NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. ARecord the goal as met, as the pain has gone down
  2. BRecord the goal as not met and review the plan
  3. CChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
  4. DWait until the next day to evaluate again
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Pragulos dugnas visiškai padengtas fibrinu ir tamsiu šašu (eschara). Kaip ji klasifikuojama?

  1. A2 kategorija, nes ji uždengta
  2. BNeklasifikuojama, nes gylio nematyti
  3. CUžgijusi, nes susidarė šašas
  4. D1 kategorija, nes oda neatvira
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient with a respiratory infection has a raised procalcitonin level. What does this most suggest?

  1. AA purely viral illness
  2. BAn allergic reaction to a recent medication
  3. CDehydration from poor intake
  4. DA bacterial rather than a viral infection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will ask other parents about guns before play dates.”
  2. B“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  3. C“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
  4. D“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

During a blood transfusion, a patient develops chills, back pain and a fever. What is the nurse’s first action?

  1. AGive an antipyretic and continue the transfusion
  2. BFinish the unit quickly through a pressure bag so that the reaction does not last long
  3. CSlow the transfusion and recheck in an hour
  4. DStop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. AGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  2. BPotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  3. CHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
  4. DCreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
7.Klinikinė slaugaVidutinis

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely to start?

  1. AAbout 24 hours later
  2. BIn the first 15 minutes
  3. CAfter the third unit only
  4. DOnly after the unit has finished
8.Klinikinė slaugaSunkus

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
  2. BA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
  3. CA patient asking what time they will be discharged
  4. DA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA high serum calcium
  2. BA low serum sodium
  3. CA high serum potassium
  4. DA low serum magnesium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has fatigue, weight gain and constipation. Results: TSH 24 mIU/L, free T4 low, total cholesterol 285 mg/dL (7,4 mmol/L), sodium 131 mEq/L. What is the best interpretation?

  1. ASecondary hypothyroidism from failure of the pituitary gland
  2. BFamilial hypercholesterolemia, unrelated to the thyroid results
  3. CHyperthyroidism, with suppressed thyroid hormone production
  4. DPrimary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.FarmakologijaVidutinis

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt forms a protective coating over the ulcer base
  2. BIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  3. CIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  4. DIt kills Helicobacter pylori directly
12.FarmakologijaSunkus

A patient who used heroin a few hours ago is given a first dose of buprenorphine and quickly develops severe withdrawal. Why?

  1. ABuprenorphine is a pure antagonist like naloxone with no agonist effect
  2. BBuprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
  3. CBuprenorphine causes an allergic reaction in heroin users
  4. DBuprenorphine has no effect at opioid receptors
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Paciento kraujospūdis 200/125 mmHg, naujai atsiradęs sumišimas ir neryškus matymas. Kaip jį paprastai reikia mažinti?

  1. ATitruojamais vaistais į veną, iki maždaug 25 % pirmąją valandą
  2. BKuo greičiau, iki normalios vertės per kelias minutes
  3. CVisai nemažinti, nes smegenys dabar priklauso nuo aukšto slėgio
  4. DNauja geriamąja tablete ir peržiūra po savaitės
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,8 °C, SpO₂ 93% on air and reduced breath sounds at both bases. They have stayed in bed because of pain. What is the most likely cause and response?

  1. AWound infection: open the wound fully and swab it for culture
  2. BPulmonary oedema: restrict all oral fluids and give a diuretic
  3. CNormal recovery; no action is needed
  4. DAtelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. AWashing prevents all infection from the lancet
  2. BWashing lowers the glucose in the blood
  3. CSoap makes the blood flow faster from the finger
  4. DSugar on the skin can give a falsely high reading
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with suspected meningitis has a GCS of 9 and pupils that have become unequal. A doctor plans an immediate lumbar puncture. What is the main concern?

  1. AThere is no concern, because the lumbar puncture lowers pressure safely
  2. BA lumbar puncture would spread the infection to the blood
  3. CRaised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
  4. DThe patient is too confused to stay still, so it is not needed
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. ARed urine, black stools and a high blood glucose
  2. BNormal skin colour with diarrhoea and fever
  3. CJaundice, dark urine, pale stools and itching
  4. DPale urine, dark stools and a flapping tremor
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, has lower abdominal discomfort and a bladder scan shows 750 mL. What should the nurse do?

  1. AGive a diuretic to increase urine flow
  2. BWait another twelve hours before acting
  3. CCatheterise as per protocol or prescription
  4. DRestrict fluids until the urge returns
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kuris radinys rodo pogimdyminę depresiją, o ne pogimdyminį liūdesį?

  1. ANuovargis po nakties su verkiančiu kūdikiu
  2. BPrasta nuotaika ir intereso praradimas, trunkantys ilgiau nei 2 savaites ir trukdantys kasdienei veiklai
  3. CJautrumas, kai išeina svečiai
  4. DVerksmo priepuoliai ir nuotaikos svyravimai trečią dieną, praeinantys per kelias dienas be gydymo
20.Akušerinė slaugaSunkus

7 nėštumo savaitę moteris skundžiasi staigiu stipriu skausmu vienoje apatinės pilvo dalies pusėje, peties viršūnės skausmu ir svaigimu. Ko turėtų įtarti slaugytojas?

  1. APlyšusį negimdinį nėštumą su vidiniu kraujavimu
  2. BNėščiųjų nenumaldomą vėmimą
  3. CBrakstono Hikso susitraukimus
  4. DNormalų apvaliosios gimdos raiščio skausmą dėl augančios gimdos
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A newborn with suspected oesophageal atresia is drooling frothy saliva. What is the immediate nursing care?

  1. AOffer small sips of sterile water to check whether the baby can swallow
  2. BLay the baby flat and give the next feed slowly through a teat
  3. CKeep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
  4. DGive a full feed by bottle and observe for vomiting afterwards
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A baby born to a mother who used opioids in pregnancy has a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. Which plan is best?

  1. ALow-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
  2. BDelay all feeds until the tremors and sneezing have settled
  3. CKeep the baby in a bright, busy area of the unit and stimulate them often to keep them awake
  4. DGive naloxone to reverse the effects of the opioid
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A man with few physical symptoms is convinced he has cancer, checks his body many times a day and is not reassured by normal test results. According to DSM-5, which disorder does this suggest?

  1. ASomatic symptom disorder
  2. BIllness anxiety disorder
  3. CConversion disorder
  4. DFactitious disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. AStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  2. BTurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
  3. CHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
  4. DShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111211:35 AM?23:3512:3510:3511:35

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 11:35 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

11:35 AM
  1. 123:35
  2. 212:35
  3. 310:35
  4. 411:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tsp · 4/parą · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tsp geriamosios suspensijos kas 6 valandas 7 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tspkas 6 valandas7 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

24 kg sveriančiam vaikui paskirta 2,5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 20 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

24 kg2,5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
63 kg164 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 164 cm ūgio ir sveria 63 kg. Paskirta 250 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

164 cm63 kg250 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
600 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 600 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL60 vnt./kg · 64 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 64 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

60 vnt./kg64 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h81 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 81 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min81 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo150 mLarbata200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas175 mLšlapimas325 mLžaizdos drenas110 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 101 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

101 kg12 hšlapimas: 175 mLšlapimas: 325 mLžaizdos drenas: 110 mLvėmalai: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 80 mL/hpradžia 12:30tiš viso​ = ? h125 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 12:30 125 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 80 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 9/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 35,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 9SpO₂ 96%orasSBP 142HR 58AT 35,2 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222637nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,52, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) ir HCO₃⁻ 37 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,52PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 50 % deguonies, rodo PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) ir PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 50%PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė bigeminijaprieširdžių virpėjimassinusinė aritmijasinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė bigeminija
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3sinusinė aritmija
  4. 4sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių virpėjimasskilvelinė tachikardijaasistolijaprieširdžių virpėjimas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių virpėjimas
  2. 2skilvelinė tachikardija
  3. 3asistolija
  4. 4prieširdžių virpėjimas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Record the goal as not met and review the plan

Kodėl tai yra atsakymas

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Atsakymas

B · Record the goal as not met and review the plan
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Neklasifikuojama, nes gylio nematyti

Kodėl tai yra atsakymas

Kai fibrinas ar eschara dengia žaizdos dugną, tikrasis gylis nežinomas, todėl pragula fiksuojama kaip neklasifikuojama, kol dugną bus galima pamatyti.

Atsakymas

B · Neklasifikuojama, nes gylio nematyti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · A bacterial rather than a viral infection

Kodėl tai yra atsakymas

Procalcitonin rises mainly in bacterial infections and much less in viral ones. It is used with clinical judgement to help decide when antibiotics are needed or can be stopped.

Atsakymas

D · A bacterial rather than a viral infection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Kodėl tai yra atsakymas

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Atsakymas

B · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing

Kodėl tai yra atsakymas

For any suspected transfusion reaction, the nurse stops the transfusion at once, keeps the vein open with normal saline through new tubing and informs the provider and blood bank.

Atsakymas

D · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Kodėl tai yra atsakymas

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Atsakymas

C · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · In the first 15 minutes

Kodėl tai yra atsakymas

Severe reactions such as ABO incompatibility and anaphylaxis usually begin early. The patient should be watched closely in the first 15 minutes, with observations repeated as per local policy.

Atsakymas

B · In the first 15 minutes
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Kodėl tai yra atsakymas

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Atsakymas

D · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · A low serum sodium

Kodėl tai yra atsakymas

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Patikrinta pagal: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

B · A low serum sodium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium

Kodėl tai yra atsakymas

A high TSH with a low free T4 is primary hypothyroidism. Low thyroid hormone reduces LDL clearance, raising cholesterol, and reduces free water excretion, which can cause hyponatremia. These often improve with levothyroxine.Patikrinta pagal: Hypothyroidism - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2024); TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Osmolality blood test - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.Farmakologija

Atsakymas: A · It forms a protective coating over the ulcer base

Kodėl tai yra atsakymas

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Atsakymas

A · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin

Kodėl tai yra atsakymas

Buprenorphine binds mu receptors more strongly than heroin but activates them less, so it can precipitate withdrawal. Induction is started when the patient already has mild to moderate withdrawal signs.

Atsakymas

B · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Titruojamais vaistais į veną, iki maždaug 25 % pirmąją valandą

Kodėl tai yra atsakymas

Hipertenzinė krizė (sunki hipertenzija su ūminiu organų pažeidimu) gydoma stebimomis sąlygomis titruojamais vaistais į veną. Per greitai mažinant slėgį gali atsirasti smegenų, vainikinių arterijų ar inkstų išemija, todėl daugumoje rekomendacijų siekiama, kad per pirmąją valandą jis sumažėtų ne daugiau nei maždaug 25 % (kai kurioms būklėms, pvz., aortos disekacijai, tikslai skiriasi).

Atsakymas

A · Titruojamais vaistais į veną, iki maždaug 25 % pirmąją valandą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation

Kodėl tai yra atsakymas

Atelectasis is common in the first days after surgery, especially upper abdominal surgery, due to pain, shallow breathing and immobility. It can cause a low-grade fever and reduced basal breath sounds. Good analgesia, deep breathing exercises, coughing with wound support and early mobilisation reverse it and prevent pneumonia.

Atsakymas

D · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Kodėl tai yra atsakymas

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Atsakymas

D · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation

Kodėl tai yra atsakymas

Reduced consciousness and unequal pupils suggest raised ICP. A lumbar puncture in this situation may cause brain herniation, so imaging comes first, and antibiotics are not delayed. The nurse should raise this concern.

Atsakymas

C · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Kodėl tai yra atsakymas

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Atsakymas

C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Catheterise as per protocol or prescription

Kodėl tai yra atsakymas

Urinary retention with a large residual volume needs bladder drainage to prevent discomfort, bladder damage and infection. Following local protocol, an in-and-out or indwelling catheter is used and the volume recorded.

Atsakymas

C · Catheterise as per protocol or prescription
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Prasta nuotaika ir intereso praradimas, trunkantys ilgiau nei 2 savaites ir trukdantys kasdienei veiklai

Kodėl tai yra atsakymas

Pogimdyminė depresija trunka ilgiau nei 2 savaites ir trukdo rūpintis savimi ar kūdikiu. Reikia atlikti patikrą, pavyzdžiui, Edinburgo pogimdyminės depresijos skale, ir siųsti konsultuotis.

Atsakymas

B · Prasta nuotaika ir intereso praradimas, trunkantys ilgiau nei 2 savaites ir trukdantys kasdienei veiklai
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Plyšusį negimdinį nėštumą su vidiniu kraujavimu

Kodėl tai yra atsakymas

Vienpusis skausmas, peties viršūnės skausmas ir svaigimas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu leidžia įtarti plyšusį negimdinį nėštumą. Tai skubi būklė: stebėkite gyvybinius rodiklius, užtikrinkite veninę prieigą ir skubiai kvieskite gydytoją.

Atsakymas

A · Plyšusį negimdinį nėštumą su vidiniu kraujavimu
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed

Kodėl tai yra atsakymas

Nothing is given by mouth because it would pool and be inhaled. The head is raised and a tube in the upper pouch is used for continuous or frequent suction, while the baby is prepared for surgery.

Atsakymas

C · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool

Kodėl tai yra atsakymas

Neonatal abstinence (withdrawal) is managed first with calm, low-stimulation care, swaddling, frequent feeds and support for parents, with regular scoring to guide any drug treatment. Naloxone is avoided because it can trigger acute withdrawal and seizures.

Atsakymas

A · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Illness anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

In illness anxiety disorder, the person is preoccupied with having or getting a serious illness, with no or only mild symptoms. In somatic symptom disorder, the distressing physical symptoms themselves are prominent. ICD-11 calls this condition hypochondriasis.

Atsakymas

B · Illness anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Kodėl tai yra atsakymas

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Atsakymas

A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 11:35

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

11 AM → 11

Atsakymas

11:35

Atsakymas

11:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 140 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Visas kursas

V = 5 mL × 4/parą × 7 = 140 mL

Atsakymas

V = 140 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2,5·24 = 60 mg

Tūris

V = 60/20 = 3 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 423,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(164·63/3600) = √2,87 = 1,694 m²

Dozė

D = 250·1,694 = 423,5 mg

Atsakymas

D = 423,5 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 28 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·10/360 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Atsakymas

R = 28 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 28 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 6,3 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Likęs laikas

t = 600/96 = 6,25 ≈ 6,3 h

Atsakymas

t = 6,3 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 3,8 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·64 = 3 840 vnt.

Tūris

V = 3840/1000 = 3,84 ≈ 3,8 mL

Atsakymas

V = 3,8 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 24,3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·81 = 810 mcg/min
810·60 = 48600 mcg/h

Pompos greitis

R = 48600/2000 = 24,3 mL/h

Atsakymas

R = 24,3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,41 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

175 + 325 = 500 mL

Kilogramui per valandą

U = 500/(101·12) = 0,4125 ≈ 0,41 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,41 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 11,4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL liko

Antroji dalis

750/80 = 9,375 h

Bendra trukmė

t = 2 + 9,375 = 11,38 ≈ 11,4 h

Atsakymas

t = 11,4 h

Tai maždaug 11 h 23 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:53.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 2

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 9/min → 1
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 2

Atsakymas

NEWS2 = 2
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 30 + 0 + 0 + 0 = 45

Rizikos lygis

45 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,52: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 236,5 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,5·713 − 44/0,8 = 356,5 − 55 = 301,5 mmHg

Gradientas

A–a = 301,5 − 65 = 236,5 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 236,5 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė bigeminija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 8 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 80 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, trumpas ir ilgas R–R kaitaliojasi (0,42 s ir 1,18 s).
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,18 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,16 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

skilvelinė bigeminija

Atsakymas

skilvelinė bigeminija
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių virpėjimas

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: suskaičiuojamo skilvelių dažnio nėra.
2. Ritmas: chaotiškas, jokio pasikartojančio dėsningumo.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: QRS kompleksų nėra.

Interpretacija

skilvelių virpėjimas

Atsakymas

skilvelių virpėjimas

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions