NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A dying patient is no longer drinking and breathes through the mouth. What mouth care is most appropriate?

  1. AGive large drinks of water every hour
  2. BAvoid mouth care so the patient is not disturbed
  3. CClean the mouth only once a day with a hard toothbrush
  4. DKeep the mouth and lips moist with frequent gentle care
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Veiksnus suaugęs pacientas prašo slaugytojo nesakyti šeimai apie jo vėžio diagnozę. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APasakyti šeimai, nes artimieji turi teisę žinoti apie sunkią diagnozę
  2. BGerbti prašymą ir neperduoti informacijos šeimai
  3. CPasakyti šeimai tik tada, jei ji tiesiogiai paklaus
  4. DVis tiek paprašyti gydytojo pasakyti šeimai
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?

  1. ASet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
  2. BSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
  3. CSet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
  4. DSet it up in the morning and ask a colleague to check it once
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. AElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
  2. BPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  3. CThe wires make the patient immune to electric shock
  4. DSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AHold the warfarin dose and inform the provider
  2. BEncourage the patient to take aspirin for pain
  3. CGive a double dose to correct the result
  4. DGive the usual dose and recheck the INR next month
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojas prižiūri naują slaugytojo padėjėją. Kada slaugytojas turėtų atidžiausiai tikrinti padėjėjo darbą?

  1. AKai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
  2. BTik pamainos pabaigoje, kai peržiūrimi dokumentai
  3. CNiekada, nes padėjėjas turi pažymėjimą šiam vaidmeniui
  4. DTik kai padėjėjas prašo pagalbos dėl užduoties, kurią mano sunkia
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. ATake it on an empty stomach, usually before breakfast
  2. BStop taking it once the symptoms improve
  3. CTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  4. DTake it only on days when feeling tired
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ARight-sided heart failure from valve disease
  2. BSuperior vena cava obstruction
  3. CHypothyroidism
  4. DAn allergic reaction to food
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  3. CAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
  4. DAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

After a crush injury, a patient's urine dipstick is strongly positive for blood, but microscopy shows almost no red cells. CK is very high. What best explains this?

  1. ABleeding is coming from the bladder lining
  2. BMyoglobin from damaged muscle is in the urine
  3. CThe sample was contaminated with menstrual blood
  4. DA kidney stone is scraping the ureter lining
11.FarmakologijaVidutinis

Kuris nepageidaujamas poveikis būdingas metoklopramidui, ypač jauniems žmonėms?

  1. ASausas kosulys
  2. BEkstrapiramidiniai judesių sutrikimai, pvz., ūminė distonija
  3. CSunkus vidurių užkietėjimas
  4. DMažas gliukozės kiekis kraujyje
12.FarmakologijaSunkus

A patient with latent tuberculosis feels well and is not infectious. Why is treatment such as isoniazid still offered?

  1. ATo prevent progression to active TB later
  2. BTo cure an active lung infection
  3. CTo produce a negative skin test quickly
  4. DTo stop the patient spreading TB at the moment
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Virchow's triad describes three factors that promote venous thrombosis. Which patient factor represents venous stasis?

  1. ATaking an oestrogen-containing pill
  2. BAn inherited clotting disorder
  3. CImmobility after major surgery
  4. DDamage to a vein during hip surgery
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After positive end-expiratory pressure (PEEP) is increased on a ventilated patient, the blood pressure falls. What is the most likely reason?

  1. AHigher chest pressure reduces venous return to the heart
  2. BPEEP lowers the blood oxygen level
  3. CPEEP directly weakens the heart muscle and its contraction
  4. DPEEP causes immediate blood loss from the alveolar capillaries
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with migraine takes painkillers or triptans on most days and now has a headache almost every day. What is the likely problem?

  1. AAn allergy to the painkillers
  2. BMedication overuse headache
  3. CA brain tumour, which is almost certain
  4. DNormal progress of migraine
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with renal colic has normal kidney function and no other contraindications. Which drug is usually the first choice for pain?

  1. AAn NSAID such as diclofenac
  2. BA benzodiazepine such as diazepam
  3. COral paracetamol (acetaminophen) alone
  4. DAn oral antihistamine such as cetirizine
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are urinary catheters removed as early as possible after surgery?

  1. ABecause catheters always cause kidney stones
  2. BTo reduce the risk of catheter-associated infection
  3. CBecause the catheter stops the bowel working
  4. DBecause patients cannot drink normally while a catheter is in place
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A bag of parenteral nutrition runs out and the next one will not arrive for several hours. Which risk should the nurse anticipate?

  1. ARebound hypoglycaemia
  2. BSevere hyperkalaemia
  3. CAcute urinary retention
  4. DRaised intracranial pressure
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A pregnant woman asks why she needs a whooping cough (pertussis) vaccine in pregnancy. Which answer is correct?

  1. AIt prevents the baby from developing rubella
  2. BHer antibodies cross the placenta and protect the newborn
  3. CIt is a live vaccine that gives the baby lifelong immunity to whooping cough
  4. DIt protects her from pre-eclampsia
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman 2 hours after birth asks for help to the bathroom. She had an epidural that is now off. What is the main safety concern?

  1. AFainting from low blood glucose only
  2. BLeg weakness or numbness causing a fall
  3. CReopening of the epidural site
  4. DIncreased lochia from walking
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child with type 1 diabetes is unconscious from hypoglycaemia at school. What should be done?

  1. AGive glucagon and call emergency services
  2. BGive a glass of orange juice by mouth
  3. CGive the child's usual dose of insulin
  4. DLet the child sleep and check again in an hour
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 5-year-old insists that a tall, thin glass holds more juice than a short, wide glass, although he saw the same amount poured into each. What explains this?

  1. AHe is showing abstract reasoning typical of the formal operational stage
  2. BIt is a sign of intellectual disability that needs assessment
  3. CHe has a visual problem and needs an eye examination
  4. DHe has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which findings suggest recent cannabis use?

  1. ADilated pupils, high fever and severe muscle rigidity
  2. BRed eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
  3. CPinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
  4. DSlow heart rate, constricted pupils, drooling and watery eyes
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient in a mental health unit asks to read his own health records. What is the correct general principle?

  1. AOnly his family can request access to his records on his behalf
  2. BPatients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm
  3. CPsychiatric patients are never allowed to see their records
  4. DThe nurse should give him the records immediately without following any procedure
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111210:55 AM?11:5522:5510:5509:55

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 10:55 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

10:55 AM
  1. 111:55
  2. 222:55
  3. 310:55
  4. 409:55
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 tsp? mL6 fl oz? mL3 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 3 tsp iš kosulio sirupas, 6 fl oz iš sultys, 3 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
12 kg15 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 12 kg. Paskirta dozė – 15 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

12 kg15 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

24 kg sveriančiam vaikui paskirta 12,5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 200 mg. Kokį tūrį V duosite?

24 kg12,5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
20 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 75 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

75 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 500 mg vaisto 250 mL, jis laša 30 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

500 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h88 kg20 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 20 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 88 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL20 vnt./kg/h88 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h90 kg2,5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 2,5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 90 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min90 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys120 mLvanduo240 mLarbata200 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas275 mLšlapimas400 mLšlapimas275 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 120 mLvanduo: 240 mLarbata: 200 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 125 mL/hpradžia 08:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 08:00 100 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 125 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL100 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 88 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 50/min., budrus, temperatūra 36,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 88%orasSBP 130HR 50AT 36,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 6 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 33 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 33 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė aritmijaprieširdžių virpėjimasnormalus sinusinis ritmassinusinė bradikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė aritmija
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3normalus sinusinis ritmas
  4. 4sinusinė bradikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Išmatuokite paskutinio perduoto susitraukimo prieš neperduotą P dantelį PR intervalą (tai ilgiausias PR) sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
ilgiausias PR = s

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care

Kodėl tai yra atsakymas

Frequent gentle mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm keeps the patient comfortable. Forcing fluids risks choking and aspiration.

Atsakymas

D · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Gerbti prašymą ir neperduoti informacijos šeimai

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus pacientas sprendžia, kas gali gauti jo sveikatos informaciją. Slaugytojas gali išsiaiškinti paciento priežastis ir pasiūlyti paramą, bet turi gerbti jo norą.

Atsakymas

B · Gerbti prašymą ir neperduoti informacijos šeimai
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated

Kodėl tai yra atsakymas

The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.

Atsakymas

C · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Kodėl tai yra atsakymas

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Atsakymas

D · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Hold the warfarin dose and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Atsakymas

A · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus

Kodėl tai yra atsakymas

Priežiūra didesnė, kai deleguojamas asmuo turi mažiau patirties, paciento būklė mažiau nuspėjama ar užduotis rizikingesnė. Pasyvus ar pamainos pabaigos tikrinimas gali praleisti problemas, kol jas dar galima ištaisyti.

Atsakymas

A · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Kodėl tai yra atsakymas

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Atsakymas

A · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Superior vena cava obstruction

Kodėl tai yra atsakymas

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Atsakymas

B · Superior vena cava obstruction
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Kodėl tai yra atsakymas

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Atsakymas

A · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Myoglobin from damaged muscle is in the urine

Kodėl tai yra atsakymas

The dipstick blood test detects heme, which is present in both hemoglobin and myoglobin. Positive "blood" without red cells, together with a very high CK, indicates myoglobinuria from rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. IV fluids and close monitoring of urine output and potassium are needed.Patikrinta pagal: Myoglobin urine test · MedlinePlus (NIH) (2025); Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025); Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

B · Myoglobin from damaged muscle is in the urine
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Ekstrapiramidiniai judesių sutrikimai, pvz., ūminė distonija

Kodėl tai yra atsakymas

Metoklopramidas yra dopamino D2 receptorių antagonistas. Blokuojant dopaminą bazaliniuose ganglijuose gali atsirasti distonija ir kitas ekstrapiramidinis poveikis, dažniau jauniems suaugusiesiems.

Atsakymas

B · Ekstrapiramidiniai judesių sutrikimai, pvz., ūminė distonija
12.Farmakologija

Atsakymas: A · To prevent progression to active TB later

Kodėl tai yra atsakymas

People with latent TB carry dormant bacteria that can reactivate, especially if immunity weakens. Treatment reduces the risk of active disease, which would be infectious.

Atsakymas

A · To prevent progression to active TB later
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Immobility after major surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Virchow's triad is stasis of blood, vessel wall injury and hypercoagulability. Immobility, long journeys and heart failure cause stasis. Surgery and trauma injure vessel walls. Oestrogen, cancer, pregnancy and inherited thrombophilias increase coagulability.

Atsakymas

C · Immobility after major surgery
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Higher chest pressure reduces venous return to the heart

Kodėl tai yra atsakymas

PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.

Atsakymas

A · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Medication overuse headache

Kodėl tai yra atsakymas

Frequent use of painkillers or triptans can cause medication overuse headache. Treatment involves withdrawing the overused drug under guidance and starting a preventive treatment if needed.

Atsakymas

B · Medication overuse headache
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · An NSAID such as diclofenac

Kodėl tai yra atsakymas

NSAIDs are recommended first line for renal colic in suitable patients because they reduce prostaglandin-driven pain and ureteric spasm. Opioids are added if needed. NSAIDs are avoided in kidney impairment.

Atsakymas

A · An NSAID such as diclofenac
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · To reduce the risk of catheter-associated infection

Kodėl tai yra atsakymas

The risk of catheter-associated urinary tract infection increases with duration. Daily review of the need for a catheter, and early removal, reduce infection and help mobilisation.

Atsakymas

B · To reduce the risk of catheter-associated infection
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Rebound hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Stopping PN suddenly can cause hypoglycaemia because insulin levels stay high for a while. Glucose is monitored, and a glucose infusion may be given according to local policy.

Atsakymas

A · Rebound hypoglycaemia
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn

Kodėl tai yra atsakymas

Maternal pertussis antibodies cross the placenta and protect the newborn before it can be immunised. Whooping cough can be fatal in young infants.

Atsakymas

B · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Leg weakness or numbness causing a fall

Kodėl tai yra atsakymas

After an epidural, the nurse checks that leg sensation and strength have returned before she stands. Combined with orthostatic hypotension and blood loss, this makes the first walk a high fall risk.

Atsakymas

B · Leg weakness or numbness causing a fall
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Give glucagon and call emergency services

Kodėl tai yra atsakymas

An unconscious child cannot swallow safely, so glucagon is given by injection or nasal spray, the child is placed in the recovery position and emergency help is called. Once awake and able to swallow, carbohydrate is given.

Atsakymas

A · Give glucagon and call emergency services
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage

Kodėl tai yra atsakymas

Preoperational children focus on one feature, such as height, and cannot yet understand that the amount stays the same when the shape changes. Conservation develops in the concrete operational stage, from about 7 years.

Atsakymas

D · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate

Kodėl tai yra atsakymas

Cannabis intoxication typically causes conjunctival injection, increased appetite, dry mouth, tachycardia, impaired coordination and altered perception of time. High doses can cause anxiety or psychosis.

Atsakymas

B · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Patients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm

Kodėl tai yra atsakymas

Data protection and health records laws in many countries give patients a right to access their records. Requests follow a formal procedure, and information may be withheld only in limited cases, for example if it could cause serious harm.

Atsakymas

B · Patients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 10:55

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

10 AM → 10

Atsakymas

10:55

Atsakymas

10:55
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 240 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

3 tsp = 3·5 = 15 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL

Sudėtis

V = 15 + 180 + 45 = 240 mL

Atsakymas

V = 240 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 60 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

15·12 = 180 mg

Vienai dozei

D = 180/3 = 60 mg

Atsakymas

D = 60 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 7,5 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

12,5·24 = 300 mg

Tūris

V = (300/200)·5 = 7,5 mL

Atsakymas

V = 7,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

75/60 = 1,25 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 1,25·20 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 60 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

500/250 = 2 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 2·30 = 60 mg/h

Atsakymas

D = 60 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 35,2 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

20·88 = 1 760 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1760/50 = 35,2 mL/h

Atsakymas

R = 35,2 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 6,8 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

2,5·90 = 225 mcg/min
225·60 = 13500 mcg/h

Pompos greitis

R = 13500/2000 = 6,75 ≈ 6,8 mL/h

Atsakymas

R = 6,8 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 2210 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 240 + 200 = 560 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 2210 mL

Atsakymas

I = 2210 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 8,4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL liko

Antroji dalis

800/125 = 6,4 h

Bendra trukmė

t = 2 + 6,4 = 8,4 h

Atsakymas

t = 8,4 h

Tai maždaug 8 h 24 min, todėl maišelis ištuštės apie 16:24.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 95

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 95

Atsakymas

MFS = 95
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 88% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 50/min → 1
budrus (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 17 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
nuotolis: 15–19 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 44,1 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·33 + 21 = 44,1 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 44,1 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinė aritmija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: nereguliarus, R–R nuo 0,72 iki 1,04 s, palaipsniui ilgėja ir trumpėja.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

sinusinė aritmija

Atsakymas

sinusinė aritmija
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ilgiausias PR = 0,4 s

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,92 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,32 s, PR₃ = 0,40 s

Atsakymas

ilgiausias PR = 0,4 s

Didžiausias PR žingsnis būna tarp pirmo ir antro grupės susitraukimo; vėlesni žingsniai mažesni, todėl R–R intervalai trumpėja prieš pauzę.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions