NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How is a pulse deficit measured?

  1. AOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
  2. BOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
  3. CTwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
  4. DThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a sugary drink while standing
  2. BLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  3. CHelp the patient sit or lie down safely
  4. DEncourage the patient to keep walking to build strength
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Atidarant sterilų rinkinį ant stalo, kuris atvartas atidaromas pirmas?

  1. AVisi atvartai vienu metu
  2. BTolimiausias nuo slaugytojo atvartas
  3. CBet kuris šoninis atvartas, kurį lengviausia pasiekti
  4. DArtimiausias slaugytojui atvartas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientui nuolatinės infuzijos būdu leidžiamas didelės rizikos vaistas. Kuri praktika saugiausia perduodant pamainą?

  1. AAbu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
  2. BTikrinamas tik greitis, o ne vaistas ar koncentracija
  3. CAteinantis slaugytojas patikrina jį pamainos pabaigoje
  4. DIšeinantis slaugytojas prie stalo pasako, kad „infuzomatas tvarkoje"
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with schizophrenia says voices are telling him to hurt his roommate. What is the priority?

  1. AIgnore the comment, because voices are part of his illness
  2. BKeep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
  3. CAsk the roommate to stay in the room with him and help calm him down
  4. DTell him the voices are not real and leave him alone
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back pain, a pulsing mass in the abdomen and a falling blood pressure. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to walk to ease the back pain
  2. BCall for emergency help at once and prepare for urgent surgery
  3. CGive an oral analgesic and reassess the patient in about one hour
  4. DPalpate the mass firmly to check its size and spread
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient receives IV furosemide for fluid overload. Which findings show the treatment is working?

  1. AFalling urine output, new ankle swelling and a rise in weight
  2. BA rise in blood pressure and a new cough
  3. CA rise in weight and more lung crackles
  4. DIncreased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has pain all over the abdomen, a rigid abdomen and a fever. What is most likely?

  1. AThe appendicitis has resolved without treatment
  2. BThe appendix has perforated, causing peritonitis
  3. CThe patient has developed gastroenteritis
  4. DThe analgesia has started working
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

In countries that screen all pregnant women (such as the US), a vaginal-rectal swab is taken at about 36–37 weeks. Which organism is it screening for?

  1. AStaphylococcus aureus
  2. BCandida albicans
  3. CGroup B Streptococcus
  4. DHepatitis B virus
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on high-dose dexamethasone has a white cell count of 15 × 10³/µL, mostly mature neutrophils with no bands. They have no fever and no signs of infection. What is the most likely explanation?

  1. ACertain sepsis that needs antibiotics started without delay
  2. BA laboratory error, because steroids always lower the white count
  3. CA new leukemia that is confirmed by this result alone
  4. DA steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.FarmakologijaVidutinis

Apiksabanas ir rivaroksabanas yra antikoaguliantai, kurie tiesiogiai slopina:

  1. AVitamino K epoksido reduktazę
  2. BTrombiną
  3. CTrombocitų P2Y12 receptorių
  4. DXa faktorių
12.FarmakologijaSunkus

Which heart failure drug improves symptoms and reduces hospital admissions but has not been shown to reduce mortality?

  1. AA mineralocorticoid receptor antagonist such as spironolactone
  2. BAn ACE inhibitor
  3. CDigoxin
  4. DA beta blocker such as bisoprolol
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

After an arterial blood gas sample is taken from the radial artery, what should the nurse do?

  1. AApply firm pressure to the site for several minutes
  2. BBend the wrist sharply upwards to stop the bleeding
  3. CMassage the site to help the bruising fade
  4. DLeave the site uncovered without pressure
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui netyčia ištrauktas krūtinės ląstos drenažas. Koks neatidėliotinas veiksmas?

  1. APalikti skylę neuždengtą, kad įstrigęs oras galėtų išeiti
  2. BDrenažą įstumti atgal į krūtinę ir pritvirtinti lipnia juosta
  3. CVietą užsandarinti steriliu okliuziniu tvarsčiu ir kviesti pagalbą
  4. DPaprašyti paciento stipriai kosėti plaučiui išplėsti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient taking sodium valproate becomes tired and is vomiting, and the nurse notices yellowing of the eyes. What is the main concern?

  1. ADehydration from drinking too little
  2. BA normal adjustment reaction to the drug
  3. CLiver toxicity from valproate
  4. DA sign that the dose is too low
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient's corrected calcium is 1,7 mmol/L (about 6,8 mg/dL). Which ECG change is most typical?

  1. ATall, peaked T waves
  2. BA shortened QT interval
  3. CST elevation in all leads
  4. DA prolonged QT interval
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is the time a surgical limb tourniquet is inflated carefully recorded?

  1. AIt shows how long the anaesthetic gas was used
  2. BLong inflation can cause nerve and muscle damage
  3. CThe surgeon is paid per minute of use
  4. DThe tourniquet slowly loses all its air after one minute
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Praėjus valandoms po epidurinio kateterio pašalinimo, pacientui, vartojančiam antikoaguliantą, atsiranda nugaros skausmas ir stiprėjantis kojų silpnumas. Ką reikėtų įtarti?

  1. ANormalų epidurinės blokados išnykimą per dieną
  2. BKryžkaulio pragulą, sukeliančią atspindėtą kojų skausmą
  3. CŠlapimo takų infekciją, sukeliančią nugaros skausmą
  4. DEpidurinę hematomą, kuriai reikia skubaus įvertinimo ir MRT
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Metilergometrino, vartojamo kraujavimui po gimdymo, negalima skirti moteriai, kuri serga:

  1. A1 tipo diabetu
  2. BAstma
  3. CAukštu kraujospūdžiu
  4. DAnemija
20.Akušerinė slaugaSunkus

A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?

  1. AA breast abscess; stop breastfeeding completely
  2. BMastitis; stop feeding from that breast
  3. CA blocked duct; keep feeding and vary positions
  4. DBreast cancer; stop breastfeeding at once
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which group of findings suggests Kawasaki disease?

  1. AHigh fever for 3 days, then a pink rash as the fever settles
  2. BLow-grade fever, a barking cough and stridor that are worse at night
  3. CFever with an itchy vesicular rash that starts on the trunk, spreads outwards and crusts over within days
  4. DFever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A large baby born to a mother with diabetes becomes jittery at 1 hour of age. What should the nurse check first?

  1. AThe baby's blood group
  2. BThe baby's blood glucose
  3. CThe baby's haemoglobin
  4. DThe baby's serum bilirubin
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which physical finding is common in bulimia nervosa?

  1. ARaised blood pressure, a fast pulse and a high temperature
  2. BA high serum potassium level
  3. CVery low body weight with lanugo hair
  4. DSwelling of the salivary glands at the angle of the jaw
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. AThe two drugs do not interact in any way
  2. BCarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
  3. CShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
  4. DCarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
111,589 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 111,589 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

111,589 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 10 mg/h. Išreikškite šį dozės greitį D mcg/min. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 40 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

12 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.1000 mL? mL/h1500 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 1500 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./1000 mL1500 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL125 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 125 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg100 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

100 mg vaisto praskiedžiama 100 mL ir lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Paskirta 40 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

100 mg/100 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL60 vnt./kg · 66 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 66 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

60 vnt./kg66 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine32 mL/h102 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (500 mg 250 mL) lašinama 32 mL/h greičiu. Pacientas sveria 102 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL32 mL/h102 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLpienas200 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas150 mLšlapimas475 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 150 mLpienas: 200 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 475 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL60 mL/hpradžia 08:3013:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 08:30 ir lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 13:00?

500 mL60 mL/h08:30 → 13:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausva oda visur, pulsas 90/min., verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant, aktyvūs judesiai ir geras kvėpavimas su stipriu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,14PaCO₂mmHg354573HCO₃⁻mmol/L222624nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,14, PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa) ir HCO₃⁻ 24 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,14PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 40 % deguonies, rodo PaO₂ 77 mmHg (10,3 kPa) ir PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 40%PaO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokadaI laipsnio AV blokadajungtinis ritmasII laipsnio AV blokada, II tipas

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4II laipsnio AV blokada, II tipas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Kodėl tai yra atsakymas

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Atsakymas

C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Help the patient sit or lie down safely

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Atsakymas

C · Help the patient sit or lie down safely
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Tolimiausias nuo slaugytojo atvartas

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia atidaromas tolimasis atvartas, tada šoniniai, o artimasis – paskutinis, kad slaugytojas niekada nesiektų per atvirą sterilią sritį.

Atsakymas

B · Tolimiausias nuo slaugytojo atvartas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą

Kodėl tai yra atsakymas

Patikrinimas prie lovos perduodant pamainą, sekant liniją nuo maišo iki paciento ir lyginant vaistą, koncentraciją, dozę ir greitį su paskyrimu, anksti aptinka programavimo klaidas.

Atsakymas

A · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high

Kodėl tai yra atsakymas

Command hallucinations to harm others are a serious safety risk. The nurse keeps the patient and others safe, for example by separating them, and informs the team at once.

Atsakymas

B · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden severe back or abdominal pain with hypotension in a patient with an aneurysm suggests rupture, which is fatal without urgent surgery. The mass should not be palpated firmly.

Atsakymas

B · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight

Kodėl tai yra atsakymas

Effective diuresis increases urine output and reduces congestion, so breathing improves and weight falls. Electrolytes, renal function and blood pressure are also monitored.

Atsakymas

D · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · The appendix has perforated, causing peritonitis

Kodėl tai yra atsakymas

Perforation may briefly relieve the pain as pressure in the appendix falls, followed by generalised peritonitis. This needs urgent surgical review, IV fluids and antibiotics.

Atsakymas

B · The appendix has perforated, causing peritonitis
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Group B Streptococcus

Kodėl tai yra atsakymas

Group B streptococci can colonize the vagina and rectum and can cause severe infection in newborns. Women who test positive receive IV antibiotics during labor to reduce transmission to the baby. The UK does not screen all women routinely; it uses a risk-based approach instead.Patikrinta pagal: Group B streptococcal septicemia of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Group B Streptococcus
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood

Kodėl tai yra atsakymas

Corticosteroids raise the neutrophil count by releasing marginated neutrophils and slowing their exit from the blood, usually without a left shift. The nurse still assesses carefully, because steroids can also hide the usual signs of infection.

Atsakymas

D · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Xa faktorių

Kodėl tai yra atsakymas

Apiksabanas ir rivaroksabanas yra tiesioginiai Xa faktoriaus inhibitoriai. Dabigatranas tiesiogiai slopina trombiną, varfarinas blokuoja vitamino K perdirbimą, o klopidogrelis blokuoja P2Y12.

Atsakymas

D · Xa faktorių
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Digoxin

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors (or ARBs/ARNI), beta blockers, mineralocorticoid antagonists and SGLT2 inhibitors reduce mortality in heart failure with reduced ejection fraction. Digoxin improves symptoms and reduces admissions without reducing mortality.

Atsakymas

C · Digoxin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Apply firm pressure to the site for several minutes

Kodėl tai yra atsakymas

Firm pressure for at least about 5 minutes (longer in patients on anticoagulants or with clotting problems) prevents a haematoma. The hand is checked for colour and circulation. The sample is processed promptly.

Atsakymas

A · Apply firm pressure to the site for several minutes
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Vietą užsandarinti steriliu okliuziniu tvarsčiu ir kviesti pagalbą

Kodėl tai yra atsakymas

Vieta nedelsiant uždengiama steriliu okliuziniu tvarsčiu, kad oras nepatektų į krūtinės ląstą. Pacientas vertinamas dėl pasikartojančio ar įtempimo pneumotorakso (didėjantis dusulys, krintanti saturacija, tachikardija, trachėjos pasislinkimas) ir informuojama gydytojų komanda. Drenažas niekada neįkišamas iš naujo.

Atsakymas

C · Vietą užsandarinti steriliu okliuziniu tvarsčiu ir kviesti pagalbą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Liver toxicity from valproate

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.

Atsakymas

C · Liver toxicity from valproate
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · A prolonged QT interval

Kodėl tai yra atsakymas

Hypocalcaemia prolongs the QT interval, which can lead to dangerous arrhythmias. A short QT is seen in hypercalcaemia, and peaked T waves are typical of hyperkalaemia.

Atsakymas

D · A prolonged QT interval
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Long inflation can cause nerve and muscle damage

Kodėl tai yra atsakymas

A tourniquet creates a bloodless field but causes limb ischaemia. Inflation time and pressure are recorded and the surgeon is told at set intervals, as long inflation can damage nerves and muscle.

Atsakymas

B · Long inflation can cause nerve and muscle damage
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Epidurinę hematomą, kuriai reikia skubaus įvertinimo ir MRT

Kodėl tai yra atsakymas

Stiprėjantis motorinis silpnumas, nutirpimas, nugaros skausmas ar šlapimo pūslės funkcijos sutrikimas su epidurine nejautra ar po jos pašalinimo, ypač vartojant antikoaguliantus, gali rodyti epidurinę hematomą ar abscesą. Tai skubi būklė: reikia skubaus anesteziologo vertinimo ir MRT, prireikus – chirurginės dekompresijos, kad būtų išvengta negrįžtamo paralyžiaus.

Atsakymas

D · Epidurinę hematomą, kuriai reikia skubaus įvertinimo ir MRT
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Aukštu kraujospūdžiu

Kodėl tai yra atsakymas

Skalsių alkaloidai sukelia vazokonstrikciją ir gali pavojingai padidinti kraujospūdį, todėl jų vengiama esant hipertenzijai ir preeklampsijai. Karboprostas yra vaistas, kurio reikia vengti esant astmai.

Atsakymas

C · Aukštu kraujospūdžiu
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · A blocked duct; keep feeding and vary positions

Kodėl tai yra atsakymas

A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.

Atsakymas

C · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet

Kodėl tai yra atsakymas

Kawasaki disease causes persistent fever plus features such as non-purulent conjunctivitis, red cracked lips and strawberry tongue, rash, swollen hands and feet and enlarged neck lymph nodes. The other options describe croup, chickenpox and roseola.

Atsakymas

D · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · The baby's blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Babies of mothers with diabetes produce extra insulin before birth, so after the cord is cut they are at high risk of hypoglycaemia. Jitteriness is a common sign, so blood glucose is checked straight away and the baby is fed or treated as per protocol.

Atsakymas

B · The baby's blood glucose
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw

Kodėl tai yra atsakymas

Repeated vomiting can enlarge the parotid glands and erode tooth enamel. Patients with bulimia often have a normal weight, and purging tends to lower potassium.

Atsakymas

D · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Atsakymas

B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 112 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

111.589 → 1

Lemia tik kitas skaitmuo

111.589 → 5
5 yra 5 ar daugiau, todėl 1 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (89) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 112 gtt/min

Atsakymas

x = 112 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 166,7 mcg/min

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Apskaičiuokite

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Atsakymas

D = 166,7 mcg/min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,2 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·12 = 48 mg

Tūris

V = 48/40 = 1,2 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,2 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 60 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/1000 = 25 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1500/25 = 60 mL/h

Atsakymas

R = 60 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 125 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

125/60 = 2,083 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2,083·60 = 125 gtt/min

Atsakymas

R = 125 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

100/100 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

40/1 = 40 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 40·15/60 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 0,79 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·66 = 3 960 vnt.

Tūris

V = 3960/5000 = 0,792 ≈ 0,79 mL

Atsakymas

V = 0,79 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 10,5 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

32·2000 = 64000 mcg/h
64000/60 = 1067 mcg/min

Kilogramui

D = 1067/102 = 10,46 ≈ 10,5 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 10,5 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 1185 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 200 = 350 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1810 mL

Iš viso išskirta

150 + 475 = 625 mL

Balansas

B = 1810 − 625 = 1185 mL

Atsakymas

B = 1185 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 230 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

08:30 → 13:00 = 4,5 h

Sulašintas tūris

60·4,5 = 270 mL

Likęs tūris

V = 500 − 270 = 230 mL

Atsakymas

V = 230 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 65

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 65

Atsakymas

MFS = 65
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nuramina

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausva oda visur → 2
Pulsas: 90/min → 1
Reakcija į dirginimą: verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant → 2
Aktyvumas: aktyvūs judesiai → 2
Kvėpavimas: geras kvėpavimas su stipriu verksmu → 2

Sudėtis

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 2 = 9

Interpretacija

9 → nuramina

Atsakymas

nuramina
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,14: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 73 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: įprasta (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 155,7 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,4·713 − 42/0,8 = 285,2 − 52,5 = 232,7 mmHg

Gradientas

A–a = 232,7 − 77 = 155,7 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 155,7 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 2,08 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

52 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 52 × 0,04 s = 2,08 s

Palyginkite su P–P

2,08 ÷ 0,92 ≈ 2,3 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 2,08 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 26 mažų langelių, 1500 ÷ 26 ≈ 58 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (1,04 s) ir P–P reguliarus (0,76 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 79 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions