NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AWash the patient completely yourself to save time and effort
  2. BAsk the patient to wait until a relative visits
  3. CLeave the back and feet unwashed
  4. DLet the patient do what they can and help with the rest
2.Slaugos pagrindaiSunkus

According to the gate control theory, why can rubbing a bumped elbow ease the pain?

  1. ARubbing removes the damaged tissue from the elbow
  2. BRubbing increases the release of pain chemicals so the nerves tire out
  3. CRubbing makes the elbow numb by stopping its blood supply
  4. DTouch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Before a blood transfusion is started, which check is required?

  1. AThe patient signs the blood bag label to confirm their name before it is hung
  2. BOne nurse checks the blood product against the order at the nurses’ station
  3. CThe patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
  4. DThe nurse checks only that the bag number matches the order
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  2. B“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
  3. C“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
  4. D“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. AAcetaminophen (paracetamol)
  2. BMetformin
  3. CLevothyroxine
  4. DOmeprazole
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient is going home on a new oral anticoagulant. There is only a short time for teaching. Which topic is most important?

  1. AHow to choose comfortable walking shoes
  2. BWhich television programs help with relaxation
  3. CSigns of bleeding and when to seek help
  4. DHow to cook low-fat meals
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is it important to prevent hypothermia during and after surgery?

  1. AIt increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
  2. BIt causes high blood glucose only
  3. CIt makes the patient wake up too quickly and become agitated in recovery
  4. DIt makes the patient's pain disappear
8.Klinikinė slaugaSunkus

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. APulmonary oedema
  2. BStable angina
  3. CPericarditis
  4. DAortic dissection
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui trombocitų skaičius 18 × 10³/µL. Kuri slaugos priemonė tinkama?

  1. ADuoti paskirtą aspiriną, kai pacientą skauda galvą
  2. BSkatinti valyti tarpdančius du kartus per dieną ir skustis aštriu skustuvo peiliuku
  3. CMinkštas dantų šepetėlis, elektrinis skustuvas ir jokių injekcijų į raumenis
  4. DMatuoti temperatūrą tiesiojoje žarnoje kas keturias valandas dėl tikslumo
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. AVitamin K deficiency with bleeding
  2. BThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
  3. CImmune thrombocytopenia (ITP)
  4. DDisseminated intravascular coagulation
11.FarmakologijaVidutinis

Kuri vaisto plazmoje dalis gali pasiekti receptorių ir sukelti poveikį?

  1. ASu globulinais susijungusi dalis
  2. BNesusijungusi (laisvoji) dalis
  3. CEritrocituose sukaupta dalis
  4. DSu albuminu susijungusi dalis
12.FarmakologijaSunkus

Two days after starting chemotherapy for a leukaemia with a high white cell count, a patient has reduced urine output. Which lab pattern suggests tumour lysis syndrome?

  1. AHigh sodium, high glucose and low potassium
  2. BHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  3. CLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  4. DNormal electrolytes with a high haemoglobin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with heart failure starts dapagliflozin, an SGLT2 inhibitor. Which teaching is most relevant?

  1. AExpect the urine to turn bright orange and stain underwear and clothes
  2. BAvoid drinking any fluids at all for the first week of treatment
  3. CTake an extra dose if the ankles swell
  4. DKeep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a confirmed pulmonary embolism has BP 78/50 mmHg despite fluids, and the right ventricle is dilated on echocardiography. Which treatment is most likely?

  1. ACompression stockings and bed rest
  2. BSystemic thrombolysis
  3. CAn inhaled bronchodilator
  4. DOral apixaban only, started next week
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui su ūminiu nugaros smegenų pažeidimu C6 lygyje, kuris vaizdas rodo neurogeninį šoką?

  1. AŽemas kraujospūdis, greitas pulsas ir šalta, drėgna oda
  2. BŽemas kraujospūdis, retas pulsas ir šilta, sausa oda
  3. CNormalus kraujospūdis, greitas pulsas ir aukšta temperatūra
  4. DAukštas kraujospūdis, retas pulsas ir tvinksintis galvos skausmas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
  2. BA laxative and review in the clinic in a month
  3. CA routine physiotherapy appointment next week
  4. DAdvice to rest at home and take stronger painkillers
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. ACut corns off at home with a sharp blade
  2. BCheck the feet every day and never walk barefoot
  3. CSoak the feet in very hot water every evening
  4. DWear tight shoes to support the ankles
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. AA raised serum lipase three times the upper limit
  2. BFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
  3. CTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
  4. DFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Akušerinė slaugaVidutinis

During newborn resuscitation, what is the ratio of chest compressions to breaths?

  1. A30 compressions to 2 breaths
  2. B5 compressions to 1 breath
  3. C15 compressions to 2 breaths
  4. D3 compressions to 1 breath
20.Akušerinė slaugaSunkus

A baby was stillborn at 38 weeks. Which nursing action is most appropriate?

  1. ATell the parents they can try for another baby soon
  2. BRemove the baby quickly so the parents are not upset
  3. COffer the parents time to see and hold their baby
  4. DAvoid using the baby's name to prevent more grief
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 3-day-old has a red, swollen eyelid with a heavy discharge of pus. What should the nurse do?

  1. AReassure the parents that sticky eyes are always harmless in the first weeks of life
  2. BApply an over-the-counter steroid eye ointment
  3. CArrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
  4. DClean the eye with breast milk and review in a week
22.Pediatrinė slaugaSunkus

3 savaičių kūdikio temperatūra tiesiojoje žarnoje yra 38,3 °C. Kūdikis valgo šiek tiek mažiau nei įprastai, bet atrodo sveikas. Ką slaugytojas turėtų patarti?

  1. ASkubių veiksmų nereikia, nes šio amžiaus karščiavimą dažniausiai sukelia dygstantys dantys ar perteklinis aprengimas
  2. BDuoti karščiavimą mažinančio vaisto ir peržiūrėti po 3 dienų
  3. CLengvai aprengti kūdikį ir palaukti, kas bus
  4. DSkubiai kreiptis į gydytoją, nes karščiavimas mažam kūdikiui gali rodyti sunkią infekciją
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A woman is convinced that a famous actor she has never met is secretly in love with her and sends her signals through his films. Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BNihilistic
  3. CGrandiose
  4. DSomatic
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Veiksni pacientė pasirašė sutikimą EKT kursui. Po dviejų seansų ji sako norinti nutraukti. Kas teisinga?

  1. AJi gali nutraukti tik jei sutinka šeima
  2. BPasirašiusi ji turi baigti kursą
  3. CJi gali atšaukti sutikimą bet kada, o jos sprendimas turi būti gerbiamas ir pranešamas komandai
  4. DJos pasirašytas sutikimas po pirmo seanso tampa privalomas, todėl sutartas kursas dabar turi būti baigtas
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
91,831 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 91,831 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

91,831 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0021:4505:40t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 21:45 ir baigiasi 05:40 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

21:4505:40
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
0,5%100 mLm = ? mg

Kiek miligramų vaisto m yra 100 mL 0,5 % (w/v) tirpalo?

0,5% w/v100 mL
m = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
100 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 138,6 lb. Paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 100 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

138,6 lb2 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 40 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
2 g250 mL? mL/h2 mg/min

Maišelyje yra 2 g vaisto 250 mL tirpalo. Paskirta 2 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

2 g/250 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL60 vnt./kg · 61 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 61 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

60 vnt./kg61 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine? mL/h53 kg7,5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 250 mg 250 mL. Paskirta 7,5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 53 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min53 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba150 mLarbata150 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas225 mLšlapimas375 mLšlapimas325 mLšlapimas275 mLžaizdos drenas60 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sriuba: 150 mLarbata: 150 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 275 mLžaizdos drenas: 60 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL120 mL/hpradžia 14:0016:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 14:00 ir lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:00?

500 mL120 mL/h14:00 → 16:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 132/min., budrus, temperatūra 36,4 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 96%orasSBP 110HR 132AT 36,4 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,61PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222624nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,61, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ir HCO₃⁻ 24 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,61PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 46 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 46 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Let the patient do what they can and help with the rest

Kodėl tai yra atsakymas

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Atsakymas

D · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord

Kodėl tai yra atsakymas

The gate control theory proposes that input from touch fibres "closes the gate" in the dorsal horn of the spinal cord, reducing pain transmission. This underlies massage and TENS.

Atsakymas

D · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside

Kodėl tai yra atsakymas

Wrong-patient transfusion can cause a fatal ABO reaction, so the final check is always done at the bedside, with positive patient identification against the product label, compatibility tag and order. Many US hospitals require two qualified people for this check, while UK guidance allows one trained person if positive identification is used. Local policy decides who checks.

Atsakymas

C · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Kodėl tai yra atsakymas

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Atsakymas

B · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Metformin

Kodėl tai yra atsakymas

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Atsakymas

B · Metformin
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Signs of bleeding and when to seek help

Kodėl tai yra atsakymas

The main risk of anticoagulants is bleeding, so the patient must know the signs, such as black stools or blood in the urine, and when to seek help. Other topics can follow later.

Atsakymas

C · Signs of bleeding and when to seek help
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications

Kodėl tai yra atsakymas

Inadvertent perioperative hypothermia impairs clotting and immune function and increases cardiac events and wound infection. Patients are warmed actively and their temperature monitored.

Atsakymas

A · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Pericarditis

Kodėl tai yra atsakymas

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Atsakymas

C · Pericarditis
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Minkštas dantų šepetėlis, elektrinis skustuvas ir jokių injekcijų į raumenis

Kodėl tai yra atsakymas

Sunki trombocitopenija sukelia kraujavimą dėl nedidelių traumų. Kraujavimo prevencijos priemonės: minkšti dantų šepetėliai, elektriniai skustuvai, jokių injekcijų į raumenis ar procedūrų tiesiojoje žarnoje ir aspirino bei NVNU vengimas.Patikrinta pagal: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Minkštas dantų šepetėlis, elektrinis skustuvas ir jokių injekcijų į raumenis
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Kodėl tai yra atsakymas

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.Patikrinta pagal: Thrombotic thrombocytopenic purpura · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Nesusijungusi (laisvoji) dalis

Kodėl tai yra atsakymas

Tik laisvasis vaistas gali difunduoti į audinius, veikti receptorius ir būti metabolizuojamas ar išskiriamas. Su baltymais susijungęs vaistas veikia kaip rezervuaras.

Atsakymas

B · Nesusijungusi (laisvoji) dalis
12.Farmakologija

Atsakymas: B · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (which become uric acid). Phosphate binds calcium, lowering it; prevention includes IV fluids and drugs that lower uric acid.

Atsakymas

B · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors increase glucose loss in the urine, raising the risk of genital thrush and urinary infections. They also cause mild diuresis, and in people with diabetes there is a rare risk of ketoacidosis, so they are paused during acute illness as advised. They improve outcomes in heart failure.

Atsakymas

D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Systemic thrombolysis

Kodėl tai yra atsakymas

A PE causing sustained hypotension is high-risk and usually treated with thrombolysis to dissolve the clot quickly, unless contraindicated, when surgical or catheter removal may be used. Stable patients are usually treated with anticoagulation alone.

Atsakymas

B · Systemic thrombolysis
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Žemas kraujospūdis, retas pulsas ir šilta, sausa oda

Kodėl tai yra atsakymas

Neurogeninis šokas seka po T6 ar aukštesnio lygio pažeidimo. Simpatinio tonuso praradimas sukelia vazodilataciją (šilta, sausa oda) ir nesubalansuotą klajoklio nervo veiklą (bradikardija). Hipovoleminis šokas sukelia tachikardiją ir šaltą, drėgną odą; traumos pacientui gali būti abu, todėl kraujavimo vis tiek reikia ieškoti.

Atsakymas

B · Žemas kraujospūdis, retas pulsas ir šilta, sausa oda
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Kodėl tai yra atsakymas

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Atsakymas

A · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Check the feet every day and never walk barefoot

Kodėl tai yra atsakymas

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Atsakymas

B · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Kodėl tai yra atsakymas

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Atsakymas

D · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · 3 compressions to 1 breath

Kodėl tai yra atsakymas

Newborn resuscitation uses a 3:1 ratio, about 90 compressions and 30 breaths per minute, with the two-thumb technique on the lower third of the sternum.

Atsakymas

D · 3 compressions to 1 breath
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Offer the parents time to see and hold their baby

Kodėl tai yra atsakymas

Parents should be offered time with their baby, to name, hold and dress the baby if they wish, and keepsakes such as photographs, footprints or locks of hair. Their choices should be respected without pressure.

Atsakymas

C · Offer the parents time to see and hold their baby
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible

Kodėl tai yra atsakymas

Neonatal conjunctivitis with heavy pus and swelling may be caused by gonococcus or chlamydia acquired during birth. Gonococcal infection can damage the cornea rapidly, so swabs and prompt treatment are needed, and the parents are tested and treated too.

Atsakymas

C · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Skubiai kreiptis į gydytoją, nes karščiavimas mažam kūdikiui gali rodyti sunkią infekciją

Kodėl tai yra atsakymas

Bet koks 38 °C ar aukštesnis karščiavimas jaunesniam nei maždaug 3 mėnesių kūdikiui (ypač jaunesniam nei 28 dienų) reikalauja skubaus gydytojo vertinimo dėl sepsio, šlapimo takų infekcijos ar meningito, net jei kūdikis atrodo sveikas.

Atsakymas

D · Skubiai kreiptis į gydytoją, nes karščiavimas mažam kūdikiui gali rodyti sunkią infekciją
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Erotomanic

Kodėl tai yra atsakymas

Erotomanic delusions are the false belief that another person, often of higher status, is in love with the patient. They can lead to stalking or unwanted contact.

Atsakymas

A · Erotomanic
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Ji gali atšaukti sutikimą bet kada, o jos sprendimas turi būti gerbiamas ir pranešamas komandai

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus asmuo gali atšaukti sutikimą bet kada. Slaugytojas informuoja komandą, kuri aptaria sprendimą su ja. Gydyti be sutikimo galima tik pagal specialias teisines sąlygas.

Atsakymas

C · Ji gali atšaukti sutikimą bet kada, o jos sprendimas turi būti gerbiamas ir pranešamas komandai
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 92 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

91.831 → 1

Lemia tik kitas skaitmuo

91.831 → 8
8 yra 5 ar daugiau, todėl 1 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (31) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 92 gtt/min

Atsakymas

x = 92 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 7,92 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

21:45 → 24:00 = 135 min

Po vidurnakčio

00:00 → 05:40 = 340 min

Iš viso

135 + 340 = 475 min
t = 475/60 = 7,917 ≈ 7,92 h

Atsakymas

t = 7,92 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: m = 500 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

0,5% = 0,5 g/100 mL = 5 mg/mL

Vaisto masė

m = 5·100 = 500 mg

Atsakymas

m = 500 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

138,6/2,2 = 63 kg

Dozė

2·63 = 126 mg

Tūris

V = (126/100)·1 = 1,26 ≈ 1,3 mL

Atsakymas

V = 1,3 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

40/60 = 0,6667 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

2·60 = 120 mg/h

Pompos greitis

R = 120/8 = 15 mL/h

Atsakymas

R = 15 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 3,7 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·61 = 3 660 vnt.

Tūris

V = 3660/1000 = 3,66 ≈ 3,7 mL

Atsakymas

V = 3,7 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 23,9 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

7,5·53 = 397,5 mcg/min
397,5·60 = 23850 mcg/h

Pompos greitis

R = 23850/1000 = 23,85 ≈ 23,9 mL/h

Atsakymas

R = 23,9 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 640 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 150 = 300 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1900 mL

Iš viso išskirta

225 + 375 + 325 + 275 + 60 = 1260 mL

Balansas

B = 1900 − 1260 = 640 mL

Atsakymas

B = 640 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 260 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

14:00 → 16:00 = 2 h

Sulašintas tūris

120·2 = 240 mL

Likęs tūris

V = 500 − 240 = 260 mL

Atsakymas

V = 260 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 132/min → 3
budrus (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,61: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: įprasta (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 53,2 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·46 + 21 = 53,2 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 53,2 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,404 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Fridericia formulė

QTc = 0,42/∛1,12 = 0,42/1,038 = 0,404 s

Atsakymas

QTc = 0,404 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (404 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 18 mažų langelių, 1500 ÷ 18 ≈ 83 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,72 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,30 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions