NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

When measuring a wound, how is the length usually taken?

  1. AAround the edge of the wound with a tape measure
  2. BFrom the wound to the nearest joint
  3. CIn the head-to-toe direction across the longest part
  4. DIn whichever direction is shortest
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Slaugytojas įsiduria panaudota adata. Koks teisingas pirmas veiksmas?

  1. ALeisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
  2. BStipriai šveisti vietą šepečiu ir alkoholiu, tada pranešti pamainos pabaigoje
  3. CUžbaigti pamainą ir pranešti kitą dieną
  4. DIščiulpti žaizdą, kad būtų pašalintas kraujas
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AChildren weigh less, so smaller units are needed
  2. BMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
  3. CScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  4. DKilograms are easier for parents to remember
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with dementia is often found at the exit doors trying to leave the unit. Which measure is most appropriate?

  1. AUse an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
  2. BLock the patient alone in a single room so that they cannot reach the exit doors
  3. CGive a sedative each time the patient goes to the door
  4. DKeep the patient in a chair with a vest restraint
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Į veną infuzuojant antibiotiką, pacientui atsiranda dilgėlinė, švokštimas ir užkimęs balsas. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. ANutraukia infuziją
  2. BSulėtina infuziją perpus
  3. CUžrašo reakciją į dokumentus
  4. DDuoda geriamojo difenhidramino
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?

  1. AHunger after fasting for surgery
  2. BNormal swallowing during sleep
  3. CBleeding from the operation site
  4. DA sore throat from the breathing tube
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Sąmonės netekusio diabetu sergančio paciento gliukozė kraujyje 2,1 mmol/L, intraveninės prieigos nėra. Ką galima skirti?

  1. AInsulino po oda
  2. BGliukagono į raumenis
  3. CVaisių sulčių per burną
  4. DGliukozės tablečių per burną
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will follow the diet advice for my stone type."
  2. B"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
  3. C"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  4. D"I will try to pass pale urine."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Sąmoningas pacientas, kurio gliukozė kraujyje 54 mg/dL (3,0 mmol/L), suvartojo 15 g greitai veikiančių angliavandenių. Kada reikėtų pakartotinai patikrinti gliukozę?

  1. AMaždaug po 15 minučių
  2. BMaždaug po 2 valandų
  3. CKitą rytą
  4. DPrie kito valgio
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. AA low level; ask for the lithium dose to be raised
  2. BIbuprofen side effects only; give it with food
  3. CA normal level; continue lithium as prescribed
  4. DLithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.FarmakologijaVidutinis

After naloxone reverses an opioid overdose, why must the patient be watched closely?

  1. ANaloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
  2. BNaloxone makes the opioid stay longer in the body
  3. CNaloxone itself causes respiratory depression at high doses
  4. DNaloxone often causes severe low blood glucose a few hours after the dose
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ASevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  2. BSevere hypertension from the combination
  3. CGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  4. DLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with an implantable cardioverter-defibrillator asks what to do if it fires. Which teaching is correct?

  1. ARemove the device battery at home if it fires more than once
  2. BIgnore any shock at all, because the device is designed to fire every day and needs no follow-up
  3. COne shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
  4. DDrive straight to hospital alone after any shock so the device can be checked by the team
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A ventilated patient suddenly desaturates to 82%. The cause is not obvious and the ventilator alarms are sounding. What should the nurse do first?

  1. AChange the ventilator settings to a higher rate
  2. BIncrease the sedation and watch the monitor for the next half hour
  3. CSilence the alarm and wait for the result of the next routine blood gas
  4. DDisconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient on insulin asks about drinking alcohol. Which advice is correct?

  1. AAlcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
  2. BAlcohol has no effect on blood glucose in people with diabetes
  3. CAlcohol should replace a meal on the days it is drunk
  4. DAlcohol raises glucose, so extra insulin should be taken first
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. AFurosemide, salbutamol and insulin
  2. BAmlodipine, simvastatin and aspirin
  3. CRamipril, spironolactone and trimethoprim
  4. DParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How should pancreatic enzyme replacement capsules usually be taken?

  1. AOnce a day at bedtime
  2. BWith every meal and snack
  3. COnly on days with abdominal pain
  4. DOne hour after meals, on an empty stomach
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling after line insertion
  2. BA catheter-related deep vein thrombosis
  3. CLymphoedema from a previous operation
  4. DAn allergy to the dressing
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Naujagimio oda 18 valandų amžiaus pageltusi. Ką tai rodo?

  1. ANormalų vitamino K poveikį
  2. BMotinos pieno geltą
  3. CNormalią fiziologinę geltą, kuriai tolesnių veiksmų nereikia
  4. DPatologinę geltą, kurią reikia nedelsiant įvertinti
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. ADo strong straining exercises to strengthen the muscles
  2. BUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  3. CTake rectal temperatures twice daily
  4. DUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which instruction about a child's new plaster cast is correct?

  1. AKeep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
  2. BLet the child walk on a leg cast as soon as it is applied
  3. CPush a knitting needle inside the cast to scratch an itch
  4. DKeep the cast covered with a plastic bag at all times while it dries, to keep it clean
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child has had many hospital admissions with unexplained symptoms. They occur only when the mother is present and stop when the child is apart from her. What should the nurse consider?

  1. AFabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
  2. BThe ward environment or hospital food is causing the symptoms
  3. CA rare genetic disorder that needs more tests at once
  4. DThe child is pretending to be ill to avoid school
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Why is the nurse's body language important in therapeutic communication?

  1. APatients often respond more to non-verbal messages than to the words used
  2. BBody language matters only when patients cannot speak the same language
  3. CPatients with mental illness cannot understand non-verbal signals
  4. DIt is only important during the termination phase
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?

  1. ACall her partner to discuss his behaviour with him
  2. BRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
  3. CTell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
  4. DTell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
0,28122 mL? mLapvalinti iki 0,01 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mažos injekcijos dozės skaičiavimas duoda 0,28122 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: mažesni nei 1 mL tūriai apvalinami iki mL šimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

0,28122 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
120 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 120 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

120 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
45 kg5 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 45 kg. Paskirta dozė – 5 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

45 kg5 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.500 mL? mL/h1500 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 1500 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./500 mL1500 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min12 h

Lašinama 35 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

35 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

32 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL80 vnt./kg · 56 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 80 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 56 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

80 vnt./kg56 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine? mL/h102 kg2,5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 250 mg 250 mL. Paskirta 2,5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 102 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min102 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas100 mLsultys120 mLvanduo250 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas175 mLšlapimas450 mLšlapimas450 mLšlapimas500 mLžaizdos drenas130 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 100 mLsultys: 120 mLvanduo: 250 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL/hpradžia 10:1518:15: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 10:15 ir lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 18:15?

500 mL50 mL/h10:15 → 18:15
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 91 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 106/64 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,3 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 91%orasSBP 106HR 58AT 36,3 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 2 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 24 % deguonies, rodo PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa) ir PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 24%PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa)PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmasdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasidioventrikulinis ritmasstimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  3. 3idioventrikulinis ritmas
  4. 4stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · In the head-to-toe direction across the longest part

Kodėl tai yra atsakymas

Using the body's head-to-toe axis for length and side-to-side for width keeps measurements consistent between nurses, so changes in size are meaningful.

Atsakymas

C · In the head-to-toe direction across the longest part
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmoji pagalba – leisti žaizdai laisvai kraujuoti jos nespaudžiant, nuplauti ją muilu ir tekančiu vandeniu bei uždengti, netrinant ir nečiulpiant. Nedelsiant pranešus, galima įvertinti riziką ir prireikus skirti poekspozicinę profilaktiką.

Atsakymas

A · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Kodėl tai yra atsakymas

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Atsakymas

B · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity

Kodėl tai yra atsakymas

Wander alert systems, close supervision, orientation and activity reduce the risk of elopement without restricting the patient. Seclusion, restraints and sedation used for convenience are not appropriate.

Atsakymas

A · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Nutraukia infuziją

Kodėl tai yra atsakymas

Vaisto nutraukimas sustabdo tolesnį alergeno poveikį. Tada slaugytojas šaukia pagalbos ir ruošia epinefriną anafilaksijai pagal paskyrimą. Lėtinant infuziją vis tiek duodama daugiau vaisto, o dokumentavimas vyksta vėliau.

Atsakymas

A · Nutraukia infuziją
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Bleeding from the operation site

Kodėl tai yra atsakymas

Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.

Atsakymas

C · Bleeding from the operation site
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Gliukagono į raumenis

Kodėl tai yra atsakymas

Esant hipoglikemijai be sąmonės, gydymas per burną kelia aspiracijos riziką. Gliukagonas į raumenis atpalaiduoja kepenų glikogeną; jei yra prieiga, naudojama gliukozė į veną.

Atsakymas

B · Gliukagono į raumenis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Kodėl tai yra atsakymas

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Atsakymas

C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Maždaug po 15 minučių

Kodėl tai yra atsakymas

15 taisyklė: 15 g greitai veikiančių angliavandenių, pakartotinis patikrinimas po 15 minučių ir pakartojimas, jei gliukozė vis dar mažesnė nei 70 mg/dL (3,9 mmol/L). Užkandis ar valgis padeda išvengti pasikartojimo.Patikrinta pagal: Low blood sugar - self-care · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Maždaug po 15 minučių
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Kodėl tai yra atsakymas

A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Atsakymas

D · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again

Kodėl tai yra atsakymas

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, especially long-acting and slow-release ones. Repeated doses or an infusion may be needed.

Atsakymas

A · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Kodėl tai yra atsakymas

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Atsakymas

A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services

Kodėl tai yra atsakymas

A single shock with full recovery usually needs a call to the device team. Several shocks in a short time, or a shock with chest pain, breathlessness or collapse, needs emergency help. Patients should not drive themselves after a shock.

Atsakymas

C · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help

Kodėl tai yra atsakymas

When a ventilated patient deteriorates suddenly, bag-valve ventilation with 100% oxygen takes the ventilator out of the picture. The nurse then checks for displacement, obstruction, pneumothorax and equipment failure (often remembered as DOPE) and calls for senior help.

Atsakymas

D · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it

Kodėl tai yra atsakymas

Alcohol reduces the liver's release of glucose, so it increases the risk of hypoglycaemia, which may be delayed for many hours. Patients should eat carbohydrate, check glucose before bed and tell friends that a hypo can look like drunkenness.

Atsakymas

A · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Atsakymas

C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · With every meal and snack

Kodėl tai yra atsakymas

Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.

Atsakymas

B · With every meal and snack
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · A catheter-related deep vein thrombosis

Kodėl tai yra atsakymas

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Atsakymas

B · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Patologinę geltą, kurią reikia nedelsiant įvertinti

Kodėl tai yra atsakymas

Fiziologinė gelta paprastai atsiranda po 24 valandų. Gelta pirmąsias 24 valandas leidžia įtarti hemolizę (pavyzdžiui, kraujo grupių nesuderinamumą) ar infekciją ir reikalauja bilirubino tyrimo bei gydytojo įvertinimo.

Atsakymas

D · Patologinę geltą, kurią reikia nedelsiant įvertinti
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Kodėl tai yra atsakymas

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Atsakymas

D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers

Kodėl tai yra atsakymas

Elevation reduces swelling, and families must report signs of neurovascular compromise (pain, pallor, numbness, tingling, coolness or inability to move fingers or toes). Nothing should be pushed into the cast, and a wet cast needs air to dry.

Atsakymas

A · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures

Kodėl tai yra atsakymas

Fabricated or induced illness (formerly Munchausen syndrome by proxy) is a form of abuse in which a carer invents or causes illness. Careful objective documentation and early involvement of the safeguarding team are essential; the carer should not be confronted alone.

Atsakymas

A · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used

Kodėl tai yra atsakymas

Posture, eye contact, facial expression and tone carry much of the message. When words and body language do not match, patients tend to believe the non-verbal message.

Atsakymas

A · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan

Kodėl tai yra atsakymas

Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.

Atsakymas

B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 0,28 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: šimtosios

0,28122 → 8

Lemia tik kitas skaitmuo

0,28122 → 1
1 yra 4 ar mažiau, todėl 8 lieka.
Tolesni skaitmenys (22) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 0,28 mL

Atsakymas

x = 0,28 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 2,88 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

Litrais

V = 2880/1000 = 2,88 L

Atsakymas

V = 2,88 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 56,25 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

5·45 = 225 mg

Vienai dozei

D = 225/4 = 56,25 mg

Atsakymas

D = 56,25 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 30 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1500/50 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 1260 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

35·60/20 = 105 mL/h

Tūris

V = 105·12 = 1260 mL

Atsakymas

V = 1260 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 12,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/60 = 32 mL/h

Likęs laikas

t = 400/32 = 12,5 h

Atsakymas

t = 12,5 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 4,5 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

80·56 = 4 480 vnt.

Tūris

V = 4480/1000 = 4,48 ≈ 4,5 mL

Atsakymas

V = 4,5 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 15,3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

2,5·102 = 255 mcg/min
255·60 = 15300 mcg/h

Pompos greitis

R = 15300/1000 = 15,3 mL/h

Atsakymas

R = 15,3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1770 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 120 + 250 = 470 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 125·8 = 1000 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1770 mL

Atsakymas

I = 1770 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 100 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

10:15 → 18:15 = 8 h

Sulašintas tūris

50·8 = 400 mL

Likęs tūris

V = 500 − 400 = 100 mL

Atsakymas

V = 100 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 15

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 3 + 4 + 1 + 2 + 3 = 15

Atsakymas

B = 15
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 20,8 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|24 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,6 = 20,8 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 20,8 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 8,62 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,24·713 − 54/0,8 = 171,1 − 67,5 = 103,6 mmHg

Gradientas

A–a = 103,6 − 95 = 8,62 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 8,62 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,46 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

11,5 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Atsakymas

QT = 0,46 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,96 s).

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 22 mažų langelių, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,88 s.
3. Kiekvienas P dantelis eina po savo stimuliacijos smaigalio (prieširdžių stimuliacija).
4. AV intervalas: antrasis smaigalys eina 0,18 s po pirmojo (užprogramuota AV delsa).
5. QRS: 0,16 s, platus, iškart po antrojo smaigalio (skilvelių stimuliacija).

Interpretacija

dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions