Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. ABy pulling it away from the wound as hard as possible
  2. BAfter wetting it with alcohol rub
  3. CSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
  4. DQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis jaunam suaugusiajam ankstyvo hipovoleminio šoko metu paprastai atsiranda prieš krentant kraujospūdžiui?

  1. ALabai žemas kraujospūdis
  2. BŠilta, parausta oda
  3. CRetas širdies susitraukimų dažnis
  4. DDidėjantis širdies susitraukimų dažnis su vėsiomis galūnėmis
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. ASodium, because both drugs raise it sharply
  2. BPotassium, because both drugs can raise it
  3. CCalcium, because both drugs lower it
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient two days after abdominal surgery coughs and says something "gave way". The wound has opened and bowel is visible. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient fully upright and offer a hot drink
  2. BGently push the bowel back into the abdomen and tape the wound edges firmly closed
  3. CApply dry gauze tightly and ask the patient to keep coughing
  4. DCover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 21 % deguonies, rodo PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) ir PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 21%PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: labai ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
44 g/L1,3 g/kg/parą65 mL/h59 kg16 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 59 kg, reikia 1,3 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 44 g baltymų litre, ir jis teka 65 mL/h greičiu 16 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

59 kg1,3 g/kg/parą44 g/L65 mL/h · 16 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 12,5%1000 mLaminorūgštys 4,25%1000 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gNPC = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 12,5 % dekstrozės ir 4,25 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminę energiją NPC kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mLdekstrozė 12,5%aminorūgštys 4,25%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek yra šio dydžio: P dantelių grupėje, įskaitant neperduotą (n iš n:(n − 1) blokados)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
P dantelių grupėje =
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which newborn finding needs prompt reporting?

  1. AMild jaundice that first appears on the third day
  2. BBluish hands and feet in the first hours
  3. CJaundice that appears within the first 24 hours
  4. DMilia (small white spots) on the nose
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?

  1. AUse the room number as the main identifier
  2. BCheck two identifiers against the wristband and the medication record
  3. CAsk a nursing assistant which patient is which
  4. DAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?

  1. AFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
  2. BRemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
  3. CApply a warm pack and keep using the same site
  4. DIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientui nuolatinės infuzijos būdu leidžiamas didelės rizikos vaistas. Kuri praktika saugiausia perduodant pamainą?

  1. AAbu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
  2. BAteinantis slaugytojas patikrina jį pamainos pabaigoje
  3. CTikrinamas tik greitis, o ne vaistas ar koncentracija
  4. DIšeinantis slaugytojas prie stalo pasako, kad „infuzomatas tvarkoje"
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?

  1. AA sign of new bone cancer
  2. BA sign of acute viral hepatitis
  3. CA sign of blocked bile ducts
  4. DA normal rise from placental ALP
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam diabetine ketoacidoze, kalis yra 3,0 mEq/L prieš pradedant insulino infuziją. Ko turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. AKalis nepapildomas, nes insulinas jį padidins
  2. BSkysčiai nutraukiami, kol kalis bus normalus
  3. CInsulinas pradedamas nedelsiant didesniu greičiu
  4. DPirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Kodėl tai yra atsakymas

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Atsakymas

C · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Didėjantis širdies susitraukimų dažnis su vėsiomis galūnėmis

Kodėl tai yra atsakymas

Kompensacija tachikardija ir vazokonstrikcija iš pradžių palaiko normalų kraujospūdį, todėl žemas kraujospūdis yra vėlyvas požymis. Tachikardija, vėsi oda ir lėtas kapiliarų prisipildymas turėtų paskatinti veikti.

Atsakymas

D · Didėjantis širdies susitraukimų dažnis su vėsiomis galūnėmis
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Potassium, because both drugs can raise it

Kodėl tai yra atsakymas

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Atsakymas

B · Potassium, because both drugs can raise it
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help

Kodėl tai yra atsakymas

Evisceration is a surgical emergency. The exposed bowel is covered with sterile moist dressings, the patient is positioned to reduce tension on the abdomen (for example knees bent), kept nil by mouth and reviewed urgently.

Atsakymas

D · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 35 mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 17,23 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,21·713 − 50/0,8 = 149,7 − 62,5 = 87,23 mmHg

Gradientas

A–a = 87,23 − 70 = 17,23 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 17,23 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: jokių judesių → 1

Sudėtis

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Sunkumas

GCS 4 → sunki

Atsakymas

sunki
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 2 + 2 + 2 + 1 = 11

Rizikos lygis

11 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 30,9 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,3·59 = 76,7 g/parą

Baltymai iš mišinio

65·16 = 1040 mL = 1,04 L
1,04·44 = 45,76 g/parą

Trūkumas

ΔP = 76,7 − 45,76 = 30,94 ≈ 30,9 g/parą

Atsakymas

ΔP = 30,9 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC = 700 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 12,5·1000/100 = 125 g
aminorūgštys: 4,25·1000/100 = 42,5 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 125·3,4 = 425 kcal
aminorūgštys: 42,5·4 = 170 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Nebaltyminė energija

NPC = 425 + 275 = 700 kcal/parą

Atsakymas

NPC = 700 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,52 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

13 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 13 × 0,04 s = 0,52 s

Atsakymas

QT = 0,52 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 1,12 s).

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: P dantelių grupėje = 4

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,88 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,34 s, PR₃ = 0,40 s

Atsakymas

P dantelių grupėje = 4

4:3 Wenckebach blokada.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Jaundice that appears within the first 24 hours

Kodėl tai yra atsakymas

Jaundice in the first 24 hours is not physiological and may point to hemolysis or infection. Mild jaundice after the first day, milia and acrocyanosis are common, expected findings.

Atsakymas

C · Jaundice that appears within the first 24 hours
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Check two identifiers against the wristband and the medication record

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.

Atsakymas

B · Check two identifiers against the wristband and the medication record
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed

Kodėl tai yra atsakymas

Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.

Atsakymas

B · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą

Kodėl tai yra atsakymas

Patikrinimas prie lovos perduodant pamainą, sekant liniją nuo maišo iki paciento ir lyginant vaistą, koncentraciją, dozę ir greitį su paskyrimu, anksti aptinka programavimo klaidas.

Atsakymas

A · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · A normal rise from placental ALP

Kodėl tai yra atsakymas

The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.Patikrinta pagal: Alkaline Phosphatase · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · A normal rise from placental ALP
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Pirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą

Kodėl tai yra atsakymas

Insulinas dar labiau sumažins kalį ir gali sukelti pavojingas aritmijas. Įprastose rekomendacijose kalis papildomas, o insulinas atidedamas, kol koncentracija pasieks bent maždaug 3,3 mEq/L, o skysčiai į veną tęsiami. Slaugytojas vadovaujasi ligoninės protokolu ir stebi EKG.Patikrinta pagal: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

D · Pirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals