NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris požymių derinys rodo žaizdos infekciją?

  1. ARausvas granuliacinis audinys, nedidelis serozinio skysčio kiekis ir mažėjanti žaizda
  2. BLengvas niežulys užsiveriant kraštams
  3. CDidėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai
  4. DSausas šašas be skausmo
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  2. BKeeping the room door open for fresh air
  3. CStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  4. DTaking the temperature every hour
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient is on seizure precautions. Which equipment should be ready at the bedside?

  1. AWorking suction and oxygen equipment
  2. BRestraints ready for all four limbs
  3. CAn ice pack to place on the forehead
  4. DA tongue blade to put between the teeth
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. ACover the area with a dressing and report later
  2. BRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  3. CFinish hanging the infusion and then wash the skin
  4. DWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kurį pacientą slaugytojas gali saugiai pamatyti paskutinį?

  1. APacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais
  2. BPacientą praėjus dviem valandoms po operacijos, kurio širdies susitraukimų dažnis didėja nuo 88 iki 118/min
  3. CPacientą su staigiu stipriu galvos skausmu
  4. DPacientą su naujais karkalais ir rausvais, putotais skrepliais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. ADisseminated intravascular coagulation (DIC)
  2. BAn allergic reaction to the adhesive tape
  3. CNormal bruising from blood tests
  4. DVitamin C deficiency
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?

  1. AHigh blood pressure
  2. BDiarrhoea
  3. CExcessive hunger
  4. DConstipation
8.Klinikinė slaugaSunkus

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AGive IV insulin and glucose straight away
  2. BRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
  3. CIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  4. DStart a potassium supplement
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?

  1. AA rise in serum calcium
  2. BA fall in blood glucose
  3. CA fall in serum potassium
  4. DA rise in serum sodium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. AImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  2. BA current or recent hepatitis A infection
  3. CPast hepatitis B infection that has cleared
  4. DChronic hepatitis A lasting many years
11.FarmakologijaVidutinis

A patient takes cholestyramine. How should other oral medicines be timed?

  1. ATake them 1 hour before or several hours after cholestyramine
  2. BMix them into the cholestyramine drink so they are taken together
  3. CTake them all at the same time as cholestyramine
  4. DTiming does not matter, as cholestyramine is not absorbed
12.FarmakologijaSunkus

A patient with asthma starts timolol eye drops for glaucoma and soon becomes wheezy. What is the most likely explanation?

  1. ATimolol activates histamine receptors in the lungs
  2. BTimolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
  3. CThe wheeze is unrelated to the eye drops
  4. DThe eye drops contain an allergen that causes hay fever and asthma
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AHold a pillow firmly against the wound while coughing
  2. BHold the breath for as long as possible
  3. CAvoid coughing completely until all the stitches are removed
  4. DLie flat on the back with the legs straight
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sergantis LOPL, su 28 % Venturi kauke (SpO₂ 90 %) nori pavalgyti. Koks planas tinkamiausias?

  1. APalikti Venturi kaukę ir duoti tik skysčių per šiaudelį
  2. BValgio metu visiškai nutraukti deguonį ir po to vėl duoti
  3. CValgio metu pakeisti į kaukę be pakartotinio kvėpavimo 15 l/min. srautu
  4. DPereiti prie nosies kaniulės mažu srautu, išlaikant SpO₂ 88–92 %
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has radioactive iodine treatment for hyperthyroidism. Which advice is correct?

  1. AStart breastfeeding again the next day
  2. BLimit close contact with children and pregnant women for a time
  3. CStay in strict isolation in hospital for several months
  4. DThere are no precautions, because the dose is tiny
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AAcute rejection, needing urgent transplant team review
  2. BA side effect of sun exposure
  3. CA normal finding as the kidney settles in
  4. DDehydration that needs only more oral fluids and rest
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which risk is particularly linked with tramadol?

  1. ARapid liver failure at normal doses
  2. BSevere stomach ulcers in all patients
  3. CHigh blood pressure that needs emergency treatment in most patients
  4. DSerotonin syndrome with some antidepressants, and seizures
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Trečią dieną po didelio nudegimo pacientas pradeda išskirti didelius šlapimo kiekius. Kokio elektrolitų sutrikimo turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. AHipokalemijos, nes skysčiai grįžta į kraujotaką
  2. BHipernatremijos, nes inkstai pradeda sulaikyti natrį
  3. CHiperkalemijos, nes naujas audinių pažeidimas išskiria kalį
  4. DHiperkalcemijos dėl gulėjimo lovoje ir imobilizacijos
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. AErythema toxicum
  2. BPhysiological jaundice
  3. CBiliary atresia
  4. DBreast milk jaundice
20.Akušerinė slaugaSunkus

Over the last hour, a labour tracing shows variable decelerations that are becoming deeper and longer, a baseline rising from 135 to 165 bpm and falling variability. How should the nurse interpret this?

  1. ABenign head compression; continue routine monitoring
  2. BEvolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
  3. CA normal fetal sleep cycle; recheck in an hour
  4. DA sign of fetal well-being; no action is needed
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?

  1. AGive an antihistamine and continue
  2. BFinish the unit quickly, then report it
  3. CSlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
  4. DStop the transfusion
22.Pediatrinė slaugaSunkus

The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F). What is the correct advice?

  1. ABring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
  3. CGive a cool bath and keep the child at home
  4. DWait until the next clinic visit, as fever is common
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A 78-year-old woman who started citalopram two weeks ago is newly confused and drowsy. Which laboratory result would best explain this?

  1. AA high haemoglobin
  2. BA low serum cholesterol
  3. CA low serum sodium
  4. DA high serum potassium
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient's mood changes several times a day, usually after conflicts with others. She has chronic feelings of emptiness and a strong fear of being abandoned. Which diagnosis is most likely?

  1. ABipolar I disorder
  2. BPersistent depressive disorder
  3. CSchizoid personality disorder with low mood
  4. DBorderline personality disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
87,6413 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 87,6413 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

87,6413 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 puodelis? mL1 tbsp? mL6 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 puodelis iš arbata, 1 tbsp iš skystasis papildas, 6 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg5 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg, jam paskirta 5 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

80 kg5 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20k vnt.1000 mL? mL/h1250 vnt./h

Infuzijoje yra 20000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 1250 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

20000 vnt./1000 mL1250 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL30 gtt/min4 h

Lašinama 30 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 4 valandas?

30 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 1,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.250 mLheparin? mL/h69 kg18 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 18 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 69 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./250 mL18 vnt./kg/h69 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine? mL/h79 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 400 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 79 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min79 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba200 mLarbata150 mLpienas200 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas450 mLšlapimas200 mLšlapimas250 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas60 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 62 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

62 kg8 hšlapimas: 450 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 225 mLžaizdos drenas: 60 mLvėmalai: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 100 mL/hpradžia 12:30tiš viso​ = ? h80 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 12:30 80 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 100 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL80 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 38/min., budrus, temperatūra 36,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 97%orasSBP 150HR 38AT 36,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,56PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L222618nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,56, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) ir HCO₃⁻ 18 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,56PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 28 % deguonies, rodo PaO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) ir PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 28%PaO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė bigeminijanormalus sinusinis ritmasprieširdžių virpėjimassinusinė aritmija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė bigeminija
  2. 2normalus sinusinis ritmas
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4sinusinė aritmija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Didėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai

Kodėl tai yra atsakymas

Plintantis paraudimas, karštis, patinimas, skausmas, pūliai ar nemalonus kvapas rodo infekciją, kartais su karščiavimu. Rausvas granuliacinis audinys ir niežulys yra normalaus gijimo požymiai.

Atsakymas

C · Didėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Kodėl tai yra atsakymas

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Atsakymas

C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Working suction and oxygen equipment

Kodėl tai yra atsakymas

Suction and oxygen are kept ready to manage secretions and support breathing during or after a seizure. Nothing is put in the mouth, and restraints are not used because they can cause injury.

Atsakymas

A · Working suction and oxygen equipment
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Kodėl tai yra atsakymas

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Atsakymas

B · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Pacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais

Kodėl tai yra atsakymas

LOPL sergantis pacientas yra paskirtose tikslo ribose ir jaučiasi patogiai, taigi yra stabilus. Didėjantis širdies susitraukimų dažnis po operacijos, plaučių edemos požymiai ir staigus stiprus galvos skausmas reikalauja skubaus vertinimo.

Atsakymas

A · Pacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Kodėl tai yra atsakymas

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Atsakymas

A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Constipation

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.

Atsakymas

D · Constipation
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Kodėl tai yra atsakymas

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Atsakymas

B · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · A fall in serum potassium

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.

Atsakymas

C · A fall in serum potassium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · A current or recent hepatitis A infection

Kodėl tai yra atsakymas

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Patikrinta pagal: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · A current or recent hepatitis A infection
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine

Kodėl tai yra atsakymas

Bile acid sequestrants bind many drugs, such as warfarin, digoxin and levothyroxine, as well as fat-soluble vitamins. Other drugs are taken about 1 hour before or 4–6 hours after it.

Atsakymas

A · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways

Kodėl tai yra atsakymas

Ophthalmic timolol is a non-selective beta blocker and can reach the circulation in amounts that cause bronchospasm or bradycardia. It is generally avoided in asthma.

Atsakymas

B · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Kodėl tai yra atsakymas

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Atsakymas

A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Pereiti prie nosies kaniulės mažu srautu, išlaikant SpO₂ 88–92 %

Kodėl tai yra atsakymas

Deguonis skiriamas iki tikslinio intervalo ir jo negalima nutraukti valgio metu pacientui, kuriam jo reikia. Nosies kaniulės leidžia valgyti ir kalbėti; srautas (pvz., 1–2 l/min.) titruojamas, kad saturacija išliktų tiksliniame intervale. Didelės koncentracijos deguonis kelia hiperkapnijos riziką.

Atsakymas

D · Pereiti prie nosies kaniulės mažu srautu, išlaikant SpO₂ 88–92 %
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Limit close contact with children and pregnant women for a time

Kodėl tai yra atsakymas

After radioiodine, patients are advised to limit close and prolonged contact, especially with young children and pregnant women, for a period set by the department. It is contraindicated in pregnancy and breastfeeding.

Atsakymas

B · Limit close contact with children and pregnant women for a time
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Atsakymas

A · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Serotonin syndrome with some antidepressants, and seizures

Kodėl tai yra atsakymas

Tramadol is a weak opioid that also inhibits serotonin and noradrenaline reuptake. It can lower the seizure threshold and cause serotonin syndrome with SSRIs and other serotonergic drugs.

Atsakymas

D · Serotonin syndrome with some antidepressants, and seizures
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Hipokalemijos, nes skysčiai grįžta į kraujotaką

Kodėl tai yra atsakymas

Per pirmąsias valandas ląstelių irimas ir skysčių persiskirstymas gali padidinti kalį. Po maždaug 48–72 valandų kapiliarų vientisumas pagerėja, skysčiai grįžta į kraujotaką ir prasideda diurezė su kalio netekimu ir hipokalemija. Elektrolitai stebimi visą laiką.

Atsakymas

A · Hipokalemijos, nes skysčiai grįžta į kraujotaką
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Biliary atresia

Kodėl tai yra atsakymas

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Atsakymas

C · Biliary atresia
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review

Kodėl tai yra atsakymas

Deepening decelerations with a rising baseline and falling variability show that the fetus is losing its ability to compensate. Intrauterine resuscitation (position change, stopping any oxytocin, treating hypotension) starts and the obstetrician is called urgently, because expedited birth may be needed.

Atsakymas

B · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Stop the transfusion

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.

Atsakymas

D · Stop the transfusion
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics

Kodėl tai yra atsakymas

Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.

Atsakymas

A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · A low serum sodium

Kodėl tai yra atsakymas

SSRIs can cause hyponatraemia through SIADH, especially in older adults. Confusion, falls and drowsiness after starting an SSRI should prompt a sodium check.

Atsakymas

C · A low serum sodium
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Borderline personality disorder

Kodėl tai yra atsakymas

In borderline personality disorder, mood shifts are short-lived, often hours, and are usually triggered by interpersonal events. Bipolar episodes last days to weeks and are not mainly reactive to relationships.

Atsakymas

D · Borderline personality disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 87,6 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

87.6413 → 6

Lemia tik kitas skaitmuo

87,6413 → 4
4 yra 4 ar mažiau, todėl 6 lieka.
Tolesni skaitmenys (13) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 87,6 kg

Atsakymas

x = 87,6 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 435 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 puodelis = 1·240 = 240 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL

Sudėtis

V = 240 + 15 + 180 = 435 mL

Atsakymas

V = 435 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 400 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

5·80 = 400 mg

Atsakymas

D = 400 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 62,5 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

20000/1000 = 20 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1250/20 = 62,5 mL/h

Atsakymas

R = 62,5 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 480 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

30·60/15 = 120 mL/h

Tūris

V = 120·4 = 480 mL

Atsakymas

V = 480 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 11,25 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

1,5·60 = 90 mg/h

Pompos greitis

R = 90/8 = 11,25 mL/h

Atsakymas

R = 11,25 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 12,4 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

18·69 = 1 242 vnt./h

Koncentracija

25 000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1242/100 = 12,42 ≈ 12,4 mL/h

Atsakymas

R = 12,4 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 29,6 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·79 = 790 mcg/min
790·60 = 47400 mcg/h

Pompos greitis

R = 47400/1600 = 29,63 ≈ 29,6 mL/h

Atsakymas

R = 29,6 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 2,27 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

450 + 200 + 250 + 225 = 1125 mL

Kilogramui per valandą

U = 1125/(62·8) = 2,268 ≈ 2,27 mL/kg/h

Atsakymas

U = 2,27 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 10,6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·3 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL liko

Antroji dalis

760/100 = 7,6 h

Bendra trukmė

t = 3 + 7,6 = 10,6 h

Atsakymas

t = 10,6 h

Tai maždaug 10 h 36 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:06.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 3 + 4 + 1 + 3 + 1 + 1 = 13

Atsakymas

B = 13
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 38/min → 3
budrus (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,56: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 21 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 89,64 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,28·713 − 48/0,8 = 199,6 − 60 = 139,6 mmHg

Gradientas

A–a = 139,6 − 50 = 89,64 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 89,64 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė bigeminija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, trumpas ir ilgas R–R kaitaliojasi (0,54 s ir 1,22 s).
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,16 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,10 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,14 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

skilvelinė bigeminija

Atsakymas

skilvelinė bigeminija
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,32 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions