Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. AGive full details, as close family members have a right to know
  2. BCheck the patient's wishes and the caller's identity first
  3. CHang up without saying anything
  4. DRead out the latest notes over the phone
2.Slaugos pagrindaiSunkus

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA suspected deep tissue injury
  2. BA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  3. CA fungal skin infection
  4. DA normal bruise from a minor knock
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Paciento NEWS2 balas padidėjo iki 7. Koks tinkamas atsakas?

  1. AUžrašyti balą, dažniau stebėti ir laukti rytinio vizito
  2. BDuoti raminamąjį ir vėliau patikrinti
  3. CSkubus įvertinimas klinikinės komandos, turinčios intensyviosios terapijos įgūdžių
  4. DTęsti stebėjimą kas 12 valandų
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with type 1 diabetes is nil by mouth before surgery. Why must their insulin not simply be stopped?

  1. AWithout any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
  2. BStopping insulin causes immediate hypoglycaemia during the operation
  3. CInsulin is needed for the anaesthetic to work
  4. DInsulin prevents wound infection on its own
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,31, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,31PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,31, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,31PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: apribojimų nėra; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 132/min., budrus, temperatūra 37,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 98%orasSBP 124HR 132AT 37,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
68 g/L2 g/kg/parą85 mL/h79 kg20 h/parą5 g/matuoklisn = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 79 kg, reikia 2 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 68 g baltymų litre, ir jis teka 85 mL/h greičiu 20 valandas per dieną. Baltymų milteliai suteikia 5 g baltymų viename matuoklyje. Kiek matuoklių n per dieną reikia trūkumui padengti? Apvalinkite aukštyn iki sveiko matuoklio.

79 kg2 g/kg/parą68 g/L85 mL/h · 20 h5 g/matuoklis
n =
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%1800 mLaminorūgštys 4%1800 mLlipidai 10%500 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1800 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 20 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 500 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1800 mLdekstrozė 20%aminorūgštys 4%lipidai 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Išmatuokite paskutinio perduoto susitraukimo prieš neperduotą P dantelį PR intervalą (tai ilgiausias PR) sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
ilgiausias PR = s
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas deleguoja įprastą gyvybinių rodiklių matavimą slaugytojo padėjėjui paciento, kurio kraujospūdis krito per pastarąją valandą. Kuri delegavimo „teisinga" sąlyga neįvykdyta?

  1. ATeisingas asmuo
  2. BTeisingos aplinkybės
  3. CTeisingi nurodymai ir bendravimas
  4. DTeisinga užduotis, nes gyvybinių rodiklių niekada negalima deleguoti
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. AContinue the infusion, because headache is expected
  2. BGive a dose of aspirin for the headache
  3. CStop the infusion and inform the provider at once
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient on oxygen is being taken to another department by wheelchair. What should the nurse check first?

  1. AThat the cylinder is the largest size available
  2. BThat the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
  3. CThat the cylinder is placed on the patient’s lap
  4. DThat the oxygen is turned off during the transfer to save the supply in the tank
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientui nuolatinės infuzijos būdu leidžiamas didelės rizikos vaistas. Kuri praktika saugiausia perduodant pamainą?

  1. AIšeinantis slaugytojas prie stalo pasako, kad „infuzomatas tvarkoje"
  2. BTikrinamas tik greitis, o ne vaistas ar koncentracija
  3. CAbu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
  4. DAteinantis slaugytojas patikrina jį pamainos pabaigoje
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient's potassium is 7,0 mEq/L. Which ECG change would the nurse expect?

  1. AProminent U waves
  2. BTall, peaked T waves
  3. CDelta waves before the QRS
  4. DFlattened T waves
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kodėl HbA1c rezultatas gali klaidinti pacientui, kuriam prieš dvi savaites buvo perpilta daug kraujo?

  1. AKraujo perpylimas visada klaidingai padidina HbA1c
  2. BHbA1c yra tikslus bet kokioje situacijoje
  3. CDaug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės
  4. DHbA1c matuoja cukrų ant baltųjų, o ne raudonųjų kraujo kūnelių

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Kodėl tai yra atsakymas

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Atsakymas

B · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · A suspected deep tissue injury

Kodėl tai yra atsakymas

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Atsakymas

A · A suspected deep tissue injury
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Skubus įvertinimas klinikinės komandos, turinčios intensyviosios terapijos įgūdžių

Kodėl tai yra atsakymas

Pagal NEWS2 7 ar daugiau balų sukelia skubų atsaką – paprastai nuolatinį stebėjimą ir skubų komandos, kompetentingos gydyti kritinės būklės pacientus, įvertinimą.

Atsakymas

C · Skubus įvertinimas klinikinės komandos, turinčios intensyviosios terapijos įgūdžių
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis

Kodėl tai yra atsakymas

People with type 1 diabetes make no insulin, so stopping it causes ketosis and DKA. Basal insulin is usually continued, often with a variable-rate insulin infusion and glucose monitoring.

Atsakymas

A · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,31: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 31 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 31 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 19

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 4 + 4 + 4 + 4 + 1 + 2 = 19

Atsakymas

B = 19
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 132/min → 3
budrus (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: n = 9

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

2·79 = 158 g/parą

Baltymai iš mišinio

85·20 = 1700 mL = 1,7 L
1,7·68 = 115,6 g/parą

Trūkumas

ΔP = 158 − 115,6 = 42,4 g

Matuokliai

42,4/5 = 8,48 → n = 9

Atsakymas

n = 9
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 154

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 20·1800/100 = 360 g
aminorūgštys: 4·1800/100 = 72 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 360·3,4 = 1224 kcal
aminorūgštys: 72·4 = 288 kcal
lipidai: 500·1,1 = 550 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 1224 + 550 = 1774 kcal
N = 72/6,25 = 11,52 g

Santykis

NPC : N = 1774/11,52 = 154 : 1

Atsakymas

NPC : N = 154

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,52 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Fridericia formulė

QTc = 0,52/∛1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Atsakymas

QTc = 0,52 s

Daugiau nei 0,50 s: žymiai pailgėjęs. (520 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ilgiausias PR = 0,28 s

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,92 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 3 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,28 s

Atsakymas

ilgiausias PR = 0,28 s

Didžiausias PR žingsnis būna tarp pirmo ir antro grupės susitraukimo; vėlesni žingsniai mažesni, todėl R–R intervalai trumpėja prieš pauzę.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Teisingos aplinkybės

Kodėl tai yra atsakymas

Gyvybiniai rodikliai paprastai deleguojami, tačiau šis pacientas nestabilus, todėl aplinkybės netinkamos. Blogėjančiam pacientui RN turi pats įvertinti ir interpretuoti radinius.

Atsakymas

B · Teisingos aplinkybės
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Stop the infusion and inform the provider at once

Kodėl tai yra atsakymas

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Atsakymas

C · Stop the infusion and inform the provider at once
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse checks the cylinder gauge and makes sure there is enough oxygen for the trip and possible delays. The cylinder is secured in a holder on the chair, not on the patient’s lap.

Atsakymas

B · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą

Kodėl tai yra atsakymas

Patikrinimas prie lovos perduodant pamainą, sekant liniją nuo maišo iki paciento ir lyginant vaistą, koncentraciją, dozę ir greitį su paskyrimu, anksti aptinka programavimo klaidas.

Atsakymas

C · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Tall, peaked T waves

Kodėl tai yra atsakymas

Hyperkalemia first causes tall, peaked T waves, then a prolonged PR interval, loss of P waves and a wide QRS, which can lead to ventricular fibrillation or asystole. U waves and flat T waves are signs of hypokalemia.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Tall, peaked T waves
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Daug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c susidaro gliukozei jungiantis prie hemoglobino raudonojo kraujo kūnelio gyvavimo metu. Perpilti donoro kūneliai ir būklės, trumpinančios raudonųjų kraujo kūnelių gyvenimą, duoda klaidingai mažas reikšmes, todėl vietoj to naudojamas gliukozės žurnalas ar kiti žymenys.

Atsakymas

C · Daug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals