NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. APutting the patient in a very hot bath straight away
  2. BPlacing hot water bottles directly on the skin
  3. CGiving an alcoholic drink to warm them up
  4. DGradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Slaugos pagrindaiSunkus

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe patient has eaten recently
  2. BThe tissues are not getting enough oxygen
  3. CThe kidneys are making too much urine
  4. DThe infection has been cured
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient is receiving opioids for pain. Which sign usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sedation
  2. BDilated pupils
  3. CDiarrhea
  4. DRising blood pressure
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A responsive 6-month-old infant is choking and cannot cry or cough. What should the rescuer do?

  1. AGive back blows and chest thrusts in turn
  2. BDo a blind finger sweep of the mouth
  3. CGive abdominal thrusts as for an adult
  4. DTurn the infant upside down and shake gently
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?

  1. AApply a cold pack and recheck in an hour
  2. BAssess the airway and call for urgent help
  3. CGive the next dose of lisinopril with water
  4. DTell the patient this is a common, harmless effect
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, nevaikštantis suaugusysis kvėpuoja 28 kartus per minutę, neturi stipininės arterijos pulso, o jo kapiliarų prisipildymas 4 sekundės. Kokia kategorija jam suteikiama?

  1. AŽalia (lengva)
  2. BJuoda (tikėtina mirtis)
  3. CGeltona (atidėtina), nes kvėpavimo dažnis mažesnis nei 30/min
  4. DRaudona (neatidėliotina)
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AWeekly temperature and a single blood glucose reading
  2. BFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  3. CMonthly HbA1c
  4. DPeak flow readings
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. AOlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
  2. BBlood tests are not useful in older people
  3. CThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
  4. DOlder adults always have a very high fever
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A nurse has a needlestick injury from a patient with unknown HIV status. Which test is usually done for the nurse as soon as possible?

  1. AA sweat chloride test
  2. BA serum lipase test
  3. CA baseline HIV test
  4. DA thyroid panel test
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. AHypoparathyroidism after neck surgery
  2. BPrimary hyperparathyroidism from a tumor
  3. CVitamin D toxicity from supplements
  4. DSecondary hyperparathyroidism from CKD
11.FarmakologijaVidutinis

During adult cardiac arrest, how often is IV adrenaline (epinephrine) usually repeated?

  1. AEvery 15–20 minutes
  2. BOnce only, at the start
  3. CEvery 30 seconds
  4. DEvery 3–5 minutes
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl sildenafilis kontraindikuotinas pacientui, kuris nuo krūtinės anginos vartoja nitratus?

  1. ASildenafilis blokuoja nitratų virtimą azoto oksidu kraujagyslėse
  2. BNitratai blokuoja sildenafilio metabolizmą kepenyse
  3. CAbu didina cGMP kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse ir gali sukelti sunkią hipotenziją
  4. DDerinys sukelia pavojingą hiperkalemiją
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?

  1. ASupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
  2. BComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
  3. CWalking only on days when the legs feel warm and painless
  4. DStopping walking at the very first twinge of pain each time
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, vartojančiam varfariną dėl prieširdžių virpėjimo, paskirtas klaritromicinas. Kuris veiksmas tinkamiausias?

  1. APadvigubinti varfarino dozę kurso metu
  2. BPaklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti
  3. CNutraukti varfariną visam antibiotikų kursui
  4. DNieko nekeisti, nes antibiotikai varfarino neveikia
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is IV calcium gluconate given in severe hyperkalaemia?

  1. AIt protects the heart from arrhythmias
  2. BIt binds potassium in the gut
  3. CIt moves potassium into the cells
  4. DIt removes potassium through the kidneys
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because vomiting raises blood glucose
  2. BGive the evening long-acting insulin early to balance it
  3. CMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
  4. DGive another insulin dose because the meal was lost
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuri vaistų grupė dažnai naudojama rūgščiai mažinti po kraujuojančios peptinės opos endoskopinio gydymo?

  1. ABeta adrenoblokatoriai
  2. BProtonų siurblio inhibitoriai
  3. CH1 antihistamininiai vaistai, pvz., cetirizinas
  4. DKilpiniai diuretikai
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient is booked for a urea breath test for H. pylori. Which medicine should usually be stopped 2 weeks before the test?

  1. ALevothyroxine
  2. BOmeprazole
  3. CAmlodipine
  4. DParacetamol (acetaminophen)
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman has painful haemorrhoids after a vaginal birth. Which measure is appropriate?

  1. AStraining hard to open the bowels
  2. BSitting on a hard surface for long periods
  3. CAvoiding all fluids to prevent loose stools
  4. DSitz baths, cold pads and stool softeners
20.Akušerinė slaugaSunkus

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My milk supply increases the more often she feeds."
  2. B"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  3. C"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  4. D"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuris radinys kūdikiui rodo klubo sąnario displaziją?

  1. ALojantis kosulys
  2. BVienodas kojų ilgis, simetriškos odos raukšlės ir pilnas, lengvas abiejų klubų atitraukimas
  3. CAsimetrinės šlaunų ar sėdmenų odos raukšlės ir ribotas klubų atitraukimas
  4. DKreivos kojos mažyliui
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Sveikam 12 mėnesių kūdikiui vakare po vakcinų atsirado nedidelis karščiavimas ir irzlumas. Tėvas ar motina klausia, ar reikėtų nutraukti būsimus skiepijimus. Koks teisingas atsakymas?

  1. ANe; nedidelis karščiavimas ir irzlumas yra dažnos, tikėtinos reakcijos ir nėra priežastis nutraukti skiepijimą
  2. BPrieš kiekvieną būsimą vakciną vaikas turėtų vartoti antibiotikų, kad karščiavimas ir irzlumas nepasikartotų
  3. CTaip; vaikas daugiau niekada neturėtų gauti vakcinų
  4. DTaip; bet kokia reakcija reiškia, kad vaikas alergiškas
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuri radinių grupė rodo piktybinį neuroleptinį sindromą?

  1. AAukšta temperatūra, stiprus „švino vamzdžio" raumenų rigidiškumas, sumišimas, nestabilus kraujospūdis ir padidėjęs CK
  2. BSmulkus tremoras ir padidėjęs troškulys
  3. CSvorio augimas ir padidėjusi gliukozė kraujyje
  4. DHiperrefleksija, klonusas, viduriavimas, išsiplėtę vyzdžiai ir sujaudinimas per kelias valandas nuo naujo serotoninerginio vaisto
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with depression and a family history of bipolar disorder started an antidepressant 2 weeks ago. He now sleeps 3 hours a night, talks rapidly and is spending large amounts of money. What should the nurse suspect?

  1. ANormal relief and extra energy now that his depression has finally lifted after the treatment
  2. BThe expected improvement in mood from the antidepressant
  3. CSerotonin syndrome caused by a high dose
  4. DA switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111210:15 AM?22:1511:1509:1510:15

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 10:15 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

10:15 AM
  1. 122:15
  2. 211:15
  3. 309:15
  4. 410:15
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
¾ puodelis? mL1½ tbsp? mL8 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ¾ puodelis iš arbata, 1½ tbsp iš skystasis papildas, 8 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
40 kgBSA = 1,28 m²375 mg/m²D = ? mg

40 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,28 m². Paskirta 375 mg/m². Raskite dozę D mg.

40 kgBSA = 1,28 m²375 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 5400 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

5400 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min3 h

Lašinama 40 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 3 valandas?

40 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg500 mL10 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 200 mg vaisto 500 mL, jis laša 10 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

200 mg/500 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.250 mLheparin? mL/h99 kg16 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 16 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 99 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./250 mL16 vnt./kg/h99 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine? mL/h102 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 800 mg 500 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 102 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min102 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata240 mLpienas240 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas200 mLšlapimas375 mLšlapimas400 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

arbata: 240 mLpienas: 240 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 80 mL/hpradžia 10:30tiš viso​ = ? h120 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 10:30 120 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 80 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL120 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222617nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,42, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) ir HCO₃⁻ 17 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,42PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 32 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių virpėjimassinusinė bradikardijajungtinis ritmasnormalus sinusinis ritmas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių virpėjimas
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4normalus sinusinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių virpėjimasidioventrikulinis ritmassupraventrikulinė tachikardija (SVT)polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių virpėjimas
  2. 2idioventrikulinis ritmas
  3. 3supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  4. 4polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Kodėl tai yra atsakymas

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Atsakymas

D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The tissues are not getting enough oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Atsakymas

B · The tissues are not getting enough oxygen
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Increasing sedation

Kodėl tai yra atsakymas

Sedation increases before respiratory depression occurs, so sedation levels are checked regularly along with breathing. A patient who is getting harder to wake needs the opioid held and the prescriber informed.

Atsakymas

A · Increasing sedation
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Give back blows and chest thrusts in turn

Kodėl tai yra atsakymas

For infants under one year, the rescuer alternates sets of back blows with chest thrusts, with the head lower than the chest. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object further in.

Atsakymas

A · Give back blows and chest thrusts in turn
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Assess the airway and call for urgent help

Kodėl tai yra atsakymas

Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.

Atsakymas

B · Assess the airway and call for urgent help
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Raudona (neatidėliotina)

Kodėl tai yra atsakymas

Mažesnis nei 30/min dažnis išlaiko kvėpavimo patikrą, bet nesantis stipininės arterijos pulsas ar ilgesnis nei 2 sekundžių kapiliarų prisipildymas neišlaiko perfuzijos patikros, taigi auka yra neatidėliotina (raudona). Sustoti po kvėpavimo patikros yra spąstai.

Atsakymas

D · Raudona (neatidėliotina)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Kodėl tai yra atsakymas

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Atsakymas

B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Kodėl tai yra atsakymas

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Atsakymas

C · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · A baseline HIV test

Kodėl tai yra atsakymas

After an occupational exposure, the wound is washed and the incident is reported at once. Baseline tests for HIV, hepatitis B and hepatitis C are taken, and post-exposure prophylaxis is started as soon as possible if indicated, ideally within hours.

Atsakymas

C · A baseline HIV test
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Kodėl tai yra atsakymas

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Patikrinta pagal: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

D · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Every 3–5 minutes

Kodėl tai yra atsakymas

In adult advanced life support, adrenaline 1 mg IV or IO is repeated every 3–5 minutes during the arrest. High-quality CPR and defibrillation for shockable rhythms remain the priorities.

Atsakymas

D · Every 3–5 minutes
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Abu didina cGMP kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse ir gali sukelti sunkią hipotenziją

Kodėl tai yra atsakymas

Nitratai per azoto oksidą didina cGMP gamybą, o sildenafilis blokuoja jo skaidymą PDE5. Kartu jie sukelia per didelį kraujagyslių išsiplėtimą ir pavojingą kraujospūdžio kritimą.

Atsakymas

C · Abu didina cGMP kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse ir gali sukelti sunkią hipotenziją
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat

Kodėl tai yra atsakymas

Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.

Atsakymas

A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Paklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti

Kodėl tai yra atsakymas

Keli antibiotikai, įskaitant makrolidus, pvz., klaritromiciną, kai kuriuos fluorochinolonus ir kotrimoksazolą, gali padidinti TNS ir kraujavimo riziką. Reikia dažniau stebėti TNS ir galbūt koreguoti dozę. Nutraukti ar padvigubinti varfariną be patarimo nesaugu.

Atsakymas

B · Paklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · It protects the heart from arrhythmias

Kodėl tai yra atsakymas

Calcium stabilises the cardiac cell membrane and reduces the risk of arrhythmias within minutes. It does not change the potassium level, so other treatments are needed to shift and remove potassium.

Atsakymas

A · It protects the heart from arrhythmias
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Kodėl tai yra atsakymas

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Atsakymas

C · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Protonų siurblio inhibitoriai

Kodėl tai yra atsakymas

PSI didina skrandžio pH, stabilizuoja krešulius ir mažina pakartotinio kraujavimo riziką po endoskopinio opų kraujavimo gydymo. Tiriama dėl H. pylori ir ji išnaikinama, o NVNU, kai įmanoma, nutraukiami.

Atsakymas

B · Protonų siurblio inhibitoriai
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Omeprazole

Kodėl tai yra atsakymas

PPIs suppress H. pylori and can give false-negative breath or stool tests, so they are usually stopped 2 weeks before. Antibiotics are usually stopped 4 weeks before testing.

Atsakymas

B · Omeprazole
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Sitz baths, cold pads and stool softeners

Kodėl tai yra atsakymas

Sitz baths, cold or witch hazel pads, topical treatments, fluids, fibre and stool softeners reduce pain and prevent constipation and straining.

Atsakymas

D · Sitz baths, cold pads and stool softeners
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Kodėl tai yra atsakymas

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Atsakymas

C · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Asimetrinės šlaunų ar sėdmenų odos raukšlės ir ribotas klubų atitraukimas

Kodėl tai yra atsakymas

Požymiai: asimetrinės odos raukšlės, ribotas atitraukimas, atrodo trumpesnė koja ir teigiami Ortolani ar Barlow tyrimai. Kūdikystėje gydoma dažnai Pavliko dirželiais.

Atsakymas

C · Asimetrinės šlaunų ar sėdmenų odos raukšlės ir ribotas klubų atitraukimas
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Ne; nedidelis karščiavimas ir irzlumas yra dažnos, tikėtinos reakcijos ir nėra priežastis nutraukti skiepijimą

Kodėl tai yra atsakymas

Nedidelis karščiavimas, irzlumas ir vietinis skausmas po skiepijimo yra dažni ir praeina per dieną ar dvi. Kontraindikacijos yra tik sunkios reakcijos, pavyzdžiui, anafilaksija. Tėvams galima paaiškinti, kaip tvarkyti lengvus simptomus ir kada kreiptis pagalbos.

Atsakymas

A · Ne; nedidelis karščiavimas ir irzlumas yra dažnos, tikėtinos reakcijos ir nėra priežastis nutraukti skiepijimą
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Aukšta temperatūra, stiprus „švino vamzdžio" raumenų rigidiškumas, sumišimas, nestabilus kraujospūdis ir padidėjęs CK

Kodėl tai yra atsakymas

Piktybinis neuroleptinis sindromas dažniausiai vystosi per dienas su hipertermija, rigidiškumu, sutrikusia sąmone, autonominiu nestabilumu ir padidėjusia kreatinkinaze. Antipsichotikas nutraukiamas ir skiriama skubi medicininė pagalba.

Atsakymas

A · Aukšta temperatūra, stiprus „švino vamzdžio" raumenų rigidiškumas, sumišimas, nestabilus kraujospūdis ir padidėjęs CK
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · A switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant

Kodėl tai yra atsakymas

Antidepressants can trigger mania or hypomania in people with bipolar disorder, particularly without a mood stabiliser. The nurse reports this so the prescriber can reassess the diagnosis and treatment.

Atsakymas

D · A switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 10:15

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

10 AM → 10

Atsakymas

10:15

Atsakymas

10:15
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 442,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

¾ puodelis = 0,75·240 = 180 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL

Sudėtis

V = 180 + 22,5 + 240 = 442,5 mL

Atsakymas

V = 442,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 480 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 375·1,28 = 480 mg

Atsakymas

D = 480 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,54 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 5400/10000 = 0,54 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,54 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 360 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Tūris

V = 120·3 = 360 mL

Atsakymas

V = 360 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 4 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

200/500 = 0,4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,4·10 = 4 mg/h

Atsakymas

D = 4 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 15,8 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

16·99 = 1 584 vnt./h

Koncentracija

25 000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1584/100 = 15,84 ≈ 15,8 mL/h

Atsakymas

R = 15,8 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 38,3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·102 = 1020 mcg/min
1020·60 = 61200 mcg/h

Pompos greitis

R = 61200/1600 = 38,25 ≈ 38,3 mL/h

Atsakymas

R = 38,3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1540 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 240 + 240 = 480 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1540 mL

Atsakymas

I = 1540 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 11 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL liko

Antroji dalis

640/80 = 8 h

Bendra trukmė

t = 3 + 8 = 11 h

Atsakymas

t = 11 h

Tai maždaug 11 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:30.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 65

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 65

Atsakymas

MFS = 65
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Jei 5 minutę balas mažesnis nei 7, jis paprastai kartojamas kas 5 minutes iki 20 minučių.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,42: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 27 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 43,4 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: jungtinis ritmas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 26 mažų langelių, 1500 ÷ 26 ≈ 58 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,04 s.
3. P dantelis: apverstas, prieš kiekvieną QRS.
4. PR intervalas: 0,08 s, trumpesnis nei 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

jungtinis ritmas

Atsakymas

jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: labai greitas, kompleksai nutolę maždaug 7 mažų langelių (apie 214 per minutę).
2. Ritmas: greitas ir apytiksliai taisyklingas, bet kompleksų aukštis ir kryptis kinta pasikartojančiu verpstės pavidalu.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: platus ir polimorfinis; kompleksai sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn.

Interpretacija

polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Atsakymas

polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

„Torsades de pointes“ yra polimorfinė VT, susijusi su pailgėjusiu QT intervalu. Tai tik atpažinimo pratimas.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions