etiketėje nurodyta 1:10 000 (0,1 mg/mL). Paskirta 1 mg IV sustojus širdžiai. Kokį tūrį V suleisite?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1320 mikrogramų. Ampulėje yra 4 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1320 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
190 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 6 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 190 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 6 hpo 4 h: 190 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
720 mLliko? mL/h3 h liko

Paskirta sulašinti 1500 mL per 8 valandas. Po 5 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 720 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

1500 mL / 8 hpo 5 h: 720 mL
Δ = %
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.100 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h68 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 100 vienetų trumpo veikimo insulino 100 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 68 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

100 vnt./100 mL0,05 vnt./kg/h68 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine? mL/h51 kg2 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 800 mg 500 mL. Paskirta 2 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 51 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min51 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė100 mLarbata240 mLvanduo300 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas225 mLšlapimas325 mLšlapimas150 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas120 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 100 mLarbata: 240 mLvanduo: 300 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 175 mLžaizdos drenas: 120 mLvėmalai: 100 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL60 mL/hpradžia 11:0016:30: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 11:00 ir lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:30?

1000 mL60 mL/h11:00 → 16:30
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 11/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 78/46 mmHg, pulsas 44/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 11SpO₂ 97%orasSBP 78HR 44AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,55PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222617nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,55, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) ir HCO₃⁻ 17 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,55PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 40 % deguonies, rodo PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa) ir PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 40%PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa)PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokadasinusinė bradikardijajungtinis ritmasasistolija

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4asistolija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Pirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės

Kodėl tai yra atsakymas

Sistolinis spaudimas yra pirmasis aiškus Korotkovo garsas, kai kraujas pradeda tekėti pro manžetę. Diastolinis spaudimas paprastai fiksuojamas ten, kur garsai išnyksta.

Atsakymas

B · Pirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Ask for a full medication review

Kodėl tai yra atsakymas

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Atsakymas

A · Ask for a full medication review
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Kaskart prieinant prie buteliuko naudoti naują sterilią adatą ir švirkštą

Kodėl tai yra atsakymas

Adatos ir švirkštai vienkartiniai. Panaudotas švirkštas gali užteršti buteliuką, o hepatito protrūkiai susieti su pakartotiniu švirkštų naudojimu. Vienos dozės buteliukai naudojami vienam pacientui, o kelių dozių buteliukai, kai įmanoma, skiriami vienam pacientui.

Atsakymas

B · Kaskart prieinant prie buteliuko naudoti naują sterilią adatą ir švirkštą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Kodėl tai yra atsakymas

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Atsakymas

C · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed

Kodėl tai yra atsakymas

Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.

Atsakymas

B · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Take blood cultures

Kodėl tai yra atsakymas

Blood cultures are taken before the first antibiotic dose when this does not cause significant delay, so the organism can be identified. The antibiotic follows as soon as possible.

Atsakymas

A · Take blood cultures
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse checks that the whole cannula has been removed, applies pressure and a dressing, and records the removal. Any signs of phlebitis are noted.

Atsakymas

B · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Kad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį

Kodėl tai yra atsakymas

Didelio tūrio paracentezė gali sukelti hipotenziją ir inkstų funkcijos sutrikimą. Albumino infuzija padeda išlaikyti cirkuliuojantį tūrį.

Atsakymas

A · Kad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Šlapimo kiekis ir inkstų funkcija

Kodėl tai yra atsakymas

Inkstai išskiria kalį, todėl menkas šlapimo kiekis ar inkstų nepakankamumas papildymo metu gali sukelti pavojingą hiperkalemiją. Į veną leidžiamas kalis visada skiedžiamas ir duodamas infuzine pompa, niekada ne greitu švirkštimu.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Šlapimo kiekis ir inkstų funkcija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hereditary hemochromatosis

Kodėl tai yra atsakymas

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Patikrinta pagal: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Hereditary hemochromatosis
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Blood pressure of 160/105 mmHg

Kodėl tai yra atsakymas

Ergot alkaloids cause vasoconstriction and can raise blood pressure sharply. They are contraindicated in hypertension and pre-eclampsia.

Atsakymas

D · Blood pressure of 160/105 mmHg
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Kodėl tai yra atsakymas

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Atsakymas

D · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Myocardial ischaemia

Kodėl tai yra atsakymas

New horizontal or downsloping ST depression during pain suggests myocardial ischaemia, as in unstable angina or NSTEMI. It should be reported immediately with serial ECGs and troponins. ST depression can also reflect reciprocal change opposite a STEMI.

Atsakymas

D · Myocardial ischaemia
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help

Kodėl tai yra atsakymas

Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.

Atsakymas

C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo

Kodėl tai yra atsakymas

Insulin activates the sodium–potassium pump, moving potassium into cells and lowering the serum level within about 15–30 minutes. Glucose is given to prevent hypoglycaemia. The effect is temporary, so potassium must also be removed.

Atsakymas

A · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Kodėl tai yra atsakymas

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Atsakymas

A · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.

Atsakymas

C · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Kodėl tai yra atsakymas

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Atsakymas

D · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Amniocentesis

Kodėl tai yra atsakymas

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Atsakymas

B · Amniocentesis
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Explain the risks and refer her for support to stop

Kodėl tai yra atsakymas

Alcohol can harm the fetus throughout pregnancy, and stopping at any point reduces the risk. The nurse gives clear, non-judgemental information and refers her to support services.

Atsakymas

A · Explain the risks and refer her for support to stop
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes

Kodėl tai yra atsakymas

All household and close contacts are treated at the same time, even without symptoms, because itching can take weeks to develop. The cream or lotion is applied to the whole body as directed, and itching may persist for a few weeks after successful treatment.

Atsakymas

C · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough

Kodėl tai yra atsakymas

Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.

Atsakymas

C · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views

Kodėl tai yra atsakymas

The leader manages a monopolising member by acknowledging her and redirecting to others, and may discuss it privately. This keeps the group safe and gives everyone a chance to take part.

Atsakymas

B · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use

Kodėl tai yra atsakymas

Inhalants can sensitise the heart to adrenaline and cause fatal arrhythmias ("sudden sniffing death"), even in first-time users. They can also cause suffocation and brain, liver and kidney damage.

Atsakymas

B · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 99 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

37,2·9/5 = 66,96

Pridėkite 32

T = 66,96 + 32 = 98,96 ≈ 99 °F

Atsakymas

T = 99 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 100 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Visas kursas

V = 2,5 mL × 4/parą × 10 = 100 mL

Atsakymas

V = 100 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Tūris

V = 1/0,1 = 10 mL

Atsakymas

V = 10 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,33 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Tūris

V = 1320/4000 = 0,33 mL

Atsakymas

V = 0,33 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 95 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/6 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 190/2 = 95 mL/h

Atsakymas

R = 95 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 28 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1500/8 = 187,5 mL/h

Naujas greitis

R = 720/3 = 240 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (240 − 187,5)/187,5·100% = 28%

Atsakymas

Δ = 28%

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3,4 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·68 = 3,4 vnt./h

Koncentracija

100/100 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 3,4/1 = 3,4 mL/h

Atsakymas

R = 3,4 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3,8 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

2·51 = 102 mcg/min
102·60 = 6120 mcg/h

Pompos greitis

R = 6120/1600 = 3,825 ≈ 3,8 mL/h

Atsakymas

R = 3,8 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 605 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 240 + 300 = 640 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1700 mL

Iš viso išskirta

225 + 325 + 150 + 175 + 120 + 100 = 1095 mL

Balansas

B = 1700 − 1095 = 605 mL

Atsakymas

B = 605 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 670 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

11:00 → 16:30 = 5,5 h

Sulašintas tūris

60·5,5 = 330 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 330 = 670 mL

Atsakymas

V = 670 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 16

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 2 + 3 + 3 + 3 + 3 = 16

Atsakymas

B = 16
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 11/min → 1
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 44/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 5
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,55: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 20 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 117,2 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,4·713 − 60/0,8 = 285,2 − 75 = 210,2 mmHg

Gradientas

A–a = 210,2 − 93 = 117,2 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 117,2 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 1,8 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

45 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 45 × 0,04 s = 1,8 s

Palyginkite su P–P

1,80 ÷ 0,72 ≈ 2,5 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 1,8 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: asistolija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: suskaičiuojamo skilvelių dažnio nėra.
2. Ritmas: nėra; beveik tiesi linija.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: QRS kompleksų nėra.

Interpretacija

asistolija

Atsakymas

asistolija

Tiesi linija visada tikrinama: pažiūrėkite į pacientą, elektrodus ir stiprinimą bei peržiūrėkite antrąją derivaciją, nes atsilaisvinęs elektrodas ar smulkus VF gali atrodyti kaip asistolija.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions