NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
  2. BTo measure the temperature inside the wound
  3. CTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
  4. DTo keep the wound edges apart until it heals
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient has been taught how to prevent constipation. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll take a strong laxative every day just in case."
  2. B"I'll drink plenty of fluids during the day."
  3. C"I'll eat more fruit, vegetables and wholegrains."
  4. D"I'll go to the toilet when I first feel the urge."
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. ATemporal artery
  2. BTympanic
  3. CRectal
  4. DOral
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. AHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
  2. BNo reporting is needed because the nurse is immune
  3. CNo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
  4. DThe nurse must stop all patient care for six months
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AAn adult who wants to move a routine blood test appointment
  2. BA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
  3. CA parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
  4. DAn adult asking for a repeat prescription for a statin
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child’s temperature is normal
  2. BThat the child is hungry
  3. CThat the child can walk without help
  4. DThat the child is passing urine
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir sense of thirst is often reduced
  2. BTheir kidneys hold on to too much water
  3. CThey always drink large amounts of tea
  4. DTheir body water content increases with age
8.Klinikinė slaugaSunkus

An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?

  1. ANormal blood pressure variation
  2. BPostural hypotension
  3. CWhite coat hypertension
  4. DHypertensive emergency
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A woman with hyperemesis gravidarum has vomited for 3 days. Which urine finding would the nurse expect?

  1. ABilirubin
  2. BRed cell casts
  3. CKetones
  4. DNitrites
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
  2. B"I can take it with orange juice to help absorption"
  3. C"My stools may look darker while I take the tablets"
  4. D"I'll keep the tablets out of reach of the children"
11.FarmakologijaVidutinis

Which assessments are most important during a magnesium sulfate infusion?

  1. ABowel sounds and appetite
  2. BBlood glucose, pupil size and pupil reaction to light
  3. CDeep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
  4. DTemperature and skin colour only
12.FarmakologijaSunkus

A patient on warfarin is taught about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep the amount of green leafy vegetables I eat about the same each week."
  2. B"I will stop eating all green vegetables from now on."
  3. C"I will use a soft toothbrush and an electric razor."
  4. D"I will tell my dentist that I take warfarin."
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. AMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
  2. BDirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
  3. CAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
  4. DAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with severe aortic stenosis is prescribed glyceryl trinitrate (nitroglycerin) for chest pain. Why should the nurse use particular caution?

  1. AGTN raises the blood pressure dangerously in aortic stenosis
  2. BGTN makes the narrowed aortic valve tighten further within a few minutes
  3. CVasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
  4. DThere is no reason for caution, because GTN acts only on the coronary arteries
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient who has had type 1 diabetes for 30 years says they no longer feel the warning signs of a hypo. What is this called?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BInsulin resistance
  3. CThe dawn phenomenon
  4. DHypoglycaemia unawareness
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of central vision in both eyes
  2. BComplete blindness in one eye only
  3. CLoss of the inner half of the field in both eyes
  4. DLoss of the outer half of the field in both eyes
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kodėl pirmosiomis dienomis po didelės operacijos dažnai pirmenybė teikiama reguliariam (pagal grafiką) nuskausminimui, o ne dozėms „pagal poreikį"?

  1. AJis panaikina poreikį dienos metu vertinti paciento skausmą
  2. BJis leidžia duoti dozes, viršijančias didžiausią paros ribą
  3. CJis visiškai užkerta kelią visam opioidų šalutiniam poveikiui
  4. DJis išlaiko pastovų vaisto kiekį ir užkerta kelią stipriems skausmo pikams
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?

  1. AIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
  2. BStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
  3. CLie the patient flat with the legs raised
  4. DEncourage the patient to drink more fluids
19.Akušerinė slaugaVidutinis

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  4. DIt appears in the first 24 hours in a sick baby
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman on day 2 after a caesarean suddenly has chest pain, breathlessness, a heart rate of 120/min and an oxygen saturation of 90%. What is the priority?

  1. ACall for help, sit her up and give oxygen
  2. BTell her to rest and recheck in 4 hours
  3. CGive her a laxative for abdominal pressure
  4. DAsk her to walk to the bathroom
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which group of findings suggests Kawasaki disease?

  1. AFever with an itchy vesicular rash that starts on the trunk, spreads outwards and crusts over within days
  2. BLow-grade fever, a barking cough and stridor that are worse at night
  3. CFever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
  4. DHigh fever for 3 days, then a pink rash as the fever settles
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AOrdinary oedema from the illness
  2. BDeep vein thrombosis
  3. CA muscle strain from walking
  4. DAn allergic reaction to steroids
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A severely depressed older patient says, "My insides have rotted away; I am already dead." Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BGrandiose
  3. CPersecutory
  4. DNihilistic
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient says, "I don't have a drinking problem. I only drink at weekends, like everyone else." He drinks heavily every weekend. Which approach fits his stage of change best?

  1. AHelp him set a quit date for next week
  2. BDiscuss detailed strategies to prevent a relapse after he has stopped drinking
  3. CRefer him straight to a residential detox programme
  4. DOffer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
5,0878 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 5,0878 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

5,0878 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 tsp? mL3 puodeliai? mL½ tbsp? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 3 tsp iš kosulio sirupas, 3 puodeliai iš arbata, ½ tbsp iš skystasis papildas, 3 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tsp = 5 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

18 kg sveriančiam vaikui paskirta 7,5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

18 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.500 mL? mL/h1000 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 1000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./500 mL1000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
580 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 1500 mL per 6 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 580 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

1500 mL / 6 hpo 4 h: 580 mL
Δ = %
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h72 kg18 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 18 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 72 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL18 vnt./kg/h72 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine13 mL/h93 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 13 mL/h greičiu. Pacientas sveria 93 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL13 mL/h93 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė100 mLvanduo120 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas175 mLšlapimas325 mLžaizdos drenas60 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

želė: 100 mLvanduo: 120 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL800 mL sulašinta60 mL/h06:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 06:00 jau sulašinta 800 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL800 mL sulašinta60 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 38,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 99%orasSBP 112HR 76AT 38,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 6 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354578HCO₃⁻mmol/L222637ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,30, PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa), HCO₃⁻ 37 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,30PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Kodėl tai yra atsakymas

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Atsakymas

C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · "I'll take a strong laxative every day just in case."

Kodėl tai yra atsakymas

Fluids, fibre, activity and responding to the urge prevent constipation. Taking stimulant laxatives every day without need is not advised and can lead to dependence and electrolyte problems.

Atsakymas

A · "I'll take a strong laxative every day just in case."
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Rectal

Kodėl tai yra atsakymas

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Atsakymas

C · Rectal
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Kodėl tai yra atsakymas

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Atsakymas

C · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C

Kodėl tai yra atsakymas

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Atsakymas

C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · That the child is passing urine

Kodėl tai yra atsakymas

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Atsakymas

D · That the child is passing urine
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Their sense of thirst is often reduced

Kodėl tai yra atsakymas

With age, thirst is blunted, kidney concentrating ability falls and total body water decreases. Cognitive or physical problems can also make it harder to drink.

Atsakymas

A · Their sense of thirst is often reduced
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Postural hypotension

Kodėl tai yra atsakymas

A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.

Atsakymas

B · Postural hypotension
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Ketones

Kodėl tai yra atsakymas

Prolonged vomiting and poor intake lead to fat breakdown and ketonuria, along with dehydration and electrolyte loss such as hypokalemia. Urine ketones help assess severity and response to IV fluids and antiemetics.Patikrinta pagal: Ketones urine test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Ketones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"

Kodėl tai yra atsakymas

Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Patikrinta pagal: Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output

Kodėl tai yra atsakymas

Loss of reflexes is an early sign of magnesium toxicity, followed by respiratory depression and cardiac arrest. Low urine output allows magnesium to accumulate.

Atsakymas

C · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
12.Farmakologija

Atsakymas: B · "I will stop eating all green vegetables from now on."

Kodėl tai yra atsakymas

Patients on warfarin should keep their vitamin K intake consistent rather than avoid it. Sudden changes in green vegetable intake can make the INR unstable.

Atsakymas

B · "I will stop eating all green vegetables from now on."
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Kodėl tai yra atsakymas

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Atsakymas

B · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

Kodėl tai yra atsakymas

In severe aortic stenosis, cardiac output is fixed by the narrow valve. Vasodilators lower preload and afterload, and the heart cannot compensate, so the blood pressure can fall sharply and cause syncope. They are used with care and close monitoring.

Atsakymas

C · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Hypoglycaemia unawareness

Kodėl tai yra atsakymas

Long duration of diabetes and frequent hypos reduce the adrenaline response, so warning symptoms are lost. This greatly increases the risk of severe hypos. Strict avoidance of hypos for some weeks can partly restore awareness, and glucose sensors with alarms help.

Atsakymas

D · Hypoglycaemia unawareness
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Loss of the outer half of the field in both eyes

Kodėl tai yra atsakymas

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Atsakymas

D · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Jis išlaiko pastovų vaisto kiekį ir užkerta kelią stipriems skausmo pikams

Kodėl tai yra atsakymas

Nuspėjamas, nuolatinis pooperacinis skausmas geriausiai tvarkomas reguliariu daugiamodaliu nuskausminimu (pvz., paracetamoliu ir, kai saugu, NVNU), o proveržio skausmui skiriamos dozės pagal poreikį. Skausmas ir šalutinis poveikis vis tiek vertinami reguliariai.

Atsakymas

D · Jis išlaiko pastovų vaisto kiekį ir užkerta kelią stipriems skausmo pikams
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate

Kodėl tai yra atsakymas

Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.

Atsakymas

B · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Kodėl tai yra atsakymas

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Atsakymas

C · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Call for help, sit her up and give oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden breathlessness, chest pain, tachycardia and hypoxia suggest pulmonary embolism, a leading cause of maternal death. The nurse calls for urgent help, positions her upright, gives oxygen and prepares for investigations and anticoagulation.

Atsakymas

A · Call for help, sit her up and give oxygen
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet

Kodėl tai yra atsakymas

Kawasaki disease causes persistent fever plus features such as non-purulent conjunctivitis, red cracked lips and strawberry tongue, rash, swollen hands and feet and enlarged neck lymph nodes. The other options describe croup, chickenpox and roseola.

Atsakymas

C · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Deep vein thrombosis

Kodėl tai yra atsakymas

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Atsakymas

B · Deep vein thrombosis
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Nihilistic

Kodėl tai yra atsakymas

Nihilistic delusions are beliefs that the self, the body or the world does not exist or has been destroyed. They can occur in psychotic depression and require urgent assessment, including of nutrition and suicide risk.

Atsakymas

D · Nihilistic
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life

Kodėl tai yra atsakymas

In precontemplation, the aim is to raise awareness without confrontation, for example by giving personalised feedback and exploring the pros and cons. Action-focused plans fit later stages.

Atsakymas

D · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 5,1 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

5.0878 → 0

Lemia tik kitas skaitmuo

5,0878 → 8
8 yra 5 ar daugiau, todėl 0 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (78) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 5,1 mL

Atsakymas

x = 5,1 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 832,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

3 tsp = 3·5 = 15 mL
3 puodeliai = 3·240 = 720 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Sudėtis

V = 15 + 720 + 7,5 + 90 = 832,5 mL

Atsakymas

V = 832,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 7,5·18 = 135 mg

Tūris

V = 135/25 = 5,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 5,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 20 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1000/50 = 20 mL/h

Atsakymas

R = 20 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 56 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·20/360 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Atsakymas

R = 56 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 56 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 16 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1500/6 = 250 mL/h

Naujas greitis

R = 580/2 = 290 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (290 − 250)/250·100% = 16%

Atsakymas

Δ = 16%

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 25,9 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

18·72 = 1 296 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1296/50 = 25,92 ≈ 25,9 mL/h

Atsakymas

R = 25,9 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 2,3 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

13·1000 = 13000 mcg/h
13000/60 = 216,7 mcg/min

Kilogramui

D = 216,7/93 = 2,33 ≈ 2,3 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 2,3 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1040 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 120 = 220 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1040 mL

Atsakymas

I = 1040 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 800 = 200 mL

Laikas

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Atsakymas

t = 3,3 h

Tai maždaug 3 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 09:20.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 70

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70

Atsakymas

MFS = 70
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 17 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
nuotolis: 15–19 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,8 = 27,8 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,8 = 37,3 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 37 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 2,36 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

59 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 59 × 0,04 s = 2,36 s

Palyginkite su P–P

2,36 ÷ 0,96 ≈ 2,5 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 2,36 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: norma

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 33 mažų langelių, 1500 ÷ 33 ≈ 45 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,32 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,20 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

norma → sinusinė bradikardija

Atsakymas

norma

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions