Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt lets one nurse lift the patient alone
  2. BIt reduces friction and shear on the skin
  3. CIt keeps the bed clean during the move
  4. DIt warms the patient during the move
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Skyriuje pacientas staiga nustoja reaguoti ir nekvėpuoja normaliai. Koks pirmas veiksmas?

  1. APaguldyti pacientą ant šono ir stebėti
  2. BPirmiausia patikrinti gliukozės kiekį kraujyje
  3. CIšmatuoti kraujospūdį
  4. DKviesti pagalbą ir pradėti gaivinimą
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Pooperaciniam pacientui ŠSD 125/min, kraujospūdis 88/50 mmHg, o tvarstis permirkęs krauju. Kas vyksta?

  1. AHipovoleminis šokas dėl kraujavimo
  2. BSeptinis šokas dėl šlapimo takų infekcijos
  3. CTik nerimas
  4. DNormali reakcija į skausmą
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with severe ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the number of stools falls. What complication should be suspected?

  1. AConstipation from dehydration
  2. BCoeliac disease
  3. CRecovery from the colitis
  4. DToxic megacolon
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222618nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,52, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ir HCO₃⁻ 18 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,52PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 134, Cl⁻ 97, HCO₃⁻ 22 mmol/L ir albuminas 23 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 97 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbuminas 23 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 147 kg ir yra 173 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

147 kg173 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1 kcal/mL84% laisvas vanduo85 mL/hkas 8 h55 kg · 35 mL/kg/parą18 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 55 kg, nustatytas 35 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 84 % laisvo vandens, jis teka 85 mL/h greičiu 18 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 8 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

55 kg35 mL/kg/parą84%85 mL/h · 18 hkas 8 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%1200 mLaminorūgštys 4%1200 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1200 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 20 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1200 mLdekstrozė 20%aminorūgštys 4%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokada2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)II laipsnio AV blokada, II tipasI laipsnio AV blokada

Interpretuokite šią II derivacijos juostą. Kurią interpretaciją galite pagrįsti pagal šią vieną juostą? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 22:1 AV blokada (tipas nenustatytas)
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4I laipsnio AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient receiving IV magnesium sulfate for pre-eclampsia has absent knee reflexes and a respiratory rate of 10/min. What does the nurse do first?

  1. AIncrease the infusion to prevent a seizure
  2. BTurn the patient onto her back and recheck later
  3. CGive oral fluids to help clear the drug faster
  4. DStop the magnesium infusion and call for help
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An 85-year-old resident becomes newly confused and is falling, but has no fever. Which cause should the nurse consider first?

  1. AAn infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
  2. BBoredom from not having enough activities
  3. CNormal aging that needs no assessment
  4. DA sudden worsening of long-standing dementia that needs no tests
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

During a surgical hand scrub, how are the hands held?

  1. ABelow the elbows, so water runs off the fingertips into the sink
  2. BAt the level of the waist, close to the body
  3. CAbove the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
  4. DPointing downward into the sink at all times
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. ADraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
  2. BGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  3. CGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  4. DWait for the culture results before starting the antibiotic
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum potassium
  2. BSerum glucose
  3. CSerum sodium
  4. DSerum calcium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientės, sergančios metastazavusiu krūties vėžiu, kalcis yra 13,2 mg/dL (3,3 mmol/L), ji sumišusi ir turi vidurių užkietėjimą. Kokio paskirto gydymo pradžios pirmiausia tikėtųsi slaugytojas?

  1. ATiazidinio diuretiko
  2. BĮ veną 0,9 % natrio chlorido
  3. CGeriamųjų kalcio papildų
  4. DGriežto lovos režimo

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · It reduces friction and shear on the skin

Kodėl tai yra atsakymas

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Atsakymas

B · It reduces friction and shear on the skin
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Kviesti pagalbą ir pradėti gaivinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Nereaguoja ir nekvėpuoja normaliai – tai širdies sustojimas: kvieskite pagalbą (gaivinimo komandą, defibriliatorių) ir nedelsdami pradėkite krūtinės ląstos paspaudimus.

Atsakymas

D · Kviesti pagalbą ir pradėti gaivinimą
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Hipovoleminis šokas dėl kraujavimo

Kodėl tai yra atsakymas

Tachikardija, hipotenzija ir matomas kraujo netekimas rodo hemoraginį (hipovoleminį) šoką. Prispauskite, skubiai kvieskite pagalbą ir paruoškite skysčius ar kraują.

Atsakymas

A · Hipovoleminis šokas dėl kraujavimo
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Toxic megacolon

Kodėl tai yra atsakymas

Toxic megacolon is acute dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity, and it can perforate. Reduced stool frequency with worsening distension is a warning sign needing urgent surgical review.

Atsakymas

D · Toxic megacolon
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,52: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 23 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 19,25 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 134 − (97 + 22) = 15

Pataisa dėl albumino

15 + 0,25·(40 − 23) = 19,25 mmol/L

Atsakymas

AGc = 19,25 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 35

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 15 = 35

Atsakymas

MFS = 35
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: III laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 147/1,73² = 49,12

Kategorija

III laipsnio nutukimas

Atsakymas

III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 213 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

35·55 = 1925 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

85·18 = 1530 mL
1530·0,84 = 1285 mL

Dar reikalingas vanduo

1925 − 1285 = 639,8 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/8 = 3 praplovimai
V = 639,8/3 = 213,3 ≈ 213 mL

Atsakymas

V = 213 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 142

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 20·1200/100 = 240 g
aminorūgštys: 4·1200/100 = 48 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 240·3,4 = 816 kcal
aminorūgštys: 48·4 = 192 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 816 + 275 = 1091 kcal
N = 48/6,25 = 7,68 g

Santykis

NPC : N = 1091/7,68 = 142,1 ≈ 142 : 1

Atsakymas

NPC : N = 142

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,377 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Bazett formulė

QTc = 0,32/√0,72 = 0,32/0,8485 = 0,377 s

Atsakymas

QTc = 0,377 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (377 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: 2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

2:1 AV blokada: kai kiekvienam QRS tenka du P dantelius, dviejų paeiliui praleistų P dantelių nėra, todėl nematyti, ar PR pailgėtų (I tipas), ar liktų pastovus (II tipas) prieš nepraleistą P dantelį. Pagal vieną juostą tai vadinama 2:1 AV blokada; tipą nulemia ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis. Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nei vienas to neįrodo.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 36 mažų langelių, 1500 ÷ 36 ≈ 42 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,44 s.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,72 s, 83 per minutę), du kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,20 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Kodėl tipas lieka neaiškus

Kas antras P dantelis nepraleidžiamas, todėl du praleisti dūžiai neina paeiliui ir PR pailgėjimo pamatyti neįmanoma.
2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Atsakymas

2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nulemti gali tik ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Stop the magnesium infusion and call for help

Kodėl tai yra atsakymas

Loss of deep tendon reflexes and slow breathing suggest magnesium toxicity. The nurse stops the infusion, supports breathing and escalates; calcium gluconate is the antidote kept ready.

Atsakymas

D · Stop the magnesium infusion and call for help
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.

Atsakymas

A · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows

Kodėl tai yra atsakymas

After a surgical scrub, the hands are the cleanest area, so they are held above the elbows to let water drain away from them toward the less clean elbows.

Atsakymas

C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Kodėl tai yra atsakymas

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Atsakymas

A · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Serum calcium

Kodėl tai yra atsakymas

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Patikrinta pagal: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Serum calcium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Į veną 0,9 % natrio chlorido

Kodėl tai yra atsakymas

Hiperkalcemija sukelia didelį šlapimo kiekį ir dehidrataciją. Į veną leidžiamas fiziologinis tirpalas atkuria tūrį ir padeda inkstams išskirti kalcį; paprastai vėliau skiriami bisfosfonatai. Tiazidai mažina kalcio išskyrimą, o nejudrumas išlaisvina kalcį iš kaulų.Patikrinta pagal: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Į veną 0,9 % natrio chlorido

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals