NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

At what angle is a subcutaneous injection usually given?

  1. AAlways parallel to the skin
  2. B90 degrees after stretching the skin flat
  3. CAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
  4. D45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis rodo prasidedančią 1 kategorijos pragulą?

  1. AAtidengtas kaulas ar sausgyslė
  2. BViso odos storio netekimas su matomais riebalais, bet be atidengto kaulo
  3. CAtvira pūslė raudonu dugnu
  4. DNepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. ASterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
  2. BClean technique, reusing the catheter during the shift
  3. CClean technique, with the catheter rinsed in tap water
  4. DNo gloves at all, because the airway already contains bacteria
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. APacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  2. BThe wires make the patient immune to electric shock
  3. CSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  4. DElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. ACheck the pump rate and leave the infusion running
  2. BStop the heparin infusion and inform the provider
  3. COffer an iron-rich meal to replace the lost blood
  4. DGive a dose of vitamin K by mouth
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A victim heavily contaminated with an industrial chemical arrives at the emergency department with stable vital signs. What should happen first?

  1. APlacing the victim in the waiting room until a doctor is free
  2. BTaking the victim straight to the X-ray department
  3. CFull assessment inside the main department straight away
  4. DDecontamination before the victim enters the treatment area
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Vyresniam pacientui palatoje didelė griuvimo rizika. Kuris slaugos veiksmas tinkamiausias?

  1. AKiekvienam pacientui automatiškai naudoti lovos turėklus
  2. BLaikyti iškvietimo mygtuką ir daiktus pasiekiamus bei peržiūrėti mieguistumą sukeliančius vaistus
  3. CVisą laiką laikyti pacientą lovoje
  4. DNuimti paciento akinius, kad nesudužtų
8.Klinikinė slaugaSunkus

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ADiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  2. BNon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  3. CA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
  4. DA round area of necrosis over the heel
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A woman with hyperemesis gravidarum has vomited for 3 days. Which urine finding would the nurse expect?

  1. ARed cell casts
  2. BNitrites
  3. CBilirubin
  4. DKetones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam diabetine ketoacidoze, į veną infuzuojamas insulinas. Kurią laboratorinę reikšmę reikia ypač atidžiai stebėti?

  1. AHemoglobiną, nes insulinas ardo raudonuosius kraujo kūnelius
  2. BKalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti
  3. CAlbuminą, nes insulinas verčia kepenis nustoti jį gaminti
  4. DNatrį, nes insulinas verčia inkstus išskirti labai daug jo
11.FarmakologijaVidutinis

Why should loperamide usually be avoided in bloody diarrhoea with fever?

  1. ALoperamide makes the bleeding worse by blocking platelets
  2. BLoperamide causes severe hypertension when there is an infection
  3. CSlowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
  4. DLoperamide is an antibiotic that causes resistance
12.FarmakologijaSunkus

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. AAdvise taking extra supplements to improve healing
  2. BIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  3. CTell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
  4. DAdvise stopping warfarin without telling anyone
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why are patients with mitral stenosis at high risk of atrial fibrillation?

  1. AThe narrow valve presses on the sinus node and slows it down directly
  2. BThe coronary arteries become blocked by the valve
  3. CThe left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
  4. DThe right ventricle shrinks and stops contracting properly over time
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. AAtrial fibrillation
  2. BVentricular fibrillation
  3. CSinus tachycardia
  4. DComplete heart block
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kuris teiginys apie ilgai veikiantį bazinį insuliną, pvz., glarginą, teisingas?

  1. AJis skiriamas tik po didelių valgių angliavandeniams padengti
  2. BJo veikimo pikas staigus, praėjus maždaug 30 minučių po injekcijos
  3. CJis maišomas su greito veikimo insulinu tame pačiame švirkšte
  4. DSergant 1 tipo diabetu jis tęsiamas net tada, kai pacientas nevalgo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Praėjus dviem dienoms po C5 nugaros smegenų pažeidimo, pacientas nerimauja, jo kvėpavimo dažnis 30/min., gyvybinė plaučių talpa mažėja. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ASkubiai eskaluoti: nugaros smegenų edema gali sukelti kvėpavimo nepakankamumą
  2. BGyvybinę plaučių talpą pakartotinai patikrinti maždaug po 12 valandų
  3. CPaguldyti pacientą horizontaliai atlošus galvą kvėpavimo takams atverti
  4. DDuoti raminamąjį kvėpavimui sulėtinti ir nerimui palengvinti
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuris tvarstis paprastai tinka gausiai eksudatą išskiriančiai žaizdai?

  1. AHidrogelio lakštas
  2. BSausa marlė, keičiama kas savaitę
  3. CPlona skaidri plėvelė
  4. DAlginatas arba putplastis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. AIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
  2. BIt should be done only for patients with chronic pain
  3. CIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
  4. DDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A pregnant woman takes warfarin for a mechanical heart valve. Why is she usually switched to heparin for much of the pregnancy?

  1. AWarfarin crosses the placenta and can harm the fetus
  2. BWarfarin is ineffective in pregnancy
  3. CHeparin can be taken as a tablet once a day
  4. DHeparin crosses the placenta better and also protects the fetus
20.Akušerinė slaugaSunkus

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  2. B"I should change my pads regularly and wash my hands."
  3. C"I should report a painful, swollen calf straight away."
  4. D"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Using the 100–50–20 rule, what is the daily maintenance fluid requirement for a 15 kg child?

  1. A1500 mL per day
  2. B750 mL per day
  3. C1000 mL per day
  4. D1250 mL per day
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 6-year-old boy has had a limp and mild hip pain for several weeks. Imaging shows avascular necrosis of the femoral head. What is the diagnosis?

  1. ADevelopmental dysplasia of the hip
  2. BLegg–Calvé–Perthes disease
  3. CTransient synovitis
  4. DSlipped capital femoral epiphysis
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuris principas taikomas fiziniam suvaržymui?

  1. ATai paskutinė išeitis, kai mažiau ribojančios priemonės nepadėjo, atidžiai stebint ir paleidžiant kuo greičiau, kai saugu
  2. BJo nereikia dokumentuoti
  3. CJį galima taikyti kaip bausmę už taisyklių pažeidimą
  4. DJį galima taikyti personalo patogumui užimtos pamainos metu, jei jis užrašomas ir vėliau komandos peržiūrimas
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. AStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  2. BShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
  3. CTurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
  4. DHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,4 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 36,4 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

36,4 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tsp? mL1 tbsp? mL8 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 tsp iš kosulio sirupas, 1 tbsp iš skystasis papildas, 8 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

6 kg sveriančiam vaikui paskirta 15 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

6 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1,76 mg. Ampulėje yra 2000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1,76 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
160 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 8 valandas. Po 6 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 160 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 8 hpo 6 h: 160 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
50 mg250 mL6 mL/h? mcg/min

50 mg 250 mL infuzija lašinama 6 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

50 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.250 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h62 kg0,1 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 100 vienetų trumpo veikimo insulino 250 mL. Paskirta 0,1 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 62 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

100 vnt./250 mL0,1 vnt./kg/h62 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h96 kg20 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 96 kg sveriančiam pacientui paskirta nitroglycerin po 20 mcg/min. Maišelyje yra 25 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 mg/250 mL20 mcg/min96 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLpienas200 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas200 mLšlapimas175 mLšlapimas250 mLžaizdos drenas60 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 48 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

48 kg8 hšlapimas: 200 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 250 mLžaizdos drenas: 60 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL400 mL sulašinta100 mL/h13:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. 13:30 jau sulašinta 400 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL400 mL sulašinta100 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 140 mmol/L, gliukozė 9,1 mmol/L ir karbamidas 5,5 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 140 mmol/Lgliukozė 9,1 mmol/Lkarbamidas 5,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,08PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222611tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,08, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,08PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių virpėjimassinusinė bradikardijaelektrinis aktyvumas be pulso (PEA)asistolija

Stebimas pacientas rastas nereaguojantis ir nekvėpuojantis įprastai, miego arterijos pulso nejaučiama. Monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas. Kaip vadinasi ši situacija? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių virpėjimas
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)
  4. 4asistolija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat

Kodėl tai yra atsakymas

The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.

Atsakymas

D · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Nepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos

Kodėl tai yra atsakymas

1 kategorija – tai nepažeista oda su neblyškstančia eritema. 2 kategorija – dalinis odos netekimas, pavyzdžiui, pūslė; 3 ir 4 kategorijos yra gilesnės.

Atsakymas

D · Nepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Kodėl tai yra atsakymas

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Atsakymas

A · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Kodėl tai yra atsakymas

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Atsakymas

C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Stop the heparin infusion and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Atsakymas

B · Stop the heparin infusion and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Decontamination before the victim enters the treatment area

Kodėl tai yra atsakymas

A stable, contaminated victim is decontaminated before entering the department, to protect staff, other patients and the victim. Life-saving care may come first only if the victim is unstable.

Atsakymas

D · Decontamination before the victim enters the treatment area
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Laikyti iškvietimo mygtuką ir daiktus pasiekiamus bei peržiūrėti mieguistumą sukeliančius vaistus

Kodėl tai yra atsakymas

Griuvimų prevencija apima rizikos veiksnių vertinimą, raminamųjų vaistų peržiūrą, akinių, avalynės ir vaikščiojimo priemonių užtikrinimą, būtiniausių daiktų laikymą pasiekiamus ir pagalbą einant į tualetą.

Atsakymas

B · Laikyti iškvietimo mygtuką ir daiktus pasiekiamus bei peržiūrėti mieguistumą sukeliančius vaistus
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Kodėl tai yra atsakymas

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Atsakymas

A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Ketones

Kodėl tai yra atsakymas

Prolonged vomiting and poor intake lead to fat breakdown and ketonuria, along with dehydration and electrolyte loss such as hypokalemia. Urine ketones help assess severity and response to IV fluids and antiemetics.Patikrinta pagal: Ketones urine test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Ketones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Kalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti

Kodėl tai yra atsakymas

Esant DKA organizmas per šlapimą neteko kalio, bet koncentracija serume gali būti normali ar didelė, nes acidozė ir insulino stoka išstumia kalį iš ląstelių. Insulinas varo jį atgal, todėl koncentracija gali greitai kristi. Kalis tikrinamas dažnai ir papildomas pagal paskyrimą.

Atsakymas

B · Kalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer

Kodėl tai yra atsakymas

In dysentery or suspected C. difficile infection, antimotility drugs may prolong illness and increase complications such as toxic megacolon. The cause is assessed and fluids are replaced first.

Atsakymas

C · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Atsakymas

C · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve

Kodėl tai yra atsakymas

A narrowed mitral valve raises pressure in the left atrium, which dilates. A stretched atrium is prone to atrial fibrillation, and blood stasis there carries a high risk of clots and stroke. Anticoagulation is therefore essential in mitral stenosis with AF.

Atsakymas

C · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Atrial fibrillation

Kodėl tai yra atsakymas

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Atsakymas

A · Atrial fibrillation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Sergant 1 tipo diabetu jis tęsiamas net tada, kai pacientas nevalgo

Kodėl tai yra atsakymas

Bazinis insulinas padengia bazinį poreikį ir turi lygų profilį. Sergant 1 tipo diabetu jis turi būti tęsiamas ligos ar badavimo metu (dozė gali būti koreguojama), kad nebūtų DKA. Glargino negalima maišyti su kitais insulinais.

Atsakymas

D · Sergant 1 tipo diabetu jis tęsiamas net tada, kai pacientas nevalgo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Skubiai eskaluoti: nugaros smegenų edema gali sukelti kvėpavimo nepakankamumą

Kodėl tai yra atsakymas

Nugaros smegenų edema per kelias dienas po kaklinio pažeidimo gali išplisti iki C3–C5, silpnindama diafragmą. Mažėjanti gyvybinė plaučių talpa, didėjantis kvėpavimo dažnis ir nerimas rodo gresiantį kvėpavimo nepakankamumą, todėl reikia ankstyvos intensyviosios terapijos pagalbos. Sedacija kvėpavimą dar labiau slopintų.

Atsakymas

A · Skubiai eskaluoti: nugaros smegenų edema gali sukelti kvėpavimo nepakankamumą
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Alginatas arba putplastis

Kodėl tai yra atsakymas

Alginatai ir putplasčiai sugeria didelius eksudato kiekius. Hidrogeliai prideda drėgmės sausoms žaizdoms, plėvelės tinka paviršinėms žaizdoms su nedideliu eksudatu, o sausa marlė limpa prie žaizdos dugno. Aplinkinė oda saugoma nuo maceracijos.

Atsakymas

D · Alginatas arba putplastis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Kodėl tai yra atsakymas

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Atsakymas

D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus

Kodėl tai yra atsakymas

Warfarin crosses the placenta and is teratogenic and can cause fetal bleeding. Heparins are large molecules that do not cross the placenta, so low molecular weight heparin is commonly used instead.

Atsakymas

A · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Kodėl tai yra atsakymas

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Atsakymas

A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · 1250 mL per day

Kodėl tai yra atsakymas

First 10 kg: 10 × 100 = 1000 mL. Next 5 kg: 5 × 50 = 250 mL. Total = 1250 mL per day, or about 52 mL per hour.

Atsakymas

D · 1250 mL per day
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Legg–Calvé–Perthes disease

Kodėl tai yra atsakymas

Perthes disease is avascular necrosis of the femoral head in children, most often boys aged about 4–8 years. It presents with a limp and hip, thigh or knee pain; treatment aims to keep the femoral head well positioned in the socket while it heals.

Atsakymas

B · Legg–Calvé–Perthes disease
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Tai paskutinė išeitis, kai mažiau ribojančios priemonės nepadėjo, atidžiai stebint ir paleidžiant kuo greičiau, kai saugu

Kodėl tai yra atsakymas

Suvaržymas taikomas tik siekiant išvengti gresiančios žalos, nepavykus deeskalacijai, laikantis įstatymų ir tvarkos. Paciento kvėpavimas, kraujotaka ir savijauta nuolat stebimi, o viskas dokumentuojama.

Atsakymas

A · Tai paskutinė išeitis, kai mažiau ribojančios priemonės nepadėjo, atidžiai stebint ir paleidžiant kuo greičiau, kai saugu
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Kodėl tai yra atsakymas

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Atsakymas

A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 97,5 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

36,4·9/5 = 65,52

Pridėkite 32

T = 65,52 + 32 = 97,52 ≈ 97,5 °F

Atsakymas

T = 97,5 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 260 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL

Sudėtis

V = 5 + 15 + 240 = 260 mL

Atsakymas

V = 260 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 15·6 = 90 mg

Tūris

V = 90/25 = 3,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,88 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

1,76 mg = 1760 mcg

Tūris

V = 1760/2000 = 0,88 mL

Atsakymas

V = 0,88 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 80 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/8 = 62,5 mL/h

Naujas greitis

R = 160/2 = 80 mL/h

Atsakymas

R = 80 mL/h

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dozė per valandą

6·200 = 1200 mcg/h

Dozė per minutę

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Atsakymas

D = 20 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 15,5 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,1·62 = 6,2 vnt./h

Koncentracija

100/250 = 0,4 vnt./mL

Pompos greitis

R = 6,2/0,4 = 15,5 mL/h

Atsakymas

R = 15,5 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 12 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

20·60 = 1200 mcg/h

Pompos greitis

R = 1200/100 = 12 mL/h

Atsakymas

R = 12 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,63 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

200 + 175 + 250 = 625 mL

Kilogramui per valandą

U = 625/(48·8) = 1,628 ≈ 1,63 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,63 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 400 = 600 mL

Laikas

t = 600/100 = 6 h

Atsakymas

t = 6 h

Tai maždaug 6 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 19:30.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 18

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 4 + 4 + 4 + 1 + 3 + 2 = 18

Atsakymas

B = 18
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 0 + 10 + 15 = 65

Rizikos lygis

65 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 295 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·140 + 9,1 + 5,5 = 294,6 ≈ 295 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 295 mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 38 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,364 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Fridericia formulė

QTc = 0,32/∛0,68 = 0,32/0,8794 = 0,364 s

Atsakymas

QTc = 0,364 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (364 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 29 mažų langelių, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,16 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
sinusinė bradikardija

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

Atsakymas

elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions