NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. ATell the patient they are having a stroke
  2. BIgnore it, as it must be a machine error
  3. CRecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  4. DRecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do?

  1. AGive a drink of water as soon as the jerking starts
  2. BProtect the head, move objects away, time it and do not restrain
  3. CPut a spoon between the teeth to stop tongue biting
  4. DHold the arms and legs firmly so that the jerking movements stop more quickly
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas ruošia vaistus dviem pacientams. Koks būdas saugiausias?

  1. AAbiejų pacientų vaistus sudėti į vieną puodelį ir išrūšiuoti prie lovos
  2. BRuošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
  3. CAbiejų pacientų vaistus paruošti kartu, kad sutaupytų laiko
  4. DPaprašyti vieno paciento perduoti vaistus kitam
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BUse simple English and many hand gestures
  3. CUse a professional medical interpreter
  4. DLet the child interpret, because the family prefers it
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas prašo slaugytojo padėjėjo „įvertinti paciento skausmą ir nuspręsti, ar pacientui reikia daugiau vaistų". Kuri delegavimo „teisinga" sąlyga pažeista?

  1. ATeisingos aplinkybės
  2. BTeisinga užduotis
  3. CTeisinga priežiūra ir vertinimas
  4. DTeisingas asmuo
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient in hypovolemic shock is receiving IV fluids. Which finding best shows that the treatment is working?

  1. ANew crackles at both lung bases
  2. BCooler, paler skin on the arms and legs
  3. CUrine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
  4. DA heart rate that keeps rising after each bag of fluid
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is continuous bladder irrigation used after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo stretch the bladder back to its normal size
  2. BTo measure the patient's kidney function
  3. CTo give antibiotics directly into the kidneys
  4. DTo stop blood clots from blocking the catheter
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why must blood samples for a cross-match be labelled at the bedside immediately after they are taken?

  1. ATo let the patient sign the label
  2. BTo keep the sample warm so the cells do not break down in transit
  3. CTo prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
  4. DTo speed up the laboratory's computer system and reduce the waiting time
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Paciento leukocitų skaičius 16 × 10³/µL su dideliu nesubrendusių neutrofilų (lazdelinių) dalimi. Ką tai labiausiai rodo?

  1. ATik lėtinę virusinę ligą
  2. BNormalų rezultatą
  3. CŪminę bakterinę infekciją
  4. DGeležies stokos anemiją
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?

  1. ARestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
  2. BKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
  3. CFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it
  4. DDiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
11.FarmakologijaVidutinis

Which technique is correct when giving subcutaneous enoxaparin from a prefilled syringe?

  1. AExpel the air bubble from the syringe first, then inject into the deltoid muscle
  2. BInject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
  3. CMassage the site well for one minute after the injection
  4. DInject into a vein on the back of the hand
12.FarmakologijaSunkus

Why do infants absorb more of a topical corticosteroid than adults?

  1. AThey have more skin area per kilogram and thinner skin
  2. BTheir skin contains no blood vessels
  3. CTheir liver changes the cream into a much stronger form
  4. DInfants do not absorb topical drugs at all
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?

  1. AMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
  2. BTingling around the lips and painful spasm of the hands
  3. CFacial flushing, fever and a skin rash
  4. DSevere headache and a stiff neck
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Praėjus trims savaitėms po miokardo infarkto pacientui atsiranda karščiavimas, pleuritinis krūtinės skausmas, silpnėjantis pasilenkus į priekį, ir perikardo trinties garsas. Kuri būklė labiausiai tikėtina?

  1. APoinfarktinis (Dresslerio) sindromas
  2. BNaujas STEMI kitoje arterijoje
  3. CŪmi aortos disekacija
  4. DŪmus kairiojo skilvelio nepakankamumas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why are tacrolimus blood levels checked regularly?

  1. AToo high harms the kidney; too low risks rejection
  2. BThe drug only works if levels are as high as possible
  3. CThe levels show whether the patient has diabetes
  4. DThe levels show how much urine the kidney is making
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  2. BTo speed up the action of the insulin in the muscles
  3. CTo stop the insulin sticking to the IV tubing
  4. DTo replace the potassium lost from the cells
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which long-term effect must be monitored in patients receiving anthracyclines such as doxorubicin?

  1. ALoss of the sense of smell
  2. BPermanent high blood glucose
  3. CDamage to the heart muscle
  4. DExcess growth of body hair
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientas, po chemoterapijos gaunantis filgrastimo (G-KSF), klausia, kokio šalutinio poveikio tikėtis. Kuris šalutinis poveikis dažniausias?

  1. AŪžiantis kaulų skausmas, nes stimuliuojami kaulų čiulpai
  2. BVisiškas plaukų slinkimas per kelias dienas po pirmos injekcijos
  3. CGreitas baltųjų kraujo kūnelių skaičiaus kritimas
  4. DNegrįžtamas klausos netekimas
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why do newborns become cold so easily?

  1. ATheir blood is thicker than adult blood
  2. BThey have a large surface area and little fat
  3. CThey cannot produce heat at all
  4. DThey sweat more than adults
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. AArrange emergency surgery on the testis today
  2. BMassage the groin daily to push it down
  3. CRecord it and arrange follow-up; many descend later
  4. DTell the parents it will never descend
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 2-year-old suddenly began coughing while eating peanuts. He now has a wheeze on one side of the chest only. What is most likely?

  1. AA first attack of asthma
  2. BBronchiolitis
  3. CAn inhaled foreign body
  4. DViral croup
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. AChange to a lactose-free formula
  2. BAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  3. CTreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  4. DReassure the parents that this is normal reflux
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Koks ličio koncentracijos serume intervalas dažniausiai nurodomas kaip palaikomasis terapinis?

  1. AMaždaug 2,0–3,0 mmol/L (ūminei manijai reikia didesnių koncentracijų)
  2. BMaždaug 0,01–0,05 mmol/L
  3. CMaždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)
  4. DMaždaug 3,5–5,0 mmol/L
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BNormal ageing with mild forgetfulness
  3. CBrief psychotic disorder in later life
  4. DDelirium
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C95,7 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 95,7 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

95,7 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ tbsp? mL½ tsp? mL1½ puodeliai? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1½ tbsp iš skystasis papildas, ½ tsp iš kosulio sirupas, 1½ puodeliai iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
22 kg10 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 22 kg. Paskirta dozė – 10 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

22 kg10 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
53 kg169 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 169 cm ūgio ir sveria 53 kg. Paskirta 100 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

169 cm53 kg100 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg500 mL20 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 1000 mg vaisto 500 mL, jis laša 20 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

1000 mg/500 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.100 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h52 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 100 vienetų trumpo veikimo insulino 100 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 52 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

100 vnt./100 mL0,05 vnt./kg/h52 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine? mL/h110 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 800 mg 500 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 110 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min110 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys200 mLvanduo150 mLsriuba200 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas175 mLšlapimas200 mLšlapimas350 mLšlapimas500 mLžaizdos drenas50 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 200 mLvanduo: 150 mLsriuba: 200 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 500 mLžaizdos drenas: 50 mLvėmalai: 150 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL60 mL/hpradžia 14:0020:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 14:00 ir lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 20:00?

500 mL60 mL/h14:00 → 20:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 44/min., budrus, temperatūra 36,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 97%orasSBP 142HR 44AT 36,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222635nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,33, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) ir HCO₃⁻ 35 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,33PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmasprieširdžių virpėjimasI laipsnio AV blokadasinusinė bradikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4sinusinė bradikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokadajungtinis ritmasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)II laipsnio AV blokada, II tipas

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 2jungtinis ritmas
  3. 3II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  4. 4II laipsnio AV blokada, II tipas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Kodėl tai yra atsakymas

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Atsakymas

C · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain

Kodėl tai yra atsakymas

During a seizure the nurse keeps the patient safe, notes the time and the features, and never puts anything in the mouth. Afterwards the patient is placed in the recovery position and the airway checked.

Atsakymas

B · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu

Kodėl tai yra atsakymas

Vaistus paruošiant, patikrinant ir duodant vienam pacientui vienu metu, prie lovos, sumažėja klaidų dėl netinkamo paciento. Maišant vaistus klaidų tikimybė didėja.

Atsakymas

B · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Use a professional medical interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Atsakymas

C · Use a professional medical interpreter
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Teisinga užduotis

Kodėl tai yra atsakymas

Paciento vertinimas ir sprendimas dėl gydymo reikalauja slaugos sprendimo, todėl pati užduotis negali būti deleguojama pagalbiniam personalui. Padėjėjas gali pranešti, ką sako pacientas, bet vertina ir sprendžia RN.

Atsakymas

B · Teisinga užduotis
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking

Kodėl tai yra atsakymas

Improving urine output, mental state and heart rate show better tissue perfusion. A rising heart rate and cool skin suggest ongoing shock, and new crackles may mean fluid overload.

Atsakymas

C · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · To stop blood clots from blocking the catheter

Kodėl tai yra atsakymas

Irrigation dilutes blood and flushes out clots so the catheter does not block. Output must be measured carefully and urine output calculated by subtracting the irrigation volume.

Atsakymas

D · To stop blood clots from blocking the catheter
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions

Kodėl tai yra atsakymas

A sample labelled with the wrong patient's details can lead to incompatible blood being issued. Labelling at the bedside after positive identification is a key transfusion safety step.

Atsakymas

C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Ūminę bakterinę infekciją

Kodėl tai yra atsakymas

Padidėjęs leukocitų skaičius su daugiau lazdelinių (poslinkis į kairę) rodo, kad kaulų čiulpai reaguoja į ūminę bakterinę infekciją ar sunkų uždegimą. Rezultatas vertinamas kartu su paciento požymiais, pavyzdžiui, karščiavimu.Patikrinta pagal: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Ūminę bakterinę infekciją
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Patikrinta pagal: Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards

Kodėl tai yra atsakymas

Enoxaparin is given deep subcutaneously, usually in the abdomen at least 5 cm from the umbilicus. The air bubble in the prefilled syringe is not expelled, and rubbing the site increases bruising.

Atsakymas

B · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
12.Farmakologija

Atsakymas: A · They have more skin area per kilogram and thinner skin

Kodėl tai yra atsakymas

Infants have a high surface area-to-weight ratio and a thinner skin barrier, so topical drugs reach higher systemic levels. Nappies can act as an occlusive dressing and increase absorption further.

Atsakymas

A · They have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse

Kodėl tai yra atsakymas

The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.

Atsakymas

A · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Poinfarktinis (Dresslerio) sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Dresslerio sindromas – imuninės kilmės perikarditas, atsirandantis praėjus savaitėms po miokardo infarkto, su karščiavimu, pleuritiniu skausmu, palengvėjančiu pasilenkus į priekį, ir trinties garsu. Reperfuzijos eroje jis retas. Naujas infarktas sukelia išeminį skausmą, nekintantį keičiant padėtį; disekacija – draskantį skausmą, plintantį į nugarą.

Atsakymas

A · Poinfarktinis (Dresslerio) sindromas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Too high harms the kidney; too low risks rejection

Kodėl tai yra atsakymas

Tacrolimus has a narrow therapeutic range and many interactions. High levels can cause nephrotoxicity, tremor and high glucose, while low levels risk rejection. Trough levels are taken before the morning dose.

Atsakymas

A · Too high harms the kidney; too low risks rejection
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Kodėl tai yra atsakymas

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Atsakymas

A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Damage to the heart muscle

Kodėl tai yra atsakymas

Anthracyclines can cause cumulative, dose-related cardiomyopathy and heart failure. Cardiac function is checked before and during treatment, and a lifetime dose limit is applied.

Atsakymas

C · Damage to the heart muscle
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Ūžiantis kaulų skausmas, nes stimuliuojami kaulų čiulpai

Kodėl tai yra atsakymas

Granulocitų kolonijas stimuliuojantys faktoriai skatina kaulų čiulpus gaminti neutrofilus, o tai dažnai sukelia ūžiantį kaulų skausmą, ypač nugaros, dubens ir ilgųjų kaulų srityse; jis paprastai tvarkomas paprastu nuskausminimu pagal paskyrimą. Retas, bet sunkus poveikis – blužnies plyšimas, todėl apie naują skausmą kairėje viršutinėje pilvo dalyje ar peties viršūnėje reikia pranešti nedelsiant.

Atsakymas

A · Ūžiantis kaulų skausmas, nes stimuliuojami kaulų čiulpai
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · They have a large surface area and little fat

Kodėl tai yra atsakymas

Newborns have a large surface area relative to body mass, little subcutaneous fat and thin skin with blood vessels near the surface. They rely on brown fat and cannot shiver effectively.

Atsakymas

B · They have a large surface area and little fat
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Record it and arrange follow-up; many descend later

Kodėl tai yra atsakymas

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Atsakymas

C · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · An inhaled foreign body

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden cough or choking episode while eating, followed by a one-sided wheeze or reduced breath sounds, strongly suggests foreign body aspiration. It needs urgent assessment and usually removal by bronchoscopy.

Atsakymas

C · An inhaled foreign body
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Kodėl tai yra atsakymas

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Atsakymas

C · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Maždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)

Kodėl tai yra atsakymas

Daugelis vadovėlių nurodo 0,6–1,2 mmol/L (mEq/L) palaikomajam gydymui, o kai kuriose rekomendacijose siūlomos mažesnės tikslinės ribos, pavyzdžiui, 0,6–0,8. Virš maždaug 1,5 siejama su toksiškumu. Laikykitės vietos laboratorijos ir skiriančiojo gydytojo nurodymų.

Atsakymas

C · Maždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Kodėl tai yra atsakymas

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Atsakymas

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 35,4 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

95,7 − 32 = 63,7

Dauginkite iš 5/9

T = 63,7·5/9 = 35,39 ≈ 35,4 °C

Atsakymas

T = 35,4 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 385 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
1½ puodeliai = 1,5·240 = 360 mL

Sudėtis

V = 22,5 + 2,5 + 360 = 385 mL

Atsakymas

V = 385 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 73,33 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

10·22 = 220 mg

Vienai dozei

D = 220/3 = 73,33 mg

Atsakymas

D = 73,33 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 157,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(169·53/3600) = √2,488 = 1,577 m²

Dozė

D = 100·1,577 = 157,7 mg

Atsakymas

D = 157,7 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 14 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 250·20/360 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Atsakymas

R = 14 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 14 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 40 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

1000/500 = 2 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 2·20 = 40 mg/h

Atsakymas

D = 40 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 2,6 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·52 = 2,6 vnt./h

Koncentracija

100/100 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 2,6/1 = 2,6 mL/h

Atsakymas

R = 2,6 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 41,3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·110 = 1100 mcg/min
1100·60 = 66000 mcg/h

Pompos greitis

R = 66000/1600 = 41,25 ≈ 41,3 mL/h

Atsakymas

R = 41,3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 385 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 200 + 150 + 200 = 550 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1810 mL

Iš viso išskirta

175 + 200 + 350 + 500 + 50 + 150 = 1425 mL

Balansas

B = 1810 − 1425 = 385 mL

Atsakymas

B = 385 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 140 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

14:00 → 20:00 = 6 h

Sulašintas tūris

60·6 = 360 mL

Likęs tūris

V = 500 − 360 = 140 mL

Atsakymas

V = 140 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Sunkumas

GCS 12 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 44/min → 1
budrus (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,33: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 68 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 35 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 24 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: jungtinis ritmas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 30 mažų langelių, 1500 ÷ 30 ≈ 50 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,20 s.
3. P dantelis: apverstas, prieš kiekvieną QRS.
4. PR intervalas: 0,10 s, trumpesnis nei 0,12 s.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

jungtinis ritmas

Atsakymas

jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 29 mažų langelių, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (1,16 s) ir P–P reguliarus (0,84 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 71 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions