NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. ARecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
  2. BRecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  3. CIgnore it, as it must be a machine error
  4. DTell the patient they are having a stroke
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Iš degančio namo išgelbėto paciento pulsoksimetro rodmuo 99%, bet jis mieguistas ir jam skauda galvą. Kodėl rodmuo gali klaidingai raminti?

  1. ADūmai priverčia oksimetrą rodyti per mažai
  2. BPaciento širdies susitraukimų dažnis per didelis, kad prietaisas tiksliai nuskaitytų
  3. CNudegimai pagerina odos šviesos laidumą
  4. DPrie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kaip slaugytojas užsimauna antrąją pirštinę, mūvėdamas sterilias pirštines?

  1. AAntrosios pirštinės vidų laikyti pirštine apmauta ranka
  2. BPlika ranka tvarkyti pirmosios pirštinės išorę
  3. CAntrąją pirštinę užsitempti plika ranka laikant už pirštų galiukų
  4. DPirštinę užmautais pirštais pakišti po antrosios pirštinės rankogaliu ir ją užsitempti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. APull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
  2. BStart chest compressions straight away
  3. CSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
  4. DThrow water over the lamp to stop the current
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which infant with gastroenteritis should the nurse see first?

  1. AMild diaper rash, otherwise playful
  2. BTwo loose stools today, feeding well
  3. CLethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
  4. DAlert, crying with tears, had a wet diaper an hour ago
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. ANeurogenic shock
  2. BHypovolemic shock
  3. CCardiac tamponade
  4. DSeptic shock
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?

  1. ATo remove bacteria from the urine
  2. BTo make passing urine less painful
  3. CTo catch any stone so that it can be analysed
  4. DTo measure the urine's pH and specific gravity
8.Klinikinė slaugaSunkus

Po klubo sąnario endoprotezavimo pacientui staiga atsiranda stiprus klubo skausmas, koja sutrumpėja ir yra pasukta. Kokia labiausiai tikėtina komplikacija?

  1. ABlauzdos giliųjų venų trombozė
  2. BŽaizdos infekcija
  3. CŠlapimo susilaikymas
  4. DProtezo išnirimas
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  2. BA positive ANA means the patient has a viral infection
  3. CA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  4. DA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AHold the dose and report the results to the prescriber
  2. BGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
  3. CGive half of the dose and document the reason for it
  4. DGive the dose now and recheck the levels next week
11.FarmakologijaVidutinis

How should a hyoscine (scopolamine) patch for motion sickness be used?

  1. ACut it in half for children without advice
  2. BSwallow it if no water is available
  3. CApply it behind the ear several hours before travel
  4. DApply it to the chest only after the vomiting has started
12.FarmakologijaSunkus

A patient on heparin for 7 days has a platelet count that has fallen by more than half, and a new leg vein thrombosis. What is the most likely cause and the key action?

  1. AWarfarin skin necrosis; switch from heparin to warfarin at once
  2. BVitamin K deficiency; give vitamin K and continue heparin
  3. CNormal dilution of platelets; continue and recheck in a week
  4. DHeparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Monitoriuje matomas skilvelių virpėjimas. Pacientas nereaguoja ir nekvėpuoja normaliai. Koks pagrindinis gydymas?

  1. ASinchronizuota kardioversija taikant gilią sedaciją
  2. BGreita adenozino injekcija į veną ir praplovimas
  3. CKuo greičiau atlikti gaivinimą (KPR) ir defibriliaciją
  4. DAtropinas į veną ir išorinė stimuliacija
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Three days after an MI, a patient faints on the commode while straining hard to open the bowels. The heart rate was 42/min at the time. What is the most likely mechanism?

  1. AA vagal response to straining
  2. BA new pulmonary embolism
  3. CAn allergic reaction to the commode
  4. DLow blood glucose from fasting
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientas, vartojantis gliklazidą (sulfonilkarbamidą), hospitalizuotas dėl hipoglikemijos. Kodėl reikalingas pailgintas stebėjimas?

  1. AVaistas padidina gliukozę po kelių valandų delsos
  2. BVaistas veikia daugelį valandų, todėl maža gliukozė gali sugrįžti
  3. CSulfonilkarbamidai patys negali sukelti hipoglikemijos
  4. DVaistas veikia tik naktį, todėl rytiniai tyrimai nenaudingi
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient had a witnessed tonic-clonic seizure. Afterwards their left arm is weak, and the weakness improves over the next few hours. What is the best interpretation?

  1. AA sign that the patient is pretending to be weak
  2. BNormal postictal tiredness that needs no further assessment or imaging at all
  3. CPossible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
  4. DCertainly a stroke, so the seizure can be ignored
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A nasogastric feeding tube appears blocked. What is usually the first step?

  1. AUse a small 5 mL syringe with firm pressure
  2. BFlush gently with warm water in a 50 mL enteral syringe
  3. CPush the guidewire back in to clear it
  4. DCut the end of the tube to release the blockage inside it
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. APolycystic kidney disease
  2. BHepatorenal syndrome
  3. CUrinary tract infection
  4. DNephrotic syndrome
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman 1 day after birth has a blood pressure of 150/96 mmHg and a headache. She had normal blood pressures in pregnancy. What should the nurse do?

  1. AEncourage her to walk to lower her blood pressure
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and ignore the blood pressure
  3. CReport it and assess for postpartum pre-eclampsia
  4. DReassure her that this is normal after birth
20.Akušerinė slaugaSunkus

Women with pre-eclampsia can develop complications after birth. Which statement in discharge teaching is correct?

  1. ABlood pressure always returns to normal within 1 hour of birth
  2. BAll risk ends once the placenta has been delivered
  3. CIt can still develop after birth, so report headache or visual changes
  4. DSeizures cannot happen after the baby and placenta are born
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which advice about screen use reflects common paediatric guidance for children under about 18 months?

  1. ABackground TV helps language development
  2. BScreens are fine as long as the volume is low
  3. CAvoid screen media, apart from video calls with family
  4. DUp to 2 hours a day of educational TV programmes is beneficial for language
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Vaikas, sergantis nefroziniu sindromu, vartoja dideles kortikosteroidų dozes. Kuris nurodymas šeimai svarbiausias?

  1. ANedelsiant pranešti apie karščiavimą ar infekcijos požymius
  2. BSkatinti druskingą mitybą
  3. CStaiga nutraukti steroidus, kai edema praeina
  4. DGydymo metu skiepyti gyvomis vakcinomis
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Pacientas daug mėnesių kasdien vartojo benzodiazepiną. Kodėl jo negalima nutraukti staiga?

  1. AStaigi abstinencija gali sukelti stiprų nerimą, nemigą ir traukulius
  2. BTai sukeltų greitą svorio augimą
  3. CPacientas taptų alergiškas jam
  4. DRizikos nėra; benzodiazepinus galima nutraukti bet kada be dozės mažinimo
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

The family of a patient with schizophrenia asks how they can tell if he is becoming unwell again. Which signs should the nurse teach them to watch for?

  1. APoor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
  2. BMild dry mouth in the first week of a new medicine
  3. CA better appetite and more interest in his hobbies
  4. DTalking more openly with his family about his feelings and his plans for the future
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
224,959 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 224,959 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

224,959 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tbsp? mL2 tsp? mL4 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ½ tbsp iš skystasis papildas, 2 tsp iš kosulio sirupas, 4 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 7,5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

14 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

28 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 200 mg. Kokį tūrį V duosite?

28 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
960 mLliko? mL/h4 h liko

Paskirta sulašinti 1500 mL per 8 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 960 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

1500 mL / 8 hpo 4 h: 960 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
750 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 50 lašų/min greičiu per 15 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 750 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
20 000 vnt.500 mLheparin? mL/h80 kg15 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 20 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 15 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 80 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 000 vnt./500 mL15 vnt./kg/h80 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h58 kg4 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 58 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 4 mcg/min. Maišelyje yra 8 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

8 mg/250 mL4 mcg/min58 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba250 mLželė100 mLpienas100 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas150 mLšlapimas475 mLšlapimas150 mLšlapimas200 mLžaizdos drenas80 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sriuba: 250 mLželė: 100 mLpienas: 100 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 200 mL/hpradžia 09:00tiš viso​ = ? h80 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 09:00 80 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL80 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 30/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 90/54 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 36,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 30SpO₂ 98%orasSBP 90HR 82AT 36,2 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 2 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 34 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė aritmijanormalus sinusinis ritmasprieširdžių virpėjimassinusinė bradikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė aritmija
  2. 2normalus sinusinis ritmas
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4sinusinė bradikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. QRS kompleksai reguliarūs: raskite skilvelių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Kodėl tai yra atsakymas

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Atsakymas

B · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Prie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį

Kodėl tai yra atsakymas

Karboksihemoglobinas sugeria šviesą panašiai kaip oksihemoglobinas, todėl standartiniai pulsoksimetrai pervertina deguonies įsotinimą. Reikia arterinio kraujo dujų tyrimo su kooksimetrija ir skiriama didelės tėkmės deguonies.

Atsakymas

D · Prie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pirštinę užmautais pirštais pakišti po antrosios pirštinės rankogaliu ir ją užsitempti

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmoji pirštinė liečiama plika ranka tik už rankogalio vidaus. Pirštine apmauta ranka liečia tik antrosios pirštinės išorę, po jos užlenktu rankogaliu. Pirštinės vidus nebėra sterilus, kai jį palietė oda.

Atsakymas

D · Pirštinę užmautais pirštais pakišti po antrosios pirštinės rankogaliu ir ją užsitempti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Kodėl tai yra atsakymas

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Atsakymas

C · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours

Kodėl tai yra atsakymas

Lethargy, a sunken fontanel and no urine for hours suggest severe dehydration, which can lead to shock in infants. The other infants are well hydrated.

Atsakymas

C · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Neurogenic shock

Kodėl tai yra atsakymas

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Atsakymas

A · Neurogenic shock
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To catch any stone so that it can be analysed

Kodėl tai yra atsakymas

Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.

Atsakymas

C · To catch any stone so that it can be analysed
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Protezo išnirimas

Kodėl tai yra atsakymas

Klubo išnirimas po endoprotezavimo sukelia staigų skausmą, kojos sutrumpėjimą ir pasukimą. Reikia skubaus įvertinimo ir atstatymo; pacientai mokomi judesių atsargumo.

Atsakymas

D · Protezo išnirimas
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Kodėl tai yra atsakymas

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Patikrinta pagal: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Hold the dose and report the results to the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Patikrinta pagal: Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)

Atsakymas

A · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Apply it behind the ear several hours before travel

Kodėl tai yra atsakymas

The patch is applied behind the ear several hours before travel, and the hands are washed afterwards. Touching the eye with drug on the fingers can dilate the pupil and blur vision.

Atsakymas

C · Apply it behind the ear several hours before travel
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin

Kodėl tai yra atsakymas

Heparin-induced thrombocytopenia (HIT) is caused by antibodies against heparin–platelet factor 4 complexes. It usually starts 5–10 days after heparin begins and causes thrombosis, so all heparin is stopped and a non-heparin anticoagulant is used.

Atsakymas

D · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Kuo greičiau atlikti gaivinimą (KPR) ir defibriliaciją

Kodėl tai yra atsakymas

Skilvelių virpėjimas yra širdies sustojimo ritmas. Kokybiškas KPR ir ankstyva nesinchronizuota defibriliacija – intervencijos, gerinančios išgyvenamumą. Sinchronizuota kardioversija skirta tachiaritmijoms su pulsu, o atropinas ir stimuliacija – bradikardijai.

Atsakymas

C · Kuo greičiau atlikti gaivinimą (KPR) ir defibriliaciją
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · A vagal response to straining

Kodėl tai yra atsakymas

Straining (the Valsalva manoeuvre) can cause a vagal bradycardia and a fall in cardiac output, leading to syncope. After an MI, stool softeners, adequate fluids and avoiding straining are advised. The event is still reported and the patient assessed for arrhythmia or ischaemia.

Atsakymas

A · A vagal response to straining
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Vaistas veikia daugelį valandų, todėl maža gliukozė gali sugrįžti

Kodėl tai yra atsakymas

Sulfonilkarbamidai skatina kasą išskirti insuliną ir veikia ilgai, ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir sutrikus inkstų funkcijai. Hipoglikemija gali pasikartoti po pradinio gydymo, todėl reikia ilgalaikio gliukozės stebėjimo.

Atsakymas

B · Vaistas veikia daugelį valandų, todėl maža gliukozė gali sugrįžti
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded

Kodėl tai yra atsakymas

Todd's paresis is a temporary weakness after a seizure that usually resolves within hours to a couple of days. Because a stroke can cause seizures and look the same, the patient still needs a full assessment and usually imaging.

Atsakymas

C · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Flush gently with warm water in a 50 mL enteral syringe

Kodėl tai yra atsakymas

Gentle flushing with warm water using a 50 mL enteral syringe may clear a blockage. Small syringes and force can rupture the tube, and reinserting a guidewire can perforate the oesophagus.

Atsakymas

B · Flush gently with warm water in a 50 mL enteral syringe
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Hepatorenal syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Atsakymas

B · Hepatorenal syndrome
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia

Kodėl tai yra atsakymas

New hypertension with a headache after birth can be postpartum pre-eclampsia, even with normal readings in pregnancy. The nurse reports it, checks urine protein and symptoms and follows the protocol.

Atsakymas

C · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · It can still develop after birth, so report headache or visual changes

Kodėl tai yra atsakymas

Pre-eclampsia and eclampsia can occur up to about 6 weeks after birth, most often in the first days. Women should report severe headache, visual disturbance, upper abdominal pain or shortness of breath.

Atsakymas

C · It can still develop after birth, so report headache or visual changes
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Avoid screen media, apart from video calls with family

Kodėl tai yra atsakymas

Young children learn through face-to-face interaction and play. Guidance such as the American Academy of Pediatrics advises avoiding screens other than video chatting under about 18–24 months, and limited, shared, high-quality viewing after that.

Atsakymas

C · Avoid screen media, apart from video calls with family
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Nedelsiant pranešti apie karščiavimą ar infekcijos požymius

Kodėl tai yra atsakymas

Vaikai, sergantys nefroziniu sindromu ir vartojantys steroidus, linkę į sunkias infekcijas, pavyzdžiui, peritonitą ir celiulitą. Steroidus reikia mažinti palaipsniui, o ne staiga nutraukti, o gyvos vakcinos atidedamos didelių dozių gydymo metu.

Atsakymas

A · Nedelsiant pranešti apie karščiavimą ar infekcijos požymius
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Staigi abstinencija gali sukelti stiprų nerimą, nemigą ir traukulius

Kodėl tai yra atsakymas

Ilgalaikis benzodiazepinų vartojimas sukelia fizinę priklausomybę. Staigus nutraukimas gali sukelti atoveikio nerimą, tremorą ir traukulius, todėl dozė mažinama palaipsniui.

Atsakymas

A · Staigi abstinencija gali sukelti stiprų nerimą, nemigą ir traukulius
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness

Kodėl tai yra atsakymas

Early warning signs of relapse include sleep disturbance, social withdrawal, irritability, suspiciousness and neglect of self-care. Recognising them early allows treatment to be reviewed before a full relapse.

Atsakymas

A · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 225 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

224.959 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

224.959 → 9
9 yra 5 ar daugiau, todėl 4 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (59) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 225 gtt/min

Atsakymas

x = 225 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 137,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL

Sudėtis

V = 7,5 + 10 + 120 = 137,5 mL

Atsakymas

V = 137,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,2 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 7,5·14 = 105 mg

Tūris

V = 105/25 = 4,2 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 4,2 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 14 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

20·28 = 560 mg

Tūris

V = (560/200)·5 = 14 mL

Atsakymas

V = 14 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 240 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1500/8 = 187,5 mL/h

Naujas greitis

R = 960/4 = 240 mL/h

Atsakymas

R = 240 mL/h

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 3,8 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Likęs laikas

t = 750/200 = 3,75 ≈ 3,8 h

Atsakymas

t = 3,8 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 30 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

15·80 = 1 200 vnt./h

Koncentracija

20 000/500 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1200/40 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 7,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

4·60 = 240 mcg/h

Pompos greitis

R = 240/32 = 7,5 mL/h

Atsakymas

R = 7,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1600 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 250 + 100 + 100 = 450 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1600 mL

Atsakymas

I = 1600 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,2 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL liko

Antroji dalis

840/200 = 4,2 h

Bendra trukmė

t = 2 + 4,2 = 6,2 h

Atsakymas

t = 6,2 h

Tai maždaug 6 h 12 min, todėl maišelis ištuštės apie 15:12.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 30/min → 3
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: rizikos nėra

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 4 + 4 + 4 + 3 + 3 + 2 = 20

Rizikos lygis

20 → rizikos nėra

Atsakymas

rizikos nėra
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 22,2 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|31 − 40| = 9 mmHg → 0,9 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·0,9 = 22,2 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 22,2 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 44,8 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 44,8 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinė aritmija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: nereguliarus, R–R nuo 0,74 iki 1,04 s, palaipsniui ilgėja ir trumpėja.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

sinusinė aritmija

Atsakymas

sinusinė aritmija
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 37 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 17 mažų langelių = 0,68 s → 1500 ÷ 17 = 88,24 ≈ 88 per minutę

Skilvelių dažnis

R–R = 41 mažų langelių = 1,64 s → 1500 ÷ 41 = 36,59 ≈ 37 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 37 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 37 bpm

III laipsnio blokada su platų kompleksų skilveliniu pakaitiniu ritmu (dažniausiai 20–40 per minutę).

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions