Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kada slaugytojas gali atskleisti konfidencialią informaciją be paciento sutikimo?

  1. AKai žurnalistas klausia apie žinomą pacientą
  2. BKai smalsauja kito skyriaus kolega
  3. CKai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos
  4. DKai tik paprašo artimasis
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Pacientas ūmiai viduriuoja, įtariama Clostridioides difficile infekcija. Kuris priemonių derinys teisingas?

  1. AIzoliuoti pacientą, mūvėti pirštines ir dėvėti prijuostę, rankas plauti vandeniu ir muilu
  2. BNaudoti tik alkoholinį rankų antiseptiką ir laikyti pacientą bendroje palatos dalyje su užtrauktomis užuolaidomis
  3. CLaukti laboratorijos rezultato prieš imantis bet kokių atsargumo priemonių
  4. DDėvėti tik respiratorių ir nemūvėti pirštinių
3.Klinikinė slaugaVidutinis

How is Helicobacter pylori infection usually treated?

  1. AA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
  2. BAntacids alone, taken after every meal for a month
  3. CA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
  4. DSurgery to remove the stomach
4.Klinikinė slaugaSunkus

Pooperacinio paciento ŠSD 115/min, temperatūra 38,6 °C, kvėpavimo dažnis 26/min, o kraujospūdis 85/50 mmHg nepaisant skysčių boliuso. Ką tai greičiausiai rodo?

  1. ATik lengvą dehidrataciją
  2. BNormalų uždegiminį atsaką pirmosiomis dienomis po operacijos
  3. CNerimą dėl išrašymo
  4. DSeptinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 136 mmol/L, gliukozė 15,4 mmol/L ir karbamidas 3,5 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 136 mmol/Lgliukozė 15,4 mmol/Lkarbamidas 3,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,10PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222611tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,10, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,10PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos visai neatmerkia akių, neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 37,4 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 97%orasSBP 118HR 82AT 37,4 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
84 g/L1,2 g/kg/parą55 mL/h83 kg18 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 83 kg, reikia 1,2 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 84 g baltymų litre, ir jis teka 55 mL/h greičiu 18 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

83 kg1,2 g/kg/parą84 g/L55 mL/h · 18 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 10%1500 mLaminorūgštys 4%1500 mLlipidai 20%500 mL · 2 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1500 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 10 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 500 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mLdekstrozė 10%aminorūgštys 4%lipidai 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė tachikardijaskilvelių virpėjimasprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė tachikardija
  2. 2skilvelių virpėjimas
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  2. BA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
  3. CAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
  4. DA 45-year-old with asthma who is alert and independent
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. ASudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  2. BAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  3. CA small amount of dried blood on the dressing
  4. DPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. AAirborne precautions
  2. BDroplet precautions
  3. CStandard precautions
  4. DContact precautions
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient restrained because of violent behavior is now calm, oriented and following instructions. What should the nurse do?

  1. AKeep the restraints until the order expires
  2. BRemove the restraints, because the reason for them has ended
  3. CKeep the restraints until the next provider visit
  4. DRemove one restraint each day to test the patient’s behavior
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?

  1. AAbsolute neutrophil count
  2. BSerum amylase
  3. CSerum lithium level
  4. DInternational normalized ratio
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Po chemoterapijos dėl greitai augančios limfomos, kuris rezultatų modelis rodo naviko irimo sindromą?

  1. ANormalūs elektrolitai su dideliu hemoglobinu
  2. BTik didelis natris ir maža gliukozė
  3. CDidelis kalis, didelis fosfatų kiekis, didelė šlapimo rūgštis ir mažas kalcis
  4. DMažas kalis, mažas fosfatų kiekis, maža šlapimo rūgštis ir padidėjęs kalcis

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Kai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos

Kodėl tai yra atsakymas

Konfidencialumą galima pažeisti be sutikimo, kai to reikalauja įstatymas arba kai kyla didelė žalos pacientui ar kitiems rizika. Perduodama tik būtina informacija ir tik tinkamiems asmenims.

Atsakymas

C · Kai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Izoliuoti pacientą, mūvėti pirštines ir dėvėti prijuostę, rankas plauti vandeniu ir muilu

Kodėl tai yra atsakymas

Įtarus C. difficile, reikia nedelsiant izoliuoti ir taikyti kontaktines atsargumo priemones. Alkoholis sporų nesunaikina, todėl rankos plaunamos vandeniu ir muilu, o aplinka valoma sporicidine priemone, pvz., chloro preparatu.

Atsakymas

A · Izoliuoti pacientą, mūvėti pirštines ir dėvėti prijuostę, rankas plauti vandeniu ir muilu
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor

Kodėl tai yra atsakymas

Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.

Atsakymas

A · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Septinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo

Kodėl tai yra atsakymas

Infekcijos požymiai su į skysčius nereaguojančia hipotenzija rodo septinį šoką. Greičiausiai reikės vazopresorių ir intensyviosios terapijos, kartu su antibiotikais ir infekcijos šaltinio kontrole.

Atsakymas

D · Septinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 291 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·136 + 15,4 + 3,5 = 290,9 ≈ 291 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 291 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 37 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: visai neatmerkia akių → 1
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas) → 2

Sudėtis

GCS = 1 + 1 + 2 = 4

Sunkumas

GCS 4 → sunki

Atsakymas

sunki
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 16,4 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,2·83 = 99,6 g/parą

Baltymai iš mišinio

55·18 = 990 mL = 0,99 L
0,99·84 = 83,16 g/parą

Trūkumas

ΔP = 99,6 − 83,16 = 16,44 ≈ 16,4 g/parą

Atsakymas

ΔP = 16,4 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 157

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 10·1500/100 = 150 g
aminorūgštys: 4·1500/100 = 60 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 150·3,4 = 510 kcal
aminorūgštys: 60·4 = 240 kcal
lipidai: 500·2 = 1000 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 510 + 1000 = 1510 kcal
N = 60/6,25 = 9,6 g

Santykis

NPC : N = 1510/9,6 = 157,3 ≈ 157 : 1

Atsakymas

NPC : N = 157

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,52 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Fridericia formulė

QTc = 0,52/∛1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Atsakymas

QTc = 0,52 s

Daugiau nei 0,50 s: žymiai pailgėjęs. (520 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Kodėl tai yra atsakymas

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Atsakymas

C · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Kodėl tai yra atsakymas

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Atsakymas

A · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Standard precautions

Kodėl tai yra atsakymas

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Atsakymas

C · Standard precautions
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Remove the restraints, because the reason for them has ended

Kodėl tai yra atsakymas

Restraints are used only as long as needed to keep people safe. Once the patient no longer presents a danger, the restraints are removed, even if the order has not yet expired.

Atsakymas

B · Remove the restraints, because the reason for them has ended
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Absolute neutrophil count

Kodėl tai yra atsakymas

Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.

Atsakymas

A · Absolute neutrophil count
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Didelis kalis, didelis fosfatų kiekis, didelė šlapimo rūgštis ir mažas kalcis

Kodėl tai yra atsakymas

Kai suyra daug naviko ląstelių, į kraują išsiveržia kalis, fosfatai ir nukleorūgštys (virstančios šlapimo rūgštimi). Fosfatas jungia kalcį, todėl kalcis mažėja. Rizika apima aritmijas ir ūminį inkstų pažeidimą.Patikrinta pagal: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Atsakymas

C · Didelis kalis, didelis fosfatų kiekis, didelė šlapimo rūgštis ir mažas kalcis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals