NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. ABehind the back when not in use
  2. BAbove waist level and in sight
  3. CResting on the edge of the sterile field
  4. DFolded under the armpits to keep warm
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis geriausiai padeda atskirti deliriumą nuo demencijos?

  1. ADemencija visada pagerėja pagydžius pagrindinę priežastį
  2. BDeliriumas prasideda staiga, o dėmesys svyruoja per dieną
  3. CDemencija prasideda per kelias valandas po infekcijos
  4. DDeliriumas visada trunka daugelį metų
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Pacientas nori atsisakyti paskirto vaisto. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APažymėti dozę kaip duotą, kad komanda neklausinėtų
  2. BVis tiek duoti, nes jis paskirtas
  3. CIšsiaiškinti priežastį, paaiškinti, gerbti veiksnaus paciento pasirinkimą ir dokumentuoti
  4. DPaslėpti vaistą paciento maiste ar gėrime, kad jis tikrai būtų išgertas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  2. B“I will check my temperature and call if I have a fever.”
  3. C“I will avoid crowds and people who have colds.”
  4. D“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient’s urinary catheter has drained no urine for two hours, and the lower abdomen is swollen. What should the nurse do first?

  1. ARemove the catheter and wait for the patient to void
  2. BCheck the tubing for kinks or obstruction
  3. CGive a prescribed diuretic straight away
  4. DEncourage the patient to drink more water
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kurią užduotį RN tinkamiausia atlikti pačiam, o ne deleguoti slaugytojo padėjėjui?

  1. APaciento, sergančio širdies nepakankamumu, svėrimą kiekvieną rytą
  2. BStabilaus paciento vedimą pasivaikščioti koridoriumi trečią dieną po operacijos
  3. CPaciento pirmą kartą po operacijos pakėlimą iš lovos
  4. DPagalbą pacientui prižiūrint burnos higieną
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Paguldomas pacientas, kolonizuotas MRSA. Kokios atsargumo priemonės tinkamos?

  1. AOro keliu plintančių infekcijų atsargumo priemonės su FFP3 respiratoriumi visam personalui
  2. BKolonizacijos atveju jokių atsargumo priemonių nereikia
  3. CKontaktinės atsargumo priemonės su pirštinėmis, prijuoste ir gera rankų higiena
  4. DIzoliacija neigiamo slėgio palatoje šešis mėnesius
8.Klinikinė slaugaSunkus

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AOxygen is given if the SpO2 is below the target range
  2. BOxygen replaces the need for an ECG
  3. CHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
  4. DOxygen must never be given in chest pain
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A woman who is 30 weeks pregnant has a new blood pressure of 152/98 mm Hg. Which urine finding would most support preeclampsia?

  1. AKetones in the urine
  2. BNitrites in the urine
  3. CGlucose in the urine
  4. DProtein in the urine
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kuris rezultatų rinkinys tipiškiausias geležies stokos anemijai?

  1. AMažas hemoglobinas, dideli raudonieji kraujo kūneliai (didelis MCV) ir didelis feritinas
  2. BMažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas
  3. CNormalus hemoglobinas tik su dideliu trombocitų skaičiumi
  4. DDidelis hemoglobinas ir didelis hematokritas
11.FarmakologijaVidutinis

Which teaching about antiepileptic drugs is most important?

  1. AStop the drug when you have had no seizures for one whole week
  2. BTake a double dose if you feel a seizure coming
  3. CAlcohol has no effect on seizure control
  4. DDo not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures
12.FarmakologijaSunkus

A patient who used heroin a few hours ago is given a first dose of buprenorphine and quickly develops severe withdrawal. Why?

  1. ABuprenorphine has no effect at opioid receptors
  2. BBuprenorphine is a pure antagonist like naloxone with no agonist effect
  3. CBuprenorphine causes an allergic reaction in heroin users
  4. DBuprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui dėl GVT pradedamas skirti varfarinas. Kodėl pirmąsias kelias dienas kartu skiriamas ir heparinas ar MMH?

  1. AHeparinas pagerina varfarino įsisavinimą
  2. BAbu vaistai visada turi būti tęsiami kartu visą gyvenimą
  3. CVarfarinui reikia kelių dienų, kad pasiektų visą poveikį
  4. DHeparinas saugo nuo kraujavimo dėl varfarino
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. ASinus tachycardia
  2. BAtrial fibrillation
  3. CVentricular fibrillation
  4. DComplete heart block
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ADrink plenty of fluid so the urine stays pale
  2. BDrink only a little to avoid diluting the urine
  3. CTake extra vitamin C supplements
  4. DCut all calcium out of the diet
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient has had a high sodium of 160 mmol/L for several days. Why must it be corrected slowly?

  1. ARapid correction can cause brain swelling
  2. BThe sodium will rise again if corrected quickly
  3. CRapid correction causes kidney stones
  4. DRapid correction raises the blood glucose
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. AIt is needed to give medicines into the bladder
  2. BThe catheter prevents wound infection
  3. CBurns always cause the bladder to rupture
  4. DHourly urine output guides fluid resuscitation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. AFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
  2. BFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
  3. CA raised serum lipase three times the upper limit
  4. DTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why is a baby of a mother with poorly controlled diabetes often large?

  1. AFetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone
  2. BThe mother's insulin crosses the placenta
  3. CDiabetes always prolongs the pregnancy
  4. DThe baby inherits a gene for large size
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn's bilirubin is rising quickly at 30 hours despite phototherapy, and the baby is lethargic with an arched back and high-pitched cry. What does this suggest?

  1. AA normal reaction to phototherapy
  2. BAcute bilirubin encephalopathy
  3. CMild breast milk jaundice
  4. DNormal newborn reflexes
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. ANot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
  2. BEnjoying school clubs and inviting friends home
  3. CWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  4. DArguing with a sibling about the TV remote
22.Pediatrinė slaugaSunkus

An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?

  1. AGood growth thanks to improved feeding
  2. BDehydration due to sweating during feeds
  3. CAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
  4. DWorsening heart failure with fluid retention
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
  2. BHer calmness shows that the assault did not happen
  3. CShe is not distressed and does not need any support
  4. DShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientė, metus kasdien vartojusi dideles benzodiazepino dozes, pasako, kad prieš 2 dienas staiga nustojo. Kokia pagrindinė rizika?

  1. ASvorio augimas
  2. BHipoglikemija
  3. CAbstinencijos traukuliai
  4. DPlaukų slinkimas
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
74,062 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 74,062 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

74,062 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
0,5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 0,5 mg/h. Išreikškite šį dozės greitį D mcg/min. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

0,5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

7 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

7 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

12 kg10 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
850 mLliko? mL/h4 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 6 valandas. Po 2 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 850 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

1000 mL / 6 hpo 2 h: 850 mL
Δ = %
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h107 kg15 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 15 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 107 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL15 vnt./kg/h107 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine24 mL/h77 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 24 mL/h greičiu. Pacientas sveria 77 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL24 mL/h77 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata200 mLželė100 mLsultys100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas500 mLšlapimas275 mLžaizdos drenas30 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

arbata: 200 mLželė: 100 mLsultys: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL100 mL/hpradžia 09:4512:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 09:45 ir lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 12:45?

1000 mL100 mL/h09:45 → 12:45
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 84/50 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 98%orasSBP 84HR 64AT 37,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 152 mmol/L, gliukozė 17,8 mmol/L ir karbamidas 4,8 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 152 mmol/Lgliukozė 17,8 mmol/Lkarbamidas 4,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 39 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Above waist level and in sight

Kodėl tai yra atsakymas

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Atsakymas

B · Above waist level and in sight
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Deliriumas prasideda staiga, o dėmesys svyruoja per dieną

Kodėl tai yra atsakymas

Deliriumas išsivysto per valandas ar dienas, svyruojant dėmesiui ir sąmoningumui, dažnai dėl fizinės priežasties. Demencija vystosi palaipsniui per mėnesius ar metus. Demencija sergantiems žmonėms deliriumo rizika didesnė.

Atsakymas

B · Deliriumas prasideda staiga, o dėmesys svyruoja per dieną
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Išsiaiškinti priežastį, paaiškinti, gerbti veiksnaus paciento pasirinkimą ir dokumentuoti

Kodėl tai yra atsakymas

Teisė atsisakyti yra viena iš vaistų vartojimo teisių. Slaugytojas išsiaiškina priežastį ir suteikia informacijos, tačiau veiksnaus paciento sprendimas gerbiamas. Slaptas vaistų davimas be teisinės procedūros ar klaidingas dokumentavimas yra nepriimtini.

Atsakymas

C · Išsiaiškinti priežastį, paaiškinti, gerbti veiksnaus paciento pasirinkimą ir dokumentuoti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Kodėl tai yra atsakymas

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Atsakymas

D · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Check the tubing for kinks or obstruction

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden lack of drainage with a full bladder usually means a kinked or blocked catheter. The nurse checks the tubing and position first, then follows the policy for irrigation or replacement.

Atsakymas

B · Check the tubing for kinks or obstruction
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Paciento pirmą kartą po operacijos pakėlimą iš lovos

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmą kartą po operacijos keliantis iš lovos pacientas gali apalpti ar parodyti kitų netikėtų reakcijų, todėl RN paprastai paciento vertina tuo metu. Vėlesni pasivaikščiojimai su stabiliu pacientu, kasdienis svėrimas ir burnos priežiūra yra įprastos užduotys.

Atsakymas

C · Paciento pirmą kartą po operacijos pakėlimą iš lovos
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Kontaktinės atsargumo priemonės su pirštinėmis, prijuoste ir gera rankų higiena

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA daugiausia plinta tiesioginiu ir netiesioginiu kontaktu, todėl kontaktinės atsargumo priemonės, izoliacija, kai įmanoma, ir griežta rankų higiena riboja perdavimą.

Atsakymas

C · Kontaktinės atsargumo priemonės su pirštinėmis, prijuoste ir gera rankų higiena
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Kodėl tai yra atsakymas

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Atsakymas

A · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Protein in the urine

Kodėl tai yra atsakymas

Preeclampsia is new hypertension after 20 weeks of pregnancy with proteinuria or other signs of organ involvement, such as low platelets, raised liver enzymes or rising creatinine. Proteinuria reflects damage to the glomerular filter.Patikrinta pagal: Preeclampsia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Protein in the urine
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Mažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas

Kodėl tai yra atsakymas

Geležies stoka sukelia mikrocitinę anemiją (mažas MCV) su mažomis geležies atsargomis (mažas feritinas). Dideli raudonieji kraujo kūneliai rodo vitamino B12 ar folio rūgšties stoką.Patikrinta pagal: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Mažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Do not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures

Kodėl tai yra atsakymas

Abrupt withdrawal of antiepileptic drugs can cause rebound seizures and even status epilepticus. Any change is made gradually under medical supervision.

Atsakymas

D · Do not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin

Kodėl tai yra atsakymas

Buprenorphine binds mu receptors more strongly than heroin but activates them less, so it can precipitate withdrawal. Induction is started when the patient already has mild to moderate withdrawal signs.

Atsakymas

D · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Varfarinui reikia kelių dienų, kad pasiektų visą poveikį

Kodėl tai yra atsakymas

Varfarinas mažina nuo vitamino K priklausomų krešėjimo faktorių sintezę, tačiau esami faktoriai pasišalina per kelias dienas, o pradžioje varfarinas gali trumpam padidinti polinkį krešėti. Heparinas ar MMH skiriamas kartu mažiausiai penkias dienas ir tol, kol TNS bent 24 valandas yra tiksliniame intervale (paprastai ≥2).

Atsakymas

C · Varfarinui reikia kelių dienų, kad pasiektų visą poveikį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Atrial fibrillation

Kodėl tai yra atsakymas

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Atsakymas

B · Atrial fibrillation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Kodėl tai yra atsakymas

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Atsakymas

A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Rapid correction can cause brain swelling

Kodėl tai yra atsakymas

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If the sodium falls too quickly, water rushes into the cells and causes cerebral oedema and seizures. Correction is gradual, with regular sodium checks.

Atsakymas

A · Rapid correction can cause brain swelling
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Kodėl tai yra atsakymas

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0,5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Atsakymas

D · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Kodėl tai yra atsakymas

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Atsakymas

A · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Fetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone

Kodėl tai yra atsakymas

Maternal glucose crosses the placenta, so the fetal pancreas makes extra insulin, which promotes growth and fat storage. After birth this extra insulin continues and can cause neonatal hypoglycaemia.

Atsakymas

A · Fetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Acute bilirubin encephalopathy

Kodėl tai yra atsakymas

Lethargy, poor feeding, hypertonia with arching and a high-pitched cry are signs of acute bilirubin encephalopathy. An urgent exchange transfusion may be needed to prevent permanent kernicterus.

Atsakymas

B · Acute bilirubin encephalopathy
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Kodėl tai yra atsakymas

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Atsakymas

A · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Worsening heart failure with fluid retention

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.

Atsakymas

D · Worsening heart failure with fluid retention
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Kodėl tai yra atsakymas

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Atsakymas

A · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Abstinencijos traukuliai

Kodėl tai yra atsakymas

Staigus nutraukimas po ilgalaikio didelių dozių vartojimo gali sukelti stiprų nerimą, tremorą, suvokimo sutrikimus ir traukulius. Reikia informuoti skiriantįjį gydytoją ir apsvarstyti prižiūrimą dozės mažinimą.

Atsakymas

C · Abstinencijos traukuliai
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 74 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

74.062 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

74.062 → 0
0 yra 4 ar mažiau, todėl 4 lieka.
Tolesni skaitmenys (62) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 74 gtt/min

Atsakymas

x = 74 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 8,3 mcg/min

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 0,5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Apskaičiuokite

D = 500/60 = 8,333 ≈ 8,3 mcg/min

Atsakymas

D = 8,3 mcg/min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·7 = 35 mg

Tūris

V = 35/25 = 1,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,8 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

10·12 = 120 mg

Tūris

V = (120/125)·5 = 4,8 mL

Atsakymas

V = 4,8 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 56 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·10/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Atsakymas

R = 56 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 56 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 27,5 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/6 = 166,7 mL/h

Naujas greitis

R = 850/4 = 212,5 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (212,5 − 166,7)/166,7·100% = 27,5%

Atsakymas

Δ = 27,5%

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 32,1 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

15·107 = 1 605 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1605/50 = 32,1 mL/h

Atsakymas

R = 32,1 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 5,2 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

24·1000 = 24000 mcg/h
24000/60 = 400 mcg/min

Kilogramui

D = 400/77 = 5,195 ≈ 5,2 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 5,2 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1950 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 100 + 100 = 400 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1950 mL

Atsakymas

I = 1950 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 700 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

09:45 → 12:45 = 3 h

Sulašintas tūris

100·3 = 300 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 300 = 700 mL

Atsakymas

V = 700 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
M: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas) → 2

Sudėtis

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Sunkumas

GCS 6 → sunki

Atsakymas

sunki
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 327 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·152 + 17,8 + 4,8 = 326,6 ≈ 327 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 327 mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 48,3 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,509 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 21 × 0,04 = 0,84 s

Fridericia formulė

QTc = 0,48/∛0,84 = 0,48/0,9435 = 0,509 s

Atsakymas

QTc = 0,509 s

Daugiau nei 0,50 s: žymiai pailgėjęs. (509 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 20 mažų langelių, 1500 ÷ 20 ≈ 75 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,80 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,26 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions