NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient is found on the floor beside the bed. What should the nurse do first?

  1. AComplete the incident report first, then go back to assess the patient fully
  2. BCheck responsiveness and look for injuries before moving them
  3. CLift the patient straight back into bed
  4. DAsk the patient to stand up on their own
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Praguloje matyti viso storio odos netekimas su matomais riebalais, bet kaulas, sausgyslė ar raumuo neatidengti. Kokia tai kategorija?

  1. A4 kategorija
  2. B2 kategorija
  3. C1 kategorija
  4. D3 kategorija
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids kill the patient’s normal skin bacteria
  2. BSteroids only affect the risk of fungal skin rashes
  3. CSteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  4. DSteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Dalijant geriamuosius vaistus pacientas prašo tabletę išgerti vėliau. Slaugytojas palieka ją ant spintelės prie lovos. Kokia pagrindinė saugos problema?

  1. ASlaugytojas negali patvirtinti, kad ji išgerta, ir ją gali paimti kitas asmuo
  2. BTabletė gali prarasti spalvą ir vėliau ją bus sunku atpažinti
  3. CJei pacientas budrus, saugos problemos nėra
  4. DTabletės greitai ištirpsta paliktos atviroje erdvėje
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. AThoughts of suicide or self-harm
  2. BWeight loss from too much appetite
  3. CRising blood glucose levels
  4. DHair growth and skin color
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

LPN/LVN praneša, kad stabilus pacientas dabar turi naują krūtinės skausmą. Ką turėtų daryti RN?

  1. APaprašyti slaugytojo padėjėjo atlikti EKG ir laukti rezultato
  2. BPats įvertinti pacientą ir nuspręsti dėl tolesnių žingsnių
  3. CLiepti LPN/LVN duoti prireikus skirtą nitroglicerino be įvertinimo
  4. DPaprašyti LPN/LVN tuo pasirūpinti ir pranešti pamainos pabaigoje
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which finding with a groin hernia needs urgent surgical review?

  1. AThe lump disappears completely when the patient lies down flat
  2. BThe lump gets bigger when the patient coughs
  3. CThe lump has become painful and tender and cannot be pushed back
  4. DThe lump has been present for several years without pain
8.Klinikinė slaugaSunkus

Paciento šlapimo kiekis 12 valandų labai mažas, o kreatininas smarkiai padidėjo. Kurį paskyrimų lape esantį vaistą labiausiai tikėtina reikės peržiūrėti?

  1. ANesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną
  2. BĮprastomis dozėmis vartojamą paracetamolį
  3. CMinkštinamąjį kremą
  4. DVitaminų papildą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on a heparin infusion has blood in the urine and an aPTT far above the target. The nurse stops the infusion and informs the provider. Which antidote should the nurse anticipate?

  1. ANaloxone
  2. BProtamine sulfate
  3. CCalcium gluconate
  4. DVitamin K (phytonadione)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?

  1. AAcute myocardial infarction
  2. BGallstone blocking the bile duct
  3. CAlcohol-related liver disease
  4. DAcute viral hepatitis A
11.FarmakologijaVidutinis

Kaip metforminas daugiausia mažina gliukozės kiekį kraujyje?

  1. APakeičia trūkstamą insuliną
  2. BBlokuoja gliukozės absorbciją inkstuose
  3. CSkatina insulino išsiskyrimą iš kasos
  4. DMažina gliukozės gamybą kepenyse
12.FarmakologijaSunkus

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. AOlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
  2. BLevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
  3. CFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
  4. DHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Paciento kraujospūdis 200/125 mmHg, naujai atsiradęs sumišimas ir neryškus matymas. Kaip jį paprastai reikia mažinti?

  1. ANauja geriamąja tablete ir peržiūra po savaitės
  2. BTitruojamais vaistais į veną, iki maždaug 25 % pirmąją valandą
  3. CKuo greičiau, iki normalios vertės per kelias minutes
  4. DVisai nemažinti, nes smegenys dabar priklauso nuo aukšto slėgio
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. APneumothorax
  2. BPulmonary embolism from the leg
  3. CInfection at the puncture site
  4. DRe-accumulation of the effusion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?

  1. AThe patient is dehydrated and needs more fluid
  2. BBacteria that convert nitrate are present
  3. CThe urine has a lot of glucose in it
  4. DThe kidneys are losing too much protein
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo replace the potassium lost from the cells
  2. BTo stop the insulin sticking to the IV tubing
  3. CTo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  4. DTo speed up the action of the insulin in the muscles
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuris teiginys geriausiai apibūdina toleranciją opioidams?

  1. APacientas kompulsyviai trokšta daugiau vaisto
  2. BPacientui išsivystė alergija vaistui
  3. CLaikui bėgant tam pačiam poveikiui pasiekti reikia didesnės dozės
  4. DVaistas nebesukelia vidurių užkietėjimo
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?

  1. ASpironolactone for ascites
  2. BLactulose to keep the bowels open
  3. CThiamine supplements
  4. DRegular ibuprofen for back pain
19.Akušerinė slaugaVidutinis

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  4. DIt appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 37 weeks has severe itching of the palms and soles, worse at night, without a rash. Which condition should be considered?

  1. AIntrahepatic cholestasis of pregnancy
  2. BNormal stretching of the abdominal skin
  3. CAn allergy to washing detergents
  4. DPre-eclampsia only
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child has tinea capitis (ringworm of the scalp). Which treatment is usually needed?

  1. AAn oral antifungal medicine
  2. BA topical antifungal cream alone
  3. COral antibiotics such as amoxicillin
  4. DShaving the head, with no medicine
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 4-year-old says it is wrong to hit his sister "because then I get a time-out". Which level of Kohlberg's moral development does this reflect?

  1. AFormal operational level
  2. BPostconventional level
  3. CPreconventional level
  4. DConventional level
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient asks the nurse for her home phone number so they can keep in touch after discharge. What is the best response?

  1. A"I'll give you my number, but please only call me at weekends when I'm not working, and keep it short."
  2. B"I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
  3. C"Of course, as long as you don't tell the other patients."
  4. D"That would be against the rules, so please stop asking about it."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Six weeks after losing his job, a man feels low and worried and is sleeping a little less, but he still enjoys time with his children and does not meet the criteria for major depression. Which diagnosis fits best?

  1. APersistent depressive disorder
  2. BBipolar II disorder
  3. CMajor depressive disorder
  4. DAdjustment disorder with depressed mood
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
7 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 7 lb 12 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

7 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tbsp · 3/parą · 7 d? mL1 tbsp = 15 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tbsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 7 dienas. Naudodami 1 tbsp = 15 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tbsptris kartus per dieną7 dienos1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
10%10 mLm = ? mg

Kiek miligramų vaisto m yra 10 mL 10 % (w/v) tirpalo?

10% w/v10 mL
m = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
38 kg113 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 113 cm ūgio ir sveria 38 kg. Paskirta 75 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

113 cm38 kg75 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL125 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 125 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL60 vnt./kg · 94 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 94 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

60 vnt./kg94 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine? mL/h57 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 400 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 57 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min57 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys150 mLvanduo120 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas350 mLšlapimas175 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 105 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

105 kg12 hšlapimas: 350 mLšlapimas: 175 mLvėmalai: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 75 mL/hpradžia 08:30tiš viso​ = ? h150 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 08:30 150 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 75 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: labai ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 92 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 114/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 92%O₂SBP 130HR 114AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354554HCO₃⁻mmol/L222635nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,43, PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) ir HCO₃⁻ 35 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,43PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 138, Cl⁻ 98 ir HCO₃⁻ 14 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 98 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
delta santykis =
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVI laipsnio AV blokadajungtinis ritmasnormalus sinusinis ritmassinusinė bradikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1I laipsnio AV blokada
  2. 2jungtinis ritmas
  3. 3normalus sinusinis ritmas
  4. 4sinusinė bradikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių virpėjimaspolimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“supraventrikulinė tachikardija (SVT)skilvelinė tachikardija

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių virpėjimas
  2. 2polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“
  3. 3supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  4. 4skilvelinė tachikardija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Check responsiveness and look for injuries before moving them

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse first calls for help and assesses the patient, including for head and hip injury. The patient is moved only when safe, using proper equipment, and the doctor is informed.

Atsakymas

B · Check responsiveness and look for injuries before moving them
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · 3 kategorija

Kodėl tai yra atsakymas

3 kategorija – viso storio odos netekimas su matomais poodiniais riebalais. 2 kategorija – dalinio storio netekimas, o 4 kategorijoje atidengtas kaulas, sausgyslė ar raumuo.

Atsakymas

D · 3 kategorija
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Kodėl tai yra atsakymas

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Atsakymas

D · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Slaugytojas negali patvirtinti, kad ji išgerta, ir ją gali paimti kitas asmuo

Kodėl tai yra atsakymas

Vaistai prie lovos nepaliekami, nebent yra sutarta savarankiško vartojimo tvarka. Slaugytojas turi matyti, kaip vaistas išgeriamas, kad tinkamai dokumentuotų, o be priežiūros paliktas tabletes gali paimti kitas pacientas arba jos gali pasimesti.

Atsakymas

A · Slaugytojas negali patvirtinti, kad ji išgerta, ir ją gali paimti kitas asmuo
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Thoughts of suicide or self-harm

Kodėl tai yra atsakymas

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Atsakymas

A · Thoughts of suicide or self-harm
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Pats įvertinti pacientą ir nuspręsti dėl tolesnių žingsnių

Kodėl tai yra atsakymas

Kai stabiliam pacientui atsiranda nauja problema, jį vertina RN, nes pacientas dabar gali būti nestabilus. Tada RN sprendžia dėl intervencijų ir eskalavimo, kas gali apimti EKG ir paskirtą nitroglicerino.

Atsakymas

B · Pats įvertinti pacientą ir nuspręsti dėl tolesnių žingsnių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back

Kodėl tai yra atsakymas

An irreducible, painful, tender hernia, especially with vomiting, suggests incarceration or strangulation. This is a surgical emergency because the trapped bowel can become ischaemic.

Atsakymas

C · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Nesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną

Kodėl tai yra atsakymas

Esant ūminiam inkstų pažeidimui, peržiūrimi ir dažnai nutraukiami nefrotoksiniai vaistai (pvz., NVNU ir aminoglikozidai) bei inkstų perfuziją mažinantys vaistai (pvz., AKF inhibitoriai ir diuretikai).

Atsakymas

A · Nesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Protamine sulfate

Kodėl tai yra atsakymas

Protamine sulfate binds heparin and reverses its effect quickly. Unfractionated heparin has a short half-life, so stopping the infusion is the first step. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.Patikrinta pagal: Heparin Sodium Injection (Carpuject) prescribing information - Overdosage · Pfizer (FDA-approved labeling); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Protamine sulfate
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Alcohol-related liver disease

Kodėl tai yra atsakymas

An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.

Atsakymas

C · Alcohol-related liver disease
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Mažina gliukozės gamybą kepenyse

Kodėl tai yra atsakymas

Metforminas daugiausia mažina gliukoneogenezę kepenyse ir gerina jautrumą insulinui. Kadangi jis neskatina insulino išsiskyrimo, vartojamas vienas retai sukelia hipoglikemiją.

Atsakymas

D · Mažina gliukozės gamybą kepenyse
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Kodėl tai yra atsakymas

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Atsakymas

C · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Titruojamais vaistais į veną, iki maždaug 25 % pirmąją valandą

Kodėl tai yra atsakymas

Hipertenzinė krizė (sunki hipertenzija su ūminiu organų pažeidimu) gydoma stebimomis sąlygomis titruojamais vaistais į veną. Per greitai mažinant slėgį gali atsirasti smegenų, vainikinių arterijų ar inkstų išemija, todėl daugumoje rekomendacijų siekiama, kad per pirmąją valandą jis sumažėtų ne daugiau nei maždaug 25 % (kai kurioms būklėms, pvz., aortos disekacijai, tikslai skiriasi).

Atsakymas

B · Titruojamais vaistais į veną, iki maždaug 25 % pirmąją valandą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Pneumothorax

Kodėl tai yra atsakymas

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Atsakymas

A · Pneumothorax
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Bacteria that convert nitrate are present

Kodėl tai yra atsakymas

Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.

Atsakymas

B · Bacteria that convert nitrate are present
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Kodėl tai yra atsakymas

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Atsakymas

C · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Laikui bėgant tam pačiam poveikiui pasiekti reikia didesnės dozės

Kodėl tai yra atsakymas

Tolerancija – laikui bėgant sumažėjęs atsakas į tą pačią dozę. Fizinė priklausomybė reiškia, kad staiga nutraukus vaistą atsiranda abstinencija. Nė viena iš jų nėra tas pats, kas priklausomybė (opioidų vartojimo sutrikimas), kuriai būdingas kompulsyvus vartojimas nepaisant žalos.

Atsakymas

C · Laikui bėgant tam pačiam poveikiui pasiekti reikia didesnės dozės
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Regular ibuprofen for back pain

Kodėl tai yra atsakymas

NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.

Atsakymas

D · Regular ibuprofen for back pain
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Kodėl tai yra atsakymas

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Atsakymas

D · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Intrahepatic cholestasis of pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

Itching of the hands and feet without a rash suggests intrahepatic cholestasis of pregnancy. Raised bile acids are linked with stillbirth, so liver function and bile acids are checked and timing of birth may be planned.

Atsakymas

A · Intrahepatic cholestasis of pregnancy
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · An oral antifungal medicine

Kodėl tai yra atsakymas

Topical creams cannot reach the fungus in the hair shafts and follicles, so tinea capitis needs an oral antifungal for several weeks, sometimes with an antifungal shampoo to reduce spread.

Atsakymas

A · An oral antifungal medicine
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Preconventional level

Kodėl tai yra atsakymas

At the preconventional level, typical of young children, right and wrong are judged by punishment and reward. Formal operational is one of Piaget's cognitive stages, not a Kohlberg level.

Atsakymas

C · Preconventional level
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."

Kodėl tai yra atsakymas

Personal contact outside the therapeutic relationship crosses a professional boundary. The nurse explains the boundary kindly and redirects to appropriate after-discharge support.

Atsakymas

B · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Adjustment disorder with depressed mood

Kodėl tai yra atsakymas

Adjustment disorder is a distressing reaction to a stressor that starts within 3 months and does not meet the criteria for another disorder, such as major depression. It usually resolves within 6 months after the stressor or its consequences end.

Atsakymas

D · Adjustment disorder with depressed mood
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 3,52 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

12 oz/16 = 0,75 lb
7 + 0,75 = 7,75 lb

Svarai į kilogramus

m = 7,75/2,2 = 3,523 ≈ 3,52 kg

Atsakymas

m = 3,52 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 315 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Visas kursas

V = 15 mL × 3/parą × 7 = 315 mL

Atsakymas

V = 315 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Vaisto masė

m = 100·10 = 1000 mg

Atsakymas

m = 1000 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 81,91 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(113·38/3600) = √1,193 = 1,092 m²

Dozė

D = 75·1,092 = 81,91 mg

Atsakymas

D = 81,91 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 125 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

125/60 = 2,083 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2,083·60 = 125 gtt/min

Atsakymas

R = 125 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 4,7 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Likęs laikas

t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h

Atsakymas

t = 4,7 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 1,1 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·94 = 5 640 vnt.

Tūris

V = 5640/5000 = 1,128 ≈ 1,1 mL

Atsakymas

V = 1,1 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 21,4 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·57 = 570 mcg/min
570·60 = 34200 mcg/h

Pompos greitis

R = 34200/1600 = 21,38 ≈ 21,4 mL/h

Atsakymas

R = 21,4 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,42 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

350 + 175 = 525 mL

Kilogramui per valandą

U = 525/(105·12) = 0,4167 ≈ 0,42 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,42 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 10,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL liko

Antroji dalis

550/75 = 7,333 h

Bendra trukmė

t = 3 + 7,333 = 10,33 ≈ 10,3 h

Atsakymas

t = 10,3 h

Tai maždaug 10 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 2 + 4 + 2 + 3 + 3 = 17

Atsakymas

B = 17
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 92% → 2
su deguonimi → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 114/min → 2
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 6
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,43: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 54 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 35 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: esant metabolinei alkalozei PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 43,5–47,5 mmHg, todėl išmatuoti 54 mmHg rodo papildoma kvėpavimo acidozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: delta santykis = 1,4

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 138 − (98 + 14) = 26

Delta santykis

(26 − 12)/(24 − 14) = 14/10 = 1,4

Atsakymas

delta santykis = 1,4

Tarp 1 ir 2: gryna didelio anijonų tarpo acidozė.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: jungtinis ritmas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 36 mažų langelių, 1500 ÷ 36 ≈ 42 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,44 s.
3. P dantelis: nematyti.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

jungtinis ritmas

Atsakymas

jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions